1

В продължение на 15 години телата на Уилям и Патриша Уичърли лежат погребани в градината на дома им в Нотингамшир, Англия. Почти никой не подозира, че двамата са мъртви. Техните роднини, приятели и съседи са убедени, че съпрузите се радват на старините си, обикаляйки Ирландия, за да се насладят на спокойствието и добрия въздух там. Фалшиви писма, учтиво отказващи лекарски прегледи и празнични поздравителни картички, подписани от съпрузите, умело заблуждават, че те са все още живи.

Истината излиза наяве, след като в дома на семейство Уичърли е получено писмо от властите с молба да интервюират Уилям за стотния му рожден ден.

Но кой през цялото това време изпраща тези фалшиви бележки и необезпокоявано харчи спестяванията на семейство Уичърли?

Всичко излиза наяве през 2013 година. Тогава телата на съпрузите Уичърли са намерени в плитките гробове, в които прекарват години наред. Аутопсията установява, че двамата са застреляни. Оръжието е револвер от Втората световна война. Убийците са собствената им дъщеря Сюзън Едуардс и нейният съпруг Кристофър.

Сюзън и Кристофър Едуардс се женят през 1983 година. През целия им брак те имат големи финансови затруднения и стотици хиляди дълг на своя сметка. Виждат перфектна възможност в ликвидирането на възрастната двойка, за да се избавят от мизерията. Измислят план за действие и така те хладнокръвно ликвидират Уилям и Патриша през майския празничен уикенд на 1998 година.

След като Сюзън и нейният съпруг убиват семейство Уичърли, те погребват телата в задния двор на къщата им, след което прекарват 15 години в източване на банковите им сметки, харчейки хиляди за автографи и сувенири на знаменитости. Само ден след хладнокръвното убийство 56-годишната тогава Сюзън тегли 40 000 долара от сметката им, пише  Daily Mail.

Зловещи писма

За да поддържат впечатлението, че двойката е жива, убийците лъжат приятели и роднини, фалшифицират подписи в официални документи. Сюзън дори изпраща коледни картички на фамилията всяка година, често подписани от убитите. Понякога самата Сюзън пише писмата, с които опитва да обясни липсата на родителите си:

„Трябва да обясня, че тъй като баща ми остарява, а майка ми не винаги беше в най-добро здраве, те заминаха за Ирландия заради добрия въздух”, пише тя през 2007 г.

В едно писмо Сюзън се представя за г-н Уичърли, за да откаже среща в белодробна клиника:

„Вече се чувствам по-добре и ще посетя роднини през следващите месеци. По тази причина не е удобно да изпълня този ангажимент”, пише дъщерята убийца.

В друго писмо тя отказва безплатна ваксина срещу пневмония през 2006 г.

За да поддържат жива илюзията, поне веднъж на всеки три седмици Сюзън и Кристофър пътуват от дома си до къщата на семейство Уичърли за да огледат имота.

Двамата са на косъм да бъдат разкрити през 2005 година, когато пътен инцидент за малко не проваля пъкления им план. Шофьор губи контрол над управлението на автомобила си и се забива в оградата на къщата на семейство Уичърли. За късмет на измамниците, никой не разкрива какво има в градината.

 100-годишният рожден ден на г-н Уичърли

Така годините минават и наближава 100-годишният рожден ден на г-н Уичърли. От пенсионната служба решават, че искат да проведат интервю лице в лице с него, за да отбележат специалния повод.

Семейство Едуардс изпада в паника, след като вижда писмото. Събират си багажа и през 2012 година тръгват към Лил, Франция. Към този момент двамата са останали без пукната пара. Похарчили повече от 245 000 лири, а на едната кредитна карта е натрупан дълг от 14 000 лири.

„Те обичаха да живеят луксозно. Изглежда, че по-голямата част от парите им са били похарчени за сувенири, предмети с автентични автографи на знаменитости, които са обичали”, казват разследващите.

Главният инспектор Роб Грифин от отдела за тежки престъпления в Ийст Мидландс казва: „Те са планирали всичко”.

Ужасяваща история, "съшита с бели конци"

Попаднали във Франция без пари, Сюзън и Кристофър са в безизходица. Те не могат да оцелеят дълго време. Мъжът решава да се обади на възрастната си мащеха, за да ѝ поиска пари, с които да не умрат от глад. В телефонен разговор той ѝ споделя предварително репетирана версия на двойното убийство. Пред мащехата си той споделя как му жена му е била при родителите си, когато се събудила и открила, че майка ѝ е застреляла баща ѝ. Кристофър обяснява, че г-жа Уичърли се похвалила, че е спала с него, нейния собствен зет, заради което Сюзън обезумяла от гняв и застреляла майка си. Кристофър признава, че помогнал на жена си да погребе труповете седмица по-късно.

Вместо да повярва на историята, съшита с бели конците, ужасена от чутото, мащехата на Кристофър незабавно се обажда в полицията.

Главен инспектор Роб Грифин споделя:

„Когато получихме това обаждане на 1 октомври, беше трудно да повярваме, в това, което възрастната дама каза. Но все пак ние го приехме на сериозно и стартирахме разследване. В следващите дни започнахме да се убеждаваме, че може би всичко е вярно. Когато започнахме разкопките в градината на семейство Уичърли, открихме, че Патриша и Уилям са там”.

Детективите са объркани, тъй като роднините им твърдят, че са получавали картички, подписани от „Бил и Пат” поне до 2009 година, а патологът посочва, че те са убити поне десет години по-рано.

Други съседи пък казват на разследващите, че са убедени, че двойката е емигрирала през 90-те години и от тогава никой не е чувал за тях.

Убийците са арестувани

Властите правят неуспешни опити да се свържат със семейство Едуардс. Накрая, почти месец по-късно, на 30 октомври, детектив Грифин, получава имейл, в който двамата уведомяват полицията, че възнамеряват да се предадат.

„Ще се предадем на граничните власти на Обединеното кралство на терминала на Юростар на гара Лил. Бихме предпочели да направим това, тъй като жена ми е вече достатъчно уплашена”, пише Кристофър в имейла.

Два дни по-късно, те са арестувани. Двамата са изправени пред Нотингамския кралски съд. Първоначално Сюзън и Кристофър отричат да са убивали семейство Уичърли. Признават само за откраднатите пари.

По-късно Сюзън опитва да се оправдае, казвайки, че е застреляла майка си след тежка провокация. Тя опитва да трогне разследващите с историята, че е била разгневена, след като Патриша ѝ казва, че е била нежелано дете и е трябвало да направи аборт, вместо да я ражда. Сюзън твърди, че е била малтретирана от баща си на възраст между 7 и 11 години.

„Тя ми каза, че знае, че баща ми ме е малтретирал. По някое време тя хвърли пистолета на леглото. Вдигнах го. Тя продължи да говори, аз я помолих да спре да говори такива неща. Молих ѝ се, казвах ѝ: Спри да говориш такива неща, тръгни си. Но тя не го направи. Тя продължаваше и продължаваше”, разказва Сюзън в съда.

Присъдата

Думите ѝ не трогват никого и след повече от 16 години след двойното убийство, съдебните заседатели в Кралския съд в Нотонигам признават двойката за виновна за бруталното престъпление. Наказани са на доживотен затвор с минимум 25 години за всеки. Към днешна дата те се намират в два отделни затвора в  Англия.

Главен инспектор Грифин казва:

„Това е двойка, която изглежда, че е планирала от няколко години да отмъсти за наследство, което Сюзън трябвало да получи от нейната баба, но родителите ѝ са го прибирали”.

„Те бяха прекарали няколко години в планиране как могат да върнат част от тези пари и решиха да действат. Мислили са си: „Ще отидем до Нотингамшир, ще убием тази двойка, която знаем, че няма да липсва на никого и ще им вземем всичките пари”. Това е студено и пресметливо, бих казал”, споделя детективът.

Още от автора:

Ще успеете ли да не заплачете? Вижте най-тъжните коледни песни в историята

Той не познава човечността: Ужасяващият убиец с метлата

Забравен български ритуал: Заплашване на жени, деца и дървета

Фаталният полет 191: Ето защо се смята за прокълнат

Наказание от Бог или природна стихия: Наводнение убива 13 000 души на Коледа

„Чудовището с 21 лица”: Най-голямата загадка в историята на Япония

Десет истински чудеса, които се случиха на Коледа през годините

„Мъжът, който ме уби, е на свобода“: Дух разкри убийство в Чикаго

Защо 21 крака в обувки изплуваха на канадски плаж

Това място е по-ужасяващо от Зона 51 и Бермудския триъгълник

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 10 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 10 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 10 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 10 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 10 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 11 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове