0

„Водата от чешмата има странен вкус, а налягането ѝ е слабо”, оплакват се на управителя гостите на хотел „Сесил” в Лос Анджелис на 19 февруари 2013 година.

Незабавно е уведомен служителят по поддръжката Сантяго Лопес. Той се заема да разреши този на пръв поглед банален проблем. Качва се на покрива на хотела, за да провери резервоарите с вода. Неочаквано пред погледа му се разкрива ужасяваща гледка - в единия резервоар плува мъртво голо женско тяло, което по-късно ще се окаже, че е на 21-годишната канадска студентка Елиза Лам.

Момичето изчезва безследно две седмици по-рано, а последната следа от нея е странен запис от охранителна камера в същия хотел.

Смъртта на Елиза шокира Лос Анджелис преди близо 10 години, но до ден днешен не е разгадана загадката как точно е загинало момичето и как тялото ѝ се е озовало в труднодостъпния резервоар с питейна вода.

„За повече от 22 години работа като репортер това е един от онези случаи, които донякъде остават в мен, защото знаем кой, какво, кога, къде. Но въпросът винаги е бил „защо“, казва репортерът на NBC Лолита Лопес във връзка с мистериозната смърт на Елиза Лам.

Поради липса на доказателства, че смъртта на студентката е била насилствена, съдебните медици определят случая като инцидент или самоубийство. Странните подробности около събитието подклаждат бурни спекулации за това какво наистина се е случило. Интернет „детективи” измислят безброй теории за съдбата на канадската студентка - от мистериозни конспирации за убийство до зли духове и извънземни.

Поради липсата на убедителни доказателства досега никой не знае със сигурност каква всъщност е истината.

Началото на историята 

Елиза Лам пристига в Ел Ей на 26 януари 2013 година  с влака от Сан Диего и след това планува да се отправи към Санта Круз, като част от пътуването си около Западното крайбрежие. Младото момиче решава да странства из Америка, за да си даде кратка почивка от обучението си в Университета Британска Колумбия във Ванкувър. Семейството ѝ от самото начало е против това пътуване, но накрая родителите ѝ се съгласяват с уговорката да се чуват всеки ден по телефона, за да са сигурни, че дъщеря им е добре.

Няколко дни Елиза спазва своята уговорка и се обажда на родителите си, за да ги успокои, че всичко е наред. И така до фаталния 31 януари. Тогава тя трябвало да напусне стаята си в хотел „Сесил” в Ел Ей. Цял ден обаче родителите на Елиза не успяват да се свържат с нея.

Притеснени, решават да се обадят в полицията. Съобщават, че вече 24 часа не могат да се свържат Елиза. Отначало полицаите предполагат, че става дума за разсеяна студентка, която просто е забравила да се обади на родителите си, но все пак решават да отидат до хотела, за да проверят дали не е там и да успокоят притеснените роднини. Влизат в стаята ѝ, но от нея нямало и следа.

Сензационен видеозапис 

Започва издирване на младата жена. В бюлетина на полицията е посочено, че Елиза Лам е родена на 30 април 1991 година. Тя говори английски и кантонски, използва обществен транспорт, вероятно е имала лека депресия и е възможно да се е отправила към Санта Круз, Калифорния. 

От полицията разпространяват запис от охранителна камера от хотел "Сесил". Момичето е заснето малко преди да изчезне. Вместо да помогнат обаче, кадрите още повече объркват случая с мистериозното изчезване на Елиза.

На кадрите, които са с много лошо качество, се вижда как Елиза Лам се качва в един от асансьорите на хотела в деня на изчезването си - 31 януари. През цялото време се държи неадекватно. Момичето влиза в асансьора и натиска няколко бутона, след което излиза от кабината. Тя влиза и излиза от асансьора още няколко пъти, като подава глава навън и търси с поглед някой в коридора, от който сякаш се страхува и се опитва да се скрие. При едно от поредните ѝ излизания от кабинката тя прави странни жестове с ръце - отваря длани, а после преплита пръсти и ги движи в кръг. Накрая Елиза излиза от асансьора и повече не влиза в обхвата на видеонаблюдението. Следите ѝ окончателно се губят.

Публичната реакция на странното видео е огромна. Кадрите се превръщат в абсолютна сензация. Записът стига чак до Китай, откъдето е семейството на момичето. Четириминутното видео е гледано милиони пъти.

Откриването на тялото

Две седмици са изминали откакто версии за духове и извънземни взимат превес в теориите къде може да е изчезналата Елиза Лам. Тогава трупът е открит след оплакването за странния вкус на водата в хотел „Сесил”. Вместо да даде отговори, мястото, където е намерено тялото и мистерията  как се е озовало там, пораждат още повече конспиративни теории. Никой не знае как трупът на Лам се е появил там, плаващ безжизнено в резервоара. Същите дрехи, с които студентката е облечена в разпространеното от полицията видео от асансьора, са открити наблизо.  

За да бъде извадено тялото на Елиза Лам от резервоара, е трябвало да бъде източено цялото количество вода, след което съоръжението е разрязано отстрани.

Разпитани са всички служители в „Сесил”. Персоналът на хотела категорично е заявил пред полицията, че през целия престой на момичето, тя винаги е била сама.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Thoughty2 (@thoughty2)

Това се потвърждава и от собственичката на съседна книжарница Кейти Орфан, която се оказва, че е сред последните хора, които виждат Лиза Лам жива. Тя разказала пред детективите от полицията, че студентката купила книги и музика като подаръци за своето семейство във Ванкувър, малко преди да изчезне. Зловеща подробност от тази следа било името на магазинчето за книги - „Последната книжарница”.

От полицията тълкуват това пазаруване на подаръци като причина да бъде отхвърлена теорията за самоубийство, тъй като момичето явно е правило планове да се върне у дома, пише CBS LA.

Междувременно излизат резултатите от аутопсията на тялото на Елиза Лам. Токсикологичният доклад потвърждава, че студентката е приемала множество лекарства, заради своето заболяване – биполярно разстройство. В кръвта няма следи от алкохол или наркотици.

Скоро след като публично е оповестен резултатът от токсикологията на Елиза Лам, детективи любители решават да направят анализ на веществата, открити в кръвта на студентката. Открити са 12 вида лекарства, повечето от които антидепресанти, антипсихотици и стабилизатори на настроението, което подкрепя теорията на семейството ѝ, че страда от биполярно разстройство. Анонимен онлайн детектив дори развива теория, че странните действия, записани от охранителната камера на хотела представляват „маниакален епизод с психомоторна възбуда”.

Психомоторната възбуда се дефинира като: "поредица от непреднамерени и безцелни движения, които произтичат от психическо напрежение и тревожност на индивида. Това включва обикаляне из стаята, извиване на ръце, неконтролирано движение на езика и други подобни действия.

Отбелязва се, че употребата на антидепресанти за лечение на биполярно разстройство може да предизвика „манийни“ странични ефекти, ако се не се контролира. От полицията, разбираемо, се хващат за тази подробност и че това вероятно е обяснението за странното поведение на Лам в асансьора.

Изявленията на мениджъра на хотел „Сесил” Ейми Прайс в съда допълнително подкрепят тази теория. Прайс казва, че първоначално Лам е настанена в стая, тип хостел, заедно с други хора, но редица оплаквания, че студентката се държи странно, принуждават мениджъра да я премести в друга стая.

Полицията обаче не може да отговори на следния въпрос - ако Елиза е страдала от психични проблеми, как се е озовала мъртва в резервоара за вода на хотела?

Родителите завеждат дело

Дейвид и Инна Лам, родители на Елиза Лам, завеждат дело за смъртта на дъщеря им в хотел „Сесил” няколко месеца след като тялото е открито. Адвокатът на почерненото семейство е категоричен, че хотелът е имал задължение да „инспектира и търси опасности в хотела, които представляват реален риск за гостите”.

Адвокатът на хотела пък от своя страна оборва това твърдение с мотива, че никой няма причина да мисли, че някой може да влезе в техния резервоар с вода.

Въз основа на показанията на Сантяго Лопес, който открива тялото на Лам, става ясно, че намирането на тялото ѝ съвсем не е била лесна работа. Той подробно обяснява, че трябвало да използва асансьора до 15-ия етаж на хотела, след което да се изкачи по стълбище до покрива. След това трябвало да изключи алармата и да се изкачи на платформата, където са разположени четири водна резервоара. След това трябвало да се изкачи и на друга стълба, за да стигне до върха на основния резервоар. Едва след като прави всичко това, забелязва нещо необичайно, пише сайтът allthatsinteresting.com.

„Забелязах, че люкът към главния резервоар за вода е отворен, погледнах вътре и видях азиатска жена, лежаща с лице нагоре във водата, на около дванадесет инча от горната част на резервоара”, казва Лопес, цитиран от LAist. Служителят е категоричен, че за Лам би било трудно да стигне до върха на резервоара сама, поне не без някой да разбере.

На свой ред главният инженер на хотела Педро Товар, също е категоричен, че би било невъзможно за външен човек да получи достъп до покрива без да задейства алармите.

В крайна сметка искът на родителите на Лам е отхвърлен от съдията от Върховния съд на Лос Анджелис Хауърд Халм. Мотивите му са, че смъртта на Елиза Лам е станала на място, до което гостите на хотела нямат право на достъп.

Смразяващата история на хотел „Сесил”

Мистериозната смърт на Елиза Лам изобщо не е първият ужасяващ криминален случай, който се е разиграл в хотел „Сесил”.

Всъщност към момента на смъртта на канадската студентка собствениците на хотела се опитват да поправят лошата му слава. Преименуват го на Stay on Main, но всички продължават да го наричат със старото му име.

Още от откриването си през 1927 година сградата си спечелва репутацията на обитавана от духове. Хотелът се свързва с цели 16 случая на насилствена смърт и необясними паранормални явления.

Един от най-известните криминални случаи несъмнено е на актрисата Елизабет Шорт, известна като „Черната Далия”. Бруталното убийство се разиграва през 1947 година. За последно актрисата е видяна жива в бара на хотела.

През 1985 година Ричард Рамирес, известен още като „нощният преследвач” живее на последния етаж на хотел „Сесил”.

Шест години по-късно, австралийският сериен убиец Джак Унтервергер се настанява в хотела. Прякорът си „Виенския удушвач” той си „спечелва”, след като убива проститутки, задушавайки ги със собственото им бельо.

С такава репутация звучи скандално, че вместо да бъде затворен, хотел „Сесил” получава дори статут на забележителност от градския съвет на Лос Анджелис. Към днешна дата той е превърнат в общежитие. 

Още от автора:

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 33 минути

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 51 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 3 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 3 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон