0

Т рийсет и три години са изминали от екзекуцията на най-скандалния, зловещ, но и чаровен сериен убиец на всички времена Тед Бънди. Въпреки това той не спира да нахлува в съзнанието на хората и да вълнува. Очарователен джентълмен, който ликвидира близо 100 жени. Превърнат в сензация и герой на собствената си кървава история, пропита с брутални престъпления и медиен блясък.

Тед Бънди е роден на 24 ноември 1946 година. Арестуван е във Флорида на 15 февруари 1978 година, умира на 42 години, след като прекарва едно десетилетие зад решетките, чакайки своята смъртна присъда. Умира на електрическия стол на 24 февруари 1989 година.

Това са най-известните факти за прочутия сериен убиец, но какво още знаем за Тед Бънди:

Тед Бънди получава своята фамилия от втория си баща

Тед Бънди взима своята благозвучна фамилия от втория си баща. Той е едва на 3 години, когато с майка си се изнася от дома на баба си и дядо си и заминават за Такома, Вашингтон. Там майка му се запознава с Джони Бънди, готвач в армейската болница. Женят се през 1951 година. Джони осиновява Тед и му дава фамилията си. Така Теодор Робърт Коуел става Теодор Робърт Бънди, или накратко познатият на всички Тед Бънди.

Тед Бънди има много семейни проблеми

В сравнение с останалите членове на семейството си, Тед има най-добри взаимоотношения с майка си. Въпреки това той признава, че винаги е имал чувството, че не е бил обичан. Когато майка му се омъжва за втория си съпруг, тя вече има четири други деца, което карало Бънди да се чувства изоставен.

Тед Бънди няма приятели заради говорен дефект

Малкият Тед е самотник. Той няма много приятели, всъщност има само един. Това е Санди Холт. Той споделя, че Тед винаги е бил подиграван от връстниците си заради говорния си дефект. Добър спортист е, но никога не успява да стигне до университетските проби в гимназията.

Всички жертви на Тед Бънди изглеждат еднакво

В колежа Бънди излиза с момиче на име Даян Едуардс. Тед е влюбен до уши, но връзката им е краткотрайна. Любимата му го зарязва заради неговите луди навици, липса на амбиция и незряло поведение. Хората, които по-късно анализират серийния убиец Тед Бънди, са категорични, че всичките му жертви си приличат, те изглеждат точно като бившата му приятелка Даян. Те са млади, на възраст между 15 и 25 години и с дълга кестенява коса.

Дядо му го малтретира като дете

Психиатри, участвали в случая „Тед Бънди”, разкриват, че това поведение и жестокост са типични за хора, които са сериозно травматизирани като деца. Те са жертви на злоупотреба или свидетели на изключително брутално насилие от членове на семейството. Експертите предполагат, че дядото на Тед Саймън Кауел вероятно го е малтретирал. Източници разкриват, когато е бил дете, Саймън показва на внука си богатата си колекция от порнографски принадлежности.

Тед Бънди помага на ФБР в залавянето на „колега”

След като е осъден, Тед Бънди помага на полицията да залови Гари Риджуей, известен още като убиеца от Грийн Ривър. Полицията открива Риджуей след като Бънди прави анализ на мотивацията и психологията на серийния килър. Бънди съветва полицията да изчака заподозрения да се върне към гроб, в който е заровил своя жертва, тъй като вероятно ще посети мястото отново.

Той е истинският Ханибъл Лектър

Тед Бънди е реалната личност зад екранния Ханибал Лектър в класиката на всички времена страховитият трилър „Мълчанието на агнетата”. Малко известен факт е, че авторът на екранизирания роман Томас Харис се вдъхновява за историята от срещите на Бънди с профайлъра Робърт Кепел от Университета във Вашингтон, когато помага на полицията да залови Убиеца от Грийн Ривър.

Никой не знае колко всъщност са жертвите му

Между 1974 и 1978 година Бънди убива над 30 жени, признава самият той пред властите. Твърди, че първият му опит за отвличане бил в Оушън Сити, Ню Джърси, през 1969 година. Въпреки това той не е убивал никого до 1971 г. в Сиатъл, сочат доказателствата. Въпреки честността му от полицията са категорични, че Тед Бънди е ликвидирал между 90 и 100 жени. И до ден днешен властите не са идентифицирали всичките му жертви.

Подмамва жените с чар

Мислите, че Тед Бънди е отвратителен престъпник и брутален сериен убиец и вероятно сте прави. Но всъщност, всички, които го познават, го описват като красив и харизматичен джентълмен. Той използва своите качества за да печели доверието на жертвите си и да ги ликвидира с лекота. Заради „богатия си опит” той усвоява уникални умения, необходими да избягва от уличаващите го доказателства. Тъй като времето, когато Тед Бънди извършва престъпленията, е преди ДНК-профилирането, той успява да избегне много неприятни ситуации.

Тед Бънди е некрофил

Пред авторите Хю Айенсуърт и Стивън Мишо, Бънди разкрива, че е посещавал отново местата, където е държал телата на жертвите си, и е осъществявал сексуални действия с мъртвите жени. Спирал се едва когато разлагащите се трупове вече са били опустошени от диви животни.

Събира зловещи сувенири

В един от процесите срещу него Бънди признава, че едно от хобитата му било да снима труповете на своите жертви. По-смущаващ обаче се оказва фактът, че той обезглавява 12 от жертвите си, а главите запазва като сувенири, които да му напомнят за неговата „упорита работа”.

Къщата на Тед Бънди е обитавана от духове

През септември 2016 година фирмата Extreme Contacting получава за задача да ремонтира дома на Тед Бънди от детството му. По време на работата си служителите твърдят, че са чували почукване на вратата и звук от дрънчене. За седемте месеца, в които къщата се ремонтира, майсторите са преживели най-малко 30 странни събития. Те дори разказват как са открили в мазето надписи от стърготини, които гласели „помогни ми” и „напусни”.

Тед Бънди живее в идеалния християнски дом

В свои интервюта зловещият сериен килър описва домашния си живот като в перфектно и добродушно християнско семейство. Фамилията му изповядва методистката вяра. Експертите имат достатъчно основания да вярват, че много неща са се случили зад заключени врати. Семейството на Бънди е много консервативно, когато майка му забременява извънбрачно, на него му е вменено, че е копеле. Бънди израства с мисълта, че неговите баба и дядо са истинските му родители.

Последната жертва на килъра

На 9 февруари 1878 година Тед Бънди отвлича и убива 12-годишната гимназистка Кимбърли Лийч. Свидетели забелязват как килърът отвежда момичето към микробуса си. След разследване детективите откриват кръвта на момичето, дрехите и клетки от кожата ѝ в автомобила. Това ужасяващо убийство в крайна сметка му печели сядането на електрическия стол.

Молба за помощ го разкрива

Престъпленията на Тед Бънди остават неразкрити, докато свидетели не разказват в полицията една и съща случка. През 1974 година са открити множество мъртви тела в района на Сиатъл. Властите така и не успяват да направят връзка между мистериозните изчезвания и убийствата на младите жени. Всичко се променя, когато свидетели започват масово да описват мъж в гипс, който е забелязан често да се навърта край местния парк. Очевидците наблюдавали как съмнителният мъж моли случайни жени за помощ с колата си. Детективите стават подозрителни, след като свидетелите започват да разказват едни и същи подробности отново и отново. Изчезването на двете жени Денис Наслунд и Джанис От разкрива този модел на поведение.

Ключът, който го вкарва в затвора

Тед Бънди е разпознат в полицията през 1975 г. от няколко от избягалите жертви. 18-годишната Карол Даронч е ключът, който вкарва серийния убиец в затвора, след като го идентифицира и свидетелства срещу него в съда.

Колата му е изложена в музей

Любимият автомобил на Тед Бънди е Фолксваген Бийтъл. С него той примамва жертвите си, а за да е сигурен, че никоя от тях няма да успее да се измъкне, веднъж влязла в колата му, той премахва дръжката от вътрешната страна на вратата на пътника. Днес Фолксвагенът на Бънди е изложен в музея на престъпността Алкатраз.

Тед Бънди сам си е адвокат

Тед Бънди учи право, но никога не става лицензиран адвокат. Въпреки това той избира сам да се представлява в съда по време на процеса срещу него. Той казва, че адвокатите му са негодни, тъй като всички до един са убедени, че е виновен. Бънди дори не скрива колко е развълнуван, че се бори за живота си в процес за смъртна присъда.

Можел е да избегне електрическия стол

Много хора смятат, че веднъж застанал на подсъдимата скамейка, Тед Бънди е обречен да отиде на електрическия стол. Това обаче не е съвсем вярно. Той е можел да избегне ужасяващата присъда. Властите му предлагат сделка от 75 години затвор, ако признае за убийството на Кимбърли Лийч и още три момичета. Той обаче отхвърля сделката, избирайки сам електрическия стол. Според един от адвокатите му - Майк Минерва, Бънди просто не може да признае пред целия свят, че е виновен. Той избира гордостта си пред живота си.

Тед Бънди се жени в съдебната зала

Тед Бънди успява да се ожени, докато тече делото срещу него за убиството на 12-годишната Кимбърли Лийч. Безстрашната жена се казва Карол Ан Буун. Тя е самотна майка с развод зад гърба си. Извикана е като свидетелка в едно от заседанията по делото срещу Бънди. Тъй като сам представлява себе си, той провежда разпита. Пита я дали някога го е виждал да насилва някого. След като получава отрицателен отговор, Бънди задава въпроса „Ще се омъжиш ли за мен?“. Присъстващите са шокирани, когато жената казва „Да”. Двамата си разменят обети и стават законно семейство. Буун дори успява да забременее от Бънди. Ражда дъщеря им Роуз. Бракът не просъществува дълго и не защото съпругът е изпратен на електрическият стол. Всъщност Буун и Бънди се развеждат малко преди екзекуцията, съобщава Iogeneration.

Най-злият човек

Много експерти са изследвали феномена Тед Бънди. Биографът и автор на трилъри Ан Рул го описва като садистичен социопат, който изпитва удоволствие от болката на други човешки същества. Тя твърди, че на серийния килър му доставя пълно удовлетворение да контролира живота на жертвите си. Описват го като най-злия, най-хладнокръвния и безсърдечен човек, който е живял някога. Дори адвокатът от защитата му Поли Нелсън казва за него, че е чисто и безсърдечно зло, пише facts.net.

Тед Бънди е екзекотиран на „Стария Спарки”

Тед Бънди е екзекутиран на 24 януари 1989 година след среща със „Стария Спарки”. Това е прякорът на електрическия стол в затвора Райфорд, Флорида. Столът е изработен от стар дъб от затворници през 1924 година.

Тед Бънди е един от най-скандалните серийни убийци, съществували някога. Престъпната му „кариера“ е обект на редица научни изследвания, които се опитват да отговорят на въпроса за мотивацията му да извършва убийствата. Животът му пък е вдъхновил множество произведения на изкуството, филми, музика и книги. Тед Бънди вероятно никога няма да спре да вълнува хората.

Още от автора:

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 20 минути

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 23 минути

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 47 минути

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

Пенсионери

НОИ ще изплаща пенсиите за май след Великден

България Преди 50 минути

Около 534 хиляди души ще получат великденски добавки от 100 лв

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

България Преди 1 час

В кулоарите на парламента Костадинов обяви, че причината е отказът да бъде допусната точка за гласуване на вот на недоверие на служебния кабинет

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 1 час

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

<p>Кога ще бъде пикът на заболели от коклюш</p>

Служебният министър Галя Кондева: Около 400 са регистрираните заболели от коклюш

България Преди 1 час

От министерството разкриха кога се очакват пикът на заболели

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Любопитно Преди 1 час

Хатауей не уточни за кой филм е било прослушването

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 1 час

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

<p>На 7 май приключва&nbsp;сагата с бащинството около жестокото убийство в София</p>

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 1 час

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 2 часа

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 2 часа

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

<p>&quot;Тренд&quot;: Как щяха да гласуват българите, ако изборите бяха сега</p>

"Тренд“ за електоралните нагласи преди вота: ГЕРБ-СДС със значителна преднина пред ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Близо 7 на сто от българите декларират, че ще се възползват от опцията "Не подкрепям никого"

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 2 часа

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 2 часа

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 3 часа

Пострадалата е в болница с множество травми