0

О култни символи, вещици и местна сатанинска група са замесени в смъртта на 16-годишно момиче. Кой уби Жанет ДеПалма? Въпросите са повече от отговорите. Смразяващото кръвта убийство на тинейджърката е забулено в мистерия вече 50 години.

Шокираща поредица от събития води до откриването на мъртвото тяло на Жанет ДеПалма. Трупът ѝе намерен в гората, където е оставен да изгние.

На 19 септември 1972 година куче се връща от разходка в гората, захапало в устата си странен предмет. Четириногото весело си играело с находката си на поляна до жилищна сграда в Спрингфийлд, Ню Джърси.

Собственичката на кучето се доближава да него, за да провери с какво се забавлява нейният домашен любимец. Тя изпада в шок. Кучето глозгало голяма кост. Когато се вглежда по-добре, жената установява, че това е човешка ръка.

Незабавно е съобщено на полицията за зловещата находка, съобщава The Daily Beast.

„Тя ме заведе до задната врата на апартамента си и в сивкава чанта ми подаде ръката на жена“, посочва полицай Джей Шверд в доклада си за случилото се.

„Лява човешка ръка, на ноктите имаше белезникав лак за нокти“, разкрива още подробности полицай Шверд.

Започва мащабно претърсване на района, където кучето е било на разходка. Скоро след старта на издирването, полицаите откриват и горната част на ръката, а след това и останалата част от трупа. Тялото е намерено изоставено на малка поляна на върха на стръмен хълм с лицето надолу. Трупът бил напълно облечен, съобщават от полицията.

На два метра от тялото е намерено съдържание на дамска чанта: кърпички, инхалатор, червило, гребен, ключ, малка кутия сенки за очи, както и флакон с лекарство, за което се твърди че е медикамент за настинка, става още ясно от полицейския доклад. 

Обезпокояваща била цялата картина около тялото.

„Около тялото имаше трупи, през главата от дясната страна и малък клон под двата крака. Около нея имаше камъни, обграждащи тялото ѝ“, посочва полицай Шверд в доклада си.

Главният съдебен лекар Бернард Еренберг също е извикан на мястото, където е откритото неизвестното към момента тяло. Там той обявява смъртта на момичето.

Самоличността е установена чрез стоматологичните досиета. Става ясно, че това е 16-годишната местна гимназистка Жанет ДеПалма. Момичето е обявено за издирване от майка си шест седмици по-рано.

Интересен факт е, че от личните ѝ вещи липсва единствено златното ѝ кръстче, с което тя не се разделяла, тъй като била силно религиозна.

Съдебният лекар е затруднен да извърши аутопсия заради напредналия стадий на разложението. Направена е детайлна рентгенова снимка, която показва, че по тялото няма следи от дупки от куршуми, фрактури или травматични наранявания, сочат данните от доклада. Причината за смъртта е определена като „подозрителна“, но не и като категорично убийство.

Още по времето когато трупът е на Жанет ДеПалма е открит, медиите отразяват шумно случая. Причина за любопитството става начинът, по който тялото на тийнейджърката е намерено. Според публикации по това време, около нея са насипани пръчки и камъни, оформени в очертания на кръстове и ковчег. Тиражира се версията, че Жанет е станала жертва на сатанинско убийство.

Новинарските заглавия гласят: „Разследването на убийството хвърля светлина върху култа към магьосничеството“ и „Разследването на убийството в Джърси хвърля светлина върху магьосничеството“.

Асошиейтед прес съобщава, че по това време властите подозират, че смъртта на Жанет може да е свързана със завет или събиране на магьосници или секта, за която се смята, че съществува в района.

„Чух, че някои хора от отдела уж са довели там вещица, която да помогне в разследването, но аз не съм бил информиран за това“, казва тогавашният началник на полицията в Спрингфийлд Джордж Парсел.

Пресата изобилства от съобщения за поклонение на дявола. Местните жители споделят истории за деца, които провеждат сеанси, молят се на Сатаната и жертват пилета, гълъби, понякога и по-едри животни като кози в парка около близкия резерват "Уочунг".

Допълнителна истерия по случая се добавя и от мястото, където е открито тялото на ДеПалма. Скалата, върху която лежи, е наречена "Дяволските зъби".

Пасторът на църквата, която Жанет посещава, преподобният Джеймс Тейт също е интервюиран от местните медии. Пред тях той споделя своя версия на случилото се, а именно, че сатанисти са отвлекли и убили тийнейджърката заради нейната вяра.

„Тя беше толкова религиозна, че често говореше с приятели и познати за Бог“, казва преподобният Тейт.

По думите му, тя може би се е опитала да изнесе лекция на поклонниците на дявола за Христос и техният фанатизъм се е надигнал и я е убил, споделя своята версия за убийството преподобният Тейт, който уточнява, че неговата теория се базира на личното му мнение, а не на полицейските доклади и доказателства.

Полицията по това време е в задънена улица. Затова две момчета взимат в свои ръце разследването. Това са Едуард Салцано и неговият близък приятел Джон Бланси, който е племенник на Жанет. Двамата се срещат с много от приятелите, членовете на семейството и познатите на ДеПалма. Разследването им продължава осем години. Според частните детективи, между всички, с които разговарят, има нещо общо. А това било, че "всички те са изплашени до смърт", казва Салцано.

Двамата младежи се сблъскват с още един проблем по време на разследването си, а именно, че по случая има „гигантско прикриване“.

В крайна сметка Салцано и Бланси стигат до един извод: Сатанински култ е набелязал Жанет и са я убили в жертвоприношение.

Салцано споделя и за това, че е открил последния човек, който е видял жива Жанет, преди да изчезне. Това е нейна приятелка, за която той предполага, че е членувала в сатанинския култ, заподозрян в убийството.

„Тя ми се обаждаше посред нощ“, казва той и добавя: „Едно нещо, за което не спираше да говори, беше сатанинският култ“.

Едуард Салцано дори води дело срещу прокуратурата на окръг Юниън. Той иска да принуди разследващите да тества детайлно дрехите и остъргванията под ноктите на ДеПалма за човешко ДНК като вярва, че само така може да се стигне до дъното на историята и да се разбере кой е убил тинейджърката. Изненадващо делото е изгубено.

„Трябва да установим причината за смъртта като бъдат оповестени направените в началото на разследването рентгенови снимки. Трябва да се направи разширено ДНК изследване. Чухме всичко за това как е умряла - от удушаване до това, че е била простреляна със стрела, и това, че е била ударена в главата. Независим орган, различен от местната полиция, трябва да разгледа случая“, категоричен е Салцано.

Години наред из Спрингфийлд се носят различни теории за смъртта на Жанет ДеПалма. Сред заподозрените е строителен работник, който се труди на близък строеж, пазач и човек, който кара червен „Форд“. Всички тези хора са проверявани от полицията заради свидетелски показания. Нито един от тях обаче не е свързан с отвратителното убийство.

По време на разследването се раждат и спекулации, че Жанет ДеПалма е станала жертва на сериен убиец. Детективите успяват да намерят сходство между нейния случай и още четири други подобни престъпления, станали в района по това време. В крайна сметка сигурна връзка между убийствата не е открита.

Полицаите отхвърлят и друга версия, по която работят за смъртта на ДеПалма. Полицаите смятат, че мястото, на което е намерен трупът, е известно сред тийнейджърите. Там често си организирали тайни партита. Възможно било тя да е приела наркотици и да е предозирала, а останалите младежи да са се разбягали от мястото, след като са разбрали, че е мъртва. Вероятно са изчезнали от страх от съдебно преследване, вместо да ѝ окажат медицинска помощ, подозират детективите.

Разследвана е и възможността тя да се е самоубила. Не са открити доказателства, които да подкрепят някоя от тези теории и случаят е изпратен към студените досиета.

По случая отново се шуми през 2015 година, когато авторите Джеси П. Полак и Марк Моран издават книга по случая. Творбата им е озаглавена „Смърт върху зъбите на дявола: Странното убийство, което шокира предградията на Ню Джърси“.

През 2019 година изследователи се сдобиват със снимки от откриването на тялото. Те поставят под съмнение теориите за култа. Експерт по сатанински образи изследва снимките и неговото заключение е, че е възможно клоните и камъните да са естествено подредени от природата, без човешка намеса.

„Това, което мога да кажа в момента, е, че все още е активен случай на подозрителна смърт, тъй като все още няма намерени доказателства, които могат официално да го определят като убийство“, казва шефът на полицията в Спрингфийлд Джон Кук.

Става ясно и че наводнение е унищожило по-голямата част от доказателствата.

Селцано създава Facebook страница заедно със своя партньор в разследването Джон Бланси. Тя се казва „Справедливост за Жанет ДеПалма. Посветена е на това да бъде поддържана паметта на момичето жива и да бъдат намерени отговори на безбройните въпроси, които случаят задава.

„Жанет току-що беше навършила 16 години и беше мил, любящ човек, който вярваше в Бог, а беше брутално убита и оставена в гората да изгние... искаме справедливост за Жанет Де Палма, преди да е станало твърде късно“, пишат хората в групата.

Още от автора:

Нощта, в която Дядо Коледа застреля 9 души

„Шофиране“ с 2896 км в секунда, контрабанда...  Колко закона нарушава Дядо Коледа на Бъдни вечер

Мистериозен случай: Никой не търси безследно изчезнали сестри

Изповедта на една убийца: Намушках го, защото не хареса коледния си подарък

Къщата на ужасите: „Обладан от дявола“ мъж разстрелва цялото си семейство

"Полиция! Синът ми отвори подаръка си предварително": Най-щурите коледни престъпления

Ужасяващо: Да откриеш тялото на сестра си под елхата

100-годишен юбилей на мъртвец разкрива двойно убийство

Ще успеете ли да не заплачете? Вижте най-тъжните коледни песни в историята

Той не познава човечността: Ужасяващият убиец с метлата

Забравен български ритуал: Заплашване на жени, деца и дървета

Фаталният полет 191: Ето защо се смята за прокълнат

Наказание от Бог или природна стихия: Наводнение убива 13 000 души на Коледа

„Чудовището с 21 лица”: Най-голямата загадка в историята на Япония

Десет истински чудеса, които се случиха на Коледа през годините

„Мъжът, който ме уби, е на свобода“: Дух разкри убийство в Чикаго

Защо 21 крака в обувки изплуваха на канадски плаж

Това място е по-ужасяващо от Зона 51 и Бермудския триъгълник

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 7 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 10 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 11 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 11 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 11 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията