2

„Мъжът, който ме уби, все още е на свобода”. С тези думи започва разкриването на жестоко престъпление, превърнало се в медийна сензация. Случаят е абсолютен прецедент. Съдът произнася присъда, след като дух помага за залавянето на убиец.

Хората в Чикаго са шокирани от бруталното убийство на здравен работник на средна възраст. Тересита Баса е открита гола, намушкана в гърдите с нож, запалена и оставена под горящ матрак в дома си. Жестокостта на престъплението е ужасяваща.

Въпреки че този случай е разкрит, до ден днешен остава мистерия как е бил решен.

Трагичната съдба на Тересита Баса

Тересита Баса е родена във Филипините през 1929 година. Мести се в Съединените щати през 60-години, за да учи музика. По-късно тя става респираторен терапевт в болница „Еджуотър” в Чикаго, Илинойс. Тиха и невзрачна, тя е последният човек, за който някой би очаквал, че ще стане жертва на толкова брутално престъпление.

Въпреки това в 22:00 часа на 21 февруари 1977 година пожарната е вдигната на крак по сигнал за огън в апартамент на 15-ия етаж, обитаван от Тересита Баса. В пламъците е открито голото ѝ тяло под горящ матрак, със забит в гърдите ѝ касапски нож. Разследващите смятат, че пожарът е бил подпален за да се прикрие убийството.

Има доказателства, че Тересита Баса е била жертва на сексуално престъпление. Аутопсията обаче установява, че не е била изнасилена. Оказва се, че полицията има за задача да разследва брутално престъпление, но мотивът за него е абсолютна загадка.

Разследването буксува

Открити са много малко улики по случая, тъй като повечето доказателства са унищожени при пожара. Установено е, че липсват бижутата на убитата Тересита. Детективите са наясно, че ако ги открият, това вероятно ще разплете цялата загадка. Но нямат успех. Няма и следа от ценностите. Разпитани са семейството и приятелите на жертвата. Показания дава и интимният партньор на Тересита. Става ясно, че жертвата се е скарала с него малко преди убийството. Но срещу него няма улики и е освободен.

Детективите са в задънена улица, така и така и не стигат до достатъчно достоверна теория за това кой може да иска да убие Баса. Те не успяват да свържат никой от заподозрените с престъплението. Една от малкото улики, с които полицията разполага, е бележка в дневника на Тересита, която гласи „Вземи билети за АШ”, пише Mamamia.

Но кой е „АШ” и има ли връзка с убийството на Тересита Баса? Въпросите са повече от отговорите. Минават близо шест месеца от престъплението и изглежда, че случаят никога няма да бъде разрешен.

Изненадващ свидетел

Тогава се случва нещо изненадващо. Появява се неочакван свидетел, който ще помогне да бъде разплетено бруталното убийство. Ремибиас „Реми” Чуа, колежка, която почти не познава жертвата, неволно се превръща във водещ източник на информация за полицията.

Всичко започва внезапно, твърди съпругът на Реми хирургът Хосе Чуа, който също работи в болница „Еджуотър”. Той споделя, че всичко започва един ден, когато жена му получава видение в съблекалнята на работното си място. Явява ѝ се покойната Тересита Баса, а зад нея стоял мъж. Този образ се повторил в няколко поредни съня, докато накрая Реми Чуа започва да канализира духа на покойната, разговаряйки със съпруга си от нейно име.

Хосе Реми твърди, че съпругата му е била обладана три пъти от Тересита Баса. Медикът описва случилото се като транс, по време на който жена му говорела на родния език на Баса -"таголог". Това е език, който Реми познавала, но рядко говорела, казва съпругът ѝ.

„Докторе, искам да ви помоля за помощ”, били първите думи, които Реми изговорила от името на Тересита Баса.

„Мъжът, който ме уби, все още е на свобода”, казала тя.

Хосе Чуа първоначално решава, че това е някаква шега, през ума му минават стотици предположения, объркан е и не знае какво да мисли.

„Бях наистина изненадан и уплашен, когато я попитах за името ѝ тя ми отговори: Аз съм Тересита Баса”, разказва по-късно хирургът по време на разпит за случилото се.

„Тя ми каза, че няма от какво да се страхувам. Тя наистина ме молеше да помогна за разкриването на нейното убийство”, казва Хосе Чуа.

По време на един от трансовете, докато Баса обладавала жена му, тя твърдяла, че е била убита от мъж на име Алън Шоуъри, който поправил телевизора ѝ, но след това я намушкал и откраднал бижутата ѝ.

След дълъг размисъл, Хосе Чуа все пак решава да отиде в полицията и да съобщи за странното преживяване. Първоначално разследващите са скептични, но в крайна сметка детективите, които разследват случая - Джоузеф Стачула и Лий Еплен, взимат доктора на сериозно.

Детектив Стачула споделя, че в своята работа често разговаря с проститутки и наркомани в района на Белмонт, но сега източникът на информация се оказва добре образован мъж, който живее със съпругата си в къща за 90 000 долара.

„Исках информация за това убийство. Слушах и действах според това, което ми казаха”, казва Стачула.

Детектив Стачула е скептичен, но все пак решава да се довери на информацията и прави проверка на миналото на Шоуъри. Установява се, че мъжът живее близо до дома на Тересита. Колеги на убитата разказват, че във фаталната вечер, той е планирал да отиде до апартамента ѝ за да ремонтира телевизора ѝ. Точно както твърдял и духът.

Алън Шоуъри става основен заподозрян

Шоуъри е извикан на разпит. Той потвърждава, че е ходил в апартамента на Тересита Баса, но заявява, че нямал инструмент, който му бил необходим, затова се прибрал у дома преди убийството ѝ, пише Unsolvedmysteries.

Детективите са наясно, че имат сериозна причина да подозират Алън не само, защото вероятно той е последният човек, който е видял жената жива, но и инициалите му съвпадали с посланието, оставено в дневника на Тересита.

След като Алън Шоуъри попада под подозрението на полицията, детективи започват да го разследват в детайли. Става ясно, че Алън е работил като санитар в същата болница, в която и семейство Чуа и убитата Тересита Баса. Жертвата често го наемала да ѝ върши дребни поправки у дома срещу щедро заплащане, става ясно по време на разследването.

Криминалистите отиват в апартамента на Алън Шоуъри, в който той живеел със своята бременна приятелка Янка Калмук. Която пък се оказала братовчедка на покойната Баса. Там униформените откриват, че жената има перлен пръстен и висулка от нефрит, описани като част от откраднатите бижута на Тересита Баса. Янка Калмук споделя пред полицаите, че накитите са ѝ били поднесени като закъснял коледен подарък от приятеля ѝ.

Престъплението е разкрито

Алън Шоуъри е незабавно арестуван. Той е отведен в полицейския участък, където подписва самопризнания. Разказва как е посетил Баса в дома ѝ. Тръгвайки си, направил план как да я ограби. Докато Тересита била с гръб към него и отваряла вратата за да го изпрати, той я нападал. Съблякъл я чисто гола я за да изглежда като сексуално престъпление. Събрал всичките ѝ ценности. След това взел матрака, хвърлил го върху тялото ѝ и го запалил преди да си тръгне.

Малко по-късно Шоуъри оттегля самопризнанията си, обяснява, че са дадени под натиск и заради това, че полицаите са заплашвали да арестуват бременната му приятелка.

Адвокатът на Шоуъри Уилям Суано призовава прокуратурата да свали обвинението в убийство, тъй като клиентът му е арестуван само заради странната история с духове на семейство Чуа, без никакви други реални доказателства срещу него.

„Доколкото ми е известно, досега не е бил арестуван човек заради свръхестествено видение”, защитава своя клиент Суано.

„Полицията никога досега не е била информирана за името на престъпник от глас от гроба”, казва опитният адвокат.

Въпреки апелите на защитника, съдията по делото е категоричен, че трябва да има процес срещу Алън Шоуъри.

„Не е като да сме решили да извикаме на кръстосан разпит този глас от отвъдното или нещо подобно”, казва говорителят на прокуратурата пред The Washington Post.

„Ние наистина не се интересуваме от свръхестествения аспект на този процес. Гласът беше първоначален съвет, но доказателствата бяха разработени независимо от него”, допълва прокурорът.

„Глас от гроба сочи с пръст заподозрян за убийство”

Съвсем очаквано процесът получава огромна публичност. Шумните медийните заглавия гласят: „Глас от гроба сочи с пръст заподозрян за убийство”.

Журито в процеса не успява да вземе категорично решение дали е виновен подсъдимият Алън Шоуъри.

Месец по-късно, докато чака да започне нов процес срещу него, с ново жури, Шоуъри внезапно променя показанията си и се признава за виновен. Така на 23 февруари 1979 г. той е осъден на 14 години затвор за хладнокръвното си престъпление: убийство, грабеж и палеж. Освободен е условно през 1983 г.

Но наистина ли призракът на Баса е посочил името на убиеца? Може би Реми Чуа е знаела някои факти по случая и ги е маскирала като дух, който я е обладал. Какво наистина е довело полицията до убиеца, в крайна сметка остава загадка.

Още от автора:

Защо 21 крака в обувки изплуваха на канадски плаж

Това място е по-ужасяващо от Зона 51 и Бермудския триъгълник

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Предимството да закусваш с пълнозърнести бисквити е, че ако свършат можеш да изядеш и кутията-вкусът е същия!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Айлин Секизкьок

Посланик Айлин Секизкьок благодари на България: Добре е, че ви има, добре е, че сте с нас!

България Преди 18 минути

"Непременно ще излекуваме раните си, с вашата безценна помощ и съпричастност. Добре е, че ви има, добре е, че сте с нас!", пише тя във Facebook

Космос

Пръстен около миниатюрната планета Куаоар изумява астрономите

Технологии Преди 25 минути

Пръстен около миниатюрната планета Куаоар изумява астрономите

<p>След тежко боледуване: Почина&nbsp;Естер Бодурска-Денкова</p>

След тежко боледуване: Почина преподавателят във ФКНФ на СУ Естер Бодурска-Денкова

България Преди 1 час

Поклонението ще се състои на 10 февруари от 11:00 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища

<p>Челен сблъсък на две коли, трима възрастни и две деца са в болница</p>

Челен сблъсък на две коли на пътя Варна-Бургас, трима възрастни и две деца са в болница

България Преди 1 час

Инцидентът е станал около 11.00 часа на около 500 м след Обзор в посока курорта "Слънчев бряг".

Нейтън Преследващия кон

Нови обвинения срещу Нейтън Преследващия кон

Свят Преди 1 час

Нови обвинения бяха предявени към актьора от "Танцуващият с вълци"

Изкуственият интелект може да увеличи бедните

Изкуственият интелект може да увеличи бедните

Технологии Преди 2 часа

Вместо да реши финансовото неравенство, той може да го влоши, смятат експерти

Евгений Пригожин

"Вагнер" е спряла набирането на затворници

Свят Преди 2 часа

Руската частна военна компания "Вагнер" започна да набира затворници през лятото на 2022 г.

Радев: Ще наложим вето, ако има санкции срещу ядрената енергетика на Русия

Радев: Ще наложим вето, ако има санкции срещу ядрената енергетика на Русия

България Преди 2 часа

Президентът коментира и проблемa с нелегалната миграция

.

Само за планинари: Когато изкуството възвеличае заснежените склонове

Любопитно Преди 2 часа

Да погледнеш заснежения връх отдолу е смиряваща гледка

На червения килим с дъщеря си: Ким Чен-ун участва в голям военен парад (СНИМКИ)

На червения килим с дъщеря си: Ким Чен-ун участва в голям военен парад (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

На снимки от парада, разпространени от КЦТА, се вижда, че заедно с Ким на парада са присъствали съпругата му И Сол-джу и дъщеря му Джу-е

.

Може ли лунният прах да охлажда Земята?

Любопитно Преди 3 часа

Идеи за филтриране на слънчевата радиация, за да се предпази Земята от прегряване, се предлагат от десетилетия

Цената на петрола продължава да расте, какви са причините

Цената на петрола продължава да расте, какви са причините

Свят Преди 3 часа

Фючърсите на сорта Брент от Северно море добавиха 14 цента или 0,2 на сто до 85,26 долара за барел

<p>Китай от години развива програма за шпионски балони?</p>

Пентагонът: Китай от години развива програма за шпионски балони

Свят Преди 4 часа

Такива балони са прелитали над територията на САЩ общо четири пъти при управлението на президентите Доналд Тръмп и Джо Байдън

бебета маймуни

Мистерия в зоопарка: Заключена маймуна зачена през дупка в стената в Япония

Любопитно Преди 4 часа

Белоръките гибони се смятат за застрашен вид, така че може би тайните срещи трябва да бъдат насърчавани

Александър Николов

Николов: В обвинението се казват глупости

България Преди 4 часа

Бившият министър на енергетиката беше обвинен в нанесени вреди на държавния газов доставчик

белезници

Жесток побой: 15-годишен преби украинец в Несебър

България Преди 4 часа

Пострадалият е със счупен крак и множество рани по цялото тяло