5

В Америка върлува сериен килър. Десетки случаи на изчезнали или убити хора остават неразкрити. Детективите така и не успяват да свържат престъпленията с техния извършител. Самоличностите на престъпника са повече от жертвите, които оставя след себе си. Наричат го убиеца хамелеон.

На 10 ноември 1985 година двама братя ловуват в държавния парк „Беър Брук”, Ню Хемпшир. Единият от мъжете забелязва встрани от пътеката варел, търкалящ се в тревата. От него стърчат кости от крак. Незабавно е подаден сигнал в полицията. Криминалистите разкриват, че останките са на жена, на възраст около 23-33 години и на дете на около 11 години.

Петнайсет години по-късно е открит друг варел. Той съдържа останките на още две малки деца.

Десетилетия наред детективите издирват тяхната самоличност и убиеца им. Разследването в крайна сметка ще стигне до мъж на име Тери Расмусен. Безмилостен и коварен сериен убиец, той използвал толкова много самоличности, че става известен като „Убиеца хамелеон”.

Началото на престъпната "кариера" на Хамелеона

Тери Педер Расмусен е роден в Колорадо на 23 декември 1943 година. Той живее във Финикс, Аризона, със семейството си. През 1968 г. се мести в Хаваи, където се жени. През 1969 г. Расмусен и съпругата му се връщат обратно в Аризона, където се раждат техните дъщери близначки през 1969 г. През 1970 година Тери Расмусен се квалифицира като електротехник. Семейството се мести в Редууд, Калифорния. Там се раждата третото им дете, а през 1972 г. фамилията се сдобива и с четвърти наследник. Семейството се разделя за кратко, но се събират отново и се преместват да живеят във Финикс. Именно там започва престъпната „кариера” на убиеца хамелеон.

Първата самоличност

В началото на 70-те години Тери Расмусен попада за пръв път зад решетките. Той е задържан в Аризона, а през юни 1975 г. е арестуван за нападение при утежняващи обстоятелства. Притеснена от криминалните му прояви, жена му го напуска и взима децата със себе си.

В края на 70-те години Расмусен се премества в Ню Хемпшир, използвайки фалшивото има „Боб Евънс”.

Младата майка Денис Бодин от Гофстаун, Ню Хемпшир, има сериозни финансови проблеми. През ноември 1981 година тя води 6-месечната си дъщеря при майка си за вечеря за Деня на благодарността. С нея на гости е и приятелят ѝ Боб Евънс. След вечерята тримата изчезват безследно. Майката на Денис решава, че тя може би е изчезнала с бебето си, за да избяга от дълговете си, пише Allthatsinteresting.

Тери, Боб, Гордън, Къртис, Лари...

През януари 1986 година в хотел Holiday Host RV Park в Скотс Вали, Калифорния, работа започва нов майстор и електротехник на име Гордън Дженсън. Мъжът води със себе си своята 5-годишна дъщеря Лиза. Никой не предполага, че това е Тери Расмусен, който отново променя своята самоличност, а детето, което представя за своя дъщеря, изобщо не е негово.

Той остава в хотела до юни същата година. Тогава предлага на възрастна двойка, която среща случайно, да осинови Лиза. Оставяйки детето за „пробен период” при новите ѝ родители, той изчезва без следа.

Щом мнимият баща изчезва, възрастната двойка кандидат-осиновители уведомява полицията. Детективите свалят отпечатъци на мнимия баща от работното му място. Следите съвпадат с отпечатъците на Къртис Майо Кимбъл (мъж, арестуван за шофиране в нетрезво състояние през 1985 г.).

Минават три години, през които полицията издирва Гордън Дженсън/ Къртис Майо Кимбъл за изоставяне на дете. Той е арестуван, осъден е на три години затвор, от които излежава само една. Освободен е предсрочно условно. Той нарушава гаранцията си още на следващия ден, изчезвайки за цели осем години.

На косъм да бъде заловен

През 1998 година Расмусен е спрян от полицията заради липса на застраховка на колата. Той е и без шофьорска книжка. Патрулният полицай не разбира за нарушеното условно освобождаване и шофьорът е пуснат да продължи по пътя си само с наложена глоба.

След тази случка Расмусен приема нова самоличност, той вече е Лари Ванър.

Разследването на убийството на жената и детето в парка "Беър Брук" буксува

Разследването на убийството на жената и детето в парка "Беър Брук", Ню Хемпшир, продължава да се разследва, но без успех към 2000 г.

След толкова много години полицията все още не успява да разкрие дори самоличността на жертвите. Детектив, който се захваща с разследването по случая, решава да се върне на мястото, където е намерен варелът с костите на жената и детето. Криминалистът прави ужасяващо откритие. Едва на 100 ярда (91 метра) е намерен още един варел. В него са открити костите на две момичета, убити преди цели 15 години. Единият скелет е на дете на 2-3 години, а вторият е на бебе на около годинка, категорични са съдебните лекари. Труповете били увити с фолио, а причината за смъртта им е удар с твърд предмет.

Полицията ексхумира останките на жертвите, разкрити през 1985 г. в първия варел. Направена е ДНК експертиза. Става ясно, че жената, открита мъртва преди 15 години е майка на едно от момичетата, намерени във втория варел.

Художник-криминалист пресъздава външния вид на четирите жертви. Те стават известни като Четворката от Алънстаун.

Хамелеонът набелязва нова жертва

Междувременно Тери Расмусен се намира в Ричмънд, Калифорния, продължавайки да живее под фалшивото име Лари Ванър.

Лари излиза с млада химичка на име Юнсун Джун. През 2002 г. тя безследно изчезва. Приятелите и семейството на Джун посочват приятеля ѝ като възможна причина за изчезването ѝ. Те го смятат за странен. Следвайки тази гореща следа, полицаите викат на разпит Лари Ванър. Свалени са му отпечатъци, които съвпадат с Къртис Майо Кимбъл, който по това време се издирва за нарушаване на предсрочното си освобождаване по присъдата за изоставянето на детето си Лиза.

Полицията претърсва дома и гаража на Джун. В единия ъгъл на гаража криминалистите се натъкват на голяма купчина котешка тоалетна. Проверявайки съдържанието ѝ, детективите откриват крака на младата жена, обут с джапанка. През ноември 2002 г. Ванър/Кимбъл е арестуван за убийството на Джун и нарушаване на условното освобождаване. Осъден е на 15 години затвор.

Полицията дори не подозира, че в затвора се намира сериен убиец.

Първите разкрития

Направен е ДНК анализ на Кимбъл и дъщерята Лиза, която той изоставя през 1986 г. Оказва се, че двамата нямат роднинска връзка, а властите смятат, че момичето е отвлечено. Кимбъл отказва да разкрие коя е тя. През 2003 г. започва разследване за установяване на биологичното ѝ семейство.

Генетичният генеалог Барбара Рей-Вентър изследва ДНК на момичето, наречено Лиза, и проследява родословното ѝ дърво. Оказва се, че името ѝ всъщност е Доун и е дъщеря на една от многото приятелки на Расмусен - Денис Бодин. До ден днешен майката на „Лиза” не е открита, предполага се, че е била убита от Убиеца хамелеон още през 1981 г., задържайки дъщеря ѝ, измисляйки името Лиза.

„Убиецът хамелеон” умира в затвора през 2010 г. като Къртис Майо Кимбъл. Без изобщо да е бъде изправен пред правосъдието за убийствата, които е извършил.

Разплитането на случая с Четворката от Алънстаун

Четворката от Алънстаун остава неидентифицирана. ДНК на Кимбъл е сравнена с детето, открито във втория варел през 2000 г. Оказва се, че той е биологичен баща на жертвата.

През 2017 г. ДНК тест потвърждава, че Боб Евънс е Тери Педер Расмусен.

През 2019 г. е направен нов пробив в разследването. Открито е съобщение от 1999 г., с което жена търси малко дете на име Сара Макуотърс, изчезнало през 1978 г. Момичето е дъщеря на Марлиз Хъничър. Тя има две деца от двама различни бащи. Сара Макуотърс е малката, а нейната полусестра Мари Вон е по-голямата. Никой от семейството на Сара не бе чувал за нея, откакто майката Марлиз Хъничърч напуска Калифорния през 1978 г. с човек на име Расмусен.

За последно Марлиз Хъничърч е видяна, когато гостува на майка си в Ла Пуенте, Калифорния, около Деня на благодарността. Там самотната майка запознава семейството си с приятеля си Тери Расмусен, съобщава министерство на правосъдието на Ню Хемпшир.

„Не помня точно какво се случи”, казва Пола Хъджис, сестра на Марлиз Хъничърч, цитирана от ABC News.

„Разбрах, че Марлиз и майка ми са се скарали. Майка ми може да ѝ е казала нещо като: „Той е твърде стар за теб. Защо си с него?”, казва сестрата на Хъничърч и допълва, че всички заедно са си тръгнали и никога повече не са се обадили.

След направените ДНК-тестове трима от Четворката от Алънстаун вече имат имена. Това са майката Марлиз Хъничърч и нейните дъщери Мари Вон и Сара Макуотърс. Собствената биологична дъщеря на Расмусен от варела, открит през 2000 г., остава неидентифицирана.

С всяка изминала година полицията разкрива все повече детайли от убийствата, извършени от Тери Расмусен, но в историята има твърде много бели петна. Подвизавайки се под различна самоличност, убиецът хамелеон отвлича, мами и ликвидира хора в няколко американски щата. До ден днешен властите все още не могат потвърдят категорично, че той е извършителят и на други неразкрити убийства и случаи на безследно изчезнали хора.

Още от автора:

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
- Скъпа, от колко време сме женени, за първи път ми правиш толкова хубаво кафе! - Я ми върни моята чаша!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Тръмп удря електромобилите от първия ден</p>

Тръмп удря електромобилите от първия ден, след като влезе в Овалния кабинет

Технологии Преди 14 минути

Републиканецът иска да спре „мандата за електромобили от ден първи”

Проф. Бийбър: ЕС и Германия размениха демокрация, върховенство на закона и европейска перспектива за Балканите срещу литий

Проф. Бийбър: ЕС и Германия размениха демокрация, върховенство на закона и европейска перспектива за Балканите срещу литий

Свят Преди 8 часа

Коментарът идва, след като вчера беше подписан меморандум за разбирателство между ЕС и Сърбия

Снимката е илюстративна

Дъждът помогна! Пожарът край Беклемето най-сетне е потушен

България Преди 12 часа

Повече от 72 часа продължиха усилията за гасенето на огъня

Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Беларус и Берлин водят преговори за осъден на смърт германец

Свят Преди 12 часа

Той е обвинен в "тероризъм" и "наемничество" и осъден на смърт от беларуски съд

Масова "Златна сватба": Над 30 двойки в Ловеч подновиха обетите си (СНИМКИ)

Масова "Златна сватба": Над 30 двойки в Ловеч подновиха обетите си (СНИМКИ)

България Преди 13 часа

За да празнуват половин век съвместен живот, бяха поканени всички, сключили граждански брак през 1974 г.

За ден: Заловиха над 20 души, шофирали след употреба на наркотици и алкохол

За ден: Заловиха над 20 души, шофирали след употреба на наркотици и алкохол

България Преди 13 часа

Данните са от специализирана полицейска операция

Огънят в с. Воден отново се разгоря, пожар пламна и до Цапарево

Огънят в с. Воден отново се разгоря, пожар пламна и до Цапарево

България Преди 14 часа

Битката на огнеборците с природната стихия продължава усилено и днес

"Сантиметър встрани и Тръмп нямаше да оцелее"

"Сантиметър встрани и Тръмп нямаше да оцелее"

Свят Преди 14 часа

Това смята инструкторът в елитен тренировъчен център в щата Юта Росен Христов

Патриарх Даниил се моли на Бог да спре пожарите (ВИДЕО)

Патриарх Даниил се моли на Бог да спре пожарите (ВИДЕО)

България Преди 15 часа

Главата на православната църква говори на тържествена литургия в Дървенишкия манастир

Вижте грандиозната коронация на краля на Малайзия (СНИМКИ и ВИДЕО)

Вижте грандиозната коронация на краля на Малайзия (СНИМКИ и ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

Султан Ибрахим се възкачи на трона с помпозна церемония

Карлово почете 800 жестоко избити учители, свещеници, лекари през 1877 година

Карлово почете 800 жестоко избити учители, свещеници, лекари през 1877 година

България Преди 15 часа

За местните, това са едни от най-страшните дни на кръв и сълзи, на страх и погубени животи

ПП-ДБ внесе законопроекта за международните ограничителни мерки

ПП-ДБ внесе законопроекта за международните ограничителни мерки

България Преди 16 часа

Целта е противопоставяне на действия, нарушаващи международното право

НЗОК: Внимавайте, изпращат фалшиви електронни писма от наше име

НЗОК: Внимавайте, изпращат фалшиви електронни писма от наше име

България Преди 16 часа

Институцията съветва гражданите да бъдат внимателни

"Русия продължава да купува от Запада части за оръжия"

"Русия продължава да купува от Запада части за оръжия"

Свят Преди 16 часа

Разследване на френския Le Monde показа, че страната умело заобикаля международните санкции

<p>Главчев за пожара на Беклемето: Нужни са кадри с алпийска подготовка</p>

Главчев за пожара на Беклемето: Ситуацията е много сложна, нужни са кадри с алпийска подготовка

България Преди 17 часа

Огънят е на територия от около хиляда дка, а положението е "много тежко", заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

<p>Кой е 19-годишният доброволец, пострадал тежко в борбата с огъня в Сакар</p>

Героят на Свиленград: Кой е 19-годишният доброволец, пострадал тежко в борбата с огъня в Сакар

България Преди 17 часа

За младежа се грижат лекари в болница "Свети Георги" в Пловдив