19

В историята на американските въоръжени сили има немалко примери за секретни програми, завършили с провал. 

За някои от тези проекти спокойно може да се каже, че изумяват със своята абсурдност и е трудно да се повярва, че изобщо са били направени опити за осъществяването им.

Най-скандалните неуспешни експерименти на американската армия

Ето част от тях:   

Въоръжени прилепи

На 12 януари 1942 г. зъболекарят от Пенсилвания Лайтъл Адамс се свързал с Белия дом, за да представи план, който, по думите му, щял да промени хода на Втората световна война. Той предложил да се прикрепят малки бомби към прилепи, които да бъдат разпръснати над вражески територии. Самият Адамс отбелязал следното: „Представете си как едновременно избухват хиляди пожари около всяка бомба. Япония може да бъде опустошена с много малки загуби за американската армия“. 

Проектът може и да звучи налудничаво, но получил зелена светлина и дори били извършени няколко полеви изпитания. Едно от тях приключило със сериозен инцидент, след като част от прилепите, въоръжени с бомби, избягали и нанесли големи щети на хангар. След този случай управлението на програмата било поето от Корпуса на морската пехота на САЩ. За проекта били похарчени близо 2 млн. долара, преди да бъде окончателно прекратен. Що се отнася до Лайтъл Адамс, той се заел с осъществяването на друга налудничава идея – създаването на вендинг машини за пържено пиле. 

Проект „Леден червей“

Опасността от избухването на ядрена война никога не е била толкова голяма, колкото по времето на Студената война. Освен с постоянни конфронтации и нестихващо напрежение, борбата за надмощие между САЩ и СССР ще бъде запомнена и с осъществяването на някои меко казано странни планове. Пример в това отношение е секретният проект на американската армия „Леден червей“. Целта на Вашингтон била да постави стотици балистични ракети под ледовете на Гренландия, които да бъдат изстреляни в случай на съветска атака. 

Проектът стартирал през 1959 г., а година по-късно започнало изграждането на комплекса „Кемп Сенчъри“. Той се намирал на около 240 км. от американската авиобаза Тюле и разполагал със собствена ядрена централа. Комплексът представлявал система от тунели (по план, те трябвало да са с обща дължина от над 4000 км.), лаборатории и спални помещения, в които можели да живеят около 100 души. Освен това, в него имало болница и кино. Официалното обяснение, което американските власти дали на датското правителство, било, че искат да тестват различни техники за конструирането на съоръжения в арктически условия. 

Подробностите за проекта станали обществено достояние едва през 1995 г. Според разсекретените документи, само три години след неговото стартиране, прокопаването на тунелите било прекратено. Причината била, че ледовете се движели много по-бързо, отколкото се смятало първоначално и това застрашавало целия комплекс. В резултат през 1965 г. персоналът на „Кемп Сенчъри“ бил евакуиран, а ядреният реактор – премахнат. На следващата година проектът бил официално прекратен. 

Това обаче не е краят на историята. Проучване, извършено през 2016 г., разкри нещо притеснително – заради топенето на ледовете в Гренландия, отпадъците от „Кемп Сенчъри“ могат да излязат на повърхността. Сред тях има опасни химикали, както и радиоактивни вещества, които могат да предизвикат истинска екологична катастрофа. Учените предполагат, че това ще стане след няколко десетилетия. Освен това по време на изпълнението на проекта, в района на „Кемп Сенчъри“ били изхвърлени около 200 тона радиоактивна вода. 

Акустичните котки

Възможно ли е котки да бъдат използвани като шпиони? По време на Студената война ЦРУ сметнало, че това е отлична идея. Според организацията симпатичните животинки можели да се превърнат в отлично средство за подслушване на руски дипломати. По думите на Виктор Маркети, който през 1968 г. бил назначен за асистент на заместник-директора на ЦРУ Руфъс Тейлър, процесът по превръщането на котките в подслушвателни устройства бил ужасяващ. „Разрязваха горките създания на две, слагаха в телата им микрофони и батерии и ги зашиваха“, споделя той. 

Какво всъщност се очаквало от четирикраките шпиони? Те трябвало да стоят близо до сградите, в които живеели руските дипломати и да записват всичко, което се случва. Първата „акустична котка“ трябвало да подслуша разговор между двама мъже в съветското посолство във Вашингтон. Това обаче така и не се случило, тъй като котката била блъсната от кола, преди да успее да се приближи до сградата. Според различни източници тази провалена операция струвала на американските данъкоплатци цели 20 млн. долара. 

Програмата била прекратена през 1967 г. Един от основните проблеми, с които се сблъскали експертите, работещи за ЦРУ, бил, че самите котки не подлежат на дресиране. Те не изпълнявали дадените им команди и не стояли близо до хората, които трябвало да подслушват, в резултат на което на записите не се чувало почти нищо. ЦРУ стана обект на много подигравки, след като документи, свързани с проект „Акустична котка“, бяха разсекретени през 2001 г.  

„Гей бомбата“

Не, това не е безвкусна шега – американската армия действително се опитала да създаде химическо оръжие, което превръща вражеските войници в гейове. Зад този проект стои ръководената от военновъздушните сили лаборатория „Райт“, намираща се в Охайо. През 1994 г. американското министерство на отбраната започнало да проучва различни възможности за създаването на химикали, които да въздействат върху морала на враговете на САЩ, но без да причиняват смърт. Именно по това време учените от „Райт“ се захванали с крайно нестандартните си изследвания. 

Когато публикували резултатите от своята работа, експертите поискали 7,5 млн. долара за създаването на „гей бомбата“. Тя представлявала смес от феромони, афродизиаци и аромати. Вдишването ѝ трябвало да накара вражеските войници да започнат да разрушават собственото си оборудване и да изпитват „неустоимо желание да правят любов с други мъже“. В интерес на истината, това била само една от необичайните идеи на учените от „Райт“. Те също така предложили създаването на бомба, която изпуска миризма, привличаща рояци разярени оси, както и химикали, правещи кожата чувствителна на слънчева светлина и предизвикващи „траен лош дъх“. Далеч не е изненадващо, че всички тези предложения били почти моментално отхвърлени от Пентагона. 

Още от автора:

Тайните на „Капустин Яр“ – най-секретната военна база в Русия

Най-странните и абсурдни конспиративни теории

Мрачната история на зловещия уред, станал символ на смъртните наказания

„Препускат с гръмотевична скорост в тъмните нощи“: Летят ли вещиците с метли?

Те твърдят, че истината е забравена или нарочно прикрита

Животните, в които се вселявали хора и богове

Смразяващи кръвта истории: Кой е звярът от Жеводан

Ужасяващата история на кралските раждания

Най-загадъчните убийства и погребения в историята

Осем истински истории, които ще смразят кръвта ви

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

България Преди 13 минути

Какви са причините и ще се оправдаят ли очакванията на експертите?

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 27 минути

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 1 час

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 1 час

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 1 час

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 2 часа

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 2 часа

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 2 часа

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 2 часа

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Здравният статус на принцесата е тема на множество спекулации седмици наред

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 2 часа

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 2 часа

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 2 часа

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна