10

П овече от 12 години тя лежи под земята, а на надгробния ѝ камък пише „Джейн Доу”. Никой не я познава, никой не я търси. Тя остава неизвестна, докато със загадката се заема армия от любители онлайн детективи.

Това е историята на „Лавандуловата Доу”. Наречена е така заради бледолилавата риза, с която е облечена, когато тялото ѝ е открито.

Как започва дългата история на неизвестност

В ранните часове на 29 октомври 2006 година двама мъже се натъкнали на горящото като факла тяло на момиче в гориста местност, близо до Лонгвю, Тексас. Трупът бил полят с бензин и запален. Смята се, че жертвата е била убита ден по-рано между 20:15 – 22:00 ч. Започнало полицейско разследване. Криминалистите трябвало да разберат коя е жертвата, кой и защо я е убил.

Това, което местната полиция успяла да разкрие за момичето, е, че е на възраст между 17 и 25 години, с ягодово руса коса и перфектни зъби, без пломби и кариеси. Облечена била в бледолилава риза и дънки. В джоба ѝ имало 40 долара. В тялото ѝ е открита семенна течност. Съдебно-медицинска експертиза посочва, че вероятно е била изнасилена преди смъртта си. 

За съжаление, разследването на самоличността на жертвата се оказало в задънена улица. Никой не потърсил младото момиче. Белезите ѝ не съвпаднали с никоя от издирваните по това време жени. Нито един близък не съобщил, че негова роднина липсва. Затова случаят в полицията бил разследван под името „Джейн Доу” (Това е името, което американската полиция дава на жените, жертви на престъпление, които са с неустановена самоличност).

Криминалистите успели да съпоставят семенната течност, открита в жертвата, с мъж на име Джоузеф Уейн Бърнет. Той бил издирен и разпитан, но единственото, което признал, било, че е правил секс с момичето. Той така и не разкрил нейната самоличност.

След като дълго време момичето останало неизвестно, тялото било погребано в местното гробище. Съдбата на Лавандуловата Доу трогнала цялата общност. Местните хора от съчувствие редовно ходели на гроба и поднасяли цветя.  

През това време полицията не спирала да търси кое е младото момиче и кой ѝ бе причинил тази ужасна смърт. ДНК профилът ѝ бил съпоставен с всички възможни бази с данни, с които криминалистите разполагали, но Лавандуловата Доу продължавала да няма самоличност.

През 2013 година тялото било ексхумирано. Детективите използвали 3D технология за да изработят изображение на лицето ѝ. Образът ѝ бил разпространен из медиите с надеждата това да помогне самоличността  ѝ да бъде разкрита, но без успех.

Лъч надежда се появил, след като майката на 23-годишната Бранди Уелс намерила прилика между момичето, чиято самоличност полицията издирвала, и нейната дъщеря, изчезнала безследно. ДНК-тест, обаче отхвърлил тази възможност.

Убийството е разкрито, след като извършителят повтаря престъплението

Изненадващ обрат в разследването настъпил през юли 2017 година. Тяло на момиче било намерено в гориста местност близо до Лонгвю. Този път жертвата била идентифицирана. Казвала се Фелиша Пиърсън. Майката на момичето съобщила за изчезването ѝ малко по-рано. Тя разкрила пред полицията, че последният човек, с когото видяла дъщеря си, е известният вече на униформените Джоузеф Уейн Бърнет.

Оказва се, че той тъкмо бил излязъл от затвора, след като прекарал 10 години там от 2007 г. до 2017 г. заради извършено от него сексуално престъпление.

Щом попаднал в ареста като заподозрян за смъртта на Пиърсън, той направил пълни самопризнания. Шокиращото в случая било, че Бърнет признал е за убийството и на Лавандуловата Доу.

След като убиецът бил разкрит, оставало да бъде установена и самоличността на лавандуловото момиче, но това така и не се случвало.

Мистерията попада в ръцете на интернет детективите

Загадката със самоличността на Лавандуловата Доу привлича вниманието на Кевин Лорд. Той е компютърен програмист, който искал да стане частен детектив. Той препоръчва случая на неизвестното момиче на DNA DOE. Това е онлайн проект с нестопанска цел, който използва изследователска генетична генеалогия, за да идентифицира неидентифицирани останки от Джон и Джейн Доу.  От организацията казват, че използват „авангардни техники” за да разкрият самоличността на случаи, при които ДНК-то е изключително малко или разградено. Комбинира се генетиката с традиционната генеалогия за да се достигне до историята на рода и произхода на индивида, става ясно от страницата на организацията.

Чрез дарения са събрани 1400 долара, с които е извършен ДНК анализ на Лавандуловата Доу. Използвайки базата данни GEDmatch, са открити трети и четвърти братовчеди на момичето от чешки произход. Изследването намира и жена на средна възраст, която според данните, можела да бъде първа братовчедка на Джейн Доу. Тя живеела в Тексас, само на 50 километра от мястото, където е намерено тялото на неизвестната жена. Проблемът в случая бил, че тя нямала и представа, че някой от семейството ѝ е изчезнал, пише Mamamia.

В крайна сметка онлайн детективите стигнали до жена на име Робин, която починала на 50 години през септември 2006 година. Тя била проучена. Прегледани били онлайн полицейски записи и статии във вестници, които разкрили малко за нея:

„Видяхме, че тя е имала много арести, свързани с алкохол, имала е куп различни съпрузи”, разкрива Лорд пред The Atlantic.

Лорд и неговата армия от съмишленици откриват, че въпросната Робин някога е живяла с мъж на име Джони Дод. Дод имал дъщеря, чийто номер на социалната осигуровка от години не бил активен. Чрез социалните мрежи Лорд намира профил на дъщерята на Дод. Шокираният Лорд открива, че момичето поразително прилича на компютърния образ на Лавандуловата Доу, изработен от полицията и има ягодово руса коса, както и идеални зъби.

Потвърдено било, че името на Лавандуловата Доу е Дейна Лин Дод. Смесени чувства обхванали Кевин Лорд и доброволците. 12-годишна загадка тъкмо била разрешена, но едно семейство трябвало да бъде уведомено за смъртта на своята роднина.

„Искате да си направите парти, да скачате от радост”, казва доброволката Миси Коски пред The Atlantic. „И после се сещате, о, чакай, не можем да имаме такова отношение”.

Трудното детство на Дейна Дод 

Бащата на Дейна бил бездомен, арестуван бил няколко пъти заради алкохол, както и нейната майка. Изоставена от родителите си, тя обиколила различни приемни семейства, след което отишла във Флорида. Там за известно време живяла с по-голямата си полусестра Аманда Гад.  В началото Дейна искала да е част от семейството, но скоро след това се забъркала с „лоши“ хора. В средата на тийнейджърските си години тя започнала да взима наркотици, имала проблеми с полицията. През 2000 година избягала от дома на сестра си с гадже.

В деня на убийството си през 2006 година тя тъкмо била навършила 21 години.

Оставят тялото ѝ погребано в Лонгвю.

След края на разследването сестрата на Дейна Аманда Гад и нейният полубрат Джон Дод пристигнали в Лонгвю за да посетят гроба ѝ. Те решили да оставят тялото ѝ там.

„Разбрахме, че някой е отделил време да отиде и да се погрижи за гроба на Дейна,  да положи цветя и да си каже: Хей, не знам коя си, но ме е грижа за теб”, това беше причината да вземем своето решение Дейна да остане тук”, казва Гад пред Longview news-Journal.

„Тя е част от семейството на Лонгвю и е част от много хора в този град, затова решихме, че мястото ѝ е тук”, добавя Гад.

Още от автора:

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

България Преди 1 минута

Какви са причините и ще се оправдаят ли очакванията на експертите?

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 15 минути

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 1 час

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 1 час

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 1 час

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 1 час

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 2 часа

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Здравният статус на принцесата е тема на множество спекулации седмици наред

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 2 часа

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 2 часа

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 2 часа

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна