0

Б руталният сериен убиец Чарлз Менсън все още я държи здраво в любовната си примка. Тя се превръща от съседското момиче в предан член на един от най-зловещите култове в американската история и получава доживотна присъда за опит за убийство на президента на САЩ. Това е историята на Линет „Пискливата” Фром.

Линет Алис Фром е родена на 22 октомври 1948 година в Санта Моника, Калифония. Тя е типично американско момиче - мило дете, което обича да играе с приятели навън. Баща ѝ е инженер по въздухоплаване. Като дете Линет е член на известна танцова формация. В края на 50-те години тя е на турне с групата и дори гостува в Белия дом.

Животът на момичето коренно се променя

През 1963 година семейството на Линет се мести в Редондо Бийч. По това време Линет е едва на 14 години. Животът на момичето коренно се променя. Събира се с лоша компания, започва да употребява алкохол и наркотици. Оценките ѝ рязко се влошават. Въпреки това тя успява да се запише в колеж и е приета обратно от семейството си. Само два месеца по-късно тя е изгонена от дома си след голям скандал с баща си.

„Баща ми и аз се карахме една вечер и той каза: „Махай се и никога не се връщай”, спомня си Фром в свое интервю за предаването „Момичетата на Менсън” по АВС.

През 1967 г., когато Линет е само на 19 г., тя напуска колежа и заминава за Венис Бийч. „Пътувах на стоп до едно място във Венис... Мислех, че може би някой ще ме приеме...и ето го Чарли”, разказва по-късно Линет в свое интервю.

Наблюдавайки отчаяна, слизащите от автобус хора, един от пътниците се приближава към нея и я пита: „Родителите ти те изхвърлиха, нали?”. Линет решава, че мъжът е екстрасенс. Събира багажа си и тръгва с него. Тя дори не предполага, че това не е кой да е, а наскоро освободеният от затвора рецидивист Чарлз Менсън. Това се оказва, че изобщо няма да ѝ попречи да му бъде отдадена, както никой друг и да стане най-верния член на комуната, която той създава и превръща в смъртоносна секта, наречена „Семейство”. Линет се влюбва в неговата философия и отношението му към света, като по-късно го нарича „душа, която се появява веднъж в живота”.

И заживели „щастливо“ в ранчото на Джордж Сан

Според полицията Менсън и последователите му заживяват в ранчото на 80-годишния Джордж Сан, който е почти сляп, и за да се издържа дава под наем имота си за снимки на холивудски уестърни. Вместо наем Менсън предлага на похотливия старец да му плаща със своите „съпруги”. Разследващите са категорични, че Чарлз ги принуждава да влизат в леглото му и да му служат като гид „вместо очи”. По това време Линет получава своя прякор. Сан я нарича „Скуики” (Squeaky-пискливата), защото издавала писклив звук, когато я щипел по бедрото.

Линет е категорична, че демоничният лидер, който издъхва в затвора през 2017 година на 83 години, никога не я е принуждавал да прави нищо против волята ѝ.

„Той каза: Не мога да взема решение вместо теб”. Затова отидох с него и го следвах и той никога не взе решение вместо мен. Тези истории, които излязоха за това, че е нареждал на хората да правят неща... той никога не ми е нареждал”, твърди Форм.

Жестокото клане в Лос Анджелис

През 1969 г. Чарлз Менсън организира жестоко клане в Лос Анджелис, когато е убита бременната в осмия месец актриса Шарън Тейт, съпруга на режисьора Роман Полански. Убити са и няколко техни приятели. Линет не участва в клането, но получава лека присъда, след като опитва да попречи на последователите да свидетелстват като ги упоява с LSD, както и за неуважение към съда, след като отказва да даде показания.

По време на процеса през 1971 г. Линет организира бдение пред сградата на съда и протестира срещу задържането му. Менсън е осъден на смърт същата година, през 1972 г. наказанието се променя в доживотен затвор, след като са премахнати смъртните присъди в Калифорния.

Чарлз Менсън е в затвора, но съпругите му Линет и Сандра сеят хаос от негово име

След падането на техния лидер повечето членове на „семейството” на Менсън се отричат от него. Линет Фром никога не го прави. Тя, заедно с друга съпруга на бруталния убиец - Сандра Гуд, се преместват в Сакраменто и остават близки. Заживяват в порутен апартамент, където Скуики започва да пише мемоари, в които описва живота си с Менсън. Тя пише как от ранна възраст е искала да бъде свободна и „да се отърве от всички чувства на вина”. Нейната цел в живота била „да намери нещо вълнуващо и да направи нещо, от което да се чувства добре. „Създадох свой собствен свят. Може да звучи като Алиса в света на чудесата, но има смисъл”, пише тя. Ръкописът е получен от Time през 1975 г., но Фром размисля и го изтегля, тъй като решава, че е твърде инкриминиращ.

Чарлз Менсън е в затвора и групата се е разпаднала, но Скуики и Сандра продължават да сеят хаос от негово име. През 1972 година Фром се премества в окръг Санома и се озовава въвлечена в друг процес за убийство. Група хора, с които заживява, убива семейна двойка по време на игра в стил „руска рулетка”, която ужасно се обърква. Линет отрича да е замесена в инцидента. Задържана е за близо два месеца, но в крайна сметка е призната за невинна.

След този инцидент Линет Фром се връща при Сандра Гуд в Сакраменто. Двете потъват още по-дълбоко в култовите учения на Менсън. Те дори променят имената си - Фром нарича себе си Ред (червено), а Гуд- Блу(синьо).

През лятото на 1975 година групата Led Zeppelin има концерт в Лонг Бийч. Фром чука на вратата на хотелската стая на Дани Голдбърг, който е вицепрезидент на звукозаписната компания на групата, и настоява да се срещне с китариста Джими Пейдж. Линет обяснява, че е видяла бъдещето и иска да предупреди музиканта за предстоящо нещастие, което може да се случи в нощта на концерта. След разгорещен спор между Голдбърг и Линет, тя е изведена на сила от хотела.

Опит за убийство на президента

Само седмица по-късно Ред отново влиза в новините. Съобщено е, че Линет Фром се е опитала да убие президента на САЩ Джералд Форд.

Сутринта на 5 септември 1975 година пламенна млада жена в ярко червена роба с качулка пътува до Сакраменто за да организира мирен протест с искане за „чист въздух и вода, за опазване на дърветата на Калифорния и на всички живи създания” пред президента Джералд Форд. Малко по-късно се оказва, че намеренията на младата жена са съвсем различни. Въоръжена със зареден пистолет „Колт” 45-и калибър, тя се шмугва най-отпред в тълпата и насочва оръжието към президента, докато е едва на ръка разстояние, пише Аllthatsinteresting.

Околните твърдят, че са чули щракане, но пистолетът не произвел изстрел, тъй като не е бил зареден. Агентите на тайните служби бързо се справят със създалата се ситуация. Линет е задържана и изпратена в ареста.

По време на делото Линет Фром се защитава сама и не признава вина, защото твърди, че реално не е стреляла срещу президента. Прокурорът обаче иска сурово наказание. В отговор Линет го замерва с ябълка и събаря очилата му. По време на процеса срещу нея свидетелства и Джералд Форд и така става първият президент на САЩ, който дава показания в наказателно дело чрез видео показания.

Линет Форд е осъдена на доживотен затвор, тъй като опитът за убийство на президент е федерално престъпление и се наказва възможно най-строго. През 1979 година е прехвърлена в друг затвор, след като напада своята съкилийничка с чук. На 23 декември 1987 година успява да избяга от Федералния затворнически лагер Олдърсън в Западна Вирджиния, за да се срещне с Чарлз Менсън. Причината е, че научава, че нейният любим страда от рак на тестисите. Заловена е само 2 дни по-късно - на Коледа. Върната е в затвора и прекарва там 34 години. Освободена е предсрочно през август 2009 година. След като излиза на свобода, заживява в щата Ню Йорк със свой бивш приятел в къща, украсена с черепи.

През 2018 година Линет Фром публикува своите мемоари, наречени „Reflexion“ (буквално- „Отражение”). А година по-късно в телевизионно интервю заявява за Менсън: „Бях ли влюбена в Чарли? Да, и все още съм... Не мисля, че съм го разлюбила...”

Още от автора:

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 20 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 2 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 3 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 3 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 4 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 4 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 5 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 5 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 5 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост