3

А ко попитате случаен човек да назове най-мистериозното или зловещо място на Земята, свързано с необясним паранормален феномен, вероятно ще отговори „Бермудският триъгълник”, а може би и „Зона 51“.

Но име едно място, което е толкова ужасяващо, че заслужено може да грабне приза в тази зловеща класация. Това е ранчото „Скинуокър”.

Ранчото се простира на над 500 акра в северната част на щата Юта в САЩ, в регион, известен като басейна на Уинта. Още от времето на испанските мисионери, целият район става известен като място, свързано с паранормална дейност, НЛО и мистериозно осакатяване на едър рогат добитък, пише History.co.uk.

В района се вият самотни пътища, отдалечени сухи каменисти хълмове и огромна безлюдна шир. Имотът в ранчото „Скинуокър” е малък. Самотната къща се намира между хребет от натрошен пясъчник на север и сухи храсти и редки дървета на юг.

Прокълната земя

Легенди се носят, че земята тук е прокълната, обитавана от духове, носеща огромно нещастие на хората, които се скитат по нея.

Наблюдавани и документирани са близо 100 инцидента, които включват изчезващ и осакатен добитък, неидентифицирани летящи обекти или огнени кълба в небето, големи животни с пронизващи червени очи, които остават невредими след като са поразени от куршуми, и мистериозни източници на разрушителни магнитни полета.

„Нещо, което се движи на четири крака”

Името на ранчото „Скинуокър“ не е случайно. Имотът носи името на древна легенда от индианския фолклор. Ранчото попада в територията на племето Юте, заселило се там преди две хиляди години. Ютите вярват, че са произлезли от бог получовек. Легендата за Скинуокър е част и от културата на друго индианско племе Навахо. Според тях Скинуокър са едни от най-страховитите същества на Земята. Те са зли вещици, които са усвоили способността да се превръщат в различни животни, най-често хищници като вълци или мечки. На езика навахо името им се превежда буквално като „нещо, което се движи на четири крака”.

Ютите избягват да говорят за Скинулокър с непознати. Това, което е известно за външния свят е, за за да влезе някой в тайното им общество, той трябва да бъде посветен. А това ставало само с огромна жертва. Трябвало да бъде убит много близък член на семейството, най-често брат или сестра. След посвещението Скинуокърите добивали свръхестествени сили и можели да приемат формата на койоти, вълци, лисици, пуми, кучета или мечки. Скинуокърите обичали да се обличат в кожите на животните, в които се опитвали да се превърнат, от там идва и името „скинари”. Понякога слагали и животински черепи на главите си за да придобият още по-голяма магическа сила.

Невероятните истории на Шърман

Ранчото Скинуокър добива печална известност в цяла Америка и останалия свят, след като семейство Шърман купува имота в средата на 90-те години. През 1992 година Гуен и Тери се нанасят в него заедно с двете си деца - син тинейджър и 10-годишна дъщеря. Четиримата обитатели успяват да оцелеят там едва 2 години. След като споделят за своите преживявания пред медиите, целият свят обръща глава към това прокълнато място.

Странно начало и очакван край

Тери и Гуен Шърман разказват, че още щом се нанасят в мечтания дом, те забелязват нещо странно. На всички врати в къщата имало ключалки и резета, които предишните собственици така и не обяснили защо са били поставени. Освен резетата навсякъде, към задната част на къщата били сложени големи, масивни вериги, които изглеждали така, сякаш задържали нещо, пише timbercreektalon.

Един ден, малко след пристигането си, Тери и Гуен Шърман се изплашили до смърт от това, на което станали свидетели. В далечината те забелязали страховито животно. То се промъквало все по-близо до семейството, без да се притеснява от присъствието им. Изплашени, Шърман грабнали оръжията си, решени да защитят имота си, но вълкът продължавал да се приближава към тях. Стигнал до кошарата им с добитък, където захапал главата на едно теле.

Виждайки сцената с кървящото добиче, Шърман атакували звяра. Тери стрелял по него с пистолет и след това с пушка. Животното било уцелено, но въпреки това не изглеждало ранено. Накрая звярът отпуснал хватката си и изпуснал теленцето от устата си, след което започнал настойчиво да се взира в Тери с хищническия си поглед. Последвала игра на нерви, след която звярът решил да се оттегли и да продължи пътя си към намиращите се край ранчото храсти, оставяйки след себе си кървава диря.

Шърман описват още един ужасяващ детайл от тази зловеща среща. Впечатление им прави миризмата на това свръхестествено същество. Описват я като отвратителна воня, подобна на гниеща плът.

През следващите седмици Шърман описват още неидентифицирани зверове, които се движат из гората и издават смразяващ кръвта звуци, наподобяващи рев.

По време на престоя си в прокълнатото място, собствениците на ранчото описват и светлини, които се реели из небето, сред които „големи оранжеви кръгове” и „сини сфери”. Описват ги като обекти, летящи из небето, сякаш насочвани от невидими сили.

Най-притеснителното било, че животните в ранчото на Шърман започнали едно по едно да умират. Някои от кучетата били изгорени през нощта, а част от кравите им били открити разчленени. Но не разкъсани от диви зверове, а разрязани с хирургическа прецизност.

В крайна сметка след поредицата ужасяващи събития, семейството се изнася през 1994 година.

Историята привлича вниманието на самотен милиардер

Шърман разказват за преживения кошмар в медиите, което привлича вниманието на ексцентричния милиардер и имотен магнат Робърт Бигълоу. Богаташът е известен със страстта си към космическите пътувания и паранормалното.

Очарован от историята на региона, Бигълоу купува ранчото „Скинуокър“ за 200 000 долара и наема група учени да изследват странните събития в него. Бигълоу основава Национален институт за откривателска наука (NIDS), който става негов личен екип от „Досиетата Х“.

„Ранчото предоставя уникална възможност за изучаване на странни неща. Сякаш някой си беше поръчал „странна пица с всичко отгоре”, казва журналистът Джордж Нап, който е сред смелчаците, които посещават ранчото, след като Бигълоу и неговият екип NIDS се настаняват, за да изучават свръхестествените явления.

Специалистите поставят оборудване, изграждат постове и денонощно наблюдение. Започват спекулации и дори Бигалоу е принуден да даде интервю, в което отрича да е в договорка с ЦРУ, или е имал и предишен контакт с извънземни в Юта.

Това, което прави историята на ранчото „Скинуокър“ толкова забележителна, е, че паранормалните явления не спират, дори когато са под интензивно наблюдение. Изследователите стават свидетели на същите необясними светлини, за които разказват Шърман, но оборудването им мистериозно се поврежда в критичните моменти. Документирани са дори случаи на физическо унищожаване, чупене на камери и изтръгване на кабели.

Част от екипа на NIDS е пенсионираният офицер от армейското разузнаване Джон Александър. В свое интервю той споделя, че в ранчото работи „предкогнитивна съзнателна интелигентност”, която по някакъв начин предсказва какво ще направи екипът и предварително разваля оборудването им.

Истината за ранчото

Големият брой инциденти около ранчото „Скинуокър“, множеството очевидци и общата репутация на тази част от Северна Юта карат дори скептиците да приемат случая по-сериозно от останали случаи, при които е наблюдавано НЛО.

Изследователи твърдят, че огромният звяр, подобен на вълк, който се е появил пред семейство Шърман, изглежда точно като обявеният за изчезнал вид голям вълк, обикалял Северна Америка.

Историкът Сондра Джоунс пък разкрива още малко за легендата Скинуокър. Тя разказва, че народите навахо и юте са били врагове.

„Навахо са били по-агресивни, взимали са роби от племето на юте”. Според легендата спор за територия накарал навахо да прокълнат земята и да отприщят нашествие на скинуокъри там.

„Скинуокър“ днес

Към днешна дата ранчото има нов собственик. То е частна зона, в която се допускат само шепа отбрани хора.

Предупредителни табели за забранена зона отпращат всеки любопитен и неканен гост. Целият имот е опасан от камери за видеонаблюдение и жива охрана. Въпреки ограничения достъп къщата може да се види зад оградите, които пазят тайните ѝ.

Оставяйки обясненията, свързани с местни предания, и спекулациите около извънземната дейност и тайни правителствени експерименти, новият собственик също се е заел да изследва района с помощта на модерна техника - томография с дрон и лазерна технология.

Той смята да изследва ранчото сантиметър по сантиметър. Може би най-накрая ще разгадае мистерията?

Още от автора:

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Прокурорът: - Престъплението е извършено със замах, прецизност, дързост... - Колкото и комплименти да ми правите, няма да си призная!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Издирват три момичета, избягали от център за настаняване от семеен тип във Варна

Издирват три момичета, избягали от център за настаняване от семеен тип във Варна

България Преди 1 час

Трите момичета - на 15, 16 и на 17 години, са в неизвестност вече седмица

Разкриха подробности за убийството на младата жена във Варна

Разкриха подробности за убийството на младата жена във Варна

България Преди 2 часа

Арестуваният мъж вече е с повдигнато обвинение

Нинова

Нинова за изнесеното оръжие: Чакам Христо Иванов да каже, че лично го е карал с лодка от Росенец до Киев

България Преди 4 часа

В последните седмици ГЕРБ, ДБ и ПП се състезават кой ще се сложи повече на външните си покровители, заявява лидерът на БСП

<p>Радев:&nbsp;Подобни нападения са неприемливи и тревожни</p>

Радев: България осъжда нападението срещу посолството на Азербайджан в Техеран

България Преди 5 часа

"Подобни нападения са неприемливи и тревожни", пише Радев в Туитър

<p>ПСС: Там има опасност от лавини&nbsp;</p>

Планинската спасителна служба: Има опасност от лавини по откритите места в планините

България Преди 6 часа

Няма сигнали за инциденти с туристи, допълниха от ПСС

Атанасов: Вече сме в предизборна кампания, ще извират още повече компромати от ГЕРБ

Атанасов: Вече сме в предизборна кампания, ще извират още повече компромати от ГЕРБ

България Преди 7 часа

Търговията и със специална продукция в България е свободна, каза той

Два изтребителя се разбиха в Индия, пилот загина

Два изтребителя се разбиха в Индия, пилот загина

Свят Преди 7 часа

И двата самолета са излетели от военновъздушната база в Гуалиор

Готви ли ни изненада времето в неделя

Готви ли ни изненада времето в неделя

България Преди 8 часа

През нощта и утре ще се задържи предимно облачно

Кирил Петков: Трябва да спрем да обръщаме внимание на "борисовките"

Кирил Петков: Трябва да спрем да обръщаме внимание на "борисовките"

България Преди 8 часа

Те отвличат вниманието от важните неща, каза той

Външната комисия в НС иска разследване и залавяне на нападателите на Пендиков

Външната комисия в НС иска разследване и залавяне на нападателите на Пендиков

България Преди 8 часа

Тя осъди проявите на насилие срещу българските сънародници в РСМ

Трима загинали при руска атака срещу Константиновка в Източна Украйна

Трима загинали при руска атака срещу Константиновка в Източна Украйна

Свят Преди 9 часа

Нанесени са щети на четири жилищни сгради и хотел

Приятелят на Путин от Германия: "Какво искаш - цяла Украйна?"

Приятелят на Путин от Германия: "Какво искаш - цяла Украйна?"

Свят Преди 9 часа

Матиас Варниг разкрива пред "Ди Цайт" подробности за разговорите си с руския президент след началото на войната в Украйна

Ново нападение в Йерусалим, двама са ранени (СНИМКИ)

Ново нападение в Йерусалим, двама са ранени (СНИМКИ)

Свят Преди 9 часа

В петък палестинец уби седем души пред синагога

Неустоим десерт: Шоколадово брауни с печени ягоди

Неустоим десерт: Шоколадово брауни с печени ягоди

Любопитно Преди 10 часа

Вижте как да си го приготвите

Борисов към Петков и Василев: Браво, че сте пратили оръжието за Украйна. Лошото е, че сте лъгали

Борисов към Петков и Василев: Браво, че сте пратили оръжието за Украйна. Лошото е, че сте лъгали

България Преди 10 часа

Най-доброто за България е Северна Македония и Албания да са в Европейския съюз и НАТО, отбеляза лидерът на ГЕРБ