2

„Мъжът, който ме уби, все още е на свобода”. С тези думи започва разкриването на жестоко престъпление, превърнало се в медийна сензация. Случаят е абсолютен прецедент. Съдът произнася присъда, след като дух помага за залавянето на убиец.

Хората в Чикаго са шокирани от бруталното убийство на здравен работник на средна възраст. Тересита Баса е открита гола, намушкана в гърдите с нож, запалена и оставена под горящ матрак в дома си. Жестокостта на престъплението е ужасяваща.

Въпреки че този случай е разкрит, до ден днешен остава мистерия как е бил решен.

Трагичната съдба на Тересита Баса

Тересита Баса е родена във Филипините през 1929 година. Мести се в Съединените щати през 60-години, за да учи музика. По-късно тя става респираторен терапевт в болница „Еджуотър” в Чикаго, Илинойс. Тиха и невзрачна, тя е последният човек, за който някой би очаквал, че ще стане жертва на толкова брутално престъпление.

Въпреки това в 22:00 часа на 21 февруари 1977 година пожарната е вдигната на крак по сигнал за огън в апартамент на 15-ия етаж, обитаван от Тересита Баса. В пламъците е открито голото ѝ тяло под горящ матрак, със забит в гърдите ѝ касапски нож. Разследващите смятат, че пожарът е бил подпален за да се прикрие убийството.

Има доказателства, че Тересита Баса е била жертва на сексуално престъпление. Аутопсията обаче установява, че не е била изнасилена. Оказва се, че полицията има за задача да разследва брутално престъпление, но мотивът за него е абсолютна загадка.

Разследването буксува

Открити са много малко улики по случая, тъй като повечето доказателства са унищожени при пожара. Установено е, че липсват бижутата на убитата Тересита. Детективите са наясно, че ако ги открият, това вероятно ще разплете цялата загадка. Но нямат успех. Няма и следа от ценностите. Разпитани са семейството и приятелите на жертвата. Показания дава и интимният партньор на Тересита. Става ясно, че жертвата се е скарала с него малко преди убийството. Но срещу него няма улики и е освободен.

Детективите са в задънена улица, така и така и не стигат до достатъчно достоверна теория за това кой може да иска да убие Баса. Те не успяват да свържат никой от заподозрените с престъплението. Една от малкото улики, с които полицията разполага, е бележка в дневника на Тересита, която гласи „Вземи билети за АШ”, пише Mamamia.

Но кой е „АШ” и има ли връзка с убийството на Тересита Баса? Въпросите са повече от отговорите. Минават близо шест месеца от престъплението и изглежда, че случаят никога няма да бъде разрешен.

Изненадващ свидетел

Тогава се случва нещо изненадващо. Появява се неочакван свидетел, който ще помогне да бъде разплетено бруталното убийство. Ремибиас „Реми” Чуа, колежка, която почти не познава жертвата, неволно се превръща във водещ източник на информация за полицията.

Всичко започва внезапно, твърди съпругът на Реми хирургът Хосе Чуа, който също работи в болница „Еджуотър”. Той споделя, че всичко започва един ден, когато жена му получава видение в съблекалнята на работното си място. Явява ѝ се покойната Тересита Баса, а зад нея стоял мъж. Този образ се повторил в няколко поредни съня, докато накрая Реми Чуа започва да канализира духа на покойната, разговаряйки със съпруга си от нейно име.

Хосе Реми твърди, че съпругата му е била обладана три пъти от Тересита Баса. Медикът описва случилото се като транс, по време на който жена му говорела на родния език на Баса -"таголог". Това е език, който Реми познавала, но рядко говорела, казва съпругът ѝ.

„Докторе, искам да ви помоля за помощ”, били първите думи, които Реми изговорила от името на Тересита Баса.

„Мъжът, който ме уби, все още е на свобода”, казала тя.

Хосе Чуа първоначално решава, че това е някаква шега, през ума му минават стотици предположения, объркан е и не знае какво да мисли.

„Бях наистина изненадан и уплашен, когато я попитах за името ѝ тя ми отговори: Аз съм Тересита Баса”, разказва по-късно хирургът по време на разпит за случилото се.

„Тя ми каза, че няма от какво да се страхувам. Тя наистина ме молеше да помогна за разкриването на нейното убийство”, казва Хосе Чуа.

По време на един от трансовете, докато Баса обладавала жена му, тя твърдяла, че е била убита от мъж на име Алън Шоуъри, който поправил телевизора ѝ, но след това я намушкал и откраднал бижутата ѝ.

След дълъг размисъл, Хосе Чуа все пак решава да отиде в полицията и да съобщи за странното преживяване. Първоначално разследващите са скептични, но в крайна сметка детективите, които разследват случая - Джоузеф Стачула и Лий Еплен, взимат доктора на сериозно.

Детектив Стачула споделя, че в своята работа често разговаря с проститутки и наркомани в района на Белмонт, но сега източникът на информация се оказва добре образован мъж, който живее със съпругата си в къща за 90 000 долара.

„Исках информация за това убийство. Слушах и действах според това, което ми казаха”, казва Стачула.

Детектив Стачула е скептичен, но все пак решава да се довери на информацията и прави проверка на миналото на Шоуъри. Установява се, че мъжът живее близо до дома на Тересита. Колеги на убитата разказват, че във фаталната вечер, той е планирал да отиде до апартамента ѝ за да ремонтира телевизора ѝ. Точно както твърдял и духът.

Алън Шоуъри става основен заподозрян

Шоуъри е извикан на разпит. Той потвърждава, че е ходил в апартамента на Тересита Баса, но заявява, че нямал инструмент, който му бил необходим, затова се прибрал у дома преди убийството ѝ, пише Unsolvedmysteries.

Детективите са наясно, че имат сериозна причина да подозират Алън не само, защото вероятно той е последният човек, който е видял жената жива, но и инициалите му съвпадали с посланието, оставено в дневника на Тересита.

След като Алън Шоуъри попада под подозрението на полицията, детективи започват да го разследват в детайли. Става ясно, че Алън е работил като санитар в същата болница, в която и семейство Чуа и убитата Тересита Баса. Жертвата често го наемала да ѝ върши дребни поправки у дома срещу щедро заплащане, става ясно по време на разследването.

Криминалистите отиват в апартамента на Алън Шоуъри, в който той живеел със своята бременна приятелка Янка Калмук. Която пък се оказала братовчедка на покойната Баса. Там униформените откриват, че жената има перлен пръстен и висулка от нефрит, описани като част от откраднатите бижута на Тересита Баса. Янка Калмук споделя пред полицаите, че накитите са ѝ били поднесени като закъснял коледен подарък от приятеля ѝ.

Престъплението е разкрито

Алън Шоуъри е незабавно арестуван. Той е отведен в полицейския участък, където подписва самопризнания. Разказва как е посетил Баса в дома ѝ. Тръгвайки си, направил план как да я ограби. Докато Тересита била с гръб към него и отваряла вратата за да го изпрати, той я нападал. Съблякъл я чисто гола я за да изглежда като сексуално престъпление. Събрал всичките ѝ ценности. След това взел матрака, хвърлил го върху тялото ѝ и го запалил преди да си тръгне.

Малко по-късно Шоуъри оттегля самопризнанията си, обяснява, че са дадени под натиск и заради това, че полицаите са заплашвали да арестуват бременната му приятелка.

Адвокатът на Шоуъри Уилям Суано призовава прокуратурата да свали обвинението в убийство, тъй като клиентът му е арестуван само заради странната история с духове на семейство Чуа, без никакви други реални доказателства срещу него.

„Доколкото ми е известно, досега не е бил арестуван човек заради свръхестествено видение”, защитава своя клиент Суано.

„Полицията никога досега не е била информирана за името на престъпник от глас от гроба”, казва опитният адвокат.

Въпреки апелите на защитника, съдията по делото е категоричен, че трябва да има процес срещу Алън Шоуъри.

„Не е като да сме решили да извикаме на кръстосан разпит този глас от отвъдното или нещо подобно”, казва говорителят на прокуратурата пред The Washington Post.

„Ние наистина не се интересуваме от свръхестествения аспект на този процес. Гласът беше първоначален съвет, но доказателствата бяха разработени независимо от него”, допълва прокурорът.

„Глас от гроба сочи с пръст заподозрян за убийство”

Съвсем очаквано процесът получава огромна публичност. Шумните медийните заглавия гласят: „Глас от гроба сочи с пръст заподозрян за убийство”.

Журито в процеса не успява да вземе категорично решение дали е виновен подсъдимият Алън Шоуъри.

Месец по-късно, докато чака да започне нов процес срещу него, с ново жури, Шоуъри внезапно променя показанията си и се признава за виновен. Така на 23 февруари 1979 г. той е осъден на 14 години затвор за хладнокръвното си престъпление: убийство, грабеж и палеж. Освободен е условно през 1983 г.

Но наистина ли призракът на Баса е посочил името на убиеца? Може би Реми Чуа е знаела някои факти по случая и ги е маскирала като дух, който я е обладал. Какво наистина е довело полицията до убиеца, в крайна сметка остава загадка.

Още от автора:

Защо 21 крака в обувки изплуваха на канадски плаж

Това място е по-ужасяващо от Зона 51 и Бермудския триъгълник

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи

България Преди 15 минути

Предстоят разпити пред съдия на трима души в качеството им на обвиняеми

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

България Преди 53 минути

Какви са причините и ще се оправдаят ли очакванията на експертите?

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

България Преди 1 час

Докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 1 час

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 2 часа

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 2 часа

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 2 часа

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 2 часа

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 2 часа

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 2 часа

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 2 часа

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 2 часа

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 2 часа

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 2 часа

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 2 часа

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 2 часа

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка