6

М омиче се разхожда по плаж в Британска Колумбия на брега на Тихия океан, когато намира мъжка маратонка. Щом надниква в нея, открива, че вътре има останки от човешки крак. Оттогава множество крайници са появяват изхвърлени на брега. Полицията започва разследване на мистериозните находки.

Каква е историята зад зловещите открития? Съществуват редица теории за това на кого принадлежат крайниците и защо са там.

Мистерията с краката в обувки покрай морето Салиш ражда десетки обезпокоителни теории. Медиите засилват интереса с редица шокиращи предположения. Сред теориите са, че жесток сериен убиец върлува в околността, мястото е под контрола на извънземни, дори вещерство е намесено в предположенията. Истината се оказва много по-различна.

Има някои неща, които никога не искате да споменавате, когато се опитвате да продадете къща на плажа: цунами, щети от соления вятър, възможността, колкото и далечна да е, акулите да отхапят част от вас, или разбира се, че наоколо са открити десетки откъснати крака, пише gizmodo.

През 2007 година 11 крака са били изхвърлени по протежение на бреговата линия. Повечето от тях били обути в маратонки. В нито един от случаите не са открити останалите части от тялото на покойниците.

Първата находка

Първото зловещото откритие е направено от 12-годишна туристка на 20 август 2007 година. Момичето вдига синьо-червена маратонка на плажа, размер 12 и вижда чорап в нея. Тя отворя обувката, очаквайки да намери рак или буца пясък, вместо това там се появява мъжки крак. Маратонката със зловещата находка била от марка, която била разпространена основно в Индия през 2003 година, станало ясно, след като започнало разследване от полицията. Детективите безуспешно опитват да отговорят на въпроса коя е жертвата, как е починала и защо.

Главоблъсканицата се заплита още повече само шест дни по-късно. Тогава на близкия остров Габриола, недалеч от мястото, на което е открит първият крак, е намерен втори. Той също е скрит в маратонка с размер 12. Логично е полицията да предположи, че двата крайника принадлежат на един и същи човек, но, уви, това се оказало грешно предположение. Вторият крак бил на съвсем различен човек. Това, което свързвало случаите, било, че други части от телата на предполагаемите жертви на престъпление, не били открити.

Полицията е изумена

„Откриването на два крака, принадлежащи на различни хора, за толкова кратък период от време, е подозрително”, казва Гари Кокс от Кралската канадска конна полиция пред Vancouver Sun.

„Намирането на един крак е като милион към едно, но намирането на два, е лудост”, допълва Кокс.

След първите две открития, започват редовно да се получават сигнали за намерени още крайници, част от които все още носещи обувки. Най-много крака били намерени през август същата година, но се съобщава за открития и през ноември, декември и февруари следващата година. Нямало честота, през която се появявали, нямало и връзка с моделите на приливи и отливи. Единственото, което полицията предполага в случая, е, че вероятно топлите дни и повечето хора, които се разхождат по плажа по това време, са причината за по-големият брой находки.

През следващите 12 години бройката на откритите крака, изхвърлени в района, набъбва до 15. Голяма част от тях са намерени на брега в района около остров Ванкувър, мрежа от водни пътища, наречена Салишко море. Още шест крайника са открити отвъд границата на САЩ, в южния край на морето. С изключение на един крак, който носел стари туристически обувки, всички те били обути в маратонки.

Медийните спекулации по това време са множество. Все повече публикации съобщават, че в района на канадските плажове върлува сериен убиец.

Със славата на мистерията шегаджии започват да пълнят обувки с пилешки кости или с кучешки лапи и ги разпръсквали по канадските брегове.

Частично обяснение

Три от крайниците са идентифицирани и разследването на полицията категорично доказва, че става въпрос за смърт по естествени причини. Те принадлежали на местни хора, за които се е смятало, че сами са отнели живота си. Това обяснява част от случаите, но останалите продължавали да будят безпокойство.

Полицията получава стотици обаждания от хора, които имат различни версии за мистерията. Разтревожени граждани предполагат дори, че на дъното на океана има контейнери с останки от мигранти. Своята помощ в разследването предлагат дори екстрасенси.

Разследването

Основната трудност в разследването на мистериозните находки било идентифицирането, заради ефекта на околната среда върху телесната тъкан. Заради дългия престой в солената океанска вода и недостига на кислород, в тъканта са се натрупали адипоцери – восъчно вещество, подобно на сапуна.

Адипоцерите се натрупват в тела, които са изложени на бактерии, но не и на въздух. Анаеробните бактерии обработват мастната тъкан и създават адипоцери. Това изкривява характеристиките на тъканта. Властите успяват да идентифицират някои от собствениците на краката чрез ДНК анализи, но за останалите могат само да гадаят пола и възрастта по размера на крака и вида на обувката, ако има такава.

Също така било трудно да се разбере откъде и кога са били откъснати краката. Много различни течения завършват край бреговете на Вашингтон и Британска Колумбия, а заради студения океан и адипоцери, никой не може да каже колко време са престояли във водата. Възможно било някои от тях да плават там години, дори десетилетия, преди да бъдат изхвърлени на плажа.

Чрез ДНК експертиза девет от краката на седем изчезнали хора са установени. Най-дълго липсващият човек е изчезнал през 1985 година, неговият крак в туристическа обувка е открит през 2011 г. В един от последните случаи кракът на млад мъж, изчезнал през 2016 г. е открит изхвърлен на остров Пюджет Саунд през 2019 г.

Теориите на учените

Една от теориите за намерените крака гласи, че те са собственост на хора, загинали в голямо цунами, заляло бреговете през 2004 година. Детективите са склонни да вярват до голяма степен на тази версия, тъй като нито един от моделите обувки не е бил произведен след 2004 г. Тази теория обаче има слаба страна - все пак трима от собствениците на крайниците са идентифицирани и са определени като местни жители, които не са жертви на цунами.

Самолетна катастрофа

Друга версия чии са краката и защо са във водата, е свързана със самолетна катастрофа, станала на близкия остров.

Психолозите със свое обяснение

Психолозите имат съвсем различно обяснение. Въпреки че откритите човешки части са факт, те вероятно са намерени вследствие на истерията, която завладява местните, след откриването на първите няколко крайника. Хората вероятно са били по-склонни да търсят такива останки.  А и местната преса е била по-склонна да докладва за поредния мистериозен случай на крак, отколкото за която и да била друга част от човешко тяло, намерена на плажа.

Най-разумното обяснение

Изследователи установили, че ако човешкото тяло прекара повече време във вода, то се разпада на части на определени по-слаби места. Глезените и китките са именно тези точки, категорични са учените. Освен това нито по един от намерените крака не са открити следи от отсичане или друга насилствена намеса. Те по-скоро са се разложили.

А причината да плават е свързана и с вида обувки, с които са открити, именно маратонките. Моделите, с които са били обути крайниците, били изработени от олекотени материали и специфична пяна на подметката, което предполага, че след отделянето от тялото, кракът ще е по-склонен да плава и така да бъде изхвърлен на брега, докато тялото продължава да лежи на дъното на океана.

Но защо на едно и също място

Защо краката са открити на приблизително едно и също място на брега на морето Салиш? Обяснение дава Паркър Макрийди - професор по океанография във Вашингтонския университет. Той изработва триизмерни компютърни модели. Чрез тях той доказва, че именно Салишкото море притежава няколко благоприятни фактора, сред които течения, вятър, температура на водата и географска особеност, които буквално улавят крайниците и ги изхвърлят на брега.

Учените са категорични, че зад една толкова голяма мистерия, понякога може да се крие едно най-обикновено обяснение.

Още от автора:

Това място е по-ужасяващо от Зона 51 и Бермудския триъгълник

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 3 минути

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

<p>&quot;Да спрат с тези игрички&quot;: Пеевски призова Радев&nbsp;да се съобрази с Конституцията</p>

Пеевски: Президентът е длъжен да подпише указите за назначаване на нови министри

България Преди 56 минути

Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички, коментира председателят на ДПС

<p>Борисов: От служебните кабинети президентът&nbsp;правеше цели партии</p>

Борисов: Помня ярките политически лица в служебните кабинети, от тях Радев правеше цели партии

България Преди 1 час

Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева, цялото БСП се изсипваше в служебните правителства, заяви лидерът на ГЕРБ

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

България Преди 2 часа

Това заяви самият той пред журналисти в парламента

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 2 часа

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

Любопитно Преди 2 часа

Официален стикер албум Уефа евро 2024 на topps опакован с вестника

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Технологии Преди 2 часа

Ето няколко полезни експертни съвета, за да намалите болката при посещение на бензиностанцията

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 2 часа

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Технологии Преди 2 часа

А1 предлага иновативни фиксирани ТВ планове

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Технологии Преди 2 часа

Макар приложението да е супер популярно, все още има хора, които не знаят как да извлекат пълния му капацитет

<p>Топ 10 свирепи серийни убийци в българската история</p>

Топ 10 най-брутални серийни убийци в българската история

България Преди 2 часа

Или просто тези имена, за които е по-добре да се прекръстим, че никога не сме ги срещали

<p>Главчев: Радев ще понесе отговорност, ако не се съобрази с предложените от мен промени</p>

Главчев: Президентът Радев ще понесе отговорност, ако не се съобрази с предложените от мен промени

България Преди 3 часа

Той трябва да издаде указ за смяна на предложените от мен министри, но съм готов на диалог, заяви служебният премиер

<p>Депутатите решиха: Излизат във ваканция по време на предизборната кампания</p>

НС реши: Без заседания на парламента и на комисиите по време на предизборна кампания

България Преди 3 часа

Това гласуваха депутатите с приетите на второ четене промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

България Преди 3 часа

България е на второ място в Европа по ръст на цените