12

С тудената война е част от историята, но нахлуването на Русия в Украйна връща спомените за миналото. Във всекидневие се превърнаха разговорите за ядрените оръжия и дали те ще бъдат използвани в конфликта.

Преди броени дни Москва съобщи, че успешно е построила първите си ядрени бойни глави за торпедото „Посейдон”, наричано „Оръжието на Страшния съд”. Москва не крие, че разполага и със „Сармат”, рекламирана като най-мощната ядрена ракета в света, която може да носи до 10 бойни ядрени глави, способна да преодолее всяка съществуваща противоракетна система.

Тези адски машини за масово изтребление рисуват съвременния облик на оръжейната индустрия. Но преди да бъдат изобретени те, светът е станал свидетел на множество неуспешни опити, лутащи се между гениалност и лудост.

Най-скандалните неуспешни експерименти на американската армия

След Втората световна война съперничеството между Източния и Западния блок не води до мащабни преки боеве. Все повече нова информация се появява и повдига завесата на историята на този странен период. В борбата за световна власт Западът и Съветският съюз впрягат всичките си сили в изобретяване на мощни ядрени оръжия. Някои от тях потъват в забвение като неуспешни, други са прекратени, а трети са толкова нелепи, че така и не са реализирани. Като един от най-фантастичните проекти в историята остава този с екзотичното име „Син паун”.

Как се ражда проект „Син паун”

По време на Студената война САЩ имат стотици странни военни стратегии и нелепи прототипи на оръжия. По това време се ражда идеята и за операция „Нортуудс под фалшив флаг”, която  е планирана от Министерството на отбраната на САЩ през 1962 г., за да  симулира тероризъм срещу американски територии и интереси, като прехвърли вината за тях на Куба. По този начин се цели да се осигури обществена подкрепа от населението на САЩ за военни действия срещу правителството на Фидел Кастро.

През този период са измислени и седем различни дизайна на ядрени оръжия. По това време всичко изглежда позволено в битката срещу големия враг - Съветския съюз. По всичко личи, че САЩ нямат конкуренция по отношение на своите странни военни изобретения, но точно в този момент Обединеното кралство успява да грабне приза, изобретявайки нещо още по-шокиращо. Създадена е ядрена противопехотна мина, дала старт на проект „Син паун”.

Когато Желязната завеса се спуска в Европа след края на Втората световна война, държавите от двете страни започват трескаво да правят планове за действие ако Студената война някога стане физическа. В разгара на надпреварата в ядрените оръжия британците работят по строго секретен проект, наречен „Син паун”, който да стопира евентуална съветска атака.

Така през 50-те години Обединеното кралство проектира специална противопехотна мина, която трябва да бъде заровена в Западна Германия. Хипотезата е, че така ще бъде предотвратена съветска атака срещу Европа. Мината била проектирана така, че да се управлява дистанционно и да бъде взривена в момента, в който Червената армия нахлуе в Европа.

Втората световна война приключва през 1945 година, но ново предизвикателство завладява света скоро след това. Конфликтът изправя една срещу друга ядрените сили.

През 50-те години НАТО се изправя срещу Варшавския договор. Германия е разделена на две и се превръща в бойно поле, на което Студената война лесно може да се превърне в гореща.

В разделения Берлин съветските танкове често се изправят срещу силите на НАТО. В същото време британците са готови да използват ядрена енергия.

Колко далеч би стигнала всяка от страните за да спечели, това разкриват от Аllthatsinteresting.

В началото на 50-те години, според The Guardian армията на Обединеното кралство излиза с проекта с кодово име „Син паун”. Британският Royal Armament Research and Development Establishment (RARDE) проучва множество начини да осуети Съветските сили с помощта на ядрени оръжия но този проект включва нещо доста екзотично. Идеята е проста - ядрени противопехотни мини трябва да бъдат заровени в Северногерманската равнина. Така че ако Съветските сили някога преминат по тази западна територия, британците ще ги причакат, създавайки щаб квартира и складове за доставки. А щом вражеската армия се намира в района, мините ще да бъдат взривени под краката на войниците.

Какво представляват противопехотните мини

Тези противопехотни мини изобщо не били малки. Те били с внушителни размери и тежали по 7 тона. Всяка бомба била заредена с 10 килотона енергия, по-мощна от тази, която унищожава Нагасаки през 1945 година. Изчислено е, че след детонация всяка от мините оставя след себе си кратер, по-голям от футболно игрище. След като бъдат взривени се очаквало, че големи части от Европа ще бъдат покрити с радиоактивен прах.

Освен изтребването на вражеските войници, британците се надяват, че ядрените мини ще направят окупацията на територии невъзможна и нежелана. Предположенията са, че радиоактивното замърсяване би убедило Съветската армия да напусне Германия и да не се върне никога повече.  

„Една умело разположена атомна мина не само би унищожила съоръжения и инсталации на голяма площ, но би отказала окупацията на района от врага за значителен период от време, докато е замърсено”, пише в секретен политически документ от 1955 година, цитиран от The National Interest .

От самото начало „Син паун” звучи като обещаващо оръжие, но той има няколко сериозни недостатъка, на които инженерите трябва да намерят решение.

Една от първите дилеми, с които се сблъскват британците, е как да детронират новите противопехотни мини. Първоначалният план е всяка една да се зарови с осемдневен таймер и да се задействат ако съветските сили започнат да нахлуват, пише Popular Mechanics.

Измислено е бомбите да се активират дистанционно и да бъдат програмирани да се детонират в рамките на 10 секунди, ако бъдат манипулирани.

Големият проблем пред конструкторите се оказва суровият климат. В Северна Германия  често температурите падат под нулата, особено под земята. Сложният механизъм се оказва ахилесовата пета на мините. Той бил изключително чувствителен на температурата и можел да се повреди, ако е изложен на студ.    

Първоначално инженерите измислят хитрия план всяка една от седемтонните бомби да бъде увита във възглавница от фибростъкло, за да се стопли. Учените обаче бързо зарязват тази гениална идея, тъй като им хрумва нещо още по-добро - пилета.

Живи птици трябвало да бъдат поставени в корпуса на всяка бомба с достатъчно храна, за да оцелеят там в продължение на поне осем дни. Топлината от телата на птиците, трябвало да затопли мината, докато дойде време да бъде детонирана. Да, пернатите щели да умрат в резултата на експлозията, но все пак нямало да загинат от глад.

Идеята звучи доста екзотично и дори откровено налудничаво. Въпреки това инженерите изработват цели два прототипа на бомбите с птици. Британската армия дори поръчва 10 броя от оръжията през 1957 година.

Иновативният дизайн все пак никога няма да бъде използван, сочат документите от онова време.

Краят на операция „Син паун”

Британците работят по „Проект син паун” цели четири години, преди окончателно да се откажат от него. През 1958 година Министерство на отбраната на Обединеното кралство отменя „политически погрешния” проект, позовавайки се на опасения за радиоактивно замърсяване и унищожаване на територията на съюзническите държави.

„Сега може да изглежда странно, но това оръжие е продукт на своето време”, казва изследователят Лесли Райт пред New Scientist.

„Това е отговор на възприеманата заплаха от преобладаващо съветско превъзходство в конвенционалните оръжия”, допълва Райт.

След като проект „Син паун” е отменен, той е засекретен и е пазен в дълбока тайна в продължение на десетилетия. Едва през 2004 г. проектът е разсекретен. Информация за него е публикувана за първи път на 1 април същата година. Това кара много от хората да се замислят дали това не е първоаприлска шега. Някои са толкова убедени, че „сини паун” е сложна измама, че един от ръководителите на Националния архив Том О'Ливъри е принуден да направи изявление.

„Изглежда като първоаприлска шега, но със сигурност не е”, казва той.

„Държавната служба не си прави шеги”.

Още от автора:

Тийнейджър инсценира отвличане, за да избяга от обвинение в убийство

Гората Хоя Бачу: Бермудският триъгълник на Трансилвания

Тамара Изкормвачката: „Дневник на убийствата” разкрива една от най-жестоките убийци в Русия

„Коремът  на дъщеря ми е експлодирал”: Най-ужасното престъпление

Като на филм: Майка разкри бруталното убийство на дъщеря си

Ужасяващи престъпления, окървавили святата нощ на Коледа

Смърт върху "Зъбите на дявола": Убийството на Жанет ДеПалма

„Шофиране“ с 2896 км в секунда, контрабанда...  Колко закона нарушава Дядо Коледа на Бъдни вечер

Мистериозен случай: Никой не търси безследно изчезнали сестри

Изповедта на една убийца: Намушках го, защото не хареса коледния си подарък

Къщата на ужасите: „Обладан от дявола“ мъж разстрелва цялото си семейство

"Полиция! Синът ми отвори подаръка си предварително": Най-щурите коледни престъпления

Ужасяващо: Да откриеш тялото на сестра си под елхата

100-годишен юбилей на мъртвец разкрива двойно убийство

Ще успеете ли да не заплачете? Вижте най-тъжните коледни песни в историята

Той не познава човечността: Ужасяващият убиец с метлата

Забравен български ритуал: Заплашване на жени, деца и дървета

Фаталният полет 191: Ето защо се смята за прокълнат

Наказание от Бог или природна стихия: Наводнение убива 13 000 души на Коледа

„Чудовището с 21 лица”: Най-голямата загадка в историята на Япония

Десет истински чудеса, които се случиха на Коледа през годините

„Мъжът, който ме уби, е на свобода“: Дух разкри убийство в Чикаго

Защо 21 крака в обувки изплуваха на канадски плаж

Това място е по-ужасяващо от Зона 51 и Бермудския триъгълник

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

 

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъск иска спиране на опитите с изкуствен интелект

Мъск иска спиране на опитите с изкуствен интелект

Технологии Преди 43 минути

Искат: Спиране на гигантските експерименти с изкуствен интелект

Почина британската звезда Пол О’Грейди

Почина британската звезда Пол О’Грейди

Свят Преди 3 часа

Той направи драг културата популярна със своето алтер его Лили Савидж

Благой Тодев

Тежък инцидент претърпя биатлонистът ни Благой Тодев

България Преди 5 часа

Той е пострадал след сблъсък с друг състезател

Vivacom вече предлага новите модели на смартфони vivo

Vivacom вече предлага новите модели на смартфони vivo

Любопитно Преди 5 часа

Може да намерите устройствата, които обещават пълноценно дигитално изживяване, във физическите магазини и онлайн

След инспекцията на МААЕ: Каква е ситуацията около АЕЦ "Запорожие"

След инспекцията на МААЕ: Каква е ситуацията около АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 6 часа

„Очевидно ситуацията не се подобрява, напротив, военните действия около тази територия се засилват“, казва директорът на МААЕ

Джеръми Ренър

"Сега тялото ще си почине от волята ми": Ренър с обнадеждаващо видео

Любопитно Преди 7 часа

Седмици след инцидента той сподели, че тренировките и обещанията му за Нова година са се променили

Крал Чарлз Трети и съпругата му Камила

Първо държавно посещение: Крал Чарлз и Камила кацнаха в Германия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Чарлз и Камила бяха посрещнати със салют от 21 оръдия и прелитане на два изтребителя, след като кацнаха в Берлин

<p>Лекари откриха &quot;ключа към дълголетието&quot;</p>

Лекари: Яденето на маруля удължава живота

Любопитно Преди 7 часа

Този зеленчук може да предложи ключа към дълголетието поради няколко от своите ползи за здравето

Ердоган: Ще заредим с ядрено гориво първата АЕЦ в Турция

Ердоган: Ще заредим с ядрено гориво първата АЕЦ в Турция

Свят Преди 7 часа

Очаква се АЕЦ "Аккую" да произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно

<p>Учените за глобалното затопляне:&nbsp;Нямаме време!</p>

Ето кои животни могат да помогнат в борбата с глобалното затопляне

Любопитно Преди 7 часа

Според учените видрите, бизоните, морските бозайници и рибите могат да изиграят ключова роля за ограничаването му под 1,5 градуса по Целзий

.

Адам Сандлър и Дженифър Анистън с разкрития за "Приятели"

Любопитно Преди 7 часа

Te минаха по червения килим на премиерата на тяхната екшън комедия Netflix

Радев: Само две оферти за заместване на МиГ-29 и цената няма да се хареса

Радев: Само две оферти за заместване на МиГ-29 и цената няма да се хареса

България Преди 8 часа

Радев: Трябва да е ясно и ние да знаем, че тези снаряди отиват при европейските партньори на България

Няма заведено дело от „Газпром“ срещу „Булгаргаз“

Няма заведено дело от „Газпром“ срещу „Булгаргаз“

България Преди 8 часа

КЕВР предложи природният газ да поевтинее с 4%

Семейство Симпсън се развежда

"Семейство Симпсън" с нови предсказания

Любопитно Преди 8 часа

Става дума за епизода от 1990 г. на "Семейство Симпсън", озаглавен "Itchy & Scratchy & Marge"

Георги Семерджиев

Смъртоносната катастрофа на бул."Черни връх": Бил ли е дрогиран Семерджиев

България Преди 8 часа

Георги Семерджиев е подсъдим за катастрофата на 5 юли 2022 г. на бул. „Черни връх“ в София, при която загинаха две млади жени