14

Т ова е една от тези истории, които хващат за гърлото и не пускат до края. В този случай обаче финал няма.

Вече 15 години малката Мади е в неизвестност, а теориите за нейното изчезване са повече, отколкото доказателствата, събрани от полицията.

Изчезването на Мадлин - неразкритото престъпление, което още вълнува

В началото на годината се появи информация, че случаят завинаги ще бъде прекратен заради изминалото време и милиони британски лири, похарчени без резултат. Наскоро обаче е получено финансиране и Скотланд Ярд ще може да продължи работа по операция „Grange” до март 2023 година. Това вероятно ще е последния шанс истината да излезе наяве.

Всичко започва на 3 май 2007 г. в хотелски комплекс „Оушън клъб” в португалското курортно градче Прая да Луш. Мадлин Бет Маккан изчезва безследно през нощта, докато спи със своите по-малки брат и сестра близнаци. По това време родителите ѝ Кейт и Гари Маккан вечерят в близкото до хотела заведение „Тапас севън”.  

Фатално вероятно се оказва решението им да оставят вратата на балкона към детската стая отключена, тъй като от резервираната в ресторанта маса имат видимост към нея.

Около 22,00 часа Кейт решава да се върне до стаята за да провери дали всичко е наред и дали децата ѝ спят. Майката изпада в шок, след като разбира, че Мади я няма в креватчето. Започва да я вика по име и да я търси из целия апартамент. След като търсенето е неуспешно, започва да я издирва из целия хотел, но отново без успех.

Започва мащабно полицейско издирване

Този случай се превръща в най-отразяваните в медиите случаи на изчезнал човек. До ден днешен таблоидите и социалните мрежи не спират да се занимават с него.

Daily Telegraph го нарича „най-често съобщавания случай на изчезнал човек в съвременната история”.

Полицията започва да разследва всеки един детайл от случилото се във фаталната вечер и дните преди това. Разпитани са над 600 души, изхарчени са над 13 милиона британски лири, но се оказва, че няма нито едно сигурно доказателство каква е била съдбата на Мади, която в нощта на изчезването си е на почти 4 години. Сега, ако е жива, тя вече не е малко момиче, а млада дама.

Джери и Кейт Маккан
Джери и Кейт Маккан Източник: Getty Images

Въпреки изминалите години Скотланд Ярд не се отказва да разследва случая. Наскоро в британските медии бе оповестено, че операцията с кодово име  „Grange” вероятно ще бъде прекратена тази есен, тъй като финансирането ѝ е спряно, а разследването е в задънена улица.

По информация на британското издание „Метро” Скотланд Ярд, които помагат на португалските власти да разследват случая, са дали зелена светлина, случаят да бъде продължен за поне още година. Това става възможно, след като е получено финансиране и детективите ще продължат работа поне до март 2023 г., става ясно от официално получена информация от полицията.

Това вероятно е малка искрица надежда за родителите на Мади Кейт и Гари Маккан. Двамата никога не са спрели да се надяват, че дъщеря им е жива. На 3 май тази година те отбелязаха 15 години от изчезването ѝ с бдение и свещи.

В съобщение в социалната мрежа Facebook те споделят:

„Много хора говорят за необходимостта от „закриване”. Този термин винаги е бил странен за нас. Независимо от изхода Мадлин винаги ще бъде нашата дъщеря. Спрямо нея беше извършено наистина ужасяващо престъпление”, пишат те в социалната мрежа.

„Вярно е обаче, че несигурността създава слабост, знанието и сигурността дават сила и поради тази причина ние имаме нужда от отговори, истината е важна за нас”, защитават родителите на Мади желанието си разследването да бъде продължено, въпреки обществения натиск то да бъде прекратено заради изминалото време и похарчените пари.

„Благодарни сме за продължаващата работа и ангажираност на властите в Обединеното кралство, Португалия и Германия, тъй като това съвместно полицейско усилие ще даде резултати и ще ни даде отговори”, не губят надежда родителите.

Португалското курортно градче Прая да Луш, където 3 май 2007 г. изчезва Мади Маккан
Португалското курортно градче Прая да Луш, където 3 май 2007 г. изчезва Мади Маккан Източник: Getty Images

Те бяха разочаровани за пореден път през 2020 година. Тогава от полицията излязоха с гръмко изявление, че след толкова много години вероятно най-накрая случаят е разрешен, а съдбата на малката Мади е трагична. Теорията, която се лансира тогава е, че момиченцето е станало жертва на бруталния педофил Кристиан Брюкер. По това време мъжът се намира в германски затвор, излежавайки присъда за редица сексуални престъпления и наркотици.

Разследващият журналист Марк Уилямс-Томас обаче прави тази теория на пух и прах. Той разкрива, че няма солидни доказателства, свързващи 45-годишния мъж с изчезването на детето. Брюнкер също отрича всякакво участие.

Фаталните грешки

Още в първите часове на престъплението, полицията допуска няколко фатални грешки. Нито митничарите, нито морската полиция получават описание на външността на Мадлин Бет Маккан в началото на издирването. Оказва се, че не е направено щателно претърсване на къщите в малкото градче, а охранителната фирма, която има камери, разположени из цялата пътна мрежа на Прая да Луш, не е потърсена за съдействие. Апартаментът, от който изчезва Мади пък не е запечатан веднага, а до него са допуснати много външни лица. Освен това отнема близо седмица на Интерпол да обяви момичето международно издирване с жълта бюлетина.

Множество теории

Очевидци споделят с полицията, че в дните преди изчезването на Мадлин са видели група мъже да обикалят около сградата, където са отседнали семейство Маккан. Британската полиция предполага, че е възможно да са проучвали мястото с цел обир. По времето, когато Мади изчезва безследно, в района имало значителен ръст на грабежите. Последният такъв случай е станал само 17 дни преди отвличането на детето.

Мистерията се заплита с всеки нов детайл по случая. В полицията постъпват данни, че в деня на изчезването на Мади в района имало група хора, които набирали дарения за дом за сираци в съседен град, където обаче такъв дом нямало.

Заподозрените

Първият заподозрян за отвличането се оказва 34-годишният британец Робърт Мурат. Любопитна подробност е, че мъжът е назначен като преводач по случая, преди да стане заподозрян. Детективите се насочват към него, след като британски журналист споделя, че мъжът задава твърде много въпроси, а няколко свидетели разказват, че са го видели да обикаля около апартамента преди изчезването на Мади. В крайна сметка Мурат се сдобива с алиби от майка си, която твърди пред полицията, че във фаталната вечер на изчезването на момичето, синът ѝ си  е бил вкъщи и не е излизал.

Свидетелка разказва, че около 21,15 часа вижда мъж с дете на ръце, който тича в посока на дома на Робърт Мурат, но подозренията са свалени от британеца. Няма други доказателства и разследването спрямо него приключва през 2008 година.

Най-ужасяващият епизод от разследването несъмнено е периодът, в който полицията насочва подозренията си върху родителите на Мади. Португалски детективи допускат, че момиченцето може да е починало при инцидент в апартамента в курортното градче Прая да Луш, а родителите ѝ да са се опитали да го прикрият с историята за отвличане.

През юли 2008 година и тази теория е отхвърлена и прокуратурата в Португалия спира да разследва Кейт и Гари Маккан поради липса на доказателства.

Родителите обаче не се отказват и продължават сами разследването. Наемат частни детективи, докато през 2011 година по инициатива на Тереза Мей, която по това време е вътрешен министър на Великобритания, полицията започва собствено разследване.

Следват мъчителни години на безплодно разследване. Появяват се стотици очевидци, които развиват фантастични теории за изчезването на малката Мади.

Така се стига до 2020 година, когато за последен път има сериозно подозрение за съдбата на Мади. Германската прокуратура обявява случая Мадлин Бет Маккан за разрешен. За съжаление, подозренията им тогава са, че момичето отдавна не е между живите. Съобщено е, че извършителят на жестокото престъпление е 45-годишния Кристиан Брюкнер. Наблюдаващият случая прокурор Ханс Кристиан Волтерс казва пред британския „Таймс”, че полицията е установила, че заподозреният е обсъждал отвличането, изнасилването и убийството на момиче в онлайн разговор с друг педофил. В прихванатия разговор той споделял, че иска нещо малко, а събеседникът му отговарял: „Ами ако те хванат?”, на което Брюкнер отговарял: „Ами ако уликите се унищожат?”. И този заподозрян, обаче не се сдобива с присъда, тъй като не са открити достатъчно доказателства за вината му.

Жената с лилавата рокля ли е ключът към загадката

Повече от 10 години след изчезването на Мади от португалския курорт Прая да Луш, са отворени показанията на 79-годишната тогава британка Джени Мурат. Тогава има големи надежди, че мистериозния случай ще бъде разрешен. От показанията става ясно, че възрастната дама разказва пред разследващите още през 2007 година, че е видяла подозрителна жена, облечена в лилава рокля да се взира втренчено в апартамента, където са отседнали семейство Маккан. Полицията идентифицира описаната съмнителна жена. Оказва се, че това е Мария Луиза Камара Тодоров. Фамилията не е случайна. Жената е португалка, омъжена за българин, осъден за педофилство. Жената е разпитана, но единственото, което я свързва с обстоятелствата е, че работи като сервитьорка в ресторант, намиращ се на 500 метра от мястото, където семейство Маккан са отседнали. Съпругът ѝ, Стефан Тодоров, работи в кухнята на същото заведение. Той е разпитан 4 дни след изчезването на Мади.

„В Португалия съм от 2002 година. Знам за случилото се в „Оушън клъб”, само това, което съм чул от други служители в ресторанта. Вечерта, в която Мадлин е изчезнала, аз бях на смяна в кухнята, не съм излизал и не съм се срещал с клиентите”, твърди в своите показания българинът.

„Всичко, което знам по случая с изчезналата Мади, е от мои колеги”, категоричен бил нашенецът пред детективите.

Оказва се, че и срещу него не са събрани достатъчно доказателства и той е освободен без обвинения.

Дали изтичащата последна година от разследването ще разкрие какво се е случило с малкото русо момиче, предстои да разберем.

Още от автора:

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

 

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 4 минути

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 1 час

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 2 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 3 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 3 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 5 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 5 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 5 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 5 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 5 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 13 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 13 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 14 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 14 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 15 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни