1

Ж ивотът в малкото градче Сноутаун, Южна Австралия, внезапно се променя, след като полицията открива шест варела с човешки останки в изоставен банков трезор.

На 20 май 1999 г. детективите се натъкват на зловещото скривалище, а откритието им е последвано от изкопаването на още две тела, погребани в задния двор на къща, в която живее мъж на име Джон Бънтинг. Три години по-късно полицията свързва 10-те тела с мъж, открит в плитък гроб в Лауър Лайт, северно от Аделаида през 1994 година. Връзка е намерена и с мъж, открит да виси на дърво в Аделаида през 1997 г.

Топ 5 на най-бруталните серийни убийци в историята

Зловещата слава, която Сноутаун получава, не стихва и до днес. Тълпи от туристи са привлечени  от прокълнатата гробница и посещават градчето, за да се докоснат до това злокобно място. Местен магазин за сувенири дори продава вещи, свързани с масовите убийства.

Началото

Всичко започва още в детството на единия от замесените във варварските убийства - Джон Джъстин Бънтинг. Той е роден на 4 септември 1966 година в Инала, Куинсленд. Когато е едва на 8 години, е сексуално насилен от по-големия брат на свой приятел. Психолози го описват като човек, който се „наслаждава на оръжия, фотография и анатомия”, умел манипулатор и „най-злият сериен убиец на Австралия”. Заради травмата от детството си развива силна омраза към педофилите и хомосексуалистите. На 22 години той започва работа в кланица. Колегите му странят от него, намирайки го за зловещ. Джон често казвал, че най-голямо удоволствие му носи да коли животните.

През 1991 година Бънтинг се мести в къща в Северен Солсбъри, Южна Австралия.

Пет от най-жестоките серийни убийци в България

Джон е на 26 години, когато извършва първото си убийство. През август 1992 г. Клинтън Трезис е брутално ликвидиран. Той е пребит до смърт с лопата. Черепът му е премазан след множество удари. Тялото му е заровено в плитък гроб. Джон посяга на мъжа, защото има подозрение, че е педофил, пише Murderpedia.

И така станаха четирима

Премествайки се в Северен Солсбъри, Джон се сприятелява със съседите си Марк Хейдън и Робърт Вагнер. Приятелката на Вагнер - Ванеса Лейн (родена като Бари Лейн) е транссексуална жена. Тяхната история започва, когато Робърт е едва на 14 години.

Робърт и Джон стават изключително близки заради неприязънта си към педофилите и заедно маркират мишените си. Така те убиват 26-годишния Рей Дейвис, обвинен, че е насилил сексуално внуците на възрастния човек, с който живее. Джон и Робърт го задушават го до смърт, както и 19-годишният Майкъл Гардинър. Той става жертва на престъпното дуо, защото ходел с женствени дрехи. Робърт и Джон започват своята извратена мисия за отмъстителна справедливост и вече никой не може да ги спре.

Към двамата отмъстители се присъединява и Джеймс „Джейми” Спиридон Власакис, роден на 24 декември 1979 година. Той живее заедно с майка си и полубрат си при Бънтинг. В разгара на зловещите убийства Джон има връзка  с майка му Елизабет Харви. 23-годишният Власакис дори помага в измъчването и убийството на собствения си полубрат Трой Юде и доведенияму брат Дейвид Джонсън.

Четвъртият член на зловещата банда е Марк Рей Хейдън. Той е роден на 4 декември 1968 година. Освен че е съсед на Джон, през януари 1999 година той наема сградата на изоставена държавна банка в Сноутаун, където осем от жертвите ще бъдат оставени да се разлагат в зловещите варели.  

Брутални убийства

Бандата върлува из Южна Австралия, оставяйки след себе си брутални убийства. Отвратителните престъпления включват изтезания с електрошок, пушки, ножове и триони.

Докато Джон измъчва своите жертви, той ги принуждава да му дадат банковата си информация, след което ги ликвидира. След това Джон се обажда на Марк, за да се отърве от тялото, пъхайки го във варелите в изоставения банков трезор. Това място се превръща в сметище на бруталните отмъстители, където изхвърлят труповете в пълните с киселина варели, които да ускорят разлагането.

След убийствата другите двама членове на бандата се представяли за жертвите и отмъквали парите им. Така мъжете успяват да отмъкнат 95 000 долара. По-късно Дожон казва, че истинската отплата не са парите, удоволствие за него е самото убийство, откраднатите средства били само „черешката на тортата”.

Полицията е претоварена от сигнали за безследно изчезнали хора, но до този момент не успява да свърже никой от случаите.

Кърваво отмъщение

През 1998 година Джеймс споделя с Джон, че е бил малтретиран от брат си Трой, когато бил на 13 години. Затова двамата започват да планират кърваво отмъщение. В него се включва и Марк. Тримата мъже измъкват Трой от спалнята му, докато спи. Той е принуден да се извини на полубрат си за стореното и е пребит до смърт.

Бари Лейн, Томас Тревилян, Гавин Портър, Фредерик Брукс, Гари О'Дуайър и Елизабет Хейдън

С времето убийствата все повече ескалирали, а из Южна Австралия не спирали мистериозно да изчезват  хора. Полицията издирва  Бари Лейн, Томас Тревилян, Гавин Портър, Фредерик Брукс, Гари О'Дуайър и Елизабет Хейдън.

Бари Лейн е убит през октомври 1997 г. Измъчван е като пръстите на ръцете и краката му са смачкани с клещи.

Томас Тревилян през 1997 г. е открит да виси на дърво близо до Керсбрук в хълмовете на Аделаида и първоначално се предполага, че се е самоубил. Той е помогнал в убийството на Бари Лейн, но по-късно самият той става жертва на четиримата отмъстители, след като споделя за престъплението с други хора. Той страда от параноидна шизофрения.

Гавин Портър е убит през април 1998 г. Той е пристрастен към хероин и приятел на Власакис. Портър е удушен в колата си.

Фредерик Брукс - син с увреждания на Джоди Елиът, жена, влюбена в Бънтинг, е избран като лесна жертва. Той е примамен в дома на Джон, където е нападнат и брутално измъчван.

Гари О'Дуайър е ликвидиран през ноември 1998 г. Той е бил с физически увреждания, получени след тежка катастрофа. О'Дуайър е непознат за отмъстителите, те го избират, тъй като е лесна мишена. Убит е в дома си на Франсис Стрийт, Мъри Бридж, от Бънтинг, Вагнер и Власакис.

Фаталните грешки

Ключът към разкриването на серийните убийци се оказват две фатални грешки. Първата е внезапното изчезване на Елизабет Хейдън. По това време тя е омъжена за Джон. Съпругът ѝ и Робърт я убиват хладнокръвно, докато Марк помага за изхвърлянето на останките ѝ.

Последната жертва на бандата, също е някой, който те познават, което още повече помага на полицията да започнат да работят в правилната посока. Убит е 24-годишният доведен брат на Джеймс - Дейвид Джонсън.

На 9 май 1999 година той е примамен от брат си да се срещне в старата банка в Сноутаун, където Джон и Робърт го причакват. След като го удушават, те нарязват тялото му и го изхвърлят във варелите с киселина.

Разкриването на престъпленията

Иронично, но зловещите серийни убийци са заловени именно заради своята мнителност. Разтревожени от информацията, че полицията все повече стеснява кръга на заподозрените, те често посещават изоставения банков трезор, за да проверят дали някой не е открил варелите.

Местните жители забелязват честите посещения на външните лица в техния малък град. Обаждат се на полицията и така детективите разкриват зловещата гробница в трезора. По време на претърсванията се наложило униформените да носят защитни костюми и предпазни маски заради острата миризма от разлагащите се останки във варелите. Пръстовите отпечатъци от банковия трезор им помогнали да открият и заловят и четиримата отмъстители.

При обиск в дома на Джон Бънтинг е открита цяла стена, на която били залепени снимки с набелязани мишени. Полицаите нарекли инсталацията паяк, тъй като към всяка снимка била прикрепена вълнена нишка, създаваща мрежа от имена, за които Бънтинг подозирал, че са педофили или хомосексуалисти. Джон често се забавлявал като избирал произволен човек от стената и му се обаждал, заплашвайки го, че ще получи това, което му се полага.  

Процесът

Четиримата отмъстители са изправени пред съда. Делото се превръща в един от най-шумните и продължителни процеси в историята на Австралия.

По време на делото са разкрити отвратителни детайли от всички убийства на серийните убийци.

През цялото време Бънтинг си води бележки. Той е обявен за централна фигура във всички убийства и изтезания и този, който мотивира останалите извършители в престъпленията, пише Serialkillercalendar.

По делото свидетелства Джеймс Власакис. Той дава показания пред магистратите цели 32 дни. Разказва в детайли убийствата, в които е участвал, и тези, за които Бънтинг и Вагнер са му споделяли. Казва, че е бил ужасен, когато му е показано тялото на любимата му, проснато на пода, разказва как е бил въвлечен и в убийството на първата си жертва, неговия полубрат. Власакис описва как жертвите са били безмилостно измъчвани и как Бънтинг и Вагнер се хвалели, че „добрите” никога не са крещели, пише theage.com.

Власакис е обявен за предател, заради съдействието на прокуратурата и по-леката присъда, която получава.

„Бих искал да си признаеш истината Джеймс Власакис и сделката, която сключи”, крещи обезумял Джон към своя съучастник по време на процеса.

Докладът на патолозите по-късно разкрива, че върху жертвите е упражнявано продължително изтезание с помощта на ежедневни инструменти като щипки, клещи и скоби. Те са открити в трезора с варелите. Уенди Ейбрахам, заместник шеф на прокуратурата, съобщава във Върховния съд на Южна Австралия, че жертвите са били принуждавани да наричат своите мъчители „Бог”, „Господар”, „Главен инспектор”, и „Лорд”.

В края на шумното дело, „отмъстителите“ са признати за виновни. Присъдите на престъпния квартет са изключително сурови. Бънтинг е пратен в затвора за да излежи 11 последователни доживотни присъди. Вагнер пък е осъден на 10 доживотни присъди без право на замяна. Власакис получава 26 години без замяна. Хейдън е осъден на 25 години затвор.

Съдбата на Сноутаун

Известността, която Сноутаун получава заради варелите с останки, не се харесва особено на местните жители, въпреки икономическия тласък, който градчето получава заради туристите. Малко след откриването на телата хората дори обсъждат вариант да сменят името на градчето на Роузтаун, но това така и не се случва. През 2012 година е отворен магазин, който продава сувенири от убийствата, печелейки от печалната слава на Сноутаун.

Къщата в Северен Солсбъри, където Бънтинг е живял и погребал две от телата на жертвите си, пък е разрушена от нейния собственик. Друго жилище, което Бънтинг е обитавал, е продадено. Банката успява да вземе едва половината от първоначално обявената му цена. Въпреки това след провеждане на ден на отворените врати на мястото, са събрани 700 долара от входна такса за благотворителност. В двора е изградена паметна плоча на жертвите.

Още от автора:

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 8 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 12 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 12 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 12 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 12 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 12 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 12 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 12 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 13 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове