4

П рез един топъл майски ден през 1963 г. 14-годишният Себастиан Гереро се разхожда в околностите на малкото селце Йербабуена в Южен Тамалупас, Мексико. Там, в подножието на източните планини Сиера Мадре има много пещери, за които се носят легенди за изгубено злато и скрити съкровища в тях.

Мигащи светлини и странни звуци привличат момчето към една от пещерите. Любопитството му надделява и Себастиан решава да надникне през един от процепите. Пред шокирания му поглед се разкрива гледка на множество голи хора, които танцували около церемониален потир, отпивайки тъмночервената течност, която съдържа.

В далечния край на пещерата момчето вижда откъде идва тъмната течност. Там бил построен олтар, върху който имало части от човек, накълцан на парчета, а последните капки от кръвта му били събрани в чаши. Над всички стояла жена, която държала кървящото сърце, принадлежащо вероятно на човека, който лежал на олтара.

Ужасено момчето побягва. Тича повече от 25 километра до най-близкия полицейски участък в град Вила Гран. Пред униформените той разказва ужасяващите неща, които е видял, за група вампири, обхванати от екстаз, пиещи човешка кръв. Разказът му е толкова нереален, че е служителите в полицейския участък му се присмиват, решават, че Себастиан е психично болен или дрогиран и го оставят да пренощува в ареста.

На следващата сутрин следователят Луис Мартинес решава да откара момчето у дома. По пътя се съгласява да провери мястото, където момчето е виждало вампирите.

Двамата никога повече не са видени живи.

Шокиращата история се разиграва в началото на 60-те години в малко селце на име Йербабуена - изолирана общност, в която живеели около 20 фермерски семейства. В нея нямало нито училища, нито полиция, нито дори църква. Бедните и неграмотни жители изкарвали хляба си със земеделие. Продавали царевица и боб в близките градове, пише medium.com.

През 1962 година в Йербабуена пристигат братята Сантос и Кайетано Ернандес. Двамата мошеници бързо разбрали как да се възползват от неграмотните и неуки хора за да натрупат бързо и лесно богатство. Те успели да убедят местните, че са пророци на древните богове на инките. С малки трикове накарали селяните да повярват, че притежават свръхестествени сили. Братята придумали местните, че ако им се подчинят, ще ги отведат до несметни богатства, за които се говори, че са скрити в близките до селцето пещери.

Въпреки че твърденията им не били съвсем исторически верни, тъй като инките били жители на Перу, а не на Мексико, двамата братя успели да убедят невежите селяни в своята божественост.

За бъдат още по-убедителни, братята измислили странни ритуали с дим и тамян, наситен с канабис и животински жертвоприношения, които изпълнявали в една от пещерите край селцето.

Тъй като бедните селяни нямали пари, които да им дадат, братята решили да им наложат други данъци. Те наредили на жителите на Йербабуана да им служат, ставайки техни роби. Така дребните мошеници живеели като крале.

С времето култът започнал да губи поклонници. Селяните започнали да стават скептични, тъй като братята не изпълнявали нито едно от своите обещания, освен това нямало и следа от несметните богатства.

За да върнат вярата на селяните, братята Ернандес заминали за Монтерей в търсене на леки жени, които да участват в техния фалшив култ.

В Монтерей Ернандес откриват Магдалена Солис, която по това време се прехранвала като проститутка и медиум, а собственият ѝ брат Елеазар бил неин сводник. Лесно я убедили да се включи в сектата на Йербабуена. На поклонниците тя била представена като превъплъщение на ацтекската богиня на смъртта Коатликуе, облечена в змийска одежда.

Не след дълго обаче Магдалена Солис сама си повярвала, че е преродена богиня и поела еднолично командването на целия култ.

Именно под нейното ръководство започват убийствата в сектата. Първите две жертви са двама от поклонниците, на които оргиите, сексуалното насилие и дрогата им омръзва и заявяват желание да напуснат.

Еретиците са пожертвани. Линчувани са до смърт от останалите участници в култа.

След първите две убийства насилието в сектата на Солис все повече ескалира до бруталност. Магдалена бързо се отегчава от обикновените оргии и решава, че е по-забавно, когато има жертвоприношение. Тя измисля „кръвния ритуал”.

Жертвата обикновено бил член на сектата, който се канел да я напусне. Той бил брутално горен, рязан и осакатяван от всички членове на култа, преди да бъде оставен да кърви до смърт. Течността е събирана в специална ритуална чаша. След като и последната капка кръв изтичала от тялото на жертвата, тя е смесвана с пилешка кръв и наркотици. Първа от „магическата течност” опитвала Солис, след това от нея отпивали и останалите членове на сектата. Всички вярвали, че напитката ще им даде свръхестествени способности. В края на ритуала сърцето на жертвата е изтръгвано и изяждано сурово.

Магдалена Солис успява да убеди неуките селяни от Йербабуена, че кръвта е единствената храна, която боговете могат да приемат и че тяхната богиня трябва да я пие, за да запази вечната си младост и да живее вечно.

Сектата в крайна сметка е разкрита, след като колегите на изчезналия полицай Луис Мартинес решават да разследват случая.

На 31 май 1963 година полицията и армията претърсват Йербабуена. В местна ферма са арестувани Магдалена и Елеазар. Сантос Ернандес загива при съпротива при арест, а брат му Кайетано е убит малко по-рано от член на сектата.

Голяма част от членовете на сектата също са убити след престрелка с полицията, след като се барикадират в пещерата, в която извършват ритуалите си.

След започналото разследване са открити разчленените трупове на Себасиан Гереро и Луис Мартинес. Останките им били близо до фермата, в която били арестувани Магдалена Солис и брат ѝ. При претърсване на околностите са намерени остатъци от тела на още шестима души. Магдалена и Елеазар Солис са осъдени за едва две убийства на по 50 години затвор. Заради смекчаващи вината обстоятелства неграмотност и бедност, оцелелите членове на групата получават наказание от по 30 години зад решетките.

Не е известна съдбата на Магдалена Солис. Ако е излежала присъдата си, тя би трябвало да е на свобода от 2013 година, но някои източници съобщават, че „богинята” вероятно е починала в затвора.

Още от автора:

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестувани за имотни измами, сред тях има и полицай

Арестувани за имотни измами, сред тях има и полицай

България Преди 10 минути

Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 2 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 4 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 4 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 4 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 5 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 5 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 5 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 5 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 6 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 6 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 6 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 7 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е &quot;позор за света&quot;</p>

Зеленски: Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е "позор за света"

Свят Преди 7 часа

Той казва, че разделянето на помощта за Украйна от тази за Израел би свидетелствало за това, че причината е в предстоящите избори в САЩ

Чешкият президент Петр Фиала

Фиала: Не искам да виждам руски танкове по улиците на Прага, както през 1968 г.

Свят Преди 8 часа

Чешкият президент с любопитна история по време на срещата си с Джо Байдън в Белия дом