2

К оледа е времето от годината, когато доброто настроение сякаш витае във въздуха. С положителни емоции зареждат празнично украсените коледни елхи, подаръците и цветните блещукащи лампички.

За част от хората обаче това са най-тъжните дни от календара, напомнящи им за загубата на любим човек.

Именно такива печални емоции са възпети в едни от най-меланхоличните песни на всички времена. Това е топ 10 на най-тъжните коледни песни.  

  • Групата Newsong създава песента „Коледни обувки” през 2000 година. Тя е написана от Леонард Ахстстром и Еди Карсуъл.

Песента става хит, влиза в класацията на Билборд Hot 100. Текстът разказва за малко момче, което иска да купи на умиращата си майка перфектния подарък. Детето харесва обувките, с които тя ще може да се облече добре, когато най-накрая се срещне с Исус. През 2002 година историята на песента е адаптирана в роман и в телевизионен филм с участието на Роб Лоу и Кимбърли Уилямс.

  • Деветото място за най-тъжни коледни песни заслужено отива за сингъла Did I Make You Cry on Christmas Day? (Well, You Deserved it!). 

В буквален превод заглавието ѝ звучи така:„Разплаках ли ви на Коледа? (Добре, заслужавате си го!)”. Автор на парчето е утвърденият алтернативен рок изпълнител Суфан Стивънс. Той издава колекция от коледни песни, които изпълнява в продължение на години с приятели. Всички те са събрани в албума „Песни за Коледа” през 2006 година. Парчето, което му отрежда деветото място в тъжната класация, е описано от критиците като разказ за задушаващия гняв и тъга по време на празниците.

  • Осмата позиция отива за песен, възпяваща тъгата по време на празниците.

Парчето е озаглавено „Коледа (Скъпи, моля те, ела си у дома”. Тази класика е разказ за тъгата по чуждото щастие. Героинята разказва за своята липсваща любов, докато всички останали празнуват щастливо Коледа. Песента не жъне големи успехи при първата си поява пред публика през 1963 година. Тогава я изпълнява певицата Дарлийн Лов. Мощен тласък на парчето дава U2, които записват своя версия на песента и я включват в албума A Very Special Christmas 1987, пише Еferrit.com.

  • Седма в класацията за най-тъжни песни се нарежда класическата песен на Carpenters за раздаването на Коледа и мечтите "Merry Christmas Darling".

Песента е пусната първоначално като сингъл през 1970 година. С меланхоличните тонове на гласа на Карен Карпентър, това е класика на тъга, която може да съпътства всички празнични тържества, пишат критиците.

  • Шестата позиция е отредена на песен, която разказва за неочакваната среща със старата любов в супермаркета. Парчето е озаглавено  "Same Old Lang Syne".

Това е автобиографична история на твореца Дан Фьогелберг. Действието се развива в снежна Бъдни вечер. Двама стари любовници се засичат в магазина за хранителни стоки. Те споделят за проблемите в настоящия си живот. Песента завършва с меланхоличната нотка, докато красивият сняг се превръща в дъжд. Отчайващо, нали?!

  • Пето място в тъжната класация заема песента "Please Come Home for Christmas".

В буквален превод „Моля те, ела си вкъщи за Коледа”. Тя има много версии. За първи път парчето е изпълнено от Чарлз Браун през 1960 година. Песента е призив към любимия човек да се върне и да сложи край на тъгата. Версия на песента създава групата Eagles през 1978 година. Това я изпраща в топ 20 в класацията на Billboard Hot 100. Джон Бон Джоуви също създава своя версия на песента през 1992 година. Във видеоклипа на неговата версия участва и супер моделът Синди Крауфорд. Но това не е последният музикант, който се е упражнявал върху тъжната мелодия. През 2013 година Кели Кларксън я включва в своя коледен албум "Wrapped In Red".

  • На крачка от почетната стълбица остава "Fairytale of New York", буквално „Приказка за Ню Йорк на The Pogues.

Тя се счита от мнозина в Обединеното кралство за най-добрата коледна песен на всички времена. Разказва се за пиян човек, който се връща към предишни коледни празници, докато е приклещен в затвора на Ню Йорк. Лирическият герой си спомня за своя провалена любовна връзка, а голяма част от песента включва думи на на хаос и смачкани мечти, описват я критиците. Парчето е пуснато през 1987 година.

И ето кои песни се класират в топ 3 на най-депресиращите, мрачни и тъжни песни за Коледа.

  • С бронзов медал се окичва песента "I’ll Be Home for Christmas".

В буквален превод заглавието ѝ означава „Аз ще си бъда у дома за Коледа”. Парчето се е превърнало в своеобразен химн на хората, които прекарват празниците далеч от своите семейства. За първи път парчето е записано от Бинг Кросби през 1943 година, докато САЩ е насред Втората световна война. Както подсказва заглавието ѝ, текстът обещава, че героят на песента обещава да се прибере у дома за Коледа. Би Би Си дори забранява парчето да се пуска в Обединеното кралство от притеснение, че може да понижи морала на войските. През 1965 година астронавтите Франк Борман и Джеймс Ловел са далеч от Земята по време на коледните празници, те пожелали от НАСА да им пуснат именно тази коледна песен. През 2007 година парчето се изпълнява от Джош Гробан, в чест на семействата, чиито близки са далеч и се бият в Ирак и Афганистан. Майкъл Бубле също има своя версия на тъжната мелодия.

  • На второ място в класацията е една песен, станала известна в изпълнение на Елвис Пресли.

Това е парчето "Blue Christmas". В буквален превод „Синя Коледа” (бел.ред. на английски „blue” буквално означава синьо, но в преносен смисъл - тъжно, меланхолично). Песента е изпята за първи път през 1948 година от Ърнест Тъб, но безспорно най-известен е вариантът на Краля на рокендрола Елвис Пресли от 1957 година. Песента за несподелената любов е включена в „Коледния албум на Елвис”, който получава диамантен сертификат за продажби. За него се смята, че е най-продаваният Коледен албум на всички времена в САЩ.

„Ще имам синя Коледа без теб. Ще посинявам само като си помисля за теб. Червена украса върху зелена коледна елха. Няма да е същото, скъпа, ако не си тук с мен”, пее меланхолично Пресли и заслужено получава среброто в класацията за най-тъжна коледна песен.

  • Ето и победителят в тази класация. Призът грабва една толкова тъжна песен, която трябвало да бъде преработена заради прекалено меланхоличния си текст. Песента се казва "Have Yourself a Merry Little Christmas".

В буквален превод заглавието ѝ би трябвало да звучи така: „Пожелай си малка весела Коледа”. Песента е създадена за филма „Да се срещнем в Сейнт Луис” с Джуди Гарланд. Тя звучи в момент от филма, когато семейството е тъжно заради предстоящото си преместване в Ню Йорк, далеч от живота си в Сейнт Луис. Песента трябва да утеши отчаяно петгодишно момиче, но атмосферата остава все така тъжна. Оригиналният текст на песента се оказва твърде депресиращ и режисьорът на филма Винсънт Минели поръчва той да бъде променен. Той трябва да стане малко по-оптимистичен. „Пожелавай си весела Коледа. Нека ти е леко на сърцето. Следващата година всичките ни проблеми ще изчезнат”, гласи текстът. Въпреки корекциите, песента остава една от най-тъжните Коледни песни за всички времена.

Още от автора:

Той не познава човечността: Ужасяващият убиец с метлата

Забравен български ритуал: Заплашване на жени, деца и дървета

Фаталният полет 191: Ето защо се смята за прокълнат

Наказание от Бог или природна стихия: Наводнение убива 13 000 души на Коледа

„Чудовището с 21 лица”: Най-голямата загадка в историята на Япония

Десет истински чудеса, които се случиха на Коледа през годините

„Мъжът, който ме уби, е на свобода“: Дух разкри убийство в Чикаго

Защо 21 крака в обувки изплуваха на канадски плаж

Това място е по-ужасяващо от Зона 51 и Бермудския триъгълник

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 4 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 4 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 8 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 9 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 10 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 11 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 11 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 11 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 12 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 12 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 13 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 14 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 15 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 15 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 15 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 16 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън