18

П ланетата Земя е една крехка екосистема, на която човечеството оказва огромен натиск и с всяка следващата година той става все по-силен. За съжаление това влияе пряко върху климата и неговите особености. Хората рядко се замисляме, но всяко наше действие, което е в противовес с природните закони оказва пагубно влияние върху климата. Всичко това постепенно се натрупва и един ден Земята просто ще ни каже:“Бяхте дотук!“. За съжаление вече са съвсем очевидни промените в климата и начинът, по който засягат планетата – пожари, наводнения, изчезване на растителни и животински видове, топене на ледници и много други. Време е да се събудим и да поемем отговорност към нашия дом – Земята!

10 изумителни неща за Земята, които не знаехме

Ако и сега не се стреснем и не променим нещо, нашите деца и техните деца, и още много поколения напред ще търпят последиците от нашите безотговорни действия.

Изменението на климата се отнася до дългосрочни промени в глобалните или регионалните климатични модели, обикновено свързани с нарастващи атмосферни концентрации на парникови газове. Парниковите газове, като въглероден диоксид, метан и азотен оксид, улавят топлината в земната атмосфера, което води до ефект на затопляне, известен като парников ефект. Човешките дейности, като изгарянето на изкопаеми горива, обезлесяването и селското стопанство, са увеличили концентрациите на парникови газове в атмосферата, причинявайки повишаване на средната повърхностна температура на Земята.

Изменението на климата причинява редица въздействия върху планетата, включително по-чести и тежки метеорологични явления като урагани, горещи вълни, суши и горски пожари, покачване на морското равнище, топене на ледници и ледени шапки и промени в моделите на валежите. Тези въздействия нарушават екосистемите, намаляват биоразнообразието и заплашват човешкото здраве, продоволствената сигурност и икономическата стабилност. Справянето с изменението на климата изисква намаляване на емисиите на парникови газове чрез преход към нисковъглеродна икономика, инвестиране във възобновяема енергия и насърчаване на устойчиви практики в селското, горското стопанство и други сектори. Мерките за адаптиране, като например изграждане на морски стени и подобряване на управлението на водите, също са необходими за справяне с въздействията от изменението на климата, които вече се случват.

Източник: iStock/Getty Images

Ето и съвсем синтезирани 10 истини за климатичните промени, за които не бива да си затваряме очите:

 • Изменението на климата се причинява от човешки дейности като изгаряне на изкопаеми горива, обезлесяване и промишлени процеси, които отделят парникови газове в атмосферата. Първа крачка към овладяването на този проблем е да се премине към алтернативни източници на горива, по възможност да се наблегне на възобновяемите такива.
 • Средната повърхностна температура на Земята се е повишила с около 1,1°C от края на 19-ти век и се очаква да продължи да нараства с ускорени темпове през следващите десетилетия. А това ще бъде пагурно за всички живи организми на планетата. Вече осезаемо се вижда и липсата на онази сезонност, с която бяхме свикнали – четири ясно разграничени сезона.
 • Изменението на климата причинява по-чести и тежки метеорологични явления като урагани, горещи вълни, суши и горски пожари. А те от своя страна влияят крайно негативно на хора, животни и растения.
 • Покачването на морското равнище, причинено от топенето на ледници и ледени шапки, заплашва крайбрежните общности и ниско разположените региони. След време места с надморска височина от няколко метра и по-малко ще изчезнат напълно. Малдивите, например са една от най-застрашените зони в света по този показател.
 • Изменението на климата води до изчезването на много растителни и животински видове, разрушавайки екосистемите и намалявайки биоразнообразието. А това е един необратим процес, до който не бива да се стига.
 • Изменението на климата изостря бедността и продоволствената несигурност, особено в развиващите се страни, които разчитат в голяма степен на селското стопанство. Това може да бъде предпоставка и за възникване на нови граждански проблеми, които да се окажат сериозни и пагубни не само за конкретната държава, но и за целия свят.
 • Цената на бездействието по отношение на изменението на климата ще бъде много по-висока от цената на предприемането на действия за намаляване на емисиите на парникови газове и адаптиране към тяхното въздействие.
 • Преходът към нисковъглеродна икономика е необходим, за да се ограничи глобалното затопляне и да се предотвратят най-лошите въздействия от изменението на климата.
 • Възобновяемите енергийни източници като слънчева, вятърна и водна енергия могат да заменят изкопаемите горива и да намалят емисиите на парникови газове.
 • Индивидите, предприятията и правителствата играят роля в справянето с изменението на климата и са необходими колективни действия за постигане на значим напредък.

Всеки си казва, че само няма как да помогне на планетата, но това съвсем не е така. Ако всеки човек направи няколко малки неща, то тогава ефектът ще е огромен за климатичните промени. Ето и някои неща, които можем да направим, за да осигурим бъдеще за нашите деца, техните деца и всички следващи поколения.

Източник: iStock/Getty Images

Един човек може да окаже значително влияние върху изменението на климата, като предприеме индивидуални действия като:

 • Намаляване на потреблението на енергия у дома чрез изключване на осветлението и уредите, когато не се използват, и преминаване към енергийно ефективно осветление и уреди.
 • Шофиране по-малко, използване на обществен транспорт, колоездене или ходене пеша, вместо да шофирате сами, и избиране на икономични или електрически превозни средства, когато е възможно. Споделените пътувания също са някаква алтернатива.
 • Намаляване на отпадъците чрез рециклиране, компостиране и избягване на пластмаси за еднократна употреба.
 • Хранене на растителна диета или намаляване на консумацията на месо, тъй като производството на месо и млечни продукти допринася значително за емисиите на парникови газове.
 • Подпомагане на възобновяемата енергия чрез инвестиране в опции за зелена енергия, като слънчеви панели на покриви, и насърчаване на вашето местно правителство да инвестира във възобновяеми енергийни източници.
 • Засаждане на дървета или подпомагане на усилията за повторно залесяване за отделяне на въглерод от атмосферата.
 • Образоване на другите за важността на предприемането на действия срещу изменението на климата и насърчаването им да се присъединят към каузата.

Освен това е от съществено значение избраните длъжностни лица и предприятията да бъдат държани отговорни за предприемането на значими действия за намаляване на емисиите на парникови газове и справяне с изменението на климата. Като предприема индивидуални действия и се застъпва за системна промяна, един човек може да допринесе за създаването на по-устойчиво и годно за живеене бъдеще за всички. Така, че нека бъдем отговорни към себе си, децата си и планетата, на която живеем. Всеки човек има значение!

Още от автора:

Какво знаем за Св. Климент Охридски – патронът на най-старото висше учебно заведение у нас?

Интересни факти за 7-те чудеса на Древния свят

Айфеловата кула отблизо – малко известни факти за „Желязната лейди“ на Париж

Как се променя животът на една двойка след появата на децата?

Детски спомен: Какво ни дадоха книгите на братя Мормареви?

Български велики личности: Хаджи Димитър

Тайните на ДНК веригата 

Първенците на България – кои са най-високите върхове у нас и какво знаем за тях?

История и интересни факти за Несебър

Първият и последен полет на един смел пилот: Димитър Списаревски–един истински герой

Малко известни факти за живота на Айнщайн

Наистина ли подсъзнанието ни може всичко?

20 от най-важните дати в българската история

Най-великите мореплаватели в историята: Христофор Колумб и Фернандо Магелан

Човек или божество: Кой е Александър Македонски?

"Идеалният град" и още 6 изумителни изобретения на Леонардо да Винчи

Кой разкри тайните на подземието на Цербер и други древногръцки легенди

Име, което не трябва да забравяме: Образованият вдъхновител и революционер

Вицепрезидентът, който е любим автор на поколения българи

"Кърмени от вълчица, те били смятани за непобедими"

Знаете ли тези 30 факта за най-известните ни писатели?

Мистичният сфинкс в Египет: Каква е скритата му тайна?

Малинче – свободната испанка, която помогна за завладяването на ацтеките

Да опознаем планетата си: 30 изумителни факта за Земята

Странен, но гениален: Най-интересните и странни изобретения на Тесла

"Място, където могат да се чуят гласовете на боговете": Обвитите в мистерия градове на маите

Елин Пелин - "художникът", възпяващ българското село, църквата и морала

"Истинският" Шекспир и скритите послания зад неговото творчество

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сателитни кадри показват мистериозни обекти до резиденцията на Путин (СНИМКИ)

Сателитни кадри показват мистериозни обекти до резиденцията на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 19 минути

Валдай се намира северозападно от Москва и на югоизток от Санкт Петербург

Пожар изпепели автомобил, къща и селскостопански постройки край Враца

Пожар изпепели автомобил, къща и селскостопански постройки край Враца

България Преди 19 минути

Огънят пламнал във вторник през нощта в оряховското село Долни Вадин

Откриха голямо количество наркотици на яхта на пристанището в Царево

Откриха голямо количество наркотици на яхта на пристанището в Царево

България Преди 57 минути

Плавателният съд е трябвало да отплава за Турция

<p>Разкриха какво е правил стрелецът срещу Тръмп преди атаката</p>

Хронология на събитията: Какво знаем за стрелеца срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Разследващите продължават да търсят мотива зад опита за убийство

<p>Дните на Земята ще растат с безпрецедентна скорост</p>

Дните на Земята ще растат с безпрецедентна скорост с топенето на полярния лед

Свят Преди 1 час

Познаването на точната ориентация на Земята във всеки един момент е от решаващо значение

"Фалшива тревога": Първи енергоблок на Ростовската АЕЦ отново е включен

"Фалшива тревога": Първи енергоблок на Ростовската АЕЦ отново е включен

Свят Преди 1 час

Във вторник вечер "Росатом" съобщи, че той е прекратил работа автоматично поради неизправност в турбинния генератор

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Любопитно Преди 1 час

Българските IT компании имат потенциала да се конкурират успешно на глобалния пазар

Разединение в ДПС и за разговорите с ПП-ДБ

Разединение в ДПС и за разговорите с ПП-ДБ

България Преди 1 час

Джевдет Чакъров и Делян Пеевски изразиха различни позиции по темата

"Смърт от хиляди разрези": Новата фаза на войната в Украйна

"Смърт от хиляди разрези": Новата фаза на войната в Украйна

Свят Преди 1 час

Ежедневните атаки са като "месомелачка" за украинската армия

<p>Каква е сумата, необходима за&nbsp;издръжка на тричленно семейство у нас</p>

КНСБ обяви нужната сума за издръжка на тричленно семейство у нас

Пари Преди 2 часа

1453 лева на месец са необходими за сам живеещ човек, за да живее нормално

Още по-екологични SIM карти от Vivacom

Още по-екологични SIM карти от Vivacom

Любопитно Преди 2 часа

Иновативните карти са произведени от 100% рециклирана пластмаса

Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна

Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна

България Преди 2 часа

Няма жертви, няма опасност за населените места, отбеляза той

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август

Любопитно Преди 2 часа

Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

Ще има ли среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Ще има ли среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

България Преди 3 часа

Останалите партии отказаха да водят разговори за съставяне на кабинет

Даниел Митов

Даниел Митов: С декларацията си ПП-ДБ се опитват да се измъкнат от собствения си капан

България Преди 3 часа

"Няма да подкрепим правителство с втори или трети мандат", категоричен е зам. председателят на ГЕРБ

Трамвай предизвиква серия от катастрофи в София, минава на червено и с висока скорост (ВИДЕО)

Трамвай предизвиква серия от катастрофи в София, минава на червено и с висока скорост (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Очевидци твърдят, че нарушенията на ватмана са системни