6

„Под руската луна ще се срещнем отново“. Това пее на ухо красавицата Сирка Сари на млад лейтенант, който е срещнала същата вечер, и лудо се влюбва в него. Само няколко минути по-късно войникът ще я извади мъртва от комин.

Това е историята на мистериозните обстоятелства около смъртта на новоизгряващата финландска филмова звезда Сирка Сари, загинала трагично едва на 19 години.

Родена в дълбоката провинция

Сари е родена е на 1 май 1920 година като Сирка Линеа Янсон в село Райвола, Финландия.

Сирка е втора поред сред пет деца в семейството на горския работник Ернст и съпругата му Анна, която е пчеларка. Семейството се премества в село Перкярви, когато Сирка е съвсем малко дете. Хобитата на малкото щуро момиче са гимнастика, катерене, игра на финландски бейзбол. Сирка напуска училище едва на 15 години, за да работи зад тезгяха на магазин в град Випури. Именно там само на 16 години тя е забелязана от известния млад финлански режисьор Валентин Ваала.
Ваала е син на руснаци. Роден е с името Валентин Иванов в Хелзинки, но го променя за да звучи по-финландско. Той убеждава и Сирка да смени своето. Той заменя шведско звучащото Янсон с лесното за запомняне и кратко име Сари.

Без да съобщи на родителите си, Сирка заминава за столицата. Тя бързо заменя малката схлупена къщурка с ярките светлини на Хелзинки, спечелил си прозвището Европейския Холивуд.

Любимката на режисьора Валентин Ваала

Скоро след пристигането си в столицата, Сари участва в първия си филм, режисиран от Ваала. Това е романтичната драма „Жените от Нискавуори”. Тогава Сирка е на 17 години. Премиерата на филма е през януари 1938 г. Новоизгряващата актриса не се харесва особено на критиците в своя дебют, но тя получава роля и в следващия филм на Ваала. 

Снима се в историческия екшън „Човекът от Сюсма”. Премиерата му е през номеври 1938 година. След втория си филм Сирка Сари е наета от „Суоми Филм” с месечна заплата от 1800 финландски марки, равняващи се на около 345 долара. Освен като актриса, тя работи и като каскадьорка отново във филм, режисиран от Ваала - „Зелено Злато”, пише във филмографията на Сирка Сара.
През лятото на следващата година, Сари получава роля в третия си филм, отново с режисьор Валентин Ваала. Тя получава главната роля в романтичната комедия „Богатото момиче”, пише Сelebnetworthpost.

Тайният годеж с Теему Линала

В деня, в който Сирка Сари навършва 18 години, тя се сгодява за лейтенанта от финландската армия Теему Линала. Той е с цели 8 години по-голям от младата актриса. Двамата се запознават в родното село на Сари, когато тя е едва на 15 години.

„Тя изглеждаше по-възрастна от годините си. Беше най-красивото създание, което съм срещал”, спомня си Линала, цитиран от Historyofyesterday.
Заради заплахата от надвисналата над Европа война, двамата решават да избързат с женитбата и определят датата 16 октомври 1939 година, за да сключат брак.

Фаталното парти в хотел „Ауланко”

В неделя, 30 юли 1939 година, на Сирка Сари ѝ хрумва да организира парти за екипа на филма „Богатото момиче”. Заснемането на продукцията било към своя край и това трябвало да бъде отпразнувано. През деня били заснети сцени в село Хаухо. След което Ваала и Сари отпрашват с неговата кола до хотел „Ауланко”, намерищ се на 30 километра от селото и на около 100 км северно от столицата Хелзинки.

Хотел „Ауланко” бил построен и отворен едва преди година и бил изключително популярен. Екипът на филма, заедно с режисьора и младата актриса Сирка пристигат около 20:45 ч. и всички сядат на маса в ресторанта. Питиетата се леят в изобилие. Младите хора се забавляват щуро, необезпокоявани от слуховете, че скоро може да има война в Европа.

Към шумното филмово парти се присъединява и приятел на Валентин Ваала. Това е 27-годишният лейтенант и признат спортист по онова време Яако Ялмари Саули. Любовта между него и Сирка Сари пламва неочаквано от пръв поглед.

Сирка танцува цяла вечер с него. Разгорещена, в средата на нощта, тя предлага двамата да излязат навън, за да подишат свеж въздух. Лейтенантът и актрисата се качват на терасата на покрива.

„Хайде да подивеем тази вечер!”, подканва Сари младия лейтенант. В еуфорията си, тя не забелязва, че минава покрай няколко предупредителни табели, че мястото е с ограничен достъп.

Последният звезден полет

Лейтенант Саули и Сирка стигат до покрива с асансьора на хотела. Там младата девойка забелязала нещо с цилиндрична форма, което актрисата оприличава на платформа за наблюдение, издигаща се на 4 метра над терасата, към нея имало прикрепена метална стълба и парапет около върха. Това обаче изобщо не била платформа за наблюдение, а коминът за пещта на хотела.

Според лейтенант Саули Сирка пъргаво изкачва високата 4 метра стълба до върха на комина, пристъпва напред и внезапно изчезва от погледа му. Шокираният мъж бързо се качва на мястото, където вижда девойката за последно. Там той вижда широкия 1,2 м отвор на 30-метровия комин. Лейтенантът започнал да вика по име Сирка, сторило му се че чува шум, който ехти надолу, после настъпила мрачна тишина.

Пребледнелият лейтенант бързо се връща при празнуващите и разказва какво се е случило. Незабавно е уведомен и персоналът на хотела. Саули тича до котелното помещение и от там вади тялото на Сари от камината на пещта.

Красивият лейтенант отчаяно се опитва да я съживи, не иска да повярва, че момичето, което е извадил от комина, е мъртво. Видял е как тя пада, но е твърде далеч, за да успее да помогне. Същата вечер те се били срещнали за първи път и се влюбили лудо.

Разследването на странния случай

На място на трагедията пристига лекар, който не може да направи нищо, за да спаси младата актриса, а само обявява смъртта ѝ. Медикът заявява, че причината за кончината са множество вътрешни наранявания и сърдечен арест, предизвикан от 30-метровото падане.
На следващия ден финландски медии шумно отразяват нелепата смърт.

„Умря като примигване”, пише вестник „Илта Саномат“. В него подробно е разказан шокиращият инцидент. Новината за смъртта на Сари е поместена на първа страница и на редица други издания във Финландия. Съобщена е дори в американската преса.

Мистериите около разследването

Аутопсия на тялото на Сирка Сари не е правена, тъй като лекарят, който пристигнал на мястото на трагичния инцидент, бил категоричен, че смъртта е причинена от падането и това било очевидно. Полицията прави разследване, но не открива нищо подозрително в обстоятелствата около смъртта ѝ.

Последният очевидец - лейтенант Саули, никога не е споменат в медиите със своята самоличност. Той става известен само под кодовото название „свидетеля”. Това подхранва подозрения за секретност и прикриване на случая за обществото. 

Слухове и теории за мистериозната смърт заливат цяла Финландия. Никой не можеше да повярва, че 19-годишна новоизгряваща филмова звезда може да загине при толкова нелеп инцидент.

Войната избухва скоро след това, в края на ноември 1939 година. Съветските войски пресичат източната граница на Финландия, започвайки 105-дневен конфликт, станал известен като Зимната война.

Лейтенант Яако Саули, единственият свидетел на смъртта на Сирка Сари, е убит ден преди огънят да бъде прекратен, на 12 март 1940 година. Зимната война, или Съветско-финската война завършва с подписване на Московския мирен договор.

Финалът на звездния живот

Сирка Сари е погребана в родното си село Перкярви на 5 август 1939 г. Мястото, където е положено тялото ѝ, е унищожено по време на бомбардировки през 1940 година.

Последните няколко сцени във филма „Богатото момиче” са заснети от дистанция с друга актриса, дубльорката Хана Тайни. Премиерата на филма е помрачена от смъртта на Сари и от избухването на Втората световна война.

Злополучният хотел „Ауланко”, в който става трагичният инцидент, работи и до днес. Гостите му се наслаждават на спа център, ресторант, музика и шведска маса, вероятно без да си дават сметка за шокиращата смърт, разиграла се в хотела. Единственото нещо, което напомня за трагедията, е, че терасата на покрива, където се случва нещастието, е заключена и недостъпна за външни лица.

Още от автора:

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Супергероите се спасиха от номинация за първа седмица в “Игри на волята: България”

Любопитно Преди 3 часа

Аспарух и Мирослава от Непобедимите ще се борят за своето оцеляване

Съвета за сигурност

Съветът по сигурността обсъди реакцията ни при усложняване на обстановката в Черноморския регион

България Преди 5 часа

В хода на дискусията членовете на съвета се обединиха единодушно около решението за преглед и актуализация на плановете за защита при бедствия

КЗК

КЗК образува производство срещу „Лукойл България“

България Преди 8 часа

Според Комисията от „Лукойл България” са упражнявали „ценова преса” към конкурентите си

<p>Фандъкова: Не редя аз паветата, не знам причините за разместването</p>

Фандъкова: Разместените жълти павета ще се пренареждат колкото пъти трябва

България Преди 9 часа

Какви са причините за проблемите, могат да обяснят специалистите, нито аз, нито моите колеги редим павета, редят ги изпълнителите, каза кметът

маймунска шарка

САЩ с предпазлив оптимизъм: Ваксината срещу маймунска шарка работи

Свят Преди 9 часа

Около 800 000 първи и втори дози от препарата са предоставени в цялата страна на хора, за които се смята, че има висок риск от заразяване с вируса

Папа Франциск

Папа Франциск е съдействал за размяната на военнопленници в Украйна

Свят Преди 9 часа

Агенцията отбелязва, че не е ясно обаче каква роля е изиграл Светият отец

.

Летище "Истанбул" отново е най-натовареното в Европа

Свят Преди 10 часа

Данните са на Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (EUROCONTROL)

.

„Демократична България“, където жените променят съдбата на страната

Избори 2022 Преди 10 часа

Надежда Йорданова е и най-яркият пример за това, че в “Демократична България” жените имат възможност да реализират политическа кариера

д

Заради мигрантите: Огромни незаконни сметища край българо-турската граница

България Преди 10 часа

Купчини с отпадъци се разпростират на големи територии в землищата на боляровските села Крайново и Странджа

.

Северна Корея с ново балистично изпитание

Свят Преди 10 часа

Ракетата е била изстреляна по посока на Японско море, се казва в изявление на генералния щаб на южнокорейските сили

с

ЕП ще обсъди присъединяването на България и Румъния към Шенген

Свят Преди 10 часа

Гарсия отбелязва, че България и Румъния изпълняват изискванията за Шенген вече 11 години

ЦИК представи компонентите на машината за гласуване на изборите и обясни как работи тя

Подготвят транспортирането на машините за гласуване

Избори 2022 Преди 10 часа

Още утре ще бъдат предадени машините за гласуване в 26 области в страната, а в събота – в София – град и София – област

Снимката е илюстративна

Отцепиха част от центъра на София заради изоставен куфар

България Преди 11 часа

На място има пожарен екип, като сапьори ще обезвредят куфара

.

СДВР търси собственика на намерена сума пари

България Преди 11 часа

До този момент в поделенията на полицията не е подаден сигнал за случая и собственикът не е установен

Кадър от 25 филм за Джеймс Бонд „Смъртта може да почака“

Продадоха "Астън Мартин"-а на Джеймс Бонд

Любопитно Преди 11 часа

Парите от продажбата на автомобила, с който са правени каскадите в „Смъртта може да почака“, са предназначени за благотворителни цели

ЕК предава Малта на съд заради "златните" паспорти

ЕК предава Малта на съд заради "златните" паспорти

Свят Преди 11 часа

"Златните" паспорти (гражданство) и визи (право на престой) засягат въпросите за сигурността, прането на пари, избягването на данъци и корупцията, отбелязва ЕК