5

Л иза Монтгомъри е екзекутирана, след като убива бременна жена и вади бебето от корема ѝ

„Коремът на дъщеря ми е експлодирал”. Това съобщава изпаднала в шок жена на спешния номер в САЩ 911. Какво всъщност се е случило с момичето, майката научава с ужас малко по-късно.

23-годишната Боби Джо Стинет живее със съпруга си Зеб в Скидмор Мисури, САЩ. Двамата се влюбват още като деца. След като порастват се женят и заедно развиват успешен бизнес за развъждане на кучета, а в края на 2004 година са в трепетно очакване на първото си дете. Боби Джо е бременна в осмия месец. В този момент нещо отвратително помрачава семейното им щастие.

Боби Джо се запознава с Дарлийн Фишър в онлайн чат стая за американската порода кучета рат териер. Двете жени бързо се сприятеляват, тъй като откриват много общи неща помежду си. И двете са бременни, отглеждат териери и посещават киноложки изложби. Боби и Дарлийн често разменят имейли, споделяйки си за очакваните бебета

На 16 декември Дарлийн отива с кола в дома на Боби в Скидмор, за да купи куче от своята приятелка. Или поне така започва пъкленият ѝ план.

Щом прекрачва прага на къщата, „купувачката” души бременната жена с въже, което носи със себе си. С кухненски нож разрязва корема ѝ. От болката Боби Джо идва в съзнание и започва неравностойна яростна битка за живота си, докато Дарлийн безмилостно я мушка до смърт.

Оказва се, че Дарлийн Фишер всъщност е 36-годишна майка на четири деца, а истинското ѝ име е Лиза Монтгомъри. Според бившите ѝ съпрузи тя е претърпяла изрязване на тръбите през 1990 година, което направило невъзможно да има други деца. Освен това тя страда от психично заболяване наречено псевдоциезис, което кара жените фалшиво да вярват, че са бременни.

Лиза е израснала в Мелвърн, Канзас. Като дете е подложена на физически и психически тормоз. Тя е бита и изнасилвана от пастрока си. Изпада в депресия, злоупотребява с алкохол. На 18 години Лиза напуска дома си и се жени в отчаян опит да избяга от ада на насилието, на което е системно подложена. Тя няма късмет. Бракът ѝ е изпълнен с не по-малко насилие от това, на което е подложена в детството си. В крайна сметка тя напуска съпруга си. Следва втори брак. Този път Лиза сбъдва своята мечта да има голямо семейство. Тя ражда четири деца от втория си съпруг. Всички са тинейджъри, когато Лиза убива хладнокръвно бременната Боби Джо Стинет.

След като разпаря корема на своята жертва, Лиза Монтгомъри изважда бебето, което трябва да се роди след месец. За щастие момиченцето е невредимо. С новороденото на ръце, жената бяга от дома на Боби Джо и се укрива.

Час след убийството майката на родилката Харпър пристига в дома ѝ. Това, което жената открива, е ужасяваща кървава сцена, насред която е мъртвата ѝ дъщеря. Харпър набира бързо спешния номер 911. На диспечера тя обяснява, че стомахът на дъщеря ѝ изглежда сякаш е експлодирал.

Пристигналите на място парамедици без успех се опитват да върнат към живота младата майка. В крайна сметка нищо не може да бъде направено. Нанесените ѝ рани са несъвместими с живота и тя е обявена за мъртва.

Топ 5 на най-бруталните серийни убийци в историята

През това време Лиза Монтгомъри се опитва да прикрие своето престъпление. Обажда се на съпруга си. Казва му, че трябва да я вземе от паркинг, твърдейки, че току-що е родила.

Още на следващия ден тя е разкрита от полицията. Разследващите бързо стигат до нея, след като проследяват онлайн комуникацията ѝ с мъртвата Боби Джо и уговорената им среща в деня и часа на жестокото убийство. Влизайки в дома на Лиза Монгомъри, полицаите я заварват да стои на дивана, гушкайки бебе в ръце. Тя казва на униформените, че това е дъщеря ѝ Виктория, която е родена предишния ден. Полицаите не се заблуждават, а веднага арестуват бруталната убийца, а пеленачето е върнато на баща му.

Детективите правят обиск на дома и колата на Лиза. В автомобила ѝ е намерен окървавен кухненски нож, за който е установено, че е оръжието, използвано в убийството на Боби Джо.

Започва шумен процес за бруталното престъпление. Адвокатите на Лиза Монтгомъри изграждат защитна теза, според която брат ѝ Томи е извършителят на жестокото убийство. Мъжът е разпитан, но се оказва, че има алиби за целия ден, през който се разиграва престъплението. Нито едно доказателство не го свързва с убийството.

След неуспешния опит да бъде прехвърлена вината на Томи, защитата на Лиза има нова версия за станалото. Съобщено е, че тя страда от псевдоциезис, а психиатър свидетелства, че жената е претърпяла няколко наранявания на главата от своите родители като дете, а след това и от бившите си съпрузи. Това я направило неспособна да се справи с агресията. Лиза Монтгомъри е диагностицирана с „гранично разстройство на личността, посттравматично стресово разстройство и депресия”.

Въпреки множеството диагнози и упоритата защита на Лиза Монтгомъри, жената се изправя на подсъдимата скамейка, обвинена в жестокото убийство на 23-годишната Боби Джо и отвличане на детето ѝ.

По време на процеса се развиват множество оневиняващи тези. Адвокатите не спират да засипват магистратите с диагнози и твърдения за мозъчни увреждания. Те са категорични, че клиентката им Лиза Монтгомъри е психично болна и не може да бъде осъдена.

Представя се тезата, че като дете е станала жертва на насилие от пастрока си и е принуждавана от майка си да проституира. Отношението към нея било толкова жестоко, че се равнявало на изтезание, казва в залата защитникът на Монгомъри Кели Хенри.

„По време на престъплението Монгомъри е била психотична и без връзка а с реалността. Това становище се подкрепя от 41 настоящи и бивши адвокати, както и правозащитни групи като Американската комисия по правата на човека”, казват защитниците.

От другата страна са семейството и приятелите на жертвата Боби Джо, които са категорични, че извършеното от Монтгомъри е толкова ужасяващо, че тя заслужава да бъде осъдена на смърт, независимо от психическото си здраве.

В драматичен ход на събитията през 2007 година тя е призната за виновна за престъпленията, в които е обвинена. На следващия ден Лиза Монтгомъри е осъдена на смърт.

Изпълнението на произнесената присъда е отложено два пъти. Първо пречка се оказва COVID-19, а след това съдия, който спира планираната инжекция, докато бъде изслушан специалист за умствената компетентност на обвиняемата.

В крайна сметка Лиза Монгомъри получава смъртоносната си инжекция в затвора в Индиана, след като в последния момент отлагането на екзекуцията е отменено от Върховния съд на САЩ. Магистратите са категорични, че жената заслужава смъртната присъда за „престъпление с потресаваща бруталност”.

След като са изчерпани всички възможности за обжалване. На 13 януари 2021 година, малко след полунощ, тя е отведена за екзекуция.

„Правителството не се спря пред нищо в усърдието си да убие тази повредена и заблудена жена”, казва защитата на Монтгомъри.

„Екзекуцията на Лиза Монтгомъри бе далеч от справедливостта”, категорични са адвокатите.

На Лиза Монтгомъри е дадена възможност за последни думи преди да бъде умъртвена. Жената, стояща до нея, сваля маската от лицето й и пита за последно желание, Лиза отговаря само с „Не” и не казва нищо повече.

Екзекуцията е извършена чрез смъртоносна инжекция. Лиза Монгомъри е обявена за мъртва в 1:31 часа сутринта. Тя става първата жена, осъдена на смърт от правителството на САЩ от 67 години, пише npr.org.

А адвокатът на Монтгомъри Кели Хенри казва, че всеки, който е участвал в екзекуцията ѝ „трябва да изпитва срам”, пише ВВС.

Още от автора:

Като на филм: Майка разкри бруталното убийство на дъщеря си

Ужасяващи престъпления, окървавили святата нощ на Коледа

Смърт върху "Зъбите на дявола": Убийството на Жанет ДеПалма

„Шофиране“ с 2896 км в секунда, контрабанда...  Колко закона нарушава Дядо Коледа на Бъдни вечер

Мистериозен случай: Никой не търси безследно изчезнали сестри

Изповедта на една убийца: Намушках го, защото не хареса коледния си подарък

Къщата на ужасите: „Обладан от дявола“ мъж разстрелва цялото си семейство

"Полиция! Синът ми отвори подаръка си предварително": Най-щурите коледни престъпления

Ужасяващо: Да откриеш тялото на сестра си под елхата

100-годишен юбилей на мъртвец разкрива двойно убийство

Ще успеете ли да не заплачете? Вижте най-тъжните коледни песни в историята

Той не познава човечността: Ужасяващият убиец с метлата

Забравен български ритуал: Заплашване на жени, деца и дървета

Фаталният полет 191: Ето защо се смята за прокълнат

Наказание от Бог или природна стихия: Наводнение убива 13 000 души на Коледа

„Чудовището с 21 лица”: Най-голямата загадка в историята на Япония

Десет истински чудеса, които се случиха на Коледа през годините

„Мъжът, който ме уби, е на свобода“: Дух разкри убийство в Чикаго

Защо 21 крака в обувки изплуваха на канадски плаж

Това място е по-ужасяващо от Зона 51 и Бермудския триъгълник

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

 

 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Коалиция „Ние гражданите“

Коалиция „Ние гражданите“

Избори 2 в 1 Преди 2 минути

Коалиция „Ние гражданите“

<p>При спецакция в Радомирско: Разбиха наркооранжерия, иззеха над 370 растения (СНИМКИ)</p>

При спецакция в Радомирско: Разбиха наркооранжерия, иззеха над 370 растения

България Преди 6 минути

С полицейска заповед за срок до 24 часа са задържани установените в имота двама мъже

Започва безплатната имунизация на бременни срещу коклюш

Започва безплатната имунизация на бременни срещу коклюш

България Преди 27 минути

В РЗИ-Бургас вече има разкрит имунизационен кабинет

Доц. Ангел Кунчев с информация за разпространението на коклюша

Доц. Ангел Кунчев с информация за разпространението на коклюша

България Преди 1 час

От 9 май 2024 г. до 31 юли 2024 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш

<p>Призрачни домове: Ето колко са безлюдните населени места в България</p>

Населените места в България, без нито един жител, са били 201 през 2023 г.

България Преди 1 час

Това съобщи Националният статистически институт

<p>От утре се въвеждат противоепидемични мерки заради коклюша</p>

От утре: Въвеждат се противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

България Преди 2 часа

Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева

Откриха тялото на жена в Кюстендил, задържан е 36-годишен мъж

Откриха тялото на жена в Кюстендил, задържан е 36-годишен мъж

България Преди 2 часа

При извършения оглед следи от насилие не са открити

Време да се потопим в света на неограничените възможности и море от функции

Време да се потопим в света на неограничените възможности и море от функции

Технологии Преди 2 часа

Научи повече какво да очакваме през месец май

<p>ЕС няма становище дали признава Путин за президент на Русия</p>

ЕК: ЕС няма становище дали признава Путин за президент на Русия

Свят Преди 2 часа

Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси

Bob. мини съдомиялна променя правилата в твоята малка кухня

Bob. мини съдомиялна променя правилата в твоята малка кухня

Любопитно Преди 2 часа

Mини съдомиялната без връзка с вода – Bob. е Вашето решение

Захарова за ситуацията в Газа: Зоната на конфликта се изостря ежедневно

Захарова за ситуацията в Газа: Зоната на конфликта се изостря ежедневно

Свят Преди 2 часа

Москва засега не вижда перспектива за мирно уреждане на конфликта нито в палестинския анклав, нито в Близкия изток, коментира тя

Пожар избухна в къща в родопско село, има жертва

Пожар избухна в къща в родопско село, има жертва

България Преди 2 часа

При огледа на стаята е открит пепелник, но тепърва ще се установява, дали пожарът не е предизвикан от незагасена цигара

<p>Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Димитър Главчев: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

България Преди 2 часа

По време на срещата премиерът Главчев запозна дипломатите с основната задача на правителството

<p>Условията на Путин за мир с Украйна&nbsp;</p>

За да има мир: Какви условия е поставял Путин на Украйна

Свят Преди 2 часа

"Две години война, две години мъка, две години разрушения. А всичко това можеше да се предотврати!"

<p>Малките сладки лъжкини се завръщат</p>

"Малки сладки лъжкини": Премиерата на продължението на хитовия сериал в Ел Ей

Любопитно Преди 2 часа

"Малки сладки лъжкини: Лятно училище" ще излъчи първите си два епизода на 9 май по Max

Димитър Главчев

Главчев: Приоритетът на приоритетите е здравето на българските деца

България Преди 2 часа

Служебният министър-председател припомни, че е сезирал ДАНС за частната детска болница "Мама и аз"