2

И ма един красив портрет на полугола жена. В нея нищо не изглежда зловещо, но жестоко проклятие преследва всеки, който я притежава.

Картината носи фалит, болест или смърт на собственика си, а създаването ѝ е свързано с жестоко двойно убийство, насилие, ревност и ярост.

Картините, които никога да не гледате, и призрачните истории зад тях

Картината има няколко имена. Наричат я „Paz Pardo de Tavera, Mi Novia“ (В превод от испански „моята любима”) или просто „Портрет на дама”. Масленото платно изобразява жена, чиито дрехи падат, а тя държи броеница. До нея стои молитвеник.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Karen Aliasas (@_alikarenc)

Според критиците платното предизвиква чувственост и невинност с деликатните си щрихи, предизвикващи емоционална реакция у зрителя. Портретът е завършен през 1890 година. Според експертите на него е нарисувана съпругата на художника, която той хладнокръвно разстрелва в пристъп на ярост. Според легендата, духът на убитата се е вселил в платното и всеки, който е притежавал картината досега, се сблъскал с ужасни нещастия, необяснима болест, лош бизнес и дори смърт.

Кой е художникът

Художникът на прокълнатото платно е Хуан Луна де Сан Педро и Новисио Анчета, накратко Хуан Луна. Той е филипински творец, роден на 23 октомври 1857 г. Луна е един от първите художници на Филипините, който се сдобива с международна слава, печелейки златен медал на изложението за изящни изкуства в Мадрид през 1884 година. Хуан Луна също така е един от прочутите членове на Пропагандното движение Illustrado. Той учи и работи в чужбина заедно с д-р Хосе Ризал. Повечето от картините му изобразяват исторически събития със символично и политическо значение.

На 8 декември 1886 година Хуан Луна се жени за Мария де ла Пас Пардо де Тавера, или накратко Пас. Двамата имат син на име Андреас и дъщеря, която умира в ранна детска възраст. Хуан безумно обича съпругата си, тя е негова муза и присъства в няколко картини.

Историята зад картината

Първите две години от брачния живот за двойката са прекрасни. Двамата се установяват в Париж, където се ражда синът им Андреас, бъдещ известен архитект на Филипините. След това се ражда и дъщеря им, пише Оwlcation.

Скоро бракът на Хуан Луна и Пас е отровен от болезнената ревност на художника. В живота им се появява мосю Дюсак, който се нанася в съседна на тяхната къща. Пас не крие симпатиите си към джентълмена и неведнъж се изказва ласкаво за него, което провокира агресията на съпруга ѝ. Хуан Луна дори забранява на Пас да общува с други мъже, започва да я следи и да я ограничава да излиза от вкъщи.

Това не се харесва на Пас и тя решава да напусне съпруга си. Намира си къща и се нанася в нея, а заедно с нея е и Дюсак, което вбесява ревнивеца Луна. Той успява да разбере адреса на новия дом на съпругата си и отива там. Пребива я с бастун.

Щом майката на Пас Джулиана разбира за побоя, тя вика синовете си Тринидат и Феликс да защитят сестра си и заедно с нея тримата се нанасят в дома на Пас. Сутринта на 22 септември 1892 година братята излезли навън за закуска, а в къщата останали само Пас и Джулиана.

Внезапно в дома им се появява Хуан Луна, държащ в ръката си револвер. Жените се скриват в тоалетната, но художникът успява да нахлуе. Първо прострелва Джулиана в главата, след което насочва револвера към съпругата си. И тя е смъртоносно простреляна.

Щом чуват изстрелите, двамата братя хукват към къщата на сестра си. Там ги посреща Хуан Луна и стреля по тях, след което бяга от къщата. Братята са ранени, но оцеляват.

Хуан Луна е изправен пред съда. Изненадващо художникът е пощаден. Вместо присъда затвор, той е оправдан на основание „временна невменяемост” и „престъпление от страст” заради действащия тогава закон, облагодетелстващ мъжете по това време. Наказан е само да заплати определена сума пари на семейството на жена си. След трагедията Хуан, брат му Антонио и синът му Андреас заминават за Мадрид, пише Еsquiremag.

Легендата за прокълнатата картина

Никой не знае как картината се озовава в Манила. Същото може да се каже и за това как се ражда историята с проклятието. Въпреки това поредица от трагични събития убеждават хората, че картината е обладана от зло. Три десетилетия прокълнатото платно е в частни ръце.

Според легендите, след убийството на Пас Пардо де Тривера, душата ѝ се вселява в картината и всеки, който я притежава, е преследван от най-лошия късмет, който може да си представи.

Първият собственик на картината е Мануел Гарсия. Той е успешен бизнесмен, но всичко се променя, щом придобива прокълнатото платно. Само година по-късно бизнесът му фалира, пише историкът Амбет Окампо в книгата си „Поглед назад”.

Бети Бантуг Бенитес купува на търг картината на банкрутиралия бизнесмен. Тя е сред основателите на филмовия център в Манила. Нейната съдба също е трагична. Докато пътува към град Тагайтай, тя претърпява ужасяваща катастрофа, в която умира.

Домът на друг собственик изгаря до основи, докато картината мистериозно остава да виси непокътната на стената.

Вики и Тони Назарено притежават картината през 80-те години на миналия век. Мистериозна смъртоносна болест застига Тони, скоро след като картината става част от неговата колекция.

Експертът по реставрация на произведения на изкуството Сусано „Джун” Гонзалес, за който се смята, че е работил върху картината, става жертва на ужасяващо убийство.

Следващата собственичка на прокълнатата картина е бременната Имее Маркос, която претърпява спонтанен аборт. По-късно платното участва в изложба. В каталога на изложбата Луна-Идалго, публикуван от музея Метрополитън, като собственичка на картината „Me Novia” е посочена майката на Имее Имелда Маркос. Тя е първа дама на Филипините през 1965-1986 г., съпруга на президента Фердинанд Маркос. Жълтата революция през февруари 1986 г. сваля режима на Маркос и принуждава семейството да избяга в изгнание на Хаваите. Имелда Маркос дарява картината на Националния музей.

В деня на дебюта на картината през 1987 г. прожекторите, които я осветяват, избухват.

Реалността

Скептиците на проклятието на Mi Novia имат железен аргумент, че към днешна дата дом на картината е Националният музей в Манила. Няма поредица от трагични събития, които да са преследвали никой от служителите му. Няма данни за смъртни случаи или проблеми със сградата. Тази проста логика вероятно развенчава проклятието.

Съществува и твърдението, че жената на картината не е Пас, тъй като снимки на жената коренно се различават от рисунката. Изследователи откриват кавказки черти у жената в портрета. Тя е с розова светла кожа и светло кестенява коса. Пас има тъмна кожа, а чертите ѝ са филипински. Същата жена е изобразена и в други картини на Хуан Луна Parisian Life (в буквален превод „парижки живот”) и La Bete Humane. Не е документирано собственик на някоя от тези картини да е преследван от проклятие.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eli Sto Domingo (@eli5ar)

Още от автора:

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 1 час

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 2 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 10 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 11 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 12 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 12 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 12 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 13 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 13 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 13 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 13 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

В Испания са арестувани 15 българи

В Испания са арестувани 15 българи

Свят Преди 14 часа

Те са били съпричастни към изграждане на нелегални фабрики за производство на цигари

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 14 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено