2

В любен в приключенията 17-годишен тийнейджър заминава на първото си самостоятелно пътуване. Той избира за своя дестинация приказно красивия остров Малта. Никой не подозира, че това ще е последната авантюра на момчето. Той загива при изключително съмнителни обстоятелства, а когато тялото му е върнато в родната му Германия, липсват всичките му органи. Това е мистериозният случай на Майк Мансхолт.

Близките му го описват като мил, тих, но все пак обичащ забавленията, съвестен и авантюрист. Баща му Бернд Мансхолт казва че „Майк е търсач на опасности”. Мъжът вдъхва любов към пътешествията и приключенията на сина си от ранна детска възраст. Бернд го взима със себе си на двугодишно приключение с лодка до Карибите и Адриатическо море, до дивия и пуст Юкон в Канада. Когато Майк е само на шест години, баща му го води заедно с брат му Даниел и сестра му Мария на 774-дневно плаване по целия свят от Северно море през Канарските острови до Карибите. Близо до Панамския канал те срещат индианците Куна, а пирати ги дебнат край бреговете на Оман.

Последното приключение на Майк е на остров Малта

През юли 2016 г. 17-годишният тийнейджър от Олденбург, Германия Майк Мансхолт заминава за Малта. Майк обича да снима, има око за красотата. Той обикаля района и прави вълшебни кадри на вълните на Средиземно море, които къпят бреговете на острова, разположен на около 250 мили от Африка.

Майк се свързва със семейството си и им споделя, че е тръгнал на поредната си разходка из планината. Той им казва, че участъци по планирания маршрут могат да бъдат доста опасни. След този разговор момчето изчезва безследно.

Баща му веднага заминава за Малта, където от първо лице да разследва какво се е случило със сина му. Той проверява полицейски доклади, досиетата от разследването и всичко, което би могло да сглоби пъзела и да разкрие истината. Това, което той намира, обаче го обърква още повече.

Става ясно, че преди да изчезне Майк е отседнал в Astra, малък хотел в източната част на острова. Охранителните камери заснемат последните моменти на Майк. Той е облечен със синя тениска, с мобилен телефон в ръка и раница на рамо.

Документирано е, че Майк излиза от стая №105 в 8:39 часа сутринта, връща се в 9:10 ч. и иска сметката от рецепцията на хотела. Охранителната камера показва 09:55:03, когато момчето заключва вратата на стаята, излиза от фоайето на хотела и тръгва към пристанището.

След като напуска хотела, Майк наема велосипед от пристанището. Плановете му са да посети царството на мъртвите- катакомбите в Рабата, състоящи се от древни гробници. Той изпраща съобщение чрез WhatsApp.

В  10:11 ч. сутринта на 18 юли 2016 година Майк Мансхолт е онлайн за последен път.

Четири дни по-късно излита самолетът, който трябва да върне Майк у дома. Майка му и сестра му го очакват на летището в Бремен в 22,15 часа. Първоначално полетът закъснява, а накрая е отменен. Близките на Майк се чудят дали той е останал във Франкфурт, където трябвало да смени полета. Обажданията до мобилния му телефон са неуспешни.

Безследно изчезнал

Още същата нощ, в 2,19 ч. майката на Майк подава сигнал в полицията в Олденбург, че синът ѝ е изчезнал. Дежурните полицаи го обявяват за издирване на 23 юли 2016 година. Униформеният, който въвежда данните в компютъра открива шокиран, че Майк вече е обявен за издирване в Малта преди четири дни. В документа е описано, че момчето липсва от сутринта, в която наема велосипеда и се отправя към града на мъртвите. Но никой не уведомява семейството му.

Разследването се поема от Bundeskriminalamt - Федералната служба на криминалната полиция. Под неин чадър цялата международна полиция работи заедно. В разследването се включва и звеното SIRENE, което разполага с имена, биометрични данни и пръстови отпечатъци.

„В случай като този, ще му определим най-високия приоритет, няма да се фокусираме върху нищо друго”, казва опитен следовател.

Така половин Европа "тръгва на лов" за Майк Мансхолт.

Досиетата и полицейските доклади разказват история, пълна с бели петна, въпросителни, грешки и дори явни лъжи. С течение на времето доказателствата изчезват и следователите на острова почти не напредват. През цялото време скръбта на семейството расте, докато следите избледняват.

Пристигайки в Малта бащата на Майк започва собствено издирване. Пациент в болницата на острова дава искрица надежда на семейството. Той заявява, че е виждал Майк.

„Стори ми се, че видях лицето му”, казва болният пред Бернд. След което се унася, упоен от болкоуспокояващи. Тази следа се оказва фалшива.

Появяват се твърдения, че Майк е забелязан и в бар Тайгър, известно свърталище на наркомани и дилъри. Сериозни доказателства в тази посока също не са открити.

Бернд обикаля острова и разпространява флаери със снимка на сина си, но без успех.

Къде е Майк?

Отговор на този въпрос идва на 26 юли 2016 година след получен анонимен сигнал в полицията на Малта.

Бащата тръгва към посоченото от анонимния информатор място - скалите Дингли, най-високата точка на Малта от 250 метра над морското равнище. Прашното плато е дом на портокалови дръвчета, стара радарна система и параклиса Магдалена.

Пристигайки на мястото, Бернд заварва суматоха. Кучета търсачи душат наоколо. Бащата застава близо до бездната и започва да наблюдава случващото се.

„Изчакайте тук, оставете водачите и кучетата да си свършат работата”, предупреждава го един от полицаите.

Пристига линейка с няколко парамедици. Бял джип с две носилки на покрива се движи внимателно по чакълестия път, спомня си Бернд пред Insider.

Часове наред Бернд стои на ръба на бездната и гледа как хора в бели гащеризони обезопасяват района, обикалят и правят снимки.

Бащата вече губи търпение.

„Трябва да го видя”, казва той.

Работниците са с маски, докато поставят останки от човешко тяло в торба за трупове. Мансхолт се намесва. Приближава се и отваря чантата. Навежда глава към отвора и поглежда вътре. Той вижда мъртвия и осъзнава, че това може да е синът му.

Бърза смърт?

Мъжът е вцепенен и сякаш всичко около него се движи на забавен каданс. Моментът на ужас му се струва безкраен. Бернд затваря торбата за трупове. Днес, когато говори за този най-страшен момент в живота си, той си спомня разговор с малтийски лекар, който му казва:

„Гръбнакът на мъртвия е счупен на две, бърза смърт”.

Бернд Мансхолт си спомня черни дупки по шията и лявата страна на лицето на сина си от разлагането на плътта му.

Бернд прекарва няколко дни в моргата, преглежда документите, които са му връчени. Причината за смъртта е записана като „Неизвестна”.

Случаят продължава да се заплита. На 8 август 2016 година бащата отново посещава моргата, където служителка го отвежда настрана и му обяснява, че по тялото „няма счупвания”.

„Неофициално”, предупреждава тя бащата на Майк.

Бернд недоумява как на скалите са му казали, че има счупен гръбначен стълб поради възможно падане, а сега изведнъж няма счупени кости. Бащата се обажда на разследващия полицай и му иска обяснение, но той му дава само уклончиви отговори.

Бернд започва самостоятелно разследване

Бернд губи доверие в полицията и продължава разследването сам. Първо разпитва собственика на терена, на който е открито тялото. Бащата забелязва, че тревата под трупа е прекалено свежа за да е била под разлагащото се тяло толкова време. Бернд се насочва и към това, че когато Майк е открит, с него са намерени чифт маратонки, слънчеви очила и калъф за фотоапарат. Липсвала любимата му видеокамера. Бернд е сигурен, че каквото и да е станало, устройството вероятно е заснело последните мигове от живота на сина му, тъй като Майк винаги я включвал по време на своите приключения.

Бернд се връща при криминалистите. Те му предоставят фотоапарат, който е много по-стар от този, който имал Майк, а картата памет била повредена.

Видеокамерата до ден днешен не е открита, липсва сивата раница на Майк, неговият телефон, портфейлът му, кредитна карта, няколкостотин евро в брой, сламена шапка и зарядно устройство.

Предстояло обаче семейството му да разбере за още по-шокиращи липси.

На 17 август 2016 година тялото на Майк е върнато в Бремен и катафалка го откарва в Олденбург. На 20 август Майк Мансхолт лежи в ковчег на 18-ия си рожден ден.

Ужасяваща находка

За директора на погребалното бюро смъртта е рутина. Той отваря цинковия ковчег и знае, че трябва да мирише на химикали за консервиране. Но това, което прави впечатление на служителя, е друго. От ковчега се носела силна миризма на все още разлагащо се тяло. Гробарят незабавно се обажда в полицията.

С ужас детективите установяват още нещо. Тялото, което им е предоставено, е прекалено леко. Тежи едва 16 килограма. Съдебен лекар разбира, че причината е зловеща - липсват мозъкът, сърцето, белите дробове, черният дроб, панкреасът, надбъбречните жлези, десният бъбрек, пикочните пътища, пикочният мехур, простата, стомахът и тънките черва са изчезнали. От левия бъбрек, диафрагмата, далака и дебелото черво са останали само фрагментирани останки. Бащата се обръща с писмо до малтийските власти с думите:

„Моля, изпратете ми останалите органи на сина ми”.

Ужасът за близките на Майк расте с всеки изминал ден

Прокуратурата в Олденбург конфискува тялото и разследването е преобразувано в наказателно производство. Започва да се нищи престъпление, а не инцидент.

Немски лекари правят повторна аутопсия, която установява, че тялото на Майк не е балсамирано. А заради липсата на органите му не може да бъде определена със сигурност причината за смъртта. Това, което можело да се каже, е, че няма счупени кости, това напълно отхвърляло възможността падането от високо да е причина за смъртта.

Малтийските детективи, обаче продължават да се придържат към официалното си изявление: „Момчето е паднало от скалите, става въпрос за трагичен инцидент. Това е най-вероятното обяснение на случая”.

За липсващите органи съдебният лекар в Малта дава следното обяснение:

„Органите липсваха още преди аутопсията, вероятно са изядени от хищници. Тази информация е предадена на ръководителя на разследването в Малта”. Що се отнася до мозъка, се твърди „че просто се е разложил заради силното слънце”.

На 4 септември 2016 година, останките на Майк са кремирани и разпръснати в морето в Германския залив.

Теории за смъртта

Според бащата на Майк някой е убил сина му, откраднал е раницата му и е захвърлил тялото му под скалите.

Малтийската версия е, че докато кара велосипеда си, Майк е катастрофирал и се е преобърнал в пропастта. Момчето се е опитало да се изкачи обратно, нарамвайки велосипеда си. Възможно е да е починал от топлинен удар или дехидратация. Това обаче няма как да бъде установено заради липсващите органи.

Трета версия има зловещи оттенъци. Според тази теория за съдбата на Майк Мансхолт той е станал жертва на банда за трафик на органи. Това изглежда малко вероятно, тъй като е необяснимо кой би могъл да отстрани успешно и да запази всичките му органи под парещите лъчи на малтийското слънце. Фактът, че и мозъкът е отстранен, също отхвърля тази версия. Освен това нито една хуманитарна организация не е описала случаи на трафик на органи в Малта.

През ноември 2017 година Бернд Мансхолт се завръща в Малта и поставя надгробна плоча на мястото, където е открито тялото на Майк. За първи път след толкова време почерненият баща признава, че се е почувствал малко по-добре.

Разследването на смъртта на Майик е „съживено“

През 2018 година случаят с разследването е възобновен в Малта. Назначени са нови експерти, които да се заемат със случая. Бащата обявява награда от 10 000 евро за информация, която ще разкрие къде са органите, или вещите на сина му.

The Times of Malta разказва подробно за случая и провеждащото се повторно разследване.

За съжаление „съживяването“ на случая не дава резултат. Малтийският съдия приключва повторното разследване със същото заключение - Майк е паднал от скала, нещастен случай.

Авторитетното немско издание Welt am Sonntag също прави разследване, връщайки се на острова. Съдебният лекар обаче отказва какъвто и да било коментар.

„Никога няма да разберем какво се е случило”, признава Бернд след прекратяването и на второто разследване и след години на търсене на истината.

Към днешна дата случаят Майк Мансхолт се води приключен за разследващите, но не и за неговото семейство, което се опитва да открие какво е преживял в последните мигове преди смъртта си.

Още от автора:

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 9 минути

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

Любопитно Преди 45 минути

IT професията е една от най-динамично развиващите се и високоплатени в момента

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

България Преди 1 час

Това заяви самият той пред журналисти в парламента

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 1 час

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

Любопитно Преди 1 час

Официален стикер албум Уефа евро 2024 на topps опакован с вестника

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Технологии Преди 2 часа

Ето няколко полезни експертни съвета, за да намалите болката при посещение на бензиностанцията

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 2 часа

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Технологии Преди 2 часа

А1 предлага иновативни фиксирани ТВ планове

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Технологии Преди 2 часа

Макар приложението да е супер популярно, все още има хора, които не знаят как да извлекат пълния му капацитет

<p>Топ 10 свирепи серийни убийци в българската история</p>

Топ 10 най-брутални серийни убийци в българската история

България Преди 2 часа

Или просто тези имена, за които е по-добре да се прекръстим, че никога не сме ги срещали

<p>Главчев: Радев ще понесе отговорност, ако не се съобрази с предложените от мен промени</p>

Главчев: Президентът Радев ще понесе отговорност, ако не се съобрази с предложените от мен промени

България Преди 2 часа

Той трябва да издаде указ за смяна на предложените от мен министри, но съм готов на диалог, заяви служебният премиер

<p>Депутатите решиха: Излизат във ваканция по време на предизборната кампания</p>

НС реши: Без заседания на парламента и на комисиите по време на предизборна кампания

България Преди 2 часа

Това гласуваха депутатите с приетите на второ четене промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

България Преди 2 часа

България е на второ място в Европа по ръст на цените

Юлия Навална, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални

Юлия Навалная сред най-влиятелните личности на списание „Тайм“ за 2024 година

Свят Преди 2 часа

Признанието идва след трагичната смърт на съпруга ѝ

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

България Преди 3 часа

Сериозен трафик и тапи от коли заради пороя има по бул. "Владислав Варненчик", в посока към летището