6

М омиче се разхожда по плаж в Британска Колумбия на брега на Тихия океан, когато намира мъжка маратонка. Щом надниква в нея, открива, че вътре има останки от човешки крак. Оттогава множество крайници са появяват изхвърлени на брега. Полицията започва разследване на мистериозните находки.

Каква е историята зад зловещите открития? Съществуват редица теории за това на кого принадлежат крайниците и защо са там.

Мистерията с краката в обувки покрай морето Салиш ражда десетки обезпокоителни теории. Медиите засилват интереса с редица шокиращи предположения. Сред теориите са, че жесток сериен убиец върлува в околността, мястото е под контрола на извънземни, дори вещерство е намесено в предположенията. Истината се оказва много по-различна.

Има някои неща, които никога не искате да споменавате, когато се опитвате да продадете къща на плажа: цунами, щети от соления вятър, възможността, колкото и далечна да е, акулите да отхапят част от вас, или разбира се, че наоколо са открити десетки откъснати крака, пише gizmodo.

През 2007 година 11 крака са били изхвърлени по протежение на бреговата линия. Повечето от тях били обути в маратонки. В нито един от случаите не са открити останалите части от тялото на покойниците.

Първата находка

Първото зловещото откритие е направено от 12-годишна туристка на 20 август 2007 година. Момичето вдига синьо-червена маратонка на плажа, размер 12 и вижда чорап в нея. Тя отворя обувката, очаквайки да намери рак или буца пясък, вместо това там се появява мъжки крак. Маратонката със зловещата находка била от марка, която била разпространена основно в Индия през 2003 година, станало ясно, след като започнало разследване от полицията. Детективите безуспешно опитват да отговорят на въпроса коя е жертвата, как е починала и защо.

Главоблъсканицата се заплита още повече само шест дни по-късно. Тогава на близкия остров Габриола, недалеч от мястото, на което е открит първият крак, е намерен втори. Той също е скрит в маратонка с размер 12. Логично е полицията да предположи, че двата крайника принадлежат на един и същи човек, но, уви, това се оказало грешно предположение. Вторият крак бил на съвсем различен човек. Това, което свързвало случаите, било, че други части от телата на предполагаемите жертви на престъпление, не били открити.

Полицията е изумена

„Откриването на два крака, принадлежащи на различни хора, за толкова кратък период от време, е подозрително”, казва Гари Кокс от Кралската канадска конна полиция пред Vancouver Sun.

„Намирането на един крак е като милион към едно, но намирането на два, е лудост”, допълва Кокс.

След първите две открития, започват редовно да се получават сигнали за намерени още крайници, част от които все още носещи обувки. Най-много крака били намерени през август същата година, но се съобщава за открития и през ноември, декември и февруари следващата година. Нямало честота, през която се появявали, нямало и връзка с моделите на приливи и отливи. Единственото, което полицията предполага в случая, е, че вероятно топлите дни и повечето хора, които се разхождат по плажа по това време, са причината за по-големият брой находки.

През следващите 12 години бройката на откритите крака, изхвърлени в района, набъбва до 15. Голяма част от тях са намерени на брега в района около остров Ванкувър, мрежа от водни пътища, наречена Салишко море. Още шест крайника са открити отвъд границата на САЩ, в южния край на морето. С изключение на един крак, който носел стари туристически обувки, всички те били обути в маратонки.

Медийните спекулации по това време са множество. Все повече публикации съобщават, че в района на канадските плажове върлува сериен убиец.

Със славата на мистерията шегаджии започват да пълнят обувки с пилешки кости или с кучешки лапи и ги разпръсквали по канадските брегове.

Частично обяснение

Три от крайниците са идентифицирани и разследването на полицията категорично доказва, че става въпрос за смърт по естествени причини. Те принадлежали на местни хора, за които се е смятало, че сами са отнели живота си. Това обяснява част от случаите, но останалите продължавали да будят безпокойство.

Полицията получава стотици обаждания от хора, които имат различни версии за мистерията. Разтревожени граждани предполагат дори, че на дъното на океана има контейнери с останки от мигранти. Своята помощ в разследването предлагат дори екстрасенси.

Разследването

Основната трудност в разследването на мистериозните находки било идентифицирането, заради ефекта на околната среда върху телесната тъкан. Заради дългия престой в солената океанска вода и недостига на кислород, в тъканта са се натрупали адипоцери – восъчно вещество, подобно на сапуна.

Адипоцерите се натрупват в тела, които са изложени на бактерии, но не и на въздух. Анаеробните бактерии обработват мастната тъкан и създават адипоцери. Това изкривява характеристиките на тъканта. Властите успяват да идентифицират някои от собствениците на краката чрез ДНК анализи, но за останалите могат само да гадаят пола и възрастта по размера на крака и вида на обувката, ако има такава.

Също така било трудно да се разбере откъде и кога са били откъснати краката. Много различни течения завършват край бреговете на Вашингтон и Британска Колумбия, а заради студения океан и адипоцери, никой не може да каже колко време са престояли във водата. Възможно било някои от тях да плават там години, дори десетилетия, преди да бъдат изхвърлени на плажа.

Чрез ДНК експертиза девет от краката на седем изчезнали хора са установени. Най-дълго липсващият човек е изчезнал през 1985 година, неговият крак в туристическа обувка е открит през 2011 г. В един от последните случаи кракът на млад мъж, изчезнал през 2016 г. е открит изхвърлен на остров Пюджет Саунд през 2019 г.

Теориите на учените

Една от теориите за намерените крака гласи, че те са собственост на хора, загинали в голямо цунами, заляло бреговете през 2004 година. Детективите са склонни да вярват до голяма степен на тази версия, тъй като нито един от моделите обувки не е бил произведен след 2004 г. Тази теория обаче има слаба страна - все пак трима от собствениците на крайниците са идентифицирани и са определени като местни жители, които не са жертви на цунами.

Самолетна катастрофа

Друга версия чии са краката и защо са във водата, е свързана със самолетна катастрофа, станала на близкия остров.

Психолозите със свое обяснение

Психолозите имат съвсем различно обяснение. Въпреки че откритите човешки части са факт, те вероятно са намерени вследствие на истерията, която завладява местните, след откриването на първите няколко крайника. Хората вероятно са били по-склонни да търсят такива останки.  А и местната преса е била по-склонна да докладва за поредния мистериозен случай на крак, отколкото за която и да била друга част от човешко тяло, намерена на плажа.

Най-разумното обяснение

Изследователи установили, че ако човешкото тяло прекара повече време във вода, то се разпада на части на определени по-слаби места. Глезените и китките са именно тези точки, категорични са учените. Освен това нито по един от намерените крака не са открити следи от отсичане или друга насилствена намеса. Те по-скоро са се разложили.

А причината да плават е свързана и с вида обувки, с които са открити, именно маратонките. Моделите, с които са били обути крайниците, били изработени от олекотени материали и специфична пяна на подметката, което предполага, че след отделянето от тялото, кракът ще е по-склонен да плава и така да бъде изхвърлен на брега, докато тялото продължава да лежи на дъното на океана.

Но защо на едно и също място

Защо краката са открити на приблизително едно и също място на брега на морето Салиш? Обяснение дава Паркър Макрийди - професор по океанография във Вашингтонския университет. Той изработва триизмерни компютърни модели. Чрез тях той доказва, че именно Салишкото море притежава няколко благоприятни фактора, сред които течения, вятър, температура на водата и географска особеност, които буквално улавят крайниците и ги изхвърлят на брега.

Учените са категорични, че зад една толкова голяма мистерия, понякога може да се крие едно най-обикновено обяснение.

Още от автора:

Това място е по-ужасяващо от Зона 51 и Бермудския триъгълник

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Възрастен клиент пита барманчето: - Момче, я кажи, аз вчера тук пих ли? - Да. - Ама цялата пенсия ли изхарчих? - Да. - Слава…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>С два забити ножа в главата: Откриха мъртва жена, синът&nbsp;ѝ е задържан</p>

В София е убита жена, синът ѝ е задържан от полицията

България Преди 3 часа

69-годишната жена е намерена мъртва в жилището си в кв. "Христо Ботев" в столицата

<p>Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в &quot;Св. Александър Невски&quot;</p>

Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в катедралата "Св. Александър Невски"

България Преди 3 часа

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като мъжът е осъждан на „лишаване от свобода“ за идентични престъпления

Спецоперация в селата Тъжа и Манолово, има задържани

Спецоперация в селата Тъжа и Манолово, има задържани

България Преди 4 часа

Извършени са проверки на 43 адреса, 123 лица и 46 моторни превозни средства, задържани са 13 лица

Снимката е илюстративна

Русия: Така НАТО прикрива свои военни бази в Украйна

Свят Преди 4 часа

"Създаването на военни биологични лаборатории е позволило на САЩ да действат в заобикаляне на всички международни споразумения"

Гуинет Полтроу

Съдят Гуинет Полтроу в съда за сблъсъка със ски през 2016 г.

Любопитно Преди 4 часа

Полтроу подава насрещен иск срещу Сандерсън, пенсиониран оптометрист, като твърди, че той се е блъснал в нея със ски

<p>Разследване на наркогрупа в Одрин: Издирват българин</p>

Разследване на наркогрупа в Одрин: Турските власти издирват български гражданин

Свят Преди 4 часа

Двама от заподозрените са напуснали пределите на Турция, единият от тях е българският гражданин

<p>НАП&nbsp;започва проверка на имоти на българи в Дубай</p>

НАП започва проверка на имоти в Дубай, притежание на български граждани

България Преди 5 часа

Няма да има чадър над никого, нито над политици, нито над магистрати, каза директорът на НАП Борис Михайлов

.

Известен рапър е в болница след нападение във фитнес зала (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Според адвоката му 26-годишният рапър е получил наранявания по лицето и синини

Снимката е илюстративна

След инцидента над Черно море: САЩ промениха маршрута на разузнавателните си дронове

Свят Преди 5 часа

Вече има "апетит“ за връщане към маршрутите, по-близо до територията, контролирана от Русия

<p>&quot;Нощ на руски терор срещу Украйна&quot;: Киев съобщи за атаки и загинали</p>

Украинските власти: Руски ракетни атаки, има загинали

Свят Преди 5 часа

"Над 20 ирански дрона убийци, плюс ракети, множество артилерийски обстрели, и това само за последната нощ на руски терор срещу Украйна", написа в "Туитър" Зеленски

Столтенберг

Столтенберг призова страните членки на НАТО да увеличат разходите за отбрана

Свят Преди 5 часа

"Моето послание към съюзниците е, че приветстваме това, което са направили, но те трябва да ускорят, трябва да постигнат повече в един по-опасен свят", каза той

TikTok

TikTok затяга правилата за фалшиви видеоклипове

Технологии Преди 5 часа

Платформата се опитва да избегне забрана в САЩ

Опит за кражба на проводник спря международния влак за Гърция

След инцидента в Гърция: Влаковете отново потеглят

Свят Преди 5 часа

При челния сблъсък на 28 февруари, най-смъртоносният в историята на Гърция, загинаха 57 души, а десетки бяха ранени, като девет от тях все още са в болница

Доклад на ООН: Без чиста питейна вода са 26% от хората по света

Доклад на ООН: Без чиста питейна вода са 26% от хората по света

Свят Преди 5 часа

Според доклада потреблението на вода в световен мащаб се увеличава с около 1% годишно през последните 40 години

Снимката е илюстративна

Северна Корея изстреля крилати ракети в Японско море

Свят Преди 5 часа

Ученията, известни като "Щит на свободата", продължават най-малко 10 дни