3

Н еслучайно тъмната мрежа не е достъпна за всеки интернет потребител. Всичко незаконно, което вашата фантазия може да си представи, може да бъде открито в даркнет. Това е центърът на всичко лошо.

От продажба на хора, органи, търговия с наркотици, пране на пари, пиратски софтуер- няма нищо, което да не може да бъде намерено тук. Хакери споделят в тъмната мрежа информация за кредитни карти, банкови данни и лична информация за хората. Всичко това може да бъде намерено за броени секунди.

Всичко в даркнет е анонимно, кодирано и супер секретно. Трудно е да си представим, че някой от злосторниците в мрежата могат да бъдат разкрити.

Това е история за това как бе разкрит и изпратен за дълго зад решетките собственикът на един от най-популярните сайтове в тъмната мрежа, наречен Silk Road  („Пътят на коприната” в буквален превод от английски език).

Кратка биография

Рос Уилям Улбрихт е роден на 27 март 1984 година. Израства близо до Остин, Тексас. Учи физика в тексаския университет в Далас и след това в Пенсилванския държавен университет. Там той следва магистърска програма по материалознание. По това време Улбрихт проявява силен интерес към либертарианските възгледи на икономическата теория. Той е поддръжник на политическия философ Лудвиг фон Мизес.

През 2009 година Улбрихт се завръща в Остин и се опитва да стане предприемач, но без успех. Той сменя няколко работни места. Опитва да разработи видео игри. Основава компания за продажба на книги онлайн. По това време Улбрихт започва да развива идеята за създаване на онлайн пазар, използващ Tor криптиране и биткойни за разплащане. Приемайки криптовалута, Улбрихт вярва, че неговият пазар може да осигури анонимност и да избегне правителствен контрол. Той предава потребителската информация през широка мрежа от процедури за криптиране като ефективно прикрива самоличността и местоположението на участниците в мрежата, докато биткойнът предлага децентрализирана и анонимна платформа за транзакции. Тази ранна идея в крайна сметка ще се развие в бъдещия сайт Silk Road.

Основаването на „Пътя на коприната”

Сайтът Silk Road е основан през 2011 г. Рос Ублрихт използва псевдонима „Страховитият пират Робъртс”, вдъхновен от хитовия филм от 1987 година „Принцесата булка”. По това време той си представя „Пътя на коприната” като средство за „премахване на използването на принуда и агресия сред човечеството”, твърди страницата на Улбрихт в LinkedIn.

Рос твърди, че „създава икономическа симулация, за да даде на хората опит от първа ръка какво би било да живееш в свят без системна употреба на сила”.

Silk Road става популярен за изключително кратко време благодарение на медиите, които обширно разказват истории от сайта. Съвсем естествено, интерес проявяват и органите на реда. Започва издирване на собственика и опити сайтът да бъде затворен.

Сайтът Silk Road се превръща в един от най-добрите черни пазари по това време за наркотици и незаконно оръжие.

Разкриват пирата по обява за работа

Сайтът Daily Dot съобщава през 2013 година, че австралийски наркодилър е арестуван и той става първият, осъден за престъпления, пряко свързани със Silk Road.

През това време ФБР работи усилено, за да открие кой стои зад „Пътя на коприната”. Рос Уилям Улбрихт се превръща в мания за ФБР с течение на времето. На 27 януари данъчен агент открива публикация за уебсайта в онлайн форум.

Осем месеца по-късно агентът открива, че същият потребител, който е автор на публикацията, е публикувал обява за работа. Заинтересованите от предложението му са помолени да изпратят своя автобиография на имейл акаунт, регистриран на името на Улбрихт.

Проследени са множество мрежови записи, които успяват да уличат именно Рос Улбрихт като заподозрян. Разкрито е, че сайтът е генерирал над 1,2 милиарда долара продажби и 80 милиона долара комисионни. На 3 ноември 2020 година разследващите изземват цифрова валута на стойност над 1 млрд. долара, свързана с този случай, пише сайтът fbi.gov.

В крайна сметка ФБР събира достатъчно доказателства срещу Рос Улбрихт за това, че е собственик на даркнет сайтът. Той е арестуван на 2 октомври 2013 година в библиотека в Сан Франциско, пише сайтът Investopedia.

Суровата присъда на Улбрихт

След ареста на „Страховития пират Робъртс” започва шумно дело. Само две години по-късно федерален съд в Манхатън го признава за виновен по седем обвинения, включително за пране на пари, хакерство, трафик на наркотици и организирана престъпна група.

Наказанието е изключително сурово. Осъден е на две последователни доживотни присъди и 40 години допълнително.

Освен обвиненията за ръководенето на незаконния сайт, Улбрихт застава пред съда в Балтимор заради подозрение, че замесен в поръчково убийство. Според прокуратурата той е спечелил така 7 300 000 долара. Тези обвинения в крайна сметка са свалени през 2018 година.

През 2016 г. Рос Улбрихт обжалва доживотните си наказания, тъй като ги смята за несправедливи. Искането му е отхвърлено. Последват още опити през 2017 г. и 2018 г. Всички те са неуспешни. В края на 2020 година медиите в САЩ съобщават, че президентът Доналд Тръмп обмисля да смекчи присъдата му, но така и не го прави. 130 затворници тогава организират подписка, в която гарантират за характера му и молят той да бъде помилван.

Към настоящия момент Рос продължава да излежава своята присъда вече 10 години.

Поддръжниците на Рос Улбрихт се активизират веднага след задържането му. Започва подписка за освобождаването му. Дори е изработен сайт: freeross.com, в който неговите близки и приятели редовно публикуват информация за ежедневието му зад решетките.

„Рос Улбрихт е осъден да умре в затвора за създаването на анонимен сайт за електронна търговия, Silk Road“. Предприемач, запален по свободните пазари и неприкосновеността на личния живот, той е на 26 години, когато създава сайта. Той никога не е бил преследван за причиняване на вреда или телесна повреда и нито една жертва не е била посочена в процеса. Потребителите на „Silk Road“ избраха да обменят различни стоки, както законни, така и незаконни, включително наркотици (най-често малки количества канабис). Рос не беше осъден за продажба на наркотици или незаконни стоки, но беше държан отговорен за това, което други продаваха на сайта”, гласи уводът към сайта.

Най-внушителното на този сайт е, че събира дарения, с които се помага на други затворници да се срещат със своите близки. Средствата, които са събрани към този момент, са 545 000 долара.

„Виждам шанс да направя промяна... Моето собствено бъдеще може да изглежда мрачно, но все пак мога да направя нещо, с което да излекувам щетите, които виждам навсякъде около себе си”, пише Рос Улбрихт.

Още от автора:

Гениалност или пълно безумие? Проект „Син паун”: Ядрено оръжие с живи пилета

Тийнейджър инсценира отвличане, за да избяга от обвинение в убийство

Гората Хоя Бачу: Бермудският триъгълник на Трансилвания

Тамара Изкормвачката: „Дневник на убийствата” разкрива една от най-жестоките убийци в Русия

„Коремът  на дъщеря ми е експлодирал”: Най-ужасното престъпление

Като на филм: Майка разкри бруталното убийство на дъщеря си

Ужасяващи престъпления, окървавили святата нощ на Коледа

Смърт върху "Зъбите на дявола": Убийството на Жанет ДеПалма

„Шофиране“ с 2896 км в секунда, контрабанда...  Колко закона нарушава Дядо Коледа на Бъдни вечер

Мистериозен случай: Никой не търси безследно изчезнали сестри

Изповедта на една убийца: Намушках го, защото не хареса коледния си подарък

Къщата на ужасите: „Обладан от дявола“ мъж разстрелва цялото си семейство

"Полиция! Синът ми отвори подаръка си предварително": Най-щурите коледни престъпления

Ужасяващо: Да откриеш тялото на сестра си под елхата

100-годишен юбилей на мъртвец разкрива двойно убийство

Ще успеете ли да не заплачете? Вижте най-тъжните коледни песни в историята

Той не познава човечността: Ужасяващият убиец с метлата

Забравен български ритуал: Заплашване на жени, деца и дървета

Фаталният полет 191: Ето защо се смята за прокълнат

Наказание от Бог или природна стихия: Наводнение убива 13 000 души на Коледа

„Чудовището с 21 лица”: Най-голямата загадка в историята на Япония

Десет истински чудеса, които се случиха на Коледа през годините

„Мъжът, който ме уби, е на свобода“: Дух разкри убийство в Чикаго

Защо 21 крака в обувки изплуваха на канадски плаж

Това място е по-ужасяващо от Зона 51 и Бермудския триъгълник

Младеж губи главата си в лунапарк: Ужасните тайни на "Кингс Айлънд"

Крава убива човек в леглото: 20 нелепи, но смъртоносни инцидента

Влюбена до гроб в сериен убиец: Коя е Пискливата Линет

Най-скандалният, зловещ, но и чаровен сериен убиец в историята

Мистериозно убийство: Жена е пребита с чук в църква

„Портретът на дама”, който сее смърт и нещастия

Истински истории от ада: Те умряха, но се върнаха, за да разкажат

Убиец с много лица: Ужасяващият „хамелеон“ Тери Расмусен

Убийство в Холивуд: Трагичната смърт на звездата от „Полтъргайст" Доминик Дън

Ужасяваща находка: 6 варела с киселина и 8 трупа в тях

Липсващи органи и нелепа смърт: Мистерията "Майк Мансхолт"

13-годишна мистерия: Какво се случи с тийнейджърката Кайла Берг

Селфи с жертвата след брутално убийство: "Олицетворението на злото" Аманда Тейлър

Машина за убиване: Чаровният сваляч, ликвидирал 130 жени

Ужасяващи, но истина: 28 смразяващи кръвта истории за серийни убийци

Секс партита, сатанизъм и брутални убийства: Замъкът Corpsewood Manor

Брутални убийства и токсична кръв: Истинските събития зад три смразяващи кръвта легенди

„Седя там, кървя и се смея”: Прокълнат ли е бил „Титаник”?

Чаша с кръв и разпръсната сол: Сатанинските убийства на "Касапина от Скид Роу”

Проклятието "4": Какво плаши до смърт шофьорите в най-зловещия тунел в света

Бомба на шията, обир и тяло във фризер: Истинската история на Брайън Уелс

Изнасилване, убийство и IQ 70: Потресаващата история на „невинния виновен“

Последните желания на най-бруталните убийци, преди да умрат

Мъж се обади на близките си 35 пъти след смъртта си

„Още съм жив”: Мистерията с изчезването на 12-годишния Джони Гош

Звук от капеща кръв и шепот „Убих 6 деца”: Прокълнатата къща във Вилиска

Убийството на момичето с ягодовата коса: Как разкриха 12-годишната загадка

Брутален ритуал с девица и прокълнато имение: Историята на „Химуро”

Когато се обади непознат: Убийството на 13-годишната Джанет Кристман

Сирка Сари – красавицата, мистериозно загинала в комин

Загадка за 1 млн. долара: Какво се случи с Кристъл Фрейзър дни преди да роди

Кой изнасили и уби „гълъба” Голди?

Чудовището от Уисконсин: Бруталната история на серийния убиец Ед Гейн

Зловеща любов: Мъж живя 7 години с мъртвата си любима

„Никога не казвай на сина ни какво се случи“: Трагичната съдба на „Ел Фаусто”

Изтезания и убийства: Най-жестоката майка в историята

"Преродена богиня на смъртта Коатликуе": Историята на Магдалена Солис

15 години няма и следа от нея: Това дете е най-търсеният човек в света

Бруталната история на "Аква Тофана", убила над 600 мъже

Брутални смъртни случаи: „Сесил” е най-ужасяващият хотел в света

Шокиращата смърт на Елиза Лам в хотел Сесил

Зловещата история на Конуей - „еднокракият клоун убиец”

Случаят „Тамам Шуд” - най-мистериозното убийство в Австралия

Над 200 души изчезват в „убийствения замък” на Хенри Холмс

Смразяваща кръвта мистерия: Кой уби семейство Грубер?

Подсказват ли в ухото на Дама Пика от „Голямото преследване“

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 8 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 8 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 8 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 8 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 8 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 8 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове