3

О твлечена и брутално изнасилена е млада жена. Жертвата разпознава своя нападател по снимка в полицията, но се оказва, че поразителна прилика с истинския извършител е пратила в затвора невинен човек.

Стивън Ейвъри прекарва 18 години зад решетките, преди да успее да докаже, че е осъден несправедливо. Едва 2 години след като вкусва свободата, той е отново арестуван и обвинен в убийство. Осъден е на доживотен затвор, но отново твърди, че е невинен.

Това е истински случай, изпълнен с обрати, убийства, корупция и борба за справедливост. Ще успее ли за втори път Ейвъри да докаже своята невинност, или ще остане в затвора до смъртта си.

Упоритата чикагска адвокатка Катлийн Зелнер е приела за своя мисия да спаси клиента си от несправедливата според нея присъда. Тя открила нови доказателства и опитва да обжалва наказанието, пише trillmag.com

Коефициент на интелигентност 70

Стивън Ейвъри е роден през 1962 г. в окръг Манитовок, Уисконсин в семейството на Алън и Долорес Ейвъри. Има двама братя и сестра - Чък, Ърл и Барб. Ходи в училище за изостанали деца, неговият коефициент на интелигентност е само 70, в досието му пише, че той „едва функционира в училище”.

Първият престой в затвора

През март 1981 година, само на 18 години, Ейвъри е осъден за кражба с взлом в бар заедно с негов приятел. Излежава 9 месеца от 9-годишна присъда, след което е освободен предсрочно.

На 24 юли 1982 година Стивън Ейвъри се жени за Лори Матисън, която е самотна майка. Заедно имат четири деца - Рейчъл, Джени и близнаците Стивън и Уил.

Ейвъри отново има неприятности със закона през 1982 година. Тогава двама мъже признават, че по негова идея са хвърлили котка „в огън и след това я гледали как гори, докато умре”, след като Ейвъри е излял масло и бензин върху нея. Стивън Ейвъри е признат за виновен за жестокост към животни и е върнат в затвора. Той остава там до август 1983 г.

„Бях млад и глупав, излизах с неподходящите хора”, казва Ейвъри по-късно за двата си престоя в затвора.

През януари 1985 година Ейвъри отново се забърква в неприятности. Той изблъсква колата на братовчедка си от пътя и я принуждава да спре, след което насочва пистолет към главата ѝ. Ейвъри твърди, че се ядосал, защото тя разказвала на хората, че е мастурбирал на поляната пред дома си. Стивън твърди, че пистолетът не е бил зареден, не е искал да я нарани, а само да спре слуховете по негов адрес.

Случаят Пени Ан Биърнстен

Около 15:50 ч. на 29 юли 1985 година Пени Ан Биърнстен прави своя обичаен джогинг край  брега на езерото Мичиган, когато е нападната от неизвестен мъж. Той я завлича в гориста местност и я изнасилва.

Полицията започва разследване на бруталното престъпление. Жертвата описва своя нападател и на база посочените физически белези са ѝ предоставени снимки на девет мъже. Без колебание Пени Ан Биърнстен избира снимката на Стивън Ейвъри. Мъжът е арестуван незабавно.

По време на процеса Биърнстен отново посочва Ейвъри като нейн нападател. Държавен съдебномедицински експерт свидетелства, че косъм, открит върху риза на Стивън Ейвъри, съответства на косата на жертвата.

На делото Стивън Ейвъри представя 16 свидетеля, които изграждат неговото алиби. Сред тях е продавач в магазин в Грийн Бей, Уисконсин, който си спомня, че Ейвъри, придружен от жена си и децата им, е купил боя. Касова бележка доказва, че покупката е направена в 17:13 ч. Това означавало, че веднага след атаката, той е трябвало да измине 45 мили (малко повече от 72 км.) за малко повече от час.

Въпреки представените доказателства, едва след 4 часа обсъждане, съдебните заседатели решават, че той е виновен. На 14 декември 1985 г. Стивън Ейвъри е осъден на 32 години затвор. Той прекарва 18 години зад решетките, но не спира да опитва да върне своя случай в съдебната зала за да докаже невинността си.

След като загубва няколко обжалвания, през 1995 година е одобрена молбата на Стивън Ейвъри за ДНК тест, който доказва, че под ноктите на жертвата Пени Биърнстен са открити следи от неизвестно лице. Тестовете не успяват да елиминират Ейвъри като извършител и молбата за нов процес е отхвърлена.

Пробив е направен през април 2002 г. Със случая на Стивън Ейвъри се захващат адвокатите на Innocence Project (“Проект Невинност“). Правна организация с нестопанска цел, която се занимава с оневиняването на затворници, които са несправедливо осъдени.

Юристите успяват да получат съдебна заповед за ДНК тест на 13 косъма, открити по Биърнстен. Държавната криминална лаборатория съобщава, че използвайки базата данни на ФБР, установява, че те принадлежат на Грегъри Алън, осъден престъпник който има удивителна прилика със Стивън Ейвъри. По това време Алън излежава 60-годишна присъда за сексуално посегателство в Грийн Бей, което е извършил след нападението срещу Пени Ан Биърнстен.

Въпреки че е бил известен на полицията именно със сексуални посегателства, Грегъри Алън никога не е бил сред заподозрените в случая с изнасилването на Пени Биърнстен. Негова снимка не е била показвана на жертвата за разпознаване.

След тези разкрития Стивън Ейвъри е освободен на 11 септември 2003 година.

Завежда дела за рекордно обезщетение

След като излиза на свобода, Стивън Ейвъри завежда дела за 36 милиона долара обезщетение срещу окръг Манитовок, неговия бивш шериф Томас Кокурек и бившия окръжен прокурор Денис Фогел за неправомерно осъждане и лишаване от свобода.

Случаят с убийството на Тереза Халбах

Фотографката Тереза Халбах изчезва на 31 октомври 2005 година. Установено е, че малко преди това е имала среща със Стивън Ейвъри в дома му. Тя трябвало да снима минивана на сестра му, който той продавал.

В автомобила на Тереза Халбах са намерени петна от кръв, съвпадащи с ДНК профила на Ейвъри. По-късно са идентифицирани обгорени кости, открити в овъглена яма, близо до дома на бившия затворник.

Завръщането зад решетките

Стивън Ейвъри е арестуван и обвинен в отвличане, сексуално насилие, убийство и осакатяване на труп.

Ейвъри категорично отрича да има общо с престъплението. Твърди, че е арестуван и обвинен заради висящото дело за 36 милиона долара, което все още не е решено. През февруари 2006 г. след споразумение, Стивън Ейвъри получава едва 400 000 долара по него.

През 2007 година Стивън Ейвъри е осъден на доживотен затвор без право на замяна. Присъдата е потвърдена от всички инстанции. Като негов помагач е осъден племенникът му Брендън Даси.

Борбата за невинност започва отначало

Започва нова борба за доказване на неговата невинност. Адвокатите на Стивън Ейвъри твърдят, че са намерили кутия с доказателства. В нея имало флакон с кръвта му, взета през 1996 г. при първото дело срещу него. Според юристите, върху капачката имало направена дупка. Адвокатите опитали да докажат, че кръвта, намерена в колата на Халбах, може да е била взета от въпросния флакон и разпръсната в автомобила за да уличи Ейвъри.

За да опровергаят тези твърдения, от ФБР правят специален тест на кръвта, открита в колата на Тереза Халбах. Експертите проверили за наличието на специфичната EDTA киселина, която се използва като консервант, когато се съхранява кръв като доказателство от полицията. Такава киселина е имало и във флакона с кръвта на Стивън Ейвъри. В тестваните проби, обаче не бил открит консервантът, което означавало, че кръвта в автомобила не била от тази  кутията с доказателствата.

Въпреки че е в затвора вече 17 години Стивън Ейвъри твърди, че е невинен и натопен от корумпирани ченгета и прокурори. Той не спира да търси начин да обжалва своето наказание. На 16 август тази година чрез своята адвокатка Катлийн Зелнър от Чикаго той внася в съда молба от 149 страници за преразглеждане на делото. Зелнер твърди, че има „нови свидетели”, които биха „предоставили нови и безспорни доказателства” срещу нов заподозрян.

„Двама нови свидетели в случая на г-н Ейвъри имат нови и убедителни доказателства за загадъчното убийство, което заинтригува публиката по цял свят. Бързането към присъда, тунелната визия, довела до ареста, наказателното преследване и осъждането на г-н Ейвъри, се разкриват от тези нови свидетели, които предоставят нови неоспорими доказателства, които пряко свързват алтернативния заподозрян с убийството на Тереза Халбах. Освен това ново доказателство позволява преразглеждане на истинския мотив за това престъпление, като сексуално убийство, което е кулминация на манията на алтернативния заподозрян да гледа хиляди изображения на насилствена порнография”, казва адвокатката Катлийн Зелнер.

И така всичко започва отначало. Стивън Ейвъри отново е в заглавията на новините с още един апел за свободата си. Възможно ли е тези нови свидетели, за които говори адвокат Зелнер да доведат до преобръщане на делото и той най-накрая отново да бъде освободен, предстои да разберем.

Дело за клевета срещу Netflix

На 18 декември 2015 година Netflix пусна документален сериал от десет епизода със заглавие Making a Murder (“Да създадеш убиец“).

Той проследява двата процеса на Ейвъри и Даси. Документалният филм разглежда обвиненията в неправомерно поведение на полицията и прокуратурата, подправяне на доказателства и притискане на свидетели. Заради епизодите срещу Netflix и продуцентите е заведено дело за клевета от Андрю Колборн, бивш полицай от окръг Манитовок, който свидетелства и в процеса срещу Стивън Ейвъри. В иска се твърди, че сериалът е пропуснал и изкривил факти, за да го представи като корумпиран офицер, подправял доказателства.

Още от автора:

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Скъпа, от колко време сме женени, за първи път ми правиш толкова хубаво кафе! - Я ми върни моята чаша!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Тръмп удря електромобилите от първия ден</p>

Тръмп удря електромобилите от първия ден, след като влезе в Овалния кабинет

Технологии Преди 1 час

Републиканецът иска да спре „мандата за електромобили от ден първи”

Проф. Бийбър: ЕС и Германия размениха демокрация, върховенство на закона и европейска перспектива за Балканите срещу литий

Проф. Бийбър: ЕС и Германия размениха демокрация, върховенство на закона и европейска перспектива за Балканите срещу литий

Свят Преди 9 часа

Коментарът идва, след като вчера беше подписан меморандум за разбирателство между ЕС и Сърбия

Израел атакува по въздух пристанище в Йемен, обяви че е "отмъщение"

Израел атакува по въздух пристанище в Йемен, обяви че е "отмъщение"

Свят Преди 10 часа

Нападението е в отговор на стотици нападения, извършени срещу страната напоследък

Близо 120 часа хеликоптерите са били във въздуха за потушаване на пожарите

Близо 120 часа хеликоптерите са били във въздуха за потушаване на пожарите

България Преди 10 часа

За девети ден военнослужещи и техника участваха в гасенето на пожарите в област Ямбол и Стара планина

Бивш агент от „Сикрет сървис”: Когато стреляме, го правим, за да убиваме

Бивш агент от „Сикрет сървис”: Когато стреляме, го правим, за да убиваме

Свят Преди 11 часа

"Организацията не бе перфектна, но колегите не се поколебаха и защитиха Тръмп", смята Робърт Макдоналд

<p>Доган се появи публично: Горд съм с бъдещето на ДПС</p>

Доган се появи публично: Горд съм с бъдещето на ДПС

България Преди 12 часа

Почетният председател на партията се срещна с ръководители на младежката структура в Бургас

8,5 милиона устройства са засегнати от глобалния срив

8,5 милиона устройства са засегнати от глобалния срив

Свят Преди 12 часа

Тази бройка е по-малко от 1% от всички устройства, работещи с Windows

<p>РСМ реши:&nbsp;ще включи българите като етническа група в конституцията</p>

Северна Македония реши: ще включи българите като етническа група в конституцията си

Свят Преди 13 часа

Вижте обаче какво е условието на управляващите в РСМ, за да се случи това

Снимката е илюстративна

Дъждът помогна! Пожарът край Беклемето най-сетне е потушен

България Преди 13 часа

Повече от 72 часа продължиха усилията за гасенето на огъня

Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Беларус и Берлин водят преговори за осъден на смърт германец

Свят Преди 13 часа

Той е обвинен в "тероризъм" и "наемничество" и осъден на смърт от беларуски съд

Масова "Златна сватба": Над 30 двойки в Ловеч подновиха обетите си (СНИМКИ)

Масова "Златна сватба": Над 30 двойки в Ловеч подновиха обетите си (СНИМКИ)

България Преди 14 часа

За да празнуват половин век съвместен живот, бяха поканени всички, сключили граждански брак през 1974 г.

За ден: Заловиха над 20 души, шофирали след употреба на наркотици и алкохол

За ден: Заловиха над 20 души, шофирали след употреба на наркотици и алкохол

България Преди 14 часа

Данните са от специализирана полицейска операция

Огънят в с. Воден отново се разгоря, пожар пламна и до Цапарево

Огънят в с. Воден отново се разгоря, пожар пламна и до Цапарево

България Преди 15 часа

Битката на огнеборците с природната стихия продължава усилено и днес

"Сантиметър встрани и Тръмп нямаше да оцелее"

"Сантиметър встрани и Тръмп нямаше да оцелее"

Свят Преди 15 часа

Това смята инструкторът в елитен тренировъчен център в щата Юта Росен Христов

Патриарх Даниил се моли на Бог да спре пожарите (ВИДЕО)

Патриарх Даниил се моли на Бог да спре пожарите (ВИДЕО)

България Преди 16 часа

Главата на православната църква говори на тържествена литургия в Дървенишкия манастир

Вижте грандиозната коронация на краля на Малайзия (СНИМКИ и ВИДЕО)

Вижте грандиозната коронация на краля на Малайзия (СНИМКИ и ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Султан Ибрахим се възкачи на трона с помпозна церемония