0

П родължавам с велики забравени българи и техните постижения.

"И ние сме дали нещо на света": Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 2)

„И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 1) 

Този път ще ви запозная с Елисавета Вазова – жената с първата художествена изложба в България; първият български илюзионист – Ник Дим Кос; Константин Фотинов, който е създател на първото българско списание и Иван Богоров, който пък е създал първия български вестник.

Великите българи не се изчерпват само с тези, които ви представям в поредица от няколко статии, те са много повече и заслужават да бъдат помнени.

Тук искам да отворя една скоба и да направя леко отклонение. Велики българи обаче са и тези, които правят добро без никой да разбира, а за тях, за съжаление, няма как да разкажа, тъй като нямам представа кои са. Величието не е само в изобретяването на радиото, създаването на първия вестник или покоряването за първи път на някой връх, величието се изразява най–вече в делата, които вършим ежедневно и в добрините, които правим, точно когато никой не ни гледа.

  • Елисавета Консулова – Вазова

Елисавета се ражда в град Пловдив през 1881 г. в семейството на Георги Консулов и Ана Хаджипеньова. Баща ѝ е виден предприемач, съратник на Васил Левски и председател на революционния комитет в Пазарджик. Елисавета има три сестри и двама братя. От малка показва силен интерес и влечение към изкуството и природата. Тя е особено запленена от растенията и най–вече от цветята, които често присъстват в нейните творби, и може да се каже, че са един вид неин почерк.

Родителите на Елисавета забелязват нейния талант и я записват да учи в училище по рисуване, като тя завършва успешно класа на живеещия в България чешки художник Ярослав Вешин и след това започва да преподава изобразително изкуство на малки деца. Скоро след това талантливата млада художничка се среща с Борис Вазов, братът на Иван Вазов и се влюбва в него. Известно време пазят връзката си в тайна. Любопитен факт за Борис Вазов е, че той помага на Иван Вазов като писар на романа „Под игото“.

С много лишения и упорит труд тя спестява пари за собствено ателие, като за нея е характерно, че започва да рисува рано сутрин още с първите слънчеви лъчи.

Първата си изложба Елисавета прави през 1919 г. в София, а след нея и няколко в различни държави в Европа. Сред нейните творби има дори портрети на Иван Вазов и Стоян Михайловски.

Елисавета е много дейна и в други сфери на изкуството – превежда голяма част от приказките на братя Грим, организира различни театрални постановки за възрастни и деца и много други дейности, свързани с изкуството.

Нейният брат Стефан Консулов прави забележителен пробив в науката на световно ниво и по–конкретно в борбата с маларията. Методът му е известен и признат в целия свят.

Елисавета Вазова умира през 1965 г., като зад гърба си има успешни изложби, множество картини, две прекрасни деца и стабилен и изпълнен с любов брак. Тя е ярък пример за всяка жена, която иска да съчетае кариера и семейство. Понякога това е възможно, стига да знаем как да балансираме между двете.

  • Ник Дим Кос

Рожденото име на първия български илюзионист е Никола Димитров Коцев. Той се ражда в София през 1901 г. Една неочаквано съдбовна среща запалва интереса на младия Никола към илюзиите и магическите номера. Гастролираща трупа има нужда от показване на правилния път и точно бащата на Никола ги упътва, в знак на благодарност те им показват няколко магически трика, от които малкото момче е абсолютно зашеметено и очаровано. Така се ражда и неговата страст към това интересно и магично изкуство.

Първоначално младият Никола е бил помощник на баща си, който е усвоил някои трикове с карти, но впоследствие се оказва много по–добър от него. Макар често да са му се присмивали за тази негова страст, той не се отказва от своята мечта. Постепенно започват да го канят като гост на различни събития и затова се счита за първия български илюзионист. Той дори работи в почти цяла Южна Америка, най–вече в Аржентина.

Благодарение на спестените от него пари семейството му се връща отново в България. Негова запазена марка е и номерът „Дамата във въздуха“, при който успява да задържи една жена във въздуха за неопределен период от време.

През пролетта на 1983 г. легендата на българския илюзионизъм и неин основоположник умира.

  • Константин Фотинов

Константин Георгиев Фотинов е създателят на първото българско списание. Той е роден около 1800 година в Самоков в семейството на абаджията Георги. Бабата на Константин – Фота, е била много ерудирана жена и постоянно му е разказвала различни приказки и му е чела много книги, от където и той самият се запалва по литературата. Точно и това е една от причините той да се захване с просветна дейност – неговата любов към книгите, словото и всичко, което може да се „нарисува“ с думи. Дори в Смирна, днешен Измир, Константин основава българо-гръцко училище, в което се преподава по нови методи, които според него биха дали по–добри резултати.

Обикаляйки различни краища из Османската империя, Фотинов забелязал как всеки район си има собствен вестник или списание. От там му дошла идеята да основе и първото българско списание, което имало енциклопедичен и будителски характер. Той искал да даде основни знания на своите читатели по математика, биология, география и всичко, което смятал, че може да им бъде полезно и интересно.

Така през 1842 г. в Смирна излиза първият пробен брой на първото българско списание. Две години по късно списанието е напечатано отново и подобрено и вече съдържа 16 страници. В списание „Любословие“, Фотинов разказва за видни българи, за различни български легенди, предания и традиции.

За съжаление през 1846 г. идва краят на списанието. Едни твърдят, че е по финансови причини, други, че Османската империя е наложила сериозна цензура, която и да е причината, населението остава разочаровано, защото това списание е било тяхната врата към познанието в едни смутни и тежки времена.

  • Иван Богоров

Щом говорим за първото българско списание, няма как да пропуснем и първия български вестник, който е дело на Иван Богоров. Той се ражда през 1818 г. в Карлово в семейството на Дона и Андрей Богорови. Както виждате, това се случва около 18 години след рождението на Константин Фотинов. Близки са и годините на издаване на списанието и вестника. Когато спира издаването на списание „Любословие“ всъщност излиза първият брой на вестник „Български орел“ – първият български вестник. Това се случва в Лайпциг.

Вдъхновен от Фотинов, Богоров създава вестника с идеята вътре да има новини за българските общества из империята и Европа, както и интересни исторически и географски факти за целия свят. Богоров издава още няколко вестника, списания, статии. Освен това е бил защитник на чистото слово и е бил един истински деен човек що се отнася до просвета и книжовност.

Иван Богоров умира на 1 ноември 1892 г., дата която след години е обявена за ден на народните будители.

Още от автора:

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 40 минути

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 1 час

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 7 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 7 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 8 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 8 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 8 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 9 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 10 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 11 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 11 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 12 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 13 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 13 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции

с

Япония изстрелва слънчева електроцентрала в Космоса

Свят Преди 14 часа

Ако този проект види реално измерение отвъд тестовите параметри, това би могло да реши огромни проблеми и да намали нуждата от изкопаеми горива