0

В българската литература има не един и двама гения, които са създали просто уникални произведения, които се четат и днес. Голяма част от тях дори не са се издържали от това си майсторство, защото просто някак държавата не го е измислила. Иван Вазов, например, освен ненадминат писател на поезия, разкази и романи, е бил и държавен чиновник. Трудно ни е да повярваме, като се има предвид какви гениални неща са написали, но това са фактите.

Колко добре обаче познаваме някои от най-известните ни писатели и какво знаем за тях? Ето някои факти, които може и да ви изумят.

    1. Христо Ботев, виден български поет и революционер, написва едва 20 стихотворения. Той още пише есета, статии и сатира, които пулбикува във вестниците на българските емигранти в Румъния. Първото му стихотворение е „Майце си“, което той написва още като студен, а последното е „Обесването на Васил Левски“, което той пише няколко месеца преди да загине на връх Вола. Освен писател, той е бил журналист и издател.

    2. Добри Чинтулов също написва само 20 стихотворения, като едва 3 са били публикувани преди да умре. След смъртта му голяма част от тях се превръщат в песни. Най-известните са „Стани, стани юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“.

    3. Пейо Яворов е един от най-обсъжданите поети на своето време, най-вече заради трагичните си любови Мина и Лора. Но знаехте ли, че Дора Габе също е била сред любимите на поета, макар за това да не се говори много?

    4. Пенчо Славейков е първият в нашата литература, който започва да пише философски поеми. Освен това той е първият, който пише сборник с мистифицирани биографии.

Иван Вазов
Иван Вазов Източник: БГНЕС

    5. Няма спор, че Иван Вазов е сред най-видните писатели не само на своето време, но и на всички времена. „Пряпорец и гусла“ е първата издадена стихосбирка на поета. Излиза малко преди Освобождението, през 1876 г. Любопитното тук е, че все още страната е под робство и той публикува стихосбирката под псевдонима Пейчин, за да не излага семейството си на риск. Освен това за заглавието на романа си „Под игото“, той се допитва до своие приятели, като масово посочват именно това заглавие. Романът „Нова земя“ е бил замислен като продължение на „Под игото“. Голяма част от своето творчество Иван Вазов посвещава на своята майка. Тя е била най – близкият му човек и го е насърчавала да пише и да се образова, докато баща му го е подготвял за търговец. Едно от най – популярните му стихотворения, което всяко дете учи в училище е „Аз съм българче“. Интересното тук е, че той не включва това стихотворение в нито една от своите стихосбирки. То е публикувано за първи път в списание „Българче“ през 1918 г. а първото публикувано стихотворение на поета е „Борба“.

     6. Захари Стоянов е ползвал за герои в своята книга „Записки по българските въстания“ апостолите от 4-ти революционен окръг с водач Бенковски.

     7. Истинското име на Елин Пелин е Димитър Иванов Стоянов. Когато е на 20 години той си измисля този псевдоним и така остава в литературната история. След 1944 г. голяма част от творчеството на Елин Пелин попада под крилото на пропагандата. Често е бил недолюбван от управници, заради близкото си приятелство с Цар Борис III. Дори по погрешка убиват друг човек, вземайки го за Елин Пелин.

Алеко Константинов
Алеко Константинов Източник: БГНЕС

     8. „До Чикаго и назад“ на Алеко Константинов е първият професионален белетристичен пътепис в литературата ни. А „Бай Ганьо“ е първият сборник с разкази, който има постоянен герой.

     9. Освен писател, Йордан Йовков е бил дипломат и преводач в Букурещ.

    10. Димчо Дебелянов е бил известен с прозвището „нежният лирик на България“.

    11. Елисавета Багряна и Дора Габе са били съпернички не само в поезията, но и в живота. След като бракът на Дора Габе с критика Боян Пенев се разпада, нейното място заема Елисавета Багряна, но двамата не сключват брак.

    12. Гео Милев е ранен в главата и губи дясното си око при едно сражение близо до Дойран през април 1917 г. След това е бил опериран в Германия, където му поставят стъклено око.

    13. Христо Смирненски живее само 25 години, но оставя забележително творчество в 8 тома.

    14. Никола Вапцаров публикува само една стихосбирка приживе - „Моторни песни“. Фамилията на Никола Вапцаров произлиза от прякора на човека, от когото Йонко – бащата на Никола, купува къща с вапцарница (бояджийница). Йонко променя фамилното си име на Вапцаров.

    15. Първият многотомен роман в българската литература е на Димитър Талев – „Железният светилник“, Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“.

Димитър Димов
Димитър Димов Източник: БГНЕС

    16. Вторият баща на Димитър Димов е бил експерт по тютюна и именно от него той събира информация за романа си „Тютюн“. 

    17. Истинското име на Ран Босилек е Генчо Негенцов. Той е бил учител и първите си стихотворения пише за своите ученици. 

    18. Ангел Каралийчев започва своята писателска кариера с разкази за възрастни, но остава в литературната ни история като един от най-обичаните детски писатели. 

    19. Дамян Дамянов е още един виден български писател. За първи път той публикува стихотворения през 1949 г. във в. „Сливенско дело“, а по-късно публикува поетични творби в централния литературен печат.

    20. Блага Димитрова е била избрана за вицепрезидент през 1992 г., но същата година напуска поста, поради несъгласия с президента Желю Желев.

    21. Атанас Далчев освен виден писател е бил и много добър преводач. Сред забележителните постижения на Далчев като преводач са творби на Йохан Волфганг Гьоте, Блез Паскал, Мишел дьо Монтен, Стендал, Фридрих Хьолдерлин, Емили Дикинсън, Антон Чехов, Исак Бабел, Федерико Гарсия Лорка, Габриела Мистрал и др.

    22. Освен писател, Симеон Радев е бил още дипломат, историк, революционер и публицист.

    23. Пенчо Славейков е учил философия в Лайпциг.

Димитър Талев
Димитър Талев Източник: БГНЕС

    24. Петко Рачов Славейков е български поет, публицист, фолклорист и политик. Той е сред водачите на Либералната партия след Освобождението, председател на Народното събрание (1880) и министър в няколко кабинета (1880 – 1881, 1884 – 1885).

    25. Истинското име на Емилиян Станев е Никола Стоянов Станев. Той публикува първите си произведения през 1931 г.

    26. Георги Райчев не успява да завърши гимназиалното си образование, но си намира работа като писар в Стара Загора, а по-късно – като деловодител в III мъжка гимназия в София и VI мъжка прогимназия в София. Той е бил дългогодишен библиотекар в Министерството на финансите и Народното събрание, коректор, журналист, инспектор на читалищата при Министерството на народното просвещение.

    27. Асен Разцветников започва да пише стихове още като ученик. За първи път печата в списание „Българан“ под псевдонима Анри.

    28. Никола Фурнаджиев, освен писател е бил и редактор на много вестници и списания. Той е сред най-добрите преводачи на поезия от руски език. Стихотворенията на Фурнаджиев са преведени на основните европейски езици.

Емилиян Станев
Емилиян Станев Източник: БГНЕС

    29. Радой Ралин е псевдоним на Димитър Стефанов Стоянов. Той е български писател, поет, сатирик, дисидент, известен с творчество, изтъкващо ценностите на свободата. Ползва псевдонимите Раликор, Младен Волен, Рали Г. Далилин, Рали К., Димитър Ралин, Ралко, Радойа.

    30. Валери Нисимов Петров, чието рождено име е Валери Нисим Меворах е български поет, сценарист, драматург и преводач от еврейски произход.  Известен е и с преводите си на Уилям Шекспир на български език. Валери Петров е академик на БАН от 2003 г., вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради „Пет приказки“.

Още от автора:

Елин Пелин - "художникът", възпяващ българското село, църквата и морала

"Истинският" Шекспир и скритите послания зад неговото творчество

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Депутат от ДПС подаде оставка

Депутат от ДПС подаде оставка

България Преди 10 минути

Филиз Хюсменова: Уведомявам ви, че поемам отговорността и подавам оставка

ЕК е готова да работи с новото правителство в Скопие за реформи

ЕК е готова да работи с новото правителство в Скопие за реформи

Свят Преди 37 минути

Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция

<p>Издадоха международна заповед&nbsp;за арест&nbsp;на Шойгу и Герасимов</p>

МНС издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов

Свят Преди 1 час

Това съобщиха световните агенции

<p>Кремъл: Това ще позволи незабавното спиране на военните действия</p>

"Почти незабавно": Предложенията за мир на Путин могат да спрат конфликта в Украйна

Свят Преди 1 час

Путин заяви, че е готов да започне мирни преговори "още утре", ако Украйна изтегли войските си от Запорожие, Херсон, Донецк и Луганск

Израелски обстрел в Газа, загинаха 10 души от семейството на лидера на "Хамас"

Израелски обстрел в Газа, загинаха 10 души от семейството на лидера на "Хамас"

Свят Преди 1 час

Телата са били транспортирани в болницата "Ал Ахли" в Газа

"Не поемайте ненужни рискове!": Гърция с предупреждение към туристите

"Не поемайте ненужни рискове!": Гърция с предупреждение към туристите

Свят Преди 1 час

Вълна от смъртни случаи на туристи в Гърция, тъй като температурите достигнаха 43 градуса

Развитие по делото за убийството на полицаите, пометени от автобус с мигранти

Развитие по делото за убийството на полицаите, пометени от автобус с мигранти

България Преди 1 час

Тежкият инцидент се случи през лятото на 2022 г.

РСМ

Точка на замръзване: Мицкоски и отношенията между РСМ и България

България Преди 1 час

Ако диалогът между двете страни дотук не бе позитивен, то вече е на точката на замръзване

<p>ПП-ДБ: Не сме водили разговори за съставяне на правителство с &quot;Възраждане&quot;&nbsp;</p>

ПП-ДБ: Никой от коалицията не е водил разговори за съставяне на правителство с "Възраждане"

България Преди 2 часа

Поводът за публикацията са направените по-рано днес изявления от лидера на партия "Възраждане"

<p>Брендо поиска да излежи у нас присъдите си от Италия и Румъния</p>

Евелин Банев-Брендо поиска да търпи у нас наложените му присъди в Италия и Румъния

България Преди 2 часа

Той бе обявен за международно издирване през 2018 година

Зафиров: Ако стигнем до трети мандат – разумният подход е да се говори с всички

Зафиров: Ако стигнем до трети мандат – разумният подход е да се говори с всички

България Преди 2 часа

Това заяви изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров след консултациите при президента

Снимката е илюстративна

Мъж кихна и се случи нещо ужасяващо с червата му

Свят Преди 2 часа

Мъж от Флорида по-рано този месец имал ужасно преживяване

<p>Няма изтичане на радиоактивни води от АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;, увери министър Малинов</p>

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивни води при ремонта на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

Той изтъкна, че най-важният приоритет за развитието на ядрената енергетика в България е на първо място спазването на всички норми за безопасност

<p>Трети ден пожарникари се борят с огнената стихия в Сакар (ВИДЕО)</p>

Продължава борбата с огъня в Сакар: Трети ден пожарникари са на терен

България Преди 2 часа

Първоначалните предположения за възникването на пожарите бяха човешка небрежност

Кошмарът на холивудската легенда Лана Търнър и нейната дъщеря

Кошмарът на холивудската легенда Лана Търнър и нейната дъщеря

Свят Преди 2 часа

Лана Търнър е една от първите големи кино звезда, а личният ѝ живот е бурен и колоритен