4

П реди 110 години пътническият лайнер „Титаник” се сблъсква с айсберг и потъва в ледените води на Атлантическия океан. Загиват 1513 души, оцеляват едва 711 пасажери.

Нещастието, сполетяло кораба, е главен сюжет в няколко филма, но безспорно този на режисьора Джеймс Камерън остава в историята на киното като най-скъпия, мащабен и касов хит.

Създаването му се превръща в истинско предизвикателство, поредица от инциденти съпътстват снимките. Актьорите и служителите от екипа претърпяват редица болести и наранявания. Актрисата в главната роля Кейт Уинслет получава хипотермия и пневмония, счупва си кост на лакътя и едва не се удавя.

Някои хора вярват, че продукцията е била „прокълната”.

Подозренията за проклятието се засилват, след като 70 души от актьорския състав и екипа по заснемането на филма стават жертва на тежко и опасно за живота натравяне на снимачната площадка, пише VocalMedia.

Уникални архивни кадри от кораба на скръбта - "Титаник"

В нощта на 8 август 1996 година актьорите и екипът на „Титаник”, включително режисьорът Джеймс Камерън, продуцентът Джон Ландау, операторът Кейлъб Дешанел, звездите Бил Пакстън и Сузи Еймис, се готвят да приключат работа на канадската снимачна площадка в Дартмут, Нова Скотия. Мястото, на което се разиграват последните сцени, е в района на Халифакс, на изследователския кораб Академик Мстислав Келдиш. След приключването на работата там, всички трябва да заминат за Мексико за да продължат снимките по филма.

Всички са в приповдигнато и празнично настроение, малко по-късно това рязко ще се промени.

Тъй като снимките на филма се правят през нощта, графикът за обяд на работещите по продукцията е около полунощ. Тогава всички се събират да починат и да хапнат. Дори Джеймс Камерън излиза от офиса си за „обяда”. Фирмата от кетъринга е подготвила впечатляващо разнообразие от ястия. Сред тях е крем супа с морски дарове. Тя била толкова апетитна и вкусна, че хората се редели на опашка, за да получат втори и трети път от вкусното ястие.

След като минава времето за „обяд”, екипът се връща към своята работа. Това обаче се оказва много трудна задача. Изведнъж настава масова истерия. Част от хората започват да се клатят, да се смеят, други неутешимо да плачат и повръщат.

Предмети, намерени на "Титаник"

Самият Камерън описва чувството, което е изпитал, като замайване. Режисьорът решава, че е станал жертва на натравяне с невротоксин от морските дарове в супата. Затова той напуска снимачната площадка, за да повърне.

„Връщам се на снимачната площадка и няма никой”, спомня си Камерън за случилото се пред Vanity Fair .

„Стоях пред мониторите, до камерата, а стаята беше празна, беше като в зоната на здрача”, казва режисьорът.

Мерилин Макавой е друг член на екипа, пострадал от натравянето. Тя е назначена като художник в заснемането на „Титаник”. Макавой рисува част от картините в скицника на Леонардо ди Каприо, както и голата Кейт Уинслет в култовата сцена от филма.

Най-великите филми от 90-те години

„Нямах никакъв опит с наркотиците”, казва тя пред Vice.

„Супата беше невероятна. Хората се връщаха за допълнително и мисля, че това беше част от проблема, хората ядяха много повече от обикновено, защото беше толкова вкусно”, спомня си тя.

„30 минути след яденето, започнах да забелязвам, че нещо не е наред. Всички изглеждаха объркани, всеки беше затруднен да си свърши работата”, казва Макавой.

Бил Пакстън, който също е част от актьорския състав, първоначално планира да яде италианска храна в караваната си, но вместо това решава да се присъедини към екипа и Камерън за купа супа от морски дарове.

„В рамките на 15 минути след храненето екипажът беше наоколо. Някои се смееха, други плачеха, трети повръщаха”, казва той.

Най-култовите реплики от филми

„Една минута се чувствах добре, в следващата минута се чувствах адски разтревожен, исках да дишам в хартиен плик, Камерън се чувстваше по същия начин”, казва Пакстън пред Entertainment weekly.

Тези, които се чувстват добре, натоварват всички със симптоми за натравяне в микробуси и ги откарват в болницата в Дартмут. Пациентите пристигат в клиниката около 1:00 часа след полунощ.

„Всичко беше много хаотично, на някои хора им беше наистина трудно”, казва Макавой.

Част от хората стенели и плачели, други виели и рухвали по маси и колички в болницата, спомня си Кейлъб Дешанел. Други пък разказват за хора, участващи в състезания с инвалидни колички по коридорите на клиниката.

„Бяхме там цяла нощ. Всички бяхме настанени на легла, с отделни завеси около нас, но никой не си стоеше на мястото. Всички бяха навън по коридорите и по чуждите легла. Хората имаха много енергия. Някои бяха седнали в инвалидни колички и летяха по коридорите. Искам да кажа, че всички бяха надрусани! Дадоха ни напитка, в която имаше въглен за премахване на токсините. По изгрев слънце, бяхме започнали да се успокояваме. Всички искаха да се приберат”, казва Макавой.

По време на еуфорията, режисьорът Джеймс Камерън е намушкан в лицето с химикалка от член на екипа. „Седя там, кървя и се смея”, казва той, докато наблюдава безпомощно как екипът му се разпада.

„Хора стенат и плачат, вият, рухнали по маси и колички”, казва Камерън, спомняйки си, че в същото време видял Кеъйлъб Дешанел да води конга линия (кубински карнавален танц, при който хората се хващат в редичка един зад друг и се клатят в ритъма на музиката).

Единият от лекарите, които лекуват пациентите от „Титаник”, д-р Роб Рой сравнява ситуацията след изтрезняването като - „Тези хора бяха като убити с камъни”.

Актьорът Луис Абърнати, който също е част от екипа на „Титаник” си спомня:

„Имаше хора, които просто се търкаляха наоколо, напълно изгубени”, казва той. Тъй като не е ял от кетъринга на фаталния „обяд” той кара един от микробусите, откарали екипа към болницата. За един от натровените той си спомня:

„Беше натоварен в задната част от микробуса. Бях шокиран от начина по който изглеждаше. Едното му око беше напълно червено, като окото на Терминатор - зеница без ирис, червена като цвекло. Другото око изглеждаше така, сякаш е смъркал лепило от четиригодишен”, казва Абърнати.

Въпреки настаналото веселие от препълнената от щуреещи актьори болница, ситуацията била изключително опасна. Извикана е полиция и започва разследване за умишлено отравяне. Регионалната полицейска служба на Халифакс прави публично изявление, с което потвърждава това, което мнозина на снимачната площадка вече подозирали - те са били дрогирани.

Токсикологичен доклад установява, че за масовото натравяне не са виновни морските дарове в супата. Оказва се, че ястието е умишлено подправено с Фенциклидин, известен още и като "ангелски прах".

Фенициклидинът е лекарство, което може да се консумира през устатата, интравенозно, да се пуши и да се вдишва. Разработено е първоначално като упойка, но употребата му е прекратена заради страничните ефекти. Заради приятните си ефекти, той се използва за забавление и по партита, но в същото време може да бъде изключително опасен. Може да доведе до халюцинации и дълбоко изкривяване на възприятията на човек за реалността. В зависимост от дозировката може да причини странно поведение, да се стигне дори до гърчове, кома и смърт. Всеки човек би реагирал различно, според организма и според това дали взима някакви лекарства.

По време на разследването става ясно, че всички са отровени умишлено.

Но кой приготвя супата? Официално не е известно. Полицейското управление на Халифакс разследва случая в продължение на две години и половина. Детективите изискват архивите на Министерство на здравеопазването и получават пълен списък на всеки човек, който е работил на снимачната площадка.

Версиите

Полицията разследва три основни версии на престъплението: опит за убийство, отмъщение и забавление.

Още преди полицията в Халифакс да съобщи, че супата е била подправена с опасното вещество, започват да се появяват конспиративни теории. 

Според една от версиите недоволни служители на хранително-вкусовата промишленост от една от двете кетърингови компании, които са обслужвали продукцията, са отровили супата. Ърл Скот, главен изпълнителен директор на UNAD Quality Foods Ltd., отрича да е бил някой от неговите работници и настоява, че „хората от Холивуд са донесли Фенциклидина”.

„Не мисля, че е направено целенасочено, за да бъде наранен някой. Беше като парти, което се увлече“, казва Скот.

Paramount и Twentieth Century Fox, които финансират филма, отказват да коментират инцидента. И служителите не са посочили заподозрени. 

„Все още не знаем дали някой конкретен член на екипа или всички са били набелязани“, казва сержантът от полицията в Халифакс Ричард Холинсхед. 

„Дори не сме сигурни дали е било шега или грешка”, казва той.

Някои подозирали, че виновникът е недоволен готвач, докато други смятали, че член на екипа се опитва да отмъсти на Камерън, който има репутацията на тираничен режисьор. 

Опит за убийство

Една от основните версии, които полицейските детективи разследват, е опит за убийство. Подозира се, че масовото натравяне е било направено с цел да се прикрие кой от екипа е бил истинската цел. Предполага се, че мишената е била човек, който би реагирал фатално на отровата заради приема на лекарства или особена чувствителност към препарата.

Отмъщение на недоволен служител

Джеймс Камерън смята, че отравянето е дело на „идиот”, който е уволнил предишния ден, защото „създал проблеми с доставчиците на храна”. Такъв служител не е открит, тъй като след уволнението, никой външен човек, нямал достъп до снимачната площадка.

Груба шега

Препаратът Фенциклидин се използва и за развлечение и някои негови странични ефекти наистина са забавни. Актьорският състав и екипът на най-скъпия филм, правен дотогава, правещ си състезания с инвалидни колички в болницата, вероятно са звучали като страхотна шега за някого. Предполага се, че може би някой от служителите е подправил супата с препарата, очаквайки далеч по-леки реакции и просто забавна вечер за всички. Никой до ден днешен не е признал за шегата и никой не е имал следи от Фенциклидин по себе си. Следи от веществото не са открити и на снимачната площадка.

Останалите теории

Полицията не изключва теорията, че конкурентно студио е искало да саботира завършването на филма „Титаник”. Това все пак било малко вероятно, тъй като по време на заснемането мнозина очаквали продукцията да се превърне в провал и да потъне в боксофиса.

Друга разследвана теория е, че един от готвачите е употребявал Фенициклидин и е изпуснал своите запаси в храната за да не бъде заловен. Това било почти невъзможна теория, тъй като лекарството не може да се използва директно.

Престъплението остава неразкрито

Въпреки проведените стотици разпити и разследване, случаят е прекратен поради липса на заподозрени на 12 февруари 1999 година. По това време екипът на „Титаник“ отдавна е продължил напред, а блясъкът на касовия хит и множеството награди, премахнали част от спомена за катастрофата.

Въпреки това неприятно събитие и редица други нещастни инциденти на снимачната площадка, филмът „Титаник” остава в историята на киното като един от най-скъпите, най-мащабните и касови хитове на всички времена. Джеймс Камерън, Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо са изстреляни сред звездите в Холивуд. 

Доколкото можем да кажем, човекът, който е сложил наркотици в супата, никога не е идентифициран и никога не са повдигнати обвинения за инцидента. През 1998 г. Calgary Herald публикува статия, озаглавена „Мистерията Титаник: Кой наля супата?“ В него и Пакстън, и Камерън изразиха своя гняв (както и объркване) от инцидента, като казаха, че който и да е приготвил супата, е изложил на опасност всички на снимачната площадка, включително възрастни хора и деца.

Глория Стюарт, 76-годишната звезда, която играе по-възрастната Роуз, по време на фаталния обяд е яла храна от ресторант, така че никога не е била изложена на риск.

Пощадени са и Леонардо ди Каприо и Кейт, тъй като нито един от тях не е имал сцени на канадската снимачна площадка.

Травмите на Кейт Уинслет

Въпреки че не става жертва на отравянето, Кейт Уинслет претърпява редица неприятни и опасни инциденти по време на снимките на „Титаник”.

„Счупих малка кост в лакътя си“, казва Уинслет.

 „И в един момент имах дълбоки синини по ръцете си. Приличах на бита съпруга.

Уинслет никога няма да забрави и сцена, в която тя и Леонардо ди Каприо трябва да снимат до затворена желязна врата, докато водата ги преследва. Всичко било така нагласено, че Уинслет да може да се потопи във водата и в този момент решетката да се отвори. Нещо, обаче се обърква. Палтото ѝ се закача и тя е на косъм да се удави.

Източник: Getty Images/Guliver

„Не ми остана дъх. Мислех, че ще се пръсна“, споделя Уинслет. „И Джеймс каза: „Добре, започваме отначало“. Това беше отношението му. Не исках да бъда слабак, така че не се оплаквах”, спомня си Кейт Уинслет.

Други филми, преследвани от проклятие

  • Създаването на филма на Мел Гибсън „Страстите Христови” е придружено от редица смразяващи кръвта инциденти. По време на снимките актьора Джим Кавийзъл, който се въплъщава в Христос, е ударен от мълния. Актьорът изважда рамо, разболява се от пневмония, едва не умира от хипотермия и отслабва с 20 килограма. Снимките са толкова изтощителни, че след филма той претърпява две операции на сърцето. Интересен факт за „Страстите Христови” е, че той е последният филм, който бившият президент на Ирак Саддам Хюсеин гледа в килията си през декември 2006 година, малко преди да бъде екзекутиран.
  • Дубльорът, който прави каскадите на Вин Дизел във филма „Трите Хикса” загива при повторен дубъл на вече заснета сцена. Хари О'Конър решава, че не изглежда достатъчно опасно и решава да промени ситуацията. Въпреки недоволството на семейството му част от смъртоносния дубъл е включен в окончателния вид на филма.
  • Актьорският състав и екипът на филма „Завоевателят” от 1956 година, в който играе Джон Уейн, пък са били изложени на радиоактивно излъчване. Снимките са направени в Юта, на места, където са провеждани ядрени опити. Въпреки че правителството се кълне, че нивата на радиация са безобидни, до 1980 година почти половината от филмовия екип се разболява от рак, включително и Уейн.
  • При заснемането на сцена от филма „Портокал с часовников механизъм” очите на актьора Малкълм Макдауъл са принудително отворени с метални шини. След сцената той губи временно зрението си.
  • Във филма „Гарванът” през 1993 година актьорът Брандън Лий, син на Брус Лий, е застрелян в стомаха с истински куршум. Умира от кръвозагуба.
  • По време на заснемането на филма „Корабокрушенеца” Том Ханкс се разболява от опасна инфекция, която почти му коства живота.

Друг вид проклятие преследва филмите за принцеса Даяна

Не само филмът „Титаник” е преследван от проклятие. Но докато той жъне огромен успех и приходи, то филмите, в които главен герой е покойната принцеса Даяна, претърпяват крах. Всички те, независимо от щедрите бюджети, не само че рядко се радват на успех, но и претърпяват унищожителна критика. Неслучайно се говори за „Филмовото проклятие Даяна”.

Дори Наоми Уотс не успя да спаси от провал филма „Даяна” от 2013 година. През 2011 година "Холмарк" прави неуспешен опит с „Уилям и Катрин”. През 2007 година неоценен от критиците остава и драмата с документален характер „Даяна: Последните дни на принцесата”. „Влюбената принцеса” от 1996 година пък отдавна е забравена.

Още от автора:

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 1 час

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 4 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 5 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 6 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 6 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 7 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 8 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 8 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 8 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 9 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми