6

М омиче се разхожда по плаж в Британска Колумбия на брега на Тихия океан, когато намира мъжка маратонка. Щом надниква в нея, открива, че вътре има останки от човешки крак. Оттогава множество крайници са появяват изхвърлени на брега. Полицията започва разследване на мистериозните находки.

Каква е историята зад зловещите открития? Съществуват редица теории за това на кого принадлежат крайниците и защо са там.

Мистерията с краката в обувки покрай морето Салиш ражда десетки обезпокоителни теории. Медиите засилват интереса с редица шокиращи предположения. Сред теориите са, че жесток сериен убиец върлува в околността, мястото е под контрола на извънземни, дори вещерство е намесено в предположенията. Истината се оказва много по-различна.

Има някои неща, които никога не искате да споменавате, когато се опитвате да продадете къща на плажа: цунами, щети от соления вятър, възможността, колкото и далечна да е, акулите да отхапят част от вас, или разбира се, че наоколо са открити десетки откъснати крака, пише gizmodo.

През 2007 година 11 крака са били изхвърлени по протежение на бреговата линия. Повечето от тях били обути в маратонки. В нито един от случаите не са открити останалите части от тялото на покойниците.

Първата находка

Първото зловещото откритие е направено от 12-годишна туристка на 20 август 2007 година. Момичето вдига синьо-червена маратонка на плажа, размер 12 и вижда чорап в нея. Тя отворя обувката, очаквайки да намери рак или буца пясък, вместо това там се появява мъжки крак. Маратонката със зловещата находка била от марка, която била разпространена основно в Индия през 2003 година, станало ясно, след като започнало разследване от полицията. Детективите безуспешно опитват да отговорят на въпроса коя е жертвата, как е починала и защо.

Главоблъсканицата се заплита още повече само шест дни по-късно. Тогава на близкия остров Габриола, недалеч от мястото, на което е открит първият крак, е намерен втори. Той също е скрит в маратонка с размер 12. Логично е полицията да предположи, че двата крайника принадлежат на един и същи човек, но, уви, това се оказало грешно предположение. Вторият крак бил на съвсем различен човек. Това, което свързвало случаите, било, че други части от телата на предполагаемите жертви на престъпление, не били открити.

Полицията е изумена

„Откриването на два крака, принадлежащи на различни хора, за толкова кратък период от време, е подозрително”, казва Гари Кокс от Кралската канадска конна полиция пред Vancouver Sun.

„Намирането на един крак е като милион към едно, но намирането на два, е лудост”, допълва Кокс.

След първите две открития, започват редовно да се получават сигнали за намерени още крайници, част от които все още носещи обувки. Най-много крака били намерени през август същата година, но се съобщава за открития и през ноември, декември и февруари следващата година. Нямало честота, през която се появявали, нямало и връзка с моделите на приливи и отливи. Единственото, което полицията предполага в случая, е, че вероятно топлите дни и повечето хора, които се разхождат по плажа по това време, са причината за по-големият брой находки.

През следващите 12 години бройката на откритите крака, изхвърлени в района, набъбва до 15. Голяма част от тях са намерени на брега в района около остров Ванкувър, мрежа от водни пътища, наречена Салишко море. Още шест крайника са открити отвъд границата на САЩ, в южния край на морето. С изключение на един крак, който носел стари туристически обувки, всички те били обути в маратонки.

Медийните спекулации по това време са множество. Все повече публикации съобщават, че в района на канадските плажове върлува сериен убиец.

Със славата на мистерията шегаджии започват да пълнят обувки с пилешки кости или с кучешки лапи и ги разпръсквали по канадските брегове.

Частично обяснение

Три от крайниците са идентифицирани и разследването на полицията категорично доказва, че става въпрос за смърт по естествени причини. Те принадлежали на местни хора, за които се е смятало, че сами са отнели живота си. Това обяснява част от случаите, но останалите продължавали да будят безпокойство.

Полицията получава стотици обаждания от хора, които имат различни версии за мистерията. Разтревожени граждани предполагат дори, че на дъното на океана има контейнери с останки от мигранти. Своята помощ в разследването предлагат дори екстрасенси.

Разследването

Основната трудност в разследването на мистериозните находки било идентифицирането, заради ефекта на околната среда върху телесната тъкан. Заради дългия престой в солената океанска вода и недостига на кислород, в тъканта са се натрупали адипоцери – восъчно вещество, подобно на сапуна.

Адипоцерите се натрупват в тела, които са изложени на бактерии, но не и на въздух. Анаеробните бактерии обработват мастната тъкан и създават адипоцери. Това изкривява характеристиките на тъканта. Властите успяват да идентифицират някои от собствениците на краката чрез ДНК анализи, но за останалите могат само да гадаят пола и възрастта по размера на крака и вида на обувката, ако има такава.

Също така било трудно да се разбере откъде и кога са били откъснати краката. Много различни течения завършват край бреговете на Вашингтон и Британска Колумбия, а заради студения океан и адипоцери, никой не може да каже колко време са престояли във водата. Възможно било някои от тях да плават там години, дори десетилетия, преди да бъдат изхвърлени на плажа.

Чрез ДНК експертиза девет от краката на седем изчезнали хора са установени. Най-дълго липсващият човек е изчезнал през 1985 година, неговият крак в туристическа обувка е открит през 2011 г. В един от последните случаи кракът на млад мъж, изчезнал през 2016 г. е открит изхвърлен на остров Пюджет Саунд през 2019 г.

Теориите на учените

Една от теориите за намерените крака гласи, че те са собственост на хора, загинали в голямо цунами, заляло бреговете през 2004 година. Детективите са склонни да вярват до голяма степен на тази версия, тъй като нито един от моделите обувки не е бил произведен след 2004 г. Тази теория обаче има слаба страна - все пак трима от собствениците на крайниците са идентифицирани и са определени като местни жители, които не са жертви на цунами.

Самолетна катастрофа

Друга версия чии са краката и защо са във водата, е свързана със самолетна катастрофа, станала на близкия остров.

Психолозите със свое обяснение

Психолозите имат съвсем различно обяснение. Въпреки че откритите човешки части са факт, те вероятно са намерени вследствие на истерията, която завладява местните, след откриването на първите няколко крайника. Хората вероятно са били по-склонни да търсят такива останки.  А и местната преса е била по-склонна да докладва за поредния мистериозен случай на крак, отколкото за която и да била друга част от човешко тяло, намерена на плажа.

Най-разумното обяснение

Изследователи установили, че ако човешкото тяло прекара повече време във вода, то се разпада на части на определени по-слаби места. Глезените и китките са именно тези точки, категорични са учените. Освен това нито по един от намерените крака не са открити следи от отсичане или друга насилствена намеса. Те по-скоро са се разложили.

А причината да плават е свързана и с вида обувки, с които са открити, именно маратонките. Моделите, с които са били обути крайниците, били изработени от олекотени материали и специфична пяна на подметката, което предполага, че след отделянето от тялото, кракът ще е по-склонен да плава и така да бъде изхвърлен на брега, докато тялото продължава да лежи на дъното на океана.

Но защо на едно и също място

Защо краката са открити на приблизително едно и също място на брега на морето Салиш? Обяснение дава Паркър Макрийди - професор по океанография във Вашингтонския университет. Той изработва триизмерни компютърни модели. Чрез тях той доказва, че именно Салишкото море притежава няколко благоприятни фактора, сред които течения, вятър, температура на водата и географска особеност, които буквално улавят крайниците и ги изхвърлят на брега.

Учените са категорични, че зад една толкова голяма мистерия, понякога може да се крие едно най-обикновено обяснение.

Още от автора:

Това място е по-ужасяващо от Зона 51 и Бермудския триъгълник

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Демократите с извънредна среща след оттеглянето на Байдън

Демократите с извънредна среща след оттеглянето на Байдън

Свят Преди 6 часа

Срещата е по повод съобщението на Джо Байдън, че прекратява политическата си кампания

Джил Байдън

Какво мисли Джил Байдън за оттеглянето на съпруга си от президентската надпревара

Свят Преди 6 часа

Внучката на президента сподели трогателно послание

Парламентарната рулетка се завърта: Какво следва, след като ПП-ДБ върне мандата

Парламентарната рулетка се завърта: Какво следва, след като ПП-ДБ върне мандата

България Преди 9 часа

Утре в 11 часа в президентството ще бъде задвижена и следващата стъпка в търсенето на варианти за ново правителство

<p>Още един конгресмен призова Джо Байдън да се оттегли от изборите</p>

"Щафетата трябва да бъде предадена": Джо Манчин призова Байдън да се оттегли от изборите

Свят Преди 9 часа

Над 30 конгресмени демократи вече призоваха Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

<p>Повод за гордост: Никола Цолов с трета победа във Ф3 (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Повод за гордост: Никола Цолов с трета победа във Ф3

България Преди 9 часа

17-годишният българин потегли от втора позиция зад съотборника си от ART Лорънс ван Хупен

<p>Първият фургон за временно настаняване е монтиран в с. Воден (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Първият фургон за временно настаняване е монтиран в с. Воден

България Преди 10 часа

Общо 15 са контейнерите, които ще бъдат доставени в селата Воден и Крайново

<p>Наводнени улици и отнесена пътната настилка:&nbsp;Бури връхлетяха Франция&nbsp;(СНИМКИ/ВИДЕО)&nbsp;</p>

Наводнени улици и отнесена пътната настилка: Силни бури връхлетяха Франция

Свят Преди 10 часа

Тъй като почвата е подгизнала, всеки нов интензивен валеж може да доведе до бързо покачване на водните нива

Пожар избухна между две села край Пловдив

Пожар избухна между две села край Пловдив

България Преди 10 часа

Няма пострадали къщи и хора

<p>Код червено: Тревога за опасни горещини в Европа</p>

Код червено: Тревога за опасни горещини в голяма част от Европа

Свят Преди 10 часа

Горещите вълни стават все по-вероятни и по-остри в резултат на изменението на климата, обясняват експерти

<p>Франциск: Това може да доведе сключване на примирия в световните конфликти</p>

Франциск: Олимпийските игри в Париж може да доведат до сключване на примирия в световните конфликти

Свят Преди 11 часа

Олимпиадата в Париж започва в петък с церемония по откриването

Какво е състоянието на 19-годишния доброволец, пострадал при гасенето на пожарите

Какво е състоянието на 19-годишния доброволец, пострадал при гасенето на пожарите

България Преди 11 часа

Досега състоянието на доброволеца беше критично

<p>&quot;Путин иска да върне Съветския съюз&quot;</p>

Зеленски: Путин иска да върне Съветския съюз

Свят Преди 11 часа

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са унищожили 35 от общо 39 дрона и две крилати ракети, които Русия е изстреляла през нощта

<p>Актуална информация за състоянието на Иван Гарелов</p>

"Пирогов": Без промяна остава състоянието на Иван Гарелов

България Преди 11 часа

Той беше приет по спешност в реанимацията на „Пирогов“ в четвъртък

<p>89-годишна актриса е била нападната на улица в САЩ&nbsp;</p>

"Помислих, че съм загубила зрението си": 89-годишна актриса е била нападната на улица в САЩ

България Преди 11 часа

Тя паднала на земята в шок, където я намерили пристигналите на място полицаи

Русия твърди, че е превзела още две селища в Украйна

Русия твърди, че е превзела още две селища в Украйна

Свят Преди 12 часа

До момента няма реакция от страна на Украйна