0

Ф илмът „Полтъргайст” разказва за ектоплазмени демони, измъчващи Стив и Даян Фрийлинг и техните три деца Карол Ан, Роби и Дана. В продължението на култовата лента едно от децата липсва.... Причината за отсъствието ѝ във втората част „Полтъргайст: Другата страна” е извън филма...

„Кралица на ужасите”, така наричат Доминик Дън, младата актриса, която се превъплъщава в Дана във филма „Полтъргайст”. Нещо трагично слага край на нейната обещаваща кариера в Холивуд.

Коя е Доминик Дън

Доминик е родена на 23 ноември 1959 година в Санта Моника, Калифорния. Тя е най-малкото дете на богатата наследница Елън Беатрис „Лени“ и Доминик Дън -писател, продуцент и актьор.

Младата Доминик завършва актьорско майсторство. Дебютът ѝ в киното е през 1979 година с роля във филма „Дневникът на тинейджъра стопаджия”. След това тя получава поддържащи роли в епизоди на популярни телевизионни сериали от 80-те години, сред които „Лу Грант”, „Семейство”, „Харт за Харт” и „Слава”. Има епизодична роля в комедийно-драматичния телевизионен сериал „Откъсване”, където героинята ѝ се казва Паулина Борнщайн. Появява се и в няколко филма на големия екран.

Големият пробив

Несъмнено, големият ѝ пробив в света на киното, е ролята в паранормалния филм на ужасите „Полтъргайст”. Доминик изиграва главната роля на Дана Фрийлинг, дъщерята тийнейджърка на двойка, чието семейство е тероризирано от зли призраци. Лентата е продуцирана от Стивън Спилбърг и режисиран от Тоуб Хупър.

Премиерата на „Полтъргайст” по кината е през 1982 г. Той става осмият най-касов филм за годината на дебюта си. Лентата се превръща в култ за любителите на този жанр. Младата актриса така и не успява да участва в продължението на филма „Полтъргайст: Другата страна”, заснет през 1985 г. Налага се отсъствието ѝ да бъде обяснено с това, че нейната героиня е заминала да учи в колеж.

Но какво прекрати холивудската кариера на Доминик Дън

През 1981 година младата актриса е поканена на парти в популярния ресторант на холивудските актьори и знаменитости Ma Maison в Лос Анджелис. Красивата Доминик е силно привлечена от помощник-готвача Джон Томас Суини. Двамата се влюбват от пръв поглед и само няколко седмици след запознанството си заживяват заедно. Местят се в къща с една спалня в Западен Холивуд. Ревността на Джон обаче бързо съсипва връзката им. Двамата често се карат, а готвачът започва да упражнява и физически тормоз, пише ihorror.com.

Денят е 27 август 1982 година. Доминик и Джон отново се карат заради патологичната ревност на готвача. В разгара на скандала той хваща своята любима за косата и изтръгва цяла шепа коса. Изплашена до смърт, Дън успява да се скрие в къщата на майка си. Суини обаче се досеща къде може да е Доминик и отива там. Започва да блъска по вратата и прозорците, настоявайки да го пуснат вътре. Майката на Доминик го заплашва, че ако не си тръгне, ще извика полиция. Няколко дни по-късно младата актриса се връща в къщата, в която живее с Джон, и двамата се сдобряват, пише filmdaily.co.

Това ще се окаже смъртоносна глупост

Само месец по-късно, на 26 септември 1982 г. Суини отново побеснява и в яростта си хваща Доминик за гърлото. Хвърля я на пода в дома им и започва да я души. Приятелка, която тази вечер нощува в тяхната къща, чува врявата и се намесва. Доминик казва, че Суини се е опитал да я убие, но той отрича. Младежът казва на всички да се върнат по леглата. Доминик решава да го заблуди и се съгласява да си легне отново. Щом Суини заспива, тя се измъква през прозореца на банята, опитвайки де се спаси от токсичната си връзка.

Джон обаче се пробужда и разбира, че Доминик се опитва да избяга. Хуква на улицата и се хвърля върху капака на колата ѝ. Момичето изчаква и в момента, в който приятелят ѝ слиза от капака, тя с мръсна газ потегля и отива отново в къщата на майка си. Тя остава там няколко дни, по-късно се мести в дома на свои приятели. От там тя се обажда на Суини и му казва, че иска да прекрати връзката им. Той се изнася от общия им дом и тя сменя ключалките, след което се връща да живее там сама.

На 30 октомври 1982 година, няколко седмици след като актрисата и готвачът се разделят, Доминик е в дома си и репетира за минисериала „V“ с актьора Дейвид Паркър. Актрисата говори с приятелка по телефона, когато внезапно прекъсва разговора с думите: „О, Боже, това е Суини. Затварям”. Само десетина минути по-късно той наистина се появява пред вратата на дома ѝ. Двамата говорят през заключената врата. Доминик все пак се съгласява да поговори с него очи в очи. Те излизат да се разходят в  градината на къщата, а Паркър остава вътре.

„Убих приятелката си и се опитах да се самоубия”

Отвън Доминик и Джон започват яростно да се карат. Актьорът чува писъците на своята колежка и после удар. Притеснен, той звъни на полицията, но отговорът на униформените е, че районът е извън тяхната юрисдикция. Безпомощен, Паркър се обажда и на приятел и му разказва за ситуацията. Казва му, че се притеснява за живота си, и ако бъде открит мъртъв, Джон Суини е неговият убиец. След като затваря телефона, той тръгва към градината. През задния вход на къщата той стига до алеята, където вижда как Джон коленичи над Доминик.

Виждайки Дейвид Паркър, Джон тръгва към него с вдигнати ръце и крещи:

„Убих приятелката си и се опитах да се самоубия”.

Доминик Дън е незабавно транспортирана до болницата, където е поставена на животоподдържащ апарат, но тя така и не идва в съзнание. Лекарите правят изследване на мозъка ѝ и става ясно, че поради недостиг на кислород, младата актриса е в клинична смърт. На 4 ноември родителите ѝ се съгласяват и изключват жовотоподдържащите апарати. По молба на майка ѝ бъбреците и сърцето ѝ са дарени и са трансплантирани на нуждаещи се.

Процесът

Джон Суини е незабавно арестуван и обвинен за убийството. Той отрича стореното, твърди, че е невинен. Процесът срещу Суини започва през август 1983 година. Делото се води от уважавания съдия Бъртън Кац.

Пред магистрата Джон се оправдава, че не е имал намерение да нарани Доминик. Твърди, че двамата са се помирили, че дори са планирали да заживеят отново заедно, да се оженят и да имат деца. През нощта на 30 октомври Доминик внезапно променила решението си, и му казала, че го е заблудила. Тогава той избухнал и се нахвърлил върху нея. Суини твърди, че няма спомен да е нападал Дън. Осъзнава какво е направил, едва след като е върху нея, стискайки ръце около врата ѝ.

Той се опитал да я накара да стане, да се разходи, но тя паднала.  Направил ѝ сърдечен масаж, но без успех. След което тръгнал към къщата и изпил две опаковки хапчета, които открил, опитвайки се да се самоубие. След това се върнал при тялото на своята любима и легнал до нея, чакайки лекарствата да подействат, твърди Джон Суини в своята защитна теза за случилото се във фаталната вечер.

Адвокатът на убиеца Майкъл Аделсън се опитва да оправдае клиента си, наричайки действията му непредумишлени и без злонамереност. Казва, че Джон е бил провокиран от измамата на Доминик и е действал в „разгара на страстта”.

Прокурорът по делото и семейството на Доминик отхвърлят неговите твърдения. Майката на актрисата казва, че дъщеря ѝ не е имала намерение да се събира отново с него и раздялата им е била завинаги.

Прокуратурата и полицейските детективи пък събират доказателства, че Джон Суини изобщо не е приемал хапчета, както твърди, в опит да се самоубие. Полицаят Франк Де Милио е първият, който пристига на мястото. Той разказва в съда, че когато отишъл Джон Суини му казал: „Човече, аз го направих. Убих я. Не мислех, че съм я задушил толкова силно, просто продължавах да я душа”.

Аутопсията на тялото на Доминик показва, че тя е душена повече от 3 минути - време, през което Джон Суини е имал възможност да осъзнае какво върши.  Прокурорът напълно отхвърля версията на Суини, че е действал несъзнателно.

Показанията на Лилиан Пиърс

По време на делото на свидетелската скамейка застава Лилиан Пиърс - момиче, с което Джон Суини излиза между 1977 и 1980 година. Разказът на Лилиан е покъртителен. Тя твърди, че той ѝ е посягал поне 10 пъти, докато са били заедно, а два пъти дори е била настанена в болница заради нараняванията, които той ѝ причинил. Жената казва, че по време на един от побоите ѝ било спукано тъпанчето, а белият ѝ дроб колабирал. В друг случай бил счупен носът ѝ.

Вбесен от чутото, Суини скача от мястото си и хуква към вратата на залата. Двама пристави и четирима въоръжени пазачи го спират, след което той е закопчан с белезници към стола си и започва да плаче. Той се извинява за избухването си и съдията го приема.

Адвокатът на Джон Суини Майкъл Аделсън настоява показанията на Лилиан Пиърс, на майката на Доминик Елън Дън и други приятели на мъртвата актриса, са бъдат заличени, тъй като се основават на слухове. Съдията се съгласява и процесът е преобразуван в непредумишлено убийство втора степен.

Непредумишлено или „убийство със злоба”

След осем дни обсъждане от съдебното жури Джон Суини е признат за виновен за непредумишлено убийство и за нападение над Доминик. Наложена му е максимална присъда от 6,5 години затвор, което предизвиква вълна от недоволство.

Когато съдия Кац чете присъдата, критикува журито, заявявайки, че смъртта на Дън е „убийство със злоба”. Ръководителят на журито Пол Шпайгер има своя версия за нещата. Той казва пред медиите по-късно, че заедно с колегите му са били изненадани от критиките на магистрата. Заявява, че вероятно са породени от надигналото се негативно обществено мнение. Шпойгер е категоричен, че на съдебните заседатели не е им е дадена възможност да чуят всички доказателства и затова присъдата им е такава. Взаимните обвинения на двете страни не променят присъдата.

По съвет на журналистката, редакторка и автор Тина Браун бащата Доминик Дън води дневник по време на процеса. Неговите описания са публикувани по-късно в статия, озаглавена „Правосъдие: Разказ на един баща за процеса срещу убиеца на дъщеря му” в списание Vanity Fair през 1984 година.

Джон Суини получава свободата си обратно

След присъдата Джон Суини е изпратен в затвора Сусанвил, Калифорния. Освободен е условно през септември 1986 година, след като е излежал само три години, 7 месеца и 27 дни от присъдата си от 6,5 г.

Само четири месеца, след като е освободен от затвора, някогашният помощник на известния готвач Волфганг Пък в шикозния ресторант Ma Maison, се завръща на работа. Този път като главен готвач на модерния ресторант  The Chronicle, пише The Los Angeles Times.

Семейството и приятелите на Доминик са разгневени, че мъжът, който убива красивата актриса, събира парчетата от живота си толкова скоро след трагедията и настояват престъплението му и тяхното „красиво, светло, специално момиче” да не бъдат забравени.

„Този човек започва работа като главен готвач в ресторант... сякаш нищо не се е случило... Не искам хората да си мислят: „Хей, той уби някого, но въпреки това ще ям тази пържола”, казва ядосано пред медиите актьорът Грифин Дън, брат на покойната Доминик.

За отмъщение семейство Дън организира своя вендета. Грифин и почернената майка Лени застават пред работното място на Суини и раздават на посетителите брошури, на които пише „Храната, която ще ядете тази вечер, е приготвена от ръцете, които убиха Доминик Дън”.

Заради това Джон Суини е принуден да напусне работата си и се мести в Лос Анджелис.

В средата на 90-те години с Доминик Дън (бащата на покойната Доминик) се свързва лекар от Флорида и му разказва, че дъщеря му се е сгодила за готвач на име Джон Суини. Братът на покойната актриса Грифин се свързва с годеницата и я моли да промени решението си. Суини обвинява семейство Дън, че го тормозят. В опит да се скрие, той сменя името си. В свои интервюта по-късно Доминик Дън споделя, че след като е използвал услугите на частния детектив Антъни Пеликано, е разкрил, че убиецът на дъщеря му се е преместил на Северозапад и използва името Джон Маура и е продължил да работи като готвач.

Доминик става безсмъртна в киното

На 18 ноември 1982 година, само две седмици след смъртта ѝ, Доминик Дън се появява в телевизионен сериал. В епизода тя играе майка тийнейджърка, която е жертва на родителско насилие. Тя е решила да даде бебето си за осиновяване от страх да не последва нейната съдба. Заради скандал, който тя има в реалния живот с Джон Суни, синините, които се виждат на кадрите, са естествени. Епизодът е посветен в нейна памет.

Ролята в минисериала „V“, в който Доминик Дън е избрана да участва, но загива трагично по време на снимките, е изиграна от Блеър Тефкин. Възстановени кадри с Дън са били използвани за епизодична поява. Поредицата излиза през 1983 година и също е посветена в нейна памет.

Още от автора:

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 2 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 4 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 6 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 6 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 7 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 7 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"