0

Д жейн Остин е една от най-четените класически писателки на всички времена. Нейните романи са световно известни и определено има защо. В тях тя описва английското общество с неговите плюсове и минуси по един забавен, хумористичен, на моменти драматичен начин. Но именно това е една от причините да е сред най-харесваните писатели.

Джейн Остин е писателка, която няма аналог в световната литература. С творчеството си, тя оставя траен отпечатък, който е повлиял на много други автори.

Родената през далечната 1775 г. Джейн, описва в своите романи порядките на английското общество. Тя прави това по един дързък и хумористичен начин, благодарение на който успява да бъде четена и до днес. Всички емоции и събития от нейните произведения са актуални и в наши дни – гордост, предразсъдъци, алчност, високомерие и разбира се – любов.

Малко ми е трудно да повярвам, че почти всички нейни романи първоначално са били отхвърлени. Тя описва своите герои толкова детайлно и задълбочено, сякаш са реални хора. А за нея може би са такива. Джейн Остин води много затворен и самотен живот. Въпреки, че във всяко нейно произведение, основна сюжетна линия е любовта, тя самата е имала нещастието да изпита невъзможността на тази така красива, но и плашеща стихия. За съжаление, точно разликата в класите е причината за нейната нещастна и неосъществена любов.

Коя е Джейн Остин?

Източник: Getty Images

Една от най-забележителните личности в историята на литературата се ражда на 16 декември 1775г. в дома на енорийския свещеник на Стивънтън, графство Хепмшър. Джейн Остин е авторка на световни класики, които и до днес вълнуват читателите – „Гордост и предразсъдъци“, „Ема“, „Менсфийлд парк“, „Абатство Нортангър“, „Разум и чувства“, „Доводите на разума“.

Първоначално почти всички нейни книги са били отхвърлени за публикуване, което в наши дни е много трудно да се повярва.

Във всички свои произведения, Остин описва по изключително задълбочен начин своите герои. Така тя им вдъхва живот и ги прави напълно реални. За своя кратък житейски път, тя оставя много траен и категоричен отпечатък в световната история. Произведенията на Джейн Остин се изучават в училища и университети, и са неизчерпаем източник за вдъхновяващи цитати.

За живота на писателката се знае много малко, предимно от спомени на нейни роднини и писмената кореспонденция между нея и сестра ѝ Касандра.

 • Джейн Остин има голямо семейство – шестима братя и една сестра (Касандра), с която е изключително близка.
 • Първоначалното заглавие на романа „Гордост и предразсъдъци“ е „Първи впечатления“, а на „Разум и чувства е „Елинор и Мариан“.
 • Джейн Остин е написала невероятни романи за любовта, а тя самата е преживяла фатално влюбване и никога не се е омъжвала.
 • Томас Лефрой, юрист, е бил единствената ѝ любов. Неговите родители ги разделят, защото тя била в по-ниските класове на аристокрацията и нямала солидна зестра.
 • Когато Остин е на 27г. получава едно единствено предложение за брак, което тя отхвърля, тъй като смятала, че джентълменът е лишен от всякакво очарование.
 • Книгите „Абатство Нортангър“ и „Доводите на разума“ за публикувани от брат ѝ Хенри, няколко месеца след смъртта ѝ.
 • Направени са 9 екранизации на романа „Гордост и предразсъдъци“, като най-известната е от 2005 г. с участието на Кийра Найтли в ролята на Лизи Бенет. Първият филм по книгата е заснет през 1938г. Това е и първата кинопрожекция по роман на Джейн Остин.
 • Остин живее в пълна откъснатост за литературния свят. Тя не поддържа връзка с никого от тогавашните писатели, и остава неизвестна за своите съвременници.
 • Джейн Остин е имала огромна библиотека, където всеки ден, по няколко часа е прекарвала в писане.
 • Английската писателка умира на 18 юли 1817г., на 41 години, от неизвестна болест. Някои твърдят, че е имала признаци на отравяне с арсеник.

Творчеството на Остин

Източник: Getty Images

Нейните книги имат различна популярност през годините: „Гордост и предразсъдъци“, „Разум и чувства“, „Доводите на разума“ (още „Въздействие“), „Ема“, „Абатство Нортангър“, „Менсфийлд парк“.

„Гордост и предразсъдъци“ е публикувана през 1813 г., а в България едва през 1980 г. от издателство „Народна култура“. Първият превод на романа от английски език е направен от известната преводачка и съпруга на писателят Николай Хайтов – Жени Божилова. Книгата е излязла от печат през декември месец 1980 г. Още три известни български преводачки се заемат с нелеката, но и приятна задача да преведат тази световна класика – Елица Христова, Снежана Милева и Силвия Желева.

През последните 10 години в България излязоха много издания на книгата от различни издателства. Последните такива бяха на издателствата Сиела и Инфодар през 2020 г. Изданието на Инфодар е с 24 много красиви оригинални илюстрации. По мои лични наблюдения тази книга на Джейн Остин е сред най-продаваните и четени у нас. Освен това най-много превoди от различни преводачи има именно тази книга. Не е случаен и фактът, че почти всички издателства у нас имат свое издание на „Гордост и предразсъдъци“.

„Доводите на разума“ или още „Въздействие“ има два превода на български 1992 и 1996 г. Вторият е правен от преводачката Анна Елчинова.

„Разум и чувства“ е преведена на български език през 1995 г. от Анна Елчинова, за което тя има пълни преводачески права.

„Абатство Нортангър“ пък излиза на български език чак през 2003 г. Пълни преводачески права за него има Надежда Караджова.

„Ема“ е преведен на български език през 1995 г. от Надежда Розова и е издаден за първи път у нас през 1996 г.

„Менсфийлд парк“ е преведена от Силвана Миланова през 1995 г. и е публикувана за първи път на български същата година.

Тези 6 романа са истински шедьоври в световната литература. Джейн Остин има и други произведения като „Лейди Сузан (Сюзън)“, „Катрин“, „Любов и приятелство“ и други“. Те са много по-кратки и не толкова известни у нас, макар, че имат издания. „Лейди Сузан“ например има издание на издателство Фама от 2007 г. и допечатка от 2016г., в превод на Аглика Маркова. „Катрин“ и други произведения, писма и прочие пък са публикувани в едно издание през 2007 г. в превод на Снежана Милева.

„Гордост и предразсъдъци“

Безспорно всички нейни романи са абсолютни световни класики. Лично моя фаворит обаче е „Гордост и предразсдъци“. Това може би е една от най-четените книги на писателката. Първоначално името, което този роман е носел е било „Първи впечатления“, но някак си, вече свикнала с другото, не си представям тази велика и така завладяваща книга да се казва по друг начин. Както вече казах, основна сюжетна линия в романите на Остин е любовта, но в „Гордост и предразсъдъци“ има още една, също толкова важна, а именно гордостта.

Романът е изпълнен с много ярки герои, като всеки е описан до най-малките подробности. Книгата е интересна с много неща. Ако се замислите доста от героите в нея са хора, които ни заобикалят или поне част от тях имат нещо общо с любимите Остинови герои.

Ако трябва да подредя всички в една класация, лично за мен най-добрият и любим образ е този на господин Дарси, а най-омразният – Катрин де Бърг. Всички останали могат да намерят място между тях, като всеки има своя запомняща се и отличителна черта.

За мен Дарси си остава най-интересният герой в романа. Първите впечатления от него са, че е много горд и високомерен. С развиването на сюжета обаче, се разбира, че той има много добро сърце и изключително състрадателна душа. Гордостта, дори бих казала, му придава един необикновен чар, в който може би Лизи Бенет се влюбва. Джейн Остин описва Дарси като мъж на честта и това се вижда от всяка дума в романа, която е свързана с него.

Той държи на своята дума и никога не обещава нещо, ако не може да го изпълни. В същото време той не парадира с тази своя доброта и чест. Това се вижда ясно в ситуацията, в която Дарси помага на семейство Бенет в позорният скандал с една от сестрите на Лизи. Той поднася тази помощ тихо, от сърце, без да желае нищо в замяна. И накрая, но не на последно място, въпреки разликата в класите между него и Лизи, той иска да бъде с нея. Влюбил се е не в потеклото ѝ или в парите на баща ѝ, които той няма, Дарси обича Елизабет Бенет заради нея самата, заради характера ѝ и най-вече заради начина, по който го кара да се чувства.

Другата крайност в книгата е лелята на Дарси – лейди Катрин де Бърг. Тя е олицетворение на злата вещица, на Круела и още много други персонажи от книгите и филмите. Въпреки, че е изключително елегантна и възпитана дама, в нея отсъства всякакво чувство за любов и справедливост. Тя е толкова високомерна и надменна, че не може да си представи, че любимият ѝ племенник иска да се омъжи за „най-обикновено“ момиче. „Злодеят“ на романа се опитва да раздели двамата влюбени, но за щастие не успява в това си начинание.

Сюжетът на книгата е екранизиран най-много пъти от всички романи на английската писателка – 9, като първият филм излиза през 1938г.

Въпреки перипетиите през, които Дарси и Елизабет минават, смятам, че този роман носи надежда, че наистина, колкото и клиширано да звучи – истинската любов накрая побеждава.

Джейн Остин трябва да е била наистина забележителна личност, след като е имала музата и въображението да създаде такива велики романи. Още по интересното е, че всички емоции и човешки съдби, които описва в своите произведения са актуални и днес.

 • Още от автора:

Най-великите мореплаватели в историята: Христофор Колумб и Фернандо Магелан

Човек или божество: Кой е Александър Македонски?

"Идеалният град" и още 6 изумителни изобретения на Леонардо да Винчи

Кой разкри тайните на подземието на Цербер и други древногръцки легенди

Име, което не трябва да забравяме: Образованият вдъхновител и революционер

Вицепрезидентът, който е любим автор на поколения българи

"Кърмени от вълчица, те били смятани за непобедими"

Знаете ли тези 30 факта за най-известните ни писатели?

Мистичният сфинкс в Египет: Каква е скритата му тайна?

Малинче – свободната испанка, която помогна за завладяването на ацтеките

Да опознаем планетата си: 30 изумителни факта за Земята

Странен, но гениален: Най-интересните и странни изобретения на Тесла

"Място, където могат да се чуят гласовете на боговете": Обвитите в мистерия градове на маите

Елин Пелин - "художникът", възпяващ българското село, църквата и морала

"Истинският" Шекспир и скритите послания зад неговото творчество

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Масова "Златна сватба": Над 30 двойки в Ловеч подновиха обетите си (СНИМКИ)

Масова "Златна сватба": Над 30 двойки в Ловеч подновиха обетите си (СНИМКИ)

България Преди 27 минути

За да празнуват половин век съвместен живот, бяха поканени всички, сключили граждански брак през 1974 г.

За ден: Заловиха над 20 души, шофирали след употреба на наркотици и алкохол

За ден: Заловиха над 20 души, шофирали след употреба на наркотици и алкохол

България Преди 1 час

Данните са от специализирана полицейска операция

ПП-ДБ внесе законопроекта за международните ограничителни мерки

ПП-ДБ внесе законопроекта за международните ограничителни мерки

България Преди 3 часа

Целта е противопоставяне на действия, нарушаващи международното право

НЗОК: Внимавайте, изпращат фалшиви електронни писма от наше име

НЗОК: Внимавайте, изпращат фалшиви електронни писма от наше име

България Преди 3 часа

Институцията съветва гражданите да бъдат внимателни

"Русия продължава да купува от Запада части за оръжия"

"Русия продължава да купува от Запада части за оръжия"

Свят Преди 3 часа

Разследване на френския Le Monde показа, че страната умело заобикаля международните санкции

<p>Главчев за пожара на Беклемето: Нужни са кадри с алпийска подготовка</p>

Главчев за пожара на Беклемето: Ситуацията е много сложна, нужни са кадри с алпийска подготовка

България Преди 4 часа

Огънят е на територия от около хиляда дка, а положението е "много тежко", заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

<p>Кой е 19-годишният доброволец, пострадал тежко в борбата с огъня в Сакар</p>

Героят на Свиленград: Кой е 19-годишният доброволец, пострадал тежко в борбата с огъня в Сакар

България Преди 4 часа

За младежа се грижат лекари в болница "Свети Георги" в Пловдив

Младежкото ДПС застана твърдо зад Ахмед Доган

Младежкото ДПС застана твърдо зад Ахмед Доган

България Преди 5 часа

Структурата проведе среща в Бургас

Дирк Геркенс: Искаме да наложим България като стратегическо място за заснемане на качествено телевизионно съдържание

Дирк Геркенс: Искаме да наложим България като стратегическо място за заснемане на качествено телевизионно съдържание

България Преди 5 часа

В компанията работят хора с иновативни идеи, решителност и креативност, заяви главният изпълнителен директор на „Нова Броудкастинг Груп“ пред Паола Хюсеин в интервю за в. „24 часа“

Тръмп разговаря със Зеленски, какво обсъдиха

Тръмп разговаря със Зеленски, какво обсъдиха

Свят Преди 6 часа

Американският политик определи разговора между двамата като "много добър"

<p>Голяма трагедия в Китай, Си Цзинпин с призив</p>

11 загинали след срутване на мост в Китай

Свят Преди 6 часа

Според президента Си Цзинпин страната е в критичен период на борба с наводненията

Борисов: За нас тези избори трябва да бъдат последни

Борисов: За нас тези избори трябва да бъдат последни

България Преди 6 часа

Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, каза лидерът на ГЕРБ

„Краят на всички времена“: Предсказанията на монахинята Хилдегард

„Краят на всички времена“: Предсказанията на монахинята Хилдегард

Свят Преди 6 часа

Монахиня Хилдегард от Бинген е живяла в Германия през 11 век

Байдън е категоричен: Връща се в предизборната надпревара

Байдън е категоричен: Връща се в предизборната надпревара

Свят Преди 8 часа

В момента президентът остава изолиран в къщата си в щата Делауеър, след като беше диагностициран с COVID-19

Руска ракета уби дете и двама възрастни в Николаев

Руска ракета уби дете и двама възрастни в Николаев

Свят Преди 8 часа

Meждувременно бе съобщено, че руски дронове са ударили през нощта съоръжения на енергийната инфраструктура в два региона в Северна Украйна