3

А ко попитате случаен човек да назове най-мистериозното или зловещо място на Земята, свързано с необясним паранормален феномен, вероятно ще отговори „Бермудският триъгълник”, а може би и „Зона 51“.

Но име едно място, което е толкова ужасяващо, че заслужено може да грабне приза в тази зловеща класация. Това е ранчото „Скинуокър”.

Ранчото се простира на над 500 акра в северната част на щата Юта в САЩ, в регион, известен като басейна на Уинта. Още от времето на испанските мисионери, целият район става известен като място, свързано с паранормална дейност, НЛО и мистериозно осакатяване на едър рогат добитък, пише History.co.uk.

В района се вият самотни пътища, отдалечени сухи каменисти хълмове и огромна безлюдна шир. Имотът в ранчото „Скинуокър” е малък. Самотната къща се намира между хребет от натрошен пясъчник на север и сухи храсти и редки дървета на юг.

Прокълната земя

Легенди се носят, че земята тук е прокълната, обитавана от духове, носеща огромно нещастие на хората, които се скитат по нея.

Наблюдавани и документирани са близо 100 инцидента, които включват изчезващ и осакатен добитък, неидентифицирани летящи обекти или огнени кълба в небето, големи животни с пронизващи червени очи, които остават невредими след като са поразени от куршуми, и мистериозни източници на разрушителни магнитни полета.

„Нещо, което се движи на четири крака”

Името на ранчото „Скинуокър“ не е случайно. Имотът носи името на древна легенда от индианския фолклор. Ранчото попада в територията на племето Юте, заселило се там преди две хиляди години. Ютите вярват, че са произлезли от бог получовек. Легендата за Скинуокър е част и от културата на друго индианско племе Навахо. Според тях Скинуокър са едни от най-страховитите същества на Земята. Те са зли вещици, които са усвоили способността да се превръщат в различни животни, най-често хищници като вълци или мечки. На езика навахо името им се превежда буквално като „нещо, което се движи на четири крака”.

Ютите избягват да говорят за Скинулокър с непознати. Това, което е известно за външния свят е, за за да влезе някой в тайното им общество, той трябва да бъде посветен. А това ставало само с огромна жертва. Трябвало да бъде убит много близък член на семейството, най-често брат или сестра. След посвещението Скинуокърите добивали свръхестествени сили и можели да приемат формата на койоти, вълци, лисици, пуми, кучета или мечки. Скинуокърите обичали да се обличат в кожите на животните, в които се опитвали да се превърнат, от там идва и името „скинари”. Понякога слагали и животински черепи на главите си за да придобият още по-голяма магическа сила.

Невероятните истории на Шърман

Ранчото Скинуокър добива печална известност в цяла Америка и останалия свят, след като семейство Шърман купува имота в средата на 90-те години. През 1992 година Гуен и Тери се нанасят в него заедно с двете си деца - син тинейджър и 10-годишна дъщеря. Четиримата обитатели успяват да оцелеят там едва 2 години. След като споделят за своите преживявания пред медиите, целият свят обръща глава към това прокълнато място.

Странно начало и очакван край

Тери и Гуен Шърман разказват, че още щом се нанасят в мечтания дом, те забелязват нещо странно. На всички врати в къщата имало ключалки и резета, които предишните собственици така и не обяснили защо са били поставени. Освен резетата навсякъде, към задната част на къщата били сложени големи, масивни вериги, които изглеждали така, сякаш задържали нещо, пише timbercreektalon.

Един ден, малко след пристигането си, Тери и Гуен Шърман се изплашили до смърт от това, на което станали свидетели. В далечината те забелязали страховито животно. То се промъквало все по-близо до семейството, без да се притеснява от присъствието им. Изплашени, Шърман грабнали оръжията си, решени да защитят имота си, но вълкът продължавал да се приближава към тях. Стигнал до кошарата им с добитък, където захапал главата на едно теле.

Виждайки сцената с кървящото добиче, Шърман атакували звяра. Тери стрелял по него с пистолет и след това с пушка. Животното било уцелено, но въпреки това не изглеждало ранено. Накрая звярът отпуснал хватката си и изпуснал теленцето от устата си, след което започнал настойчиво да се взира в Тери с хищническия си поглед. Последвала игра на нерви, след която звярът решил да се оттегли и да продължи пътя си към намиращите се край ранчото храсти, оставяйки след себе си кървава диря.

Шърман описват още един ужасяващ детайл от тази зловеща среща. Впечатление им прави миризмата на това свръхестествено същество. Описват я като отвратителна воня, подобна на гниеща плът.

През следващите седмици Шърман описват още неидентифицирани зверове, които се движат из гората и издават смразяващ кръвта звуци, наподобяващи рев.

По време на престоя си в прокълнатото място, собствениците на ранчото описват и светлини, които се реели из небето, сред които „големи оранжеви кръгове” и „сини сфери”. Описват ги като обекти, летящи из небето, сякаш насочвани от невидими сили.

Най-притеснителното било, че животните в ранчото на Шърман започнали едно по едно да умират. Някои от кучетата били изгорени през нощта, а част от кравите им били открити разчленени. Но не разкъсани от диви зверове, а разрязани с хирургическа прецизност.

В крайна сметка след поредицата ужасяващи събития, семейството се изнася през 1994 година.

Историята привлича вниманието на самотен милиардер

Шърман разказват за преживения кошмар в медиите, което привлича вниманието на ексцентричния милиардер и имотен магнат Робърт Бигълоу. Богаташът е известен със страстта си към космическите пътувания и паранормалното.

Очарован от историята на региона, Бигълоу купува ранчото „Скинуокър“ за 200 000 долара и наема група учени да изследват странните събития в него. Бигълоу основава Национален институт за откривателска наука (NIDS), който става негов личен екип от „Досиетата Х“.

„Ранчото предоставя уникална възможност за изучаване на странни неща. Сякаш някой си беше поръчал „странна пица с всичко отгоре”, казва журналистът Джордж Нап, който е сред смелчаците, които посещават ранчото, след като Бигълоу и неговият екип NIDS се настаняват, за да изучават свръхестествените явления.

Специалистите поставят оборудване, изграждат постове и денонощно наблюдение. Започват спекулации и дори Бигалоу е принуден да даде интервю, в което отрича да е в договорка с ЦРУ, или е имал и предишен контакт с извънземни в Юта.

Това, което прави историята на ранчото „Скинуокър“ толкова забележителна, е, че паранормалните явления не спират, дори когато са под интензивно наблюдение. Изследователите стават свидетели на същите необясними светлини, за които разказват Шърман, но оборудването им мистериозно се поврежда в критичните моменти. Документирани са дори случаи на физическо унищожаване, чупене на камери и изтръгване на кабели.

Част от екипа на NIDS е пенсионираният офицер от армейското разузнаване Джон Александър. В свое интервю той споделя, че в ранчото работи „предкогнитивна съзнателна интелигентност”, която по някакъв начин предсказва какво ще направи екипът и предварително разваля оборудването им.

Истината за ранчото

Големият брой инциденти около ранчото „Скинуокър“, множеството очевидци и общата репутация на тази част от Северна Юта карат дори скептиците да приемат случая по-сериозно от останали случаи, при които е наблюдавано НЛО.

Изследователи твърдят, че огромният звяр, подобен на вълк, който се е появил пред семейство Шърман, изглежда точно като обявеният за изчезнал вид голям вълк, обикалял Северна Америка.

Историкът Сондра Джоунс пък разкрива още малко за легендата Скинуокър. Тя разказва, че народите навахо и юте са били врагове.

„Навахо са били по-агресивни, взимали са роби от племето на юте”. Според легендата спор за територия накарал навахо да прокълнат земята и да отприщят нашествие на скинуокъри там.

„Скинуокър“ днес

Към днешна дата ранчото има нов собственик. То е частна зона, в която се допускат само шепа отбрани хора.

Предупредителни табели за забранена зона отпращат всеки любопитен и неканен гост. Целият имот е опасан от камери за видеонаблюдение и жива охрана. Въпреки ограничения достъп къщата може да се види зад оградите, които пазят тайните ѝ.

Оставяйки обясненията, свързани с местни предания, и спекулациите около извънземната дейност и тайни правителствени експерименти, новият собственик също се е заел да изследва района с помощта на модерна техника - томография с дрон и лазерна технология.

Той смята да изследва ранчото сантиметър по сантиметър. Може би най-накрая ще разгадае мистерията?

Още от автора:

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 10 минути

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 1 час

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 3 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 4 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 6 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 6 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 6 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 6 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 6 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 14 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 14 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 14 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда