14

Р елигията като обединяващо понятие е може би онази невидима сила, която движи света, движила го е и сигурно ще продължава и занапред. Без значение на каква географска ширина се намира или в какви времеви измерения, религията винаги е била мощна сила. За едни хора и народи водещо е вярата, други са покварили значението на тази дума. Факт обаче е, че религията е противоречива сама по себе си, като се изхожда от историческите факти и събития, които не винаги са били със знак плюс.

Интересното е, че ако човек се вгледа малко по-дълбоко, ще открие много общи неща между различните религии. Дали това е така, защото Бог е наистина един за всички, но всяка религия му дава различно име или, както някои хора биха казали – това е част от голяма конспирация и не е никак случайно? Каквато и да е истината безспорен факт е, че религията движи света до голяма степен, за съжаление понякога го тласка в грешна посока. Но както всичко друго в света и религията има добри и лоши страни.

Хиляди години назад

Източник: iStock/Getty Images

За да потърсим отговор на тези въпроси трябва да се върнем няколко хилядолетия назад, във времена, в които хората са наблюдавали нощното небе много внимателно и правилно или не са се научили да тълкуват космическите знаци, подредбата на планетите, местоположението на звездите и други.

Слънцето е един от символите, който присъства във всички религии, като голяма част от тях го приемат като висше същество, дори Бог. Египтяните са го наричали Ра – Богът Слънце. Каквото и име да са му давали различните народи, те са установили, че има някаква цикличност, а от там са дали имена и на 12-те зодиакални знака, които отново много народи са почитали като божества.

Не е съвсем ясно кога точно се е зародило първото по-голямо религиозно движение, но се предполага, че това се е случило в Египет около 3000 г. пр. Хр. като то се базирало на вярата в бог Хор. Хор и неговият антипод Сет били основните божества на египтяните. Хор бил богът на светлината и новия ден, а Сет на мрака и безкрайната нощ.

Странните съвпадения, свързани с 25 декември

Източник: iStock/Getty Images

Множество предания и легенди в Египет казват, че бог Хор е роден на 25 декември от девица и ярка звезда е упоменала този факт. Твърди се още, че когато е навършил 30 години е започнал да обикаля Египет с 12 свои поддръжници, за да правят добро на хората. Освен това митовете разказват, че и той е бил разпънат на кръст от предатели. Историята или легендата, зависи кой как я поглежда, много прилича на тази на Христос. Дали е съвпадение, взаимстване или се говори за едно и също нещо с няколко хиляди години разлика? Много въпроси, а отговор още няма.

Съвпаденията обаче не свършват до тук. Подобни истории като тази на Христос и Хор се откриват в митовете и легендите на още няколко народа.

Гръцкият полубог Атис е имал подобна съдба като тази на Христос – роден на 25 декември от майка девица, разпнат на кръст и всичко останало. Съдбата на Дионис е била подобна, както и на божествата Митра, Кришна и кой знае на още колко други, за които дори не сме чували.

Подобни легенди по света има в изобилие и човек е склонен да вярва донякъде, защото може би са вдъхновени от истинска история или поне част от нея се е случила. Понякога митовете се създават с цел контролиране на обществото, всяване на страх, уважение или по някаква друга необяснима причина. Факт е, че подобни легенди има в много народи по света, които изповядват различни религии. Защо това е така и кога света ще научи истината?

Има ли езически символи в християнството?

Източник: iStock/Getty Images

Голяма част от света, включително и ние, българите, преди да станем християни сме били езичници. Преди покръстването от цар Борис (спорен акт, който и до днес е обект на дебати дали е било изцяло доброволно или е имало повече признаци на насилственост) сме били езичници. Процесът на преминаване в нова вяра е бавен и дълъг и е съвсем нормално голяма част от езическите символи да се пренесат в новата вяра. Но дали това се отнася за всички символи или някои са оставени с някаква умисъл?

В по-старите икони, които изобразяват Христос, неговият ореол прилича на кръг, който е разделен на четири равни части. Това е стар езически символ, който изобразява четирите сезона и цикличността им, която е свързана със Слънцето, който се е смятал за един от боговете на езичниците. Този символ и до днес може да се види на куполите на много християнски храмове, както и изобразен на различни икони.

Оказва се, че в много религии има езически символи, които или са „прекроени“ според нуждата на конкретната религия или просто значението им е променено.

Кръстът например не е чисто християнски символ, а според някои народи е бил вавилонски символ и дори се е наричал вавилонски кръст и е бил в основата на култа към Тамуз, който е бил син на бога-слънце и го наричали „лъжливият месия.“

Самата дума кръст има и още едно древно тълкуване и значение – „Изправен стълб“. На подобни стълбове римляните още от древни времена са наказвали изменници, престъпници и всеки, който е дръзвал да потъпче римските традиции и закони.

Често в християнски, еврейски или мюсюлмански храмове се срещат много символи, които са от конкретните религии, но има и от чужди, а и понякога се виждат редом до тях и езически символи.

Понякога границата между езически символи и например християнски, е много тънка и не винаги може да се каже със сигурност кой какъв е и защо езически символ може да се види на християнска икона.

Източник: iStock/Getty Images

Факт е обаче, че вглеждайки се в различните религии по света, навсякъде може да се види култ към дадено божество или месия, което в различните народи носи и различно име, но като цяло има същата функция и символика. Освен това голяма част от религиозните символи имат общ произход или сходен. Подобни факти ни навеждат на мисълта, че наистина или всички религии са имали един източник, от който са черпили информация (дали вярна или грешна, няма как да знаем) или събтията случили се в Библията, Корана и други свещени книги са реални, или поне част от тях и се отнасят до едно и също нещо, но променено и мултиплицирано според нуждите на всяка една религия. Няма как да знаем отговора на тези въпроси, но и дали трябва? Има неща, които по-добре да останат загадка, защото може би човечеството все още не е на такова интелектуално и емоционално ниво, на което може да поеме и осмисли подобен тип информация.

Още от автора:

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Безмилостната съдба на един глух гений

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Кацнал на една скала: Манастирът Монсерат и историята на Черната Мадона

Дом на митичен герой или реален човек, а името му означава  „весел“ и „стръмен“

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Традиционната българска сватба: Какво не знаем за нея

Четири свежи идеи за разходка около София

Да се потопиш в рая – Портофино

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Отживелица или съкровище са тези мъдри съветници?

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ нанесоха удари по цели на хутите в Йемен

САЩ нанесоха удари по цели на хутите в Йемен

Свят Преди 52 минути

Унищожени са били и два безпилотни катера на бунтовниците в Червено море

Светият Синод избира тримата кандидати за патриарх

Светият Синод избира тримата кандидати за патриарх

България Преди 1 час

Според Устава на БПЦ кандидатите трябва да отговарят на три условия

Арестуваха мъж в Чехия, ранил с нож трима души

Арестуваха мъж в Чехия, ранил с нож трима души

Свят Преди 9 часа

Мотивите на 52-годишния заподозрян за нападението все още не са известни

Пожар затвори пътя между плевенските села Коиловци и Бръшляница

Пожар затвори пътя между плевенските села Коиловци и Бръшляница

България Преди 10 часа

На терен работят шест екипа на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

Засилени проверки по Черноморието: За какво следи БАБХ

Засилени проверки по Черноморието: За какво следи БАБХ

България Преди 10 часа

До края на сезона ще бъдат инспектирани и обекти за търговия с храни на дребно

<p>Путин отправи похвали към Виетнам</p>

Прагматична и балансирана позиция: Путин отправи похвали към Виетнам

Свят Преди 11 часа

Очаква се руският президент да пристигне във виетнамската столица Ханой тази нощ

<p>Физик ще излежава 12-годишна присъда в Русия, ето защо&nbsp;</p>

Физик ще излежава 12-годишна присъда в Русия

Свят Преди 11 часа

Анатолий Маслов е експерт по хиперзвукови ракети

<p>&quot;Хизбула&quot; със сериозно предупреждение</p>

"Ние сме се подготвили за най-лошото": "Хизбула" заплаши Кипър и Израел с война

Свят Преди 12 часа

Това обяви ръководителят на ливанската терористична групировка

<p>Огнено бедствие: Силни ветрове разпалват горски пожар в Гърция (СНИМКИ/ВИДЕО)&nbsp;</p>

Огнено бедствие: Силни ветрове разпалват горски пожар в Гърция

Свят Преди 12 часа

"Днес е много труден ден. На всеки 10 минути избухва нов пожар"

<p>Спасители се включват в раздаването на храна на нуждаещи се в Пернишко (СНИМКИ)&nbsp;</p>

„От България за България“: Спасители се включват в раздаването на храна на нуждаещи се в Пернишко

България Преди 13 часа

Ежеседмичните пакети са предоставени от Българската хранителна банка

<p>Вандалска проява върху &quot;Стоунхендж&quot; (СНИМКИ/ВИДЕО)&nbsp;</p>

Вандалска проява върху "Стоунхендж": Природозащитници напръскаха с боя паметника

Свят Преди 13 часа

Паметникът в Южна Англия е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

Риск от ракетна атака в Одеса: Обявена е въздушна тревога

Риск от ракетна атака в Одеса: Обявена е въздушна тревога

Свят Преди 13 часа

Местни канали в "Телеграм" съобщават за попадение в гр. Черноморски

<p>Израелски танкове и военни самолети навлязоха дълбоко в Газа (ВИДЕО)&nbsp;</p>

Израелски танкове и военни самолети навлязоха дълбоко в Газа, има жертви

Свят Преди 13 часа

Сухопътната и въздушната операция на силите на Тел Авив бяха предизвикани от нахлуването на бойци на „Хамас“ в Южен Израел на 7 октомври

<p>Ето как протича срещата на Путин и Ким Чен-ун (СНИМКИ/ВИДЕО)&nbsp;</p>

На разходка с луксозна лимузина: Как протича срещата на Путин и Ким Чен-ун

Свят Преди 14 часа

Путин подари на Ким първата лимузина "Аурус" през февруари тази година