3

П ериодът след Освобождението на България от турско робство е от огромно значение за развитието на нашата страна. Въпреки трудностите, които претърпяваме като народ, доста сфери в нашия живот се усъвършенстват. В литературата едни от най-големите български шедьоври са създадени именно в този период от нашата история. Родната ни литература има доста писатели, които са оставили траен отпечатък не само в сферата на литературата, но и в обществения живот като цяло. 

Виден пример за следосвобожденски писател е Димитър Иванов Стоянов или както всички го познаваме -  Елин Пелин. Всяко произведение излязло от перото на този велик български писател е абсолютен шедьовър. Неговото творчество остави ясна и много категорична следа в българската литература. 

Любим автор на поколения българи

Още от началото на своята творческа кариера Елин Пелин се е превърнал в любим автор на много поколения българи със своите истории, които пленяват човешката същност още от първите няколко реда. Когато човек се запознае по-детайлно с неговото творчество, трудно може да избере любимо произведение – някак всички ти стават любими, всички ти докосват душата по един или друг начин. Във всяка негова творба се вижда, че той е вложил сърце и душа за да я създаде.

Основна и много характерна черта за творчеството на Елин Пелин е описанието на българското село. Почти няма произведение, в което писателят подробно да не описва красотата и бита на българските села. Той рисува една приказна картина, на която читателят да се наслаждава, докато чете неговите произведения. Може би това е и една от причините той да се харесва толкова много на читателите, защото описва типичното за България по онова време – българско село. 

Той е наистина един от най-големите художници на българското село, освен това пише и къси разкази и то толкова успешно, че може да се каже, че се превръща в майстор на късия разказ. Елин Пелин създава много ярки и интересни образи в своите произведения, те са толкова специфични и категорични, че лесно се помнят от читателя, като много често, писателят се вдъхновява от селяните в родното му село Байлово, които са негови близки и познати.

Може би това е една от причините творчеството на Елин Пелин да е абсолютен връх в българската литература – това, че той описва съвсем земни неща, близки до него, реални персонажи, места и случки. Точно това се харесва на читателя – простичкият начин на живот на тогавашните хора, но описани толкова сладкодумно, че сякаш разказва някаква приказна история. На всеки му става мило, когато чете произведение на Елин Пелин. Сякаш между страниците е запечатана онази селска картина, която липсва на много хора в наши дни.

Едни от най-известните му творби са „Косачи“, „По жътва“, „Земя“, „Ян Бибиян“, „Ян Бибиян на луната“ и разбира се „Гераците“. Елин Пелин има още множество повести, разкази и стихове. Той дори пише стихове, разкази и романи за деца и става един от любимите автори на малчуганите. Някои дори са с хумористичен сюжет, за което отново често се вдъхновява от заобикалящите го съселяни. В тези си произведения той описва една много специфична черта на българите, която сякаш сме запазили и до ден днешен, а именно да се шегуваме дори в най-тежките ситуации. 

Ранни години

Елин Пелин е имал интересен и не много лесен живот, както и повечето писатели в периода след Освобождението. Той е роден в село Байлово през 1877 г. като има още цели 10 братя и сестри. В неговото семейство, въпреки, че било многобройно и трудно за изхранване, образованието винаги се е ценяло и е било на почит, макар не всички членове да били кой знае колко образовани.
Бащата на Елин Пелин продавал вар, но винаги когато имал възможност е носел на своя син книга от пазара, на който работел. По този начинн се запалила искрата на любовта към книгите и четенето у младия бъдещ писател. Така младият момък имал в библиотеката си „Под игото“, „Рибния буквар“, съчиненията на Христо Ботев, на Любен Каравелов и други. Елин Пелин много обичал да чете и имал особен афинитет към литературата. 

Своето начално образование Елин Пелин завършва в родното си село Байлово, след което заминава да учи в София. Учил е още в Златица, Панагюрище и Сливен. Въпреки своята любознателност и начетеност той не завършва гимназия. Това обаче няма значение – Елин Пелин почти перфектно познава българската и руската литература. 

Друга основа тема в неговото творчество е и черквата и нейните представителите. Елин Пелин осмива и изобличава с един тънък хумор и доза реализъм чревоугодничеството, пиянството, алчността, лицемерието – пороци, в които са затънали самите калугери и попове („Напаст Божия“, „Братя“, „Изкушение“). Колко прилики можем да открием в днешно време с тези произведения, само ако се огледаме около нас. 

Елин Пелин има широк мироглед, въображение и майсторство в писането. Заедно с тъжната и тежка страна на живота, той описва и красотата в цветния и забавен, на моменти тъжен свят на действителността. С особена гъвкавост се отличават описанията му на различни пейзажи, в които писателят доста умело успява да свърже красотата на природата с труда и дълбоките съкровенни чувства на хората. По този начин той пресъздава тази симбиоза между човек и природа и четейки негови творби, читателят се пренася мигновено на това място.

Освен писането Елин Пелин е имал и друга страст – рисуването. През 1896 г. прави опит да влезе в Рисувалното училище. Не е приет и се връща в Байлово, където през следващите две години реално започва да пише първите си сериозни произведения. От есента на 1899 г. се установява в София, където е притиснат от тежки финансови проблеми, с каквито е обременен до края на живота си.

Годините в София

Благодарение на добрите думи на професор Иван Шишманов, Елин Пелин започва работа като библиотекар в Университетската библиотека (1903 – 1907),. След това е командирован е в Париж и Нанси, Франция (1906 – 1907) заедно с Яворов. Освен това той става пазител в хранилището на Народната библиотека в София (1910 – 1916), уредник в къщата музей „Иван Вазов“ (1924 – 1944), където работи до пенсионирането си. През 1904 г. излиза първата му книга „Разкази“, том първи. През 1905 г. заедно с Александър Божинов посещава за 20 дни Италия – Венеция и Флоренция. През същата година излиза „Пепел от цигарите ми“, сборник от стихотворения в проза.

Елин Пелин се жени за своята любима Стефанка Иванова Щерева, с която имат 2 деца - Елка и Боян (1930 – 2019).
Става редовен член на БАН (1940), а също председател на Съюза на българските писатели (същата година). Бил е много деен. Участвал е в различни литературни организации, редактирал е редица списания и всетници и определено е бил голяма фигура в литературния и обществен живот в София.

Срещу Елин Пелин има дори опит за убийство, който очевидно му се разминава и тук сякаш се намесва съдбата или някаква по-висша сила, която спася автора от сигурна гибел.

Творчеството на Елин Пелин е белязало няколко поколения българи. Неговите произведения са като един прозорец към миналото, в който можем да надникнем и да видим с ума си и въображението си какъв е бил начинът на живот на българите след един от най-тежките периоди в нашата вековна история. 

Много хора биха си казали, че да пишеш за неща случващи се около теб е много лесно и не коства никакви усилия, но това далеч не е така. Само един истински гений може да вземе нещо толкова обикновено, като например косенето и да го превърне в истинско събитие. Елин Пелин е от тези писатели, които имат дарбата да превръщат простите, ежедневни неща в истински приказни картини. За това се иска въображение, дар слово и истински професионализъм. Може би точно това прави неговите произведения уникални, неповторими и любими на толкова много хора. Жалко, че и днес няма писатели като него.

Последни години

След 1944 г. голяма част от творчеството на Елин Пелин попада под крилото на пропагандата. Често е бил недолюбван от управници, заради близкото си приятелство с Цар Борис III. Дори по погрешка убиват друг човек, вземайки го за Елин Пелин.
Писателят умира на 3 декември 1949 г. на 72-годишна възраст. Въпреки смъртта му, той е останал безсмъртен в историята и литературата ни, с гениалните си произведения. 

Още от автора:

"Истинският" Шекспир и скритите послания зад неговото творчество

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вносът ни на енергоносители от САЩ е скочил над 30 пъти

Вносът ни на енергоносители от САЩ е скочил над 30 пъти

България Преди 9 часа

Същевременно българският износ за САЩ е нараснал до 1,2 млрд. долара

Така Русия отговори на заплахата от САЩ

Така Русия отговори на заплахата от САЩ

Свят Преди 10 часа

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че този ход е част от по-широкообхватното укрепване на руската отбрана

Почина журналистката Нина Селвелиева

Почина журналистката Нина Селвелиева

България Преди 11 часа

Тя ръководеше пресцентъра на МВР по времето на министър Емануил Йорданов

Протестиращи в Ливан опитаха да щурмуват сградата на правителството

Протестиращи в Ливан опитаха да щурмуват сградата на правителството

Свят Преди 12 часа

По време на протеста на участниците в него, настояващи за увеличаване на заплатите, влязоха в сблъсък със силите за сигурност

<p>Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара</p>

Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара

Свят Преди 13 часа

Оценката е направена съвместно с украинското правителство, Европейската комисия и ООН

Мистерията с картината на Джаксън Полък в България се заплита

Мистерията с картината на Джаксън Полък в България се заплита

България Преди 13 часа

Подарък за Чаушеско с посвещение на американска филмова звезда

Христина бе най-тежката жена в България

Почина най-тежката българка

България Преди 13 часа

300-килограмовата Христина издъхна на 33 г.

Сергей Лавров

Лавров доставката на боеприпаси с обеднен уран за Украйна: Това е "стъпка към сериозна ескалация"

Свят Преди 14 часа

Русия ще вземе предвид доставките на боеприпаси с обеднен уран при планирането на по-нататъшните си действия

Русия: САЩ "ще се набият" на руските мерки в Черно море

Русия: САЩ "ще се набият" на руските мерки в Черно море

Свят Преди 14 часа

Рябков: Предупреждаваме ги да не се опитват да ни лазят по нервите, да не изпитват нашето търпение

<p>С два забити ножа в главата: Откриха мъртва жена, синът&nbsp;ѝ е задържан</p>

В София е убита жена, синът ѝ е задържан от полицията

България Преди 16 часа

69-годишната жена е намерена мъртва в жилището си в кв. "Христо Ботев" в столицата

<p>Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в &quot;Св. Александър Невски&quot;</p>

Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в катедралата "Св. Александър Невски"

България Преди 16 часа

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като мъжът е осъждан на „лишаване от свобода“ за идентични престъпления

<p>За първи път откриха &quot;призрачни частици&quot;</p>

"Призрачни частици": Учените най-накрая откриха неутрино в колайдера на частици

Любопитно Преди 16 часа

Изследователите казват, че тази работа представлява първото пряко наблюдение на неутрино в колайдера

"Блумбърг": Си застана до Путин срещу САЩ, но не се обвърза с големи газови сделки

"Блумбърг": Си застана до Путин срещу САЩ, но не се обвърза с големи газови сделки

Свят Преди 16 часа

Си използва визитата си в Москва, за да застане до Русия в противопоставянето ѝ на САЩ, но същевременно показа очевидни колебания да се обвърже с Кремъл за рязко увеличаване на газовите доставки, пише "Блумбърг"

Спецоперация в селата Тъжа и Манолово, има задържани

Спецоперация в селата Тъжа и Манолово, има задържани

България Преди 17 часа

Извършени са проверки на 43 адреса, 123 лица и 46 моторни превозни средства, задържани са 13 лица

Снимката е илюстративна

Русия: Така НАТО прикрива свои военни бази в Украйна

Свят Преди 17 часа

"Създаването на военни биологични лаборатории е позволило на САЩ да действат в заобикаляне на всички международни споразумения"

<p>Разследване на наркогрупа в Одрин: Издирват българин</p>

Разследване на наркогрупа в Одрин: Турските власти издирват български гражданин

Свят Преди 17 часа

Двама от заподозрените са напуснали пределите на Турция, единият от тях е българският гражданин