1

К лоуните са смешни актьори в цирка, които са облечени в цветни дрехи, носят щури перуки, комичен грим и огромен червен нос. Тяхната работа е да забавляват малки и големи.

Не за такъв палячо обаче ще стане въпрос в следващите редове.

През 1908 година жена на име Франсис Томпсън е намерена удушена и ограбена в дома си в Южен Мичиган. Мъж на име Луман Ман е заподозрян за жестокото убийство. Изправен е пред съда, но е оправдан поради липса на достатъчно доказателства. По време на процеса бащата на Луман, Орвил Ман, получава анонимна бележка. В нея е написано, че ще може да разреши мистерията, ако отиде в северния увеселителен парк Ривървю и намери клоун с дървен крак.

Пет от най-жестоките серийни убийци в България

По това време г-н Ман смята уликата за лошо скроена шега, но само няколко години по-късно, точно такъв клоун ще бъде арестуван за поредното убийство в Чикаго.

Историята се повтаря

И така, четири години по-късно, през 1912 година в Чикаго, младата богатата наследница София Сингър е открита мъртва. Свидетели разкриват, че за последно жената е видяна жива в местна аптека, а след това в книжарница, откъдето си купила канцеларски материали. Написала няколко писма и ги изпратила. Малко по-късно София се отправила към дома си.

Тялото ѝ е открито няколко часа по-късно от годеника ѝ Уилям Уортен в квартирата, в която наскоро влюбените се преместили. От полицията веднага се насочили към двама заподозрени - еднокрак клоун и неговата съпруга, танцьорка на бурлеска.

Топ 5 на най-бруталните серийни убийци в историята

Колоритното семейство доскоро живеело с откритата мъртва София и годеника ѝ. Установено било, че Чарлз Конуей е роден в богато семейство от Индиана. Той обаче пропил цялото си състояние, превръщайки се от заможен човек в клоун с дървен крак. Жена му Мери Конуей пък била укротителка на лъвове и сама наричала себе си Царицата на бурлеската.

За полицията мотивът за престъплението бил напълно ясен. София тъкмо е наследила 35 000 долара. Притежавала бижута за 3000 долара, а у себе си носила 1000 долара в брой. Това са били огромни суми през 1912 година в Америка.

Планът е замислен още на гарата

По време на разследването било разкрито, че в началото на октомври 1912 година богата наследница на име Софи Сингър дошла в Чикаго заедно с годеника си Уил Уортен. На жп гарата двамата се запознали с г-жа Конуей. Тя предложила на всички да си намерят апартамент заедно, вместо да отсядат в хотел. Така и станало.

Мери Конуей и Чарлз Конуей работели в цирка. Г-жа Конуей била укротителка на лъвове, наричала себе си Кралицата на бурлеската, г-н Конуей пък работел като клоун. Останал без крак по време на номер в цирка, в който трябвало да се гмурне. Крайникът му трябвало да бъде отстранен малко под коляното. Конуей го заменил със собственоръчно изработено дървено колче, пише The Tribune.

Цирковата двойка нямала никакви пари, освен тези, които новите им приятели им давали назаем всеки ден. С измама те успели да убедят богатата наследница редовно да им плаща за всякакви прищевки.

Един ден обаче София Сингър осъзнала, че е измамена и решила, че може би е по-добре да се прибере с годеника си в Балтимор. Двамата се изнесли от квартирата на Конуей и се нанесли в друга къща.

Бруталното убийство

Една вечер Уортен излязъл с приятели навън да залага. Щом се прибрал, не успял да отключи вратата, наложило се да я разбие. След като влязъл в квартирата, той започнал да вика по име своята любима. След като тя не му отговорила, той започнал да проверява всички стаи в къщата, докато стигнал до спалнята. Именно там се натъкнал на ужасяваща гледка. Изпод леглото стърчали два женски крака. Младият мъж издърпал тялото на София. Тя била със завързани ръце, а устата ѝ била запушена с носната кърпа на Конуей, която била забутана толкова дълбоко в гърлото ѝ, че се наложило да бъде извадена с клещи. Бижутата ѝ били откраднати, пише Mysteriouschicago

Започнало разследване и не след дълго от полицията стигнали до заподозрените, които отдавна си били плюли на петите. Обявени били за национално издирване и не след дълго Конуей били заловени в Лима, Охайо, близо до мястото, където Чарлз е роден през 1886 г.

Щом попаднала зад решетките, Мери Конуей незабавно признала за престъплението. Чарлз също разказал на полицията своята версия какво се е случило. През цялото време защитавал жена си и категорично отричал тя да има нещо общо с убийството. Клоунът твърдял, че смъртта на София е нещастен инцидент, случил се при самозащита, понеже двамата се скарали. По думите му скандалът избухнал, след като София предложила на жена му да изкарва пари като проститутка.

Дебелашката шега

По време на самопризнанията си Чарлз Конуей се опитал да си направи шега с репортерите и полицията. „Кажете, капитане, знаете ли, че в този случай не можете да обесите човек с дървен крак?”, попитал клоунът. Когато в отговор капитанът му отговорил, че не познава такъв закон, Конуей отвърнал: „Трябва да използвате не крак, а въже!”.

Процесът

Процесът за убийството стартирал през март 1913 година. Делото било най-горещата новина по онова време, хората не спирали да говорят за него по улиците и в домовете си, за убийството било разказвано с най-големи подробности по първите страници на вестниците. В сянка останало дори встъпването в длъжност на Удроу Уилсън като президент на САЩ.

По време на делото г-н и г-жа Конуей се отрекли от самопризнанията си, заявявайки, че полицията е използвала методи от „трета степен”, за да ги вземе, отказвайки им храна, лекарства, освен това ги настанили в отделни килии.

В крайна сметка самопризнанията били отхвърлени, но съдебните заседатели решили, че клоунът и бурлеска танцьорката са виновни. Чарлз бил осъден на доживотен затвор, след като на косъм се разминал с бесилото, а Мери получила наказание от 14 години зад решетките, но лежала само около година.

Бягството

Докато охраната в съда извеждала с белезници еднокракия клоун, след произнасянето на присъдата, той се заклел, че „ще се измъкне от това” и дванадесет години по-късно, той наистина изпълнил обещанието си.

През 1925 година, докато полагал труд във „фермата на честта” в затвора "Джолиет", Конуей успял да избяга.

За последно, името му се появявало през 1932 година в медиите, когато майка му се опитала да убеди съдия да го обяви за мъртъв, за да може да вземе парите от застраховката му живот. 

Според статии по онова време, Чарлз е бил видян за последно в Толедо през 1929 година.

Светът така и не научава какво всъщност се е случило с еднокракия клоун убиец Чарлз Конуей след бягството му.

Вижте още:

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 минути

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 минути

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 44 минути

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 1 час

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 1 час

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 1 час

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 2 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 2 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 3 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 3 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг