3

З вук от капеща кръв, сянка на човек, носещ брадва, зловещ детски плач и глас, нашепващ „Аз убих шест деца”. Това са само част от преживяванията, описани от търсачи на паранормални явления, нощували в прокълнатата къща на убийствата със секира във Вилиска. Сградата е в топ 10 на обитаваните от духове места в Америка. В нея се е разиграло едно от най-бруталните престъпления в САЩ. Осем души са разсечени с брадва, докато спят спокойно в леглата си, а убиецът е неизвестен и до днес.

Зловещата история на масовото убийство

Сгушен в хълмовете на Югозападна Айова, Вилиска е малко градче, където днес живеят малко повече от 1000 души, но в началото на 1900 година това е оживено железопътно селище с около 2500 души население.

Най-зловещите места в България

В този процъфтяващ за градчето период живее Джосия Б. Мур, един от най-видните бизнесмени на Вилиска - собственик на „Мур Имплъмент Къмпъни”. На 6 декември 1899 година той се жени за Сара Монтгомъри. Двамата имат четири деца Херман, Катрин, Бойд и Пол, пише Legendsofamerica.

Джосия и съпругата му Сара били харесвани в общността и много активни в Презвитерианската църква. Всички ги описвали като приятелски настроени и услужливи към своите съседи.

В неделя, 9 юни 1912 година семейство Мур посетили църквата. Вечерта там се провело годишното събитие „Програмата за Деня на детето”, което бе организирано от Сара Мур. Същата вечер 9-годишната Катрин поканила своите приятелки сестрите Лена на 12 години и Ина Стинглер на 7 години да преспят у тях. Момичетата приели и така всички заедно след края на тържеството се отправили пеша към дома на Мур. Часът бил около 21:00 ч. Това бил последният път, когато всички те били видени живи.

Най-зловещите гори в света

На следващия ден тяхната съседка Мери Пекъм забелязала, че голямата фамилна къща била призрачно тиха. Тя не видяла Джосия да тръгва за работа и Сара да готви закуска или да върши домакинската си работа. Нямало обичайния шум от играещи и тичащи из двора деца. Мери решила да провери какво се е случило. Тя почукала на вратата на дома на Мур, но никой не ѝ отворил.

Затова жената се обадила на брата на Джосия – Рос. Той пристигнал бързо и започнал силно да блъска по вратата и да вика по име своите роднини. След като не получил отговор, опитал да надникне в къщата през прозорците, но всички завеси били спуснати. Рос решил да отключи и влезе неканен в дома на семейството на брат си. Малко след като прекрачил прага на къщата, пребледнял той се върнал обратно на верандата при Мери Пекъм и я инструктирал незабавно да се обади на шерифа Ханк Хортън.

Това, което Рос Мур видял вътре, било ужасяващо. Всички членове на семейството били избити, не били пощадени дори двете сестри, които били на гости.

Местопрестъплението е замърсено

Шериф Хортън пристигнал бързо, последван от други офицери. Междувременно зловещата новина се разпространила мълниеносно и към къщата на Мур се стекли стотици съседи и любопитни зяпачи. Полицаите бързо загубили контрол върху местопрестъплението. Местните от любопитство оглеждали телата, докосвали всичко, някои дори си взели сувенири от къщата. В резултат на това всички потенциални доказателства били замърсени или унищожени, пише Мysteriesrunsolved.

Единствените известни факти били, че жертвите са осем. Всеки от тях издъхнал от удар с брадва по главата.

Според разследващите те са били заспали, когато са били нападнати и убити. Смята се, че единствено Лена Стинглер е била будна при нападението, тъй като имала защитни рани по тялото си.

Престъплението се е разиграло малко след полунощ.

Убиецът или убийците са се погрижили да няма свидетели. Те дръпнали завесите на всички прозорци. Единствените два, които нямали пердета, били покрити с дрехи на семейството.

Лицата на всички жертви били покрити със спално бельо, след което били убити.

Оръжието на убийството било намерено в стаята, където спели сестрите Стинглер. Това според полицията било знак, че двете сестри, които били на гости, са били убити последни.

Престъпникът е опитал да изчисти брадвата, но по нея все още имало следи от кръв. Оръжието на убийството било собственост на Джосия Мур.

На кухненската маса бил открит тиган с кървава вода, както и чиния с недоядена храна.

Всички врати на къщата са били заключени.

Сенатор е сред заподозрените

Жителите на града били убедени, че бруталното масово клане е дело на побъркан скитник.

Въпреки добрата репутация на Мур полицията имала много заподозрени като потенциални убийци. Един от хората, който попаднал в списъка с разследвани, бил Франк Ф. Джоунс. Той бил виден жител на Вилиска и сенатор от щата Айова. Джосия Мур работил за Джоунс преди да открие собствената си компания през 1908 година, която се оказала изключително успешна.

Джоунс бил смятан за един от най-могъщите хора в малкото градче. Той бил човек, който не обичал да губи, и бил изключително ядосан, когато Мур напуснал компанията му и си взел франчайза на John Deere (американска компания за производство на селскостопанска техника). Двамата станали кръвни врагове до такава степен, че до 1910 година изобщо не си говорели, дори пресичали улицата, за да избегнат среща един с друг.

В градчето се появили слухове, че Мур имал връзка със снахата на Джоунс, но това никога не е било доказано. Все пак разследващите проверили тази история. Това можело да бъде мотив Джоунс и сина му Алберт да поискат да навредят на семейството. Като извършител на мократа поръчка бил арестуван Уилям Мансфийлд. Детективите предполагали, че той може би е  бил нает от Джоунс за да извърши убийствата. Мъжът бил освободен по-късно, тъй като се оказало че има желязно алиби - бил в Илинойс по време на престъплението.

Сред заподозрените бил и зетят на Сара Мур, който бил женен за сестра ѝ Мери. Лий Ван Гилдър бил склонен към агресия и имал чести неприятности със закона. И той в крайна сметка бил оневинен.

В ареста като заподозрян попаднал и свещеникът Джордж Кели. Агресивен мъж, за когото се говорило, че е педофил. Той бил на службата в църквата в нощта на убийството и си тръгнал от градчето веднага след престъплението. Свидетели твърдели, че са го виждали да наднича в къщата на Мур.

Кели бил арестуван през април 1917 година. Обвинен бил за престъплението. С наближаването на делото, полицаите били решени да получат самопризнания. Така след дълга вечер на разпити на 31 август Кели разказал, че през фаталната нощ не можел да заспи. Разхождал се, когато видял сестрите Стинглер в дома на Мур, които се приготвяли за лягане. Тогава чул глас, който му казал да ги убие.

Процесът започнал на 4 септември. Тогава съдебното жури не успява да реши дали Кели е виновен. 11 на 1 били гласовете за оправдаване. Проведен е и втори процес през ноември. Тогава Кели бил оправдан по всички обвинения.

Друга теория, която детективите проверявали, била, че сериен килър може да е извършителят на масовото убийство. Заподозрян бил всеки новодошъл в града. Такъв бил мъж на име Анди Сойер. Той пристигнал малко преди убийството на Мур и сменял често работното си място. За него се знаело, че спи и води разговори с брадвата си. Освен това знаел твърде много за случилото се в дома на Мур във фаталната вечер. Той също е освободен от отговорност, след като и за него е било доказано, че е бил в друг град, когато са извършени осемте убийства. Полицейска справка показала, че той бил арестуван за скитничество в Осцеола в нощта на масовото клане.

Повече от 100 години бруталните убийства със секирата на Вилиска остава неразгадана загадка. Отговорните за престъплението отдавна не са измежду живите и страшната им тайна остава погребана заедно с тях.

Съдбата на къщата на семейство Мур

Прокълнатата къща, в която е извършено масовото клане със секирата във Вилиска, е построена през 1868 година. Семейство Мур я купува през 1903 г. След убийството тя сменя осем собственика. През 1994 г. е закупена от Дарвин Лин. По това време къщата е в много лошо състояние. През 1998 г. г-жа Лин я възстановява в първоначалния и облик и тя е добавена към Националния регистър за историческите места в САЩ.

Заради зловещата си история къщата попада в списъка с първите десет обитавани от духове места в Америка.

Към днешна дата къщата е отворена за посетители и всеки желаещ може да пренощува там. В нея са проведени множество изследвания. Твърди се, че са направени аудио, видео и фотографски доказателства за паранормална активност.

Записан бил глас на мъж, който казва „Убих шест деца”. Съобщава се, че гости на имота са чували детски плач, звуци от капеща кръв, падащи лампи и предмети, които се движели сами. Някои разказали, че са усетили зло присъствие на тавана, където се е смятало, че убиецът се е криел, докато чакал семейството да заспи.

Тази тръпка определено е само за смелчаци. 

Още от автора:

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Докторе, възможно ли е да съм вдигнал диоптъра? - Защо? - Пие ми се, та две не видя!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

България Преди 37 минути

Във финансите катастрофата е огромна, парите ги няма, категоричен е лидерът на ГЕРБ

<p>Агенция &quot;Митници&quot; и НАП с физическа инвентаризация в &quot;Лукойл&quot;</p>

Агенция "Митници" и НАП с физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

България Преди 52 минути

Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 59 минути

Партия „За велика България“

Партия „Зелено движение“

Партия „Зелено движение“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Зелено движение“

Партия „Движение за права и свободи“ (ДПС)

Партия „Движение за права и свободи“ (ДПС)

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Движение за права и свободи“ (ДПС)

Партия „Пряка демокрация“

Партия „Пряка демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Пряка демокрация“

Партия „ВМРО – Българско национално движение“

Партия „ВМРО – Българско национално движение“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „ВМРО – Българско национално движение“

Партия „Величие“

Партия „Величие“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Величие“

Коалиция „БСП за България“

Коалиция „БСП за България“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Коалиция „БСП за България“

Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“

Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“

Коалиция ГЕРБ – СДС

Коалиция ГЕРБ – СДС

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Коалиция ГЕРБ – СДС

Партия „Ние идваме“

Партия „Ние идваме“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Ние идваме“

Партия „Партия на зелените“

Партия „Партия на зелените“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Партия на зелените“

Коалиция „Левицата!“

Коалиция „Левицата!“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Коалиция „Левицата!“

ПП "ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ"

Партия „Общество за нова България“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Партия „Общество за нова България“

Коалиция „Граждански блок“

Коалиция „Граждански блок“

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Коалиция „Граждански блок“