1

Ч есто холивудските истории са вдъхновени от реални събития. Ужасяващи психопати се появяват на екрана и приковават вниманието на зрителя с бруталните си престъпления. Шокиращо е, но понякога зад украсените сюжетни линии и сложни характери се крият истински злодеи.

Актьорът Антъни Пъркинс брилянтно се превъплъщава в един от тези образи. Той изиграва Норман Бейтс - зловещ собственик на мотел във филма на великия майстор на трилъра и хоръра Алфред Хичкок „Психо”. Учтивият, красив, но и зловещ герой осигурява на създателите си шест филма и петсезонен телевизионен сериал.

Но кой всъщност е човекът, вдъхновил този брутален образ?

Оригиналният филм „Психо” е базиран на книгата на Робърт Блох от 1959 година със същото заглавие. Авторът се вдъхновява за своя герой от Ед Гейн, останал в историята с прозвищата „Гробарят от Плейнфийлд” или „Касапинът от Плейнфийлд”. Вдъхновението сполетява Блох, след като чува по новините, че само на петдесетина мили от дома му в Уисконсин е арестуван брутален престъпник и сериен убиец, осквернител на гробове, който изработвал предмети от човешки части.

„Бях открил колко много въображаемият герой, който бях измислил, приличаше на истинския Ед Гейн както в откритите действия, така и в очевидната мотивация“, казва Робърт Блох за своя герой.

Сюжетът в „Психо”

Филмът разказва за младата секретарка Мариън Крейн, която бяга след кражба на пари от работодателя си. Тя отсяда в мотел Бейтс, където среща срамежливия Норман. Той е силно привлечен от нея. Това вбесява властната му майка. По-късно във филма е показано как Норман наднича към Мариън под душа през дупка, която е пробил в стената. След което младата жена е намушкана до смърт. Сцената с 45-секундното убийство във филма се превръща в една от най-известните в историята на киното. В крайна сметка публиката научава, че Норман има раздвоение на личността. Той е бил жестоко малтретиран като дете от майка си. Мъжът се облича в нейни дрехи и се превръща в нея, когато се появява злата му страна. Майката у Норман убива всяка жена, която другата му личност намира за привлекателна.

Отначало филмът е посрещнат от публиката със смесени чувства, но след четири номинации за Оскар и внушителните приходи от продажба на билети „Психо” е обявен за един от шедьоврите на Хичкок.

Кой е касапинът от Плейнфийлд

Ужасяващият Ед Гейн става известен на обществото през 1957 година, когато е арестуван за убийството на Бърнис Уордън в родния си град Плейнфийлд, Уисконсин. Бърнис е собственичка на железария, която изчезва безследно, а Ед е последният човек, който е видян с нея. След като полицията тръгва по петите му, решава да претърси фермата, където живее. Там открива тялото на издирваната жена. Бърнис е застреляна, разчленена и обезглавена.

Тялото на Бърнис не е единственият ужас, открит от полицията по време на обиска в изолираната ферма. Там е намерена и главата на Мери Хоугън, местна жителка, собственичка на таверна. Тя се водела безследно изчезнала от 1954 година.

Претърсванията на дома на Ед Гейн продължават и достигат шокиращи открития. Става ясно, че мъжът е ексхумирал трупове от местните гробища и е изработвал трофеи и сувенири от човешки кости и кожа. Във фермата са намерени черепи, превърнати в съдове, както и мебели, направени от мъртви тела. Открити са дрехи и маски, изработени от човешка кожа. В имота на Гейн са намерени останки от десет жени, съобщава полицията.

Ед Гейн отрича да ги е убивал. Твърди, че частите от телата са взети от навика му да обира гробове. Пред властите той разказал, че между 1947 година и 1952 година е посетил 40 пъти три местни гробища.

Детството

Ед Гейн е роден на 27 август 1906 година окръг Ла Крос, Уисконсин. Син е на Джордж Филип Гейн и Аугуста Вилхелмин. Подобно на измисления Норман Бейтс, Ед Гейн има сложна връзка с майка си. Аугуста била властна и фанатично религиозна жена. Тя мразела мъжа си алкохолик, който не можел да се задържи дълго на една работа. За кратко управлява собствен магазин, но го продава и се премества със семейството си в изолирана ферма в края на града Плейнфийлд. Там Аугуста държи Хенри и Ед напълно скрити от външния свят. Тя отглежда синовете си, като им внушава омраза към всички останали жени. Твърдяла, че те са инструменти на дявола.

Бащата Джордж издъхва от сърдечна недостатъчност през 1940 година.

Хенри и Ед се хващат на работа в града, за да се прехранват. Хенри се запознава и се среща с разведена майка на две деца. Младият мъж започва да отхвърля светогледа на майка си, но Ед остава лоялен.

На 16 април 1944 година Хенри изчезва, а по-късно е открит мъртъв при странни обстоятелства. Полицаите, които разследват случая, обявяват смъртта му за инцидент въпреки няколко съмнителни детайла.

Гейн и майка му остават да живеят сами във фермата. Година след смъртта на Хенри Аугуста получава инсулт и се парализира. Малко по-късно, на 29 декември 1945 г., на 67-годишна възраст тя получава втори удар и издъхва.

След смъртта ѝ Ед е съсипан. Той остава в семейната ферма сам, затворен и скрит от външния свят. Превръща стаите в къщата, които майка му често използвала, в светилище, докато останалата част на имота е мизерна и мръсна. Тогава Ед започва и ужасяващото си хоби. Скоро след смъртта на Аугуста той се захваща да изработи женски костюм, така че да може да се превърне в неговата майка, буквално да влезе под кожата ѝ.

След като са открити двата трупа на убитите от Ед Гейн жени, полицията съобщава, че Бърнис и Мери приличали на майката на Ед. Освен това частите от мъртви тела, намерени около къщата му, били от гробове на жени на средна възраст, които вероятно напомняли на Ед за майка му.

Процесът срещу Касапина от Плейнфийлд

Ед Гейн е изправен пред съда през 1957 година. Той се признава за виновен за убийството на Бърнис и Мери, но не е осъден, а изпратен в психиатрична болница. През 1968 година лекарите го обявяват за годен за съдебен процес и срещу него отново се води дело. Признат е за виновен за смъртта на Бърнис Уордън. Решено е, че по време на убийството той е бил невменяем, затова е върнат обратно в психиатрията, където остава до края на живота си през 1984 година. Той издъхва от дихателна недостатъчност.

Лекарите, които се грижат за него, го описват като учтив, възпитан и непринуден, точно като неговия екранен близнак Норман Бейтс.

„Ако всичките ни пациенти бяха като него, нямаше да имаме никакви проблеми“, казва началникът на Централната държавна болница за психично болни престъпници.

След ареста на Гейн фермата, в която са открити останките от женските тела, е опожарена до основи от неизвестен и до днес извършител.

Образът на Ед Гейн се превръща в явление в музиката, литературата и киното. Смразяващият кръвта ефект, който серийният убиец има върху хората, не е само заради ужасяващите подробности от престъпленията му. Той интригува заради двете противоположности на личността му. В него живеят брутален убиец психопат и учтив, кротък и възпитан човек, доказвайки за пореден път, че човекът има двойствена природа и понякога не е такъв, какъвто изглежда.

Още от автора:

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 1 час

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 9 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 10 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 11 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 11 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 12 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 12 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 13 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 13 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 13 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 14 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 14 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 15 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.