0

П риродните богатства на България са наистина много и всяко едно от тях има собствен чар, атмосфера, история и начин на образуване. Всяка природна забележителност, която имаме е несравнима по красота с никоя друга. Всяко едно образувание показва, че никой не е по-велик от природата.

Едни от най-интересните и странни природни образувания са пещерите. Те вълнуват спелеолози и други учени от край време и макар да се знае много за начина им на образуване, за функцията и историята им, те все още крият своите тайни или поне част от тях и може би затова са толкова интересни, освен разбира се с красивите си пещерни форми и рисунки.

Пещерите в България не са никак малко, но в тази статия разглеждам само три от тях, които са най-известни и най-посещавани. Това са Леденика, Магурата и Дяволското гърло.

Мрачни, потайни и много красиви: Дяволското гърло, Магурата и Леденика

Леденика

Пещера „Леденика“ се намира на около 15 километра от град Враца в природен парк „Врачански Балкан“. Тя е една от най-посещаваните пещери в България. Намира се на 840 метра надморска височина.

Името си тя получава заради ниските си температури почти през цялата година – около 0 градуса в залите „Предверието“ и „Малката зала“. Пещерата е дълга около 320 метра и има 10 зали.

Била е позната на българите още през османското робство, като тогава се е ползвала от овчарите за съхраняване на различни млечни продукти.

За първи път Леденика е картографирана и описана от Недко Радев през 1922 г. А през 1961 г. е благоустроена и отворена за посещения.

Леденика
Леденика Източник: Елена Исаева

Най-красивата част от пещерата, разбира се са пещерните образувания – сталактити, сталакмити и сталактони. Те са се образували хиляди години и е абсолютно забранено да се отчупват парчета от тях, защото се формират много време.

Залата „Предверието“ е най-ниската зала в пещерата и в нея има едно много интересно скално образувание – ледена колона с диаметър около 21 метра. В другите зали има доста образувания, които носят различни имена – Дядо Коледа, Крокодила, Баба Яга, но все пак тук може да развихрите въображението си и да оприличите скалните форми на нещо съвсем различно.

В пещерата има наистина уникална акустика и точно поради тази причина там са се провеждали доста концерти и представления. Въпреки студа, звукът определено си заслужава.

Смята се, че пещерата е на около 2 милиона години, но все още учените спорят как точно е била образувана тя. Знае се, че пещерата е била пълна с вода, която постепенно се е отдръпнала и е оставила след себе си прекрасна скална картина, каквато може да направи само природата.

Туристическата обиколка на пещерата има продължителност около един час, а маршрутът обхваща 350 м от пещерните ѝ галерии. По време на обиколката посетителите разглеждат 10 зали, като във всяка от тях има нещо уникално и много интересно.

Магурата

Магурата или още Рабишката пещера, както я наричат местните се намира до село Рабиша, Видинско и е най-чудноватата пещера у нас. Не толкова заради скалните си образувания или галериите си, ами заради уникалните пещерни рисунки, които са обект на интерес не само от български учени, но и от световни.

Магурата
Магурата Източник: Елена Исаева

Пещерата се намира на около 20 километра от Белоградчик в Рабишката могила. Образувана е от карстови процеси в дебелослойни сивобели варовици. Тя е сред най-големите български пещери, а определено може да се каже, че е и сред най-загадъчните.

Пещерата е с обща дължина от около 2500 метра. Започнала е да се образува преди 15 милиона години. Образуванията в нея: сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета и пещерни бисери, са много впечатляващи. „Големият сталактон", например, е с височина 20 и диаметър на основата 4 метра, а сталагмитът "Падналият бор" е с дължина 11 и диаметър 6 метра.

Първите следи от човешко присъствие в Магурата датират от 8 хиляди години пр. Хр. Предполага се, че хората са я населявали до раннобронзовата епоха.

Уникалността на Магурата се състои в залата с пещерните рисунки, която е неповторима. Подобни рисунки има само във Франция, Италия и на Иберийския полуостров. Те са наистина уникални по рода си и все още са обект на много спорове какво точно значат и с каква цел са нарисувани.

Магурата
Магурата Източник: Елена Исаева

Пещерните рисунки са направени с гуано и все още са толкова ярки, като се има предвид, че са на хиляди години.

В някои от култовите сцени жените са нарисувани с по-голям ръст от мъжете, защото се предполага, че това е било времето на матриархата. Различните композиции отразяват всекидневието на тогавашните хора, техния бит, както и съвсем примитивните им представи за устройството на света. Изображенията са от различни епохи и е невъзможно да бъдат добре описани. Има танцуващи женски и мъжки фигури, мъже на лов и маскирани хора, които участват в някакви доста странни ритуали, които до ден днешен не са ни известни, животни, геометрични фигури, изображения на слънца и звезди.

В една от нишите на Слънчевата зала са скрити и няколко по-различни от останалите рисунки, които поставя много въпроси, а още няма отговор на нито един от тях. Върху скалния склон са изрисувани няколко тела с крушовидна форма, с доста издължени ръце, дълги шии и ромбоидни глави. В горната част има кълбовидно тяло, наподобяващо летящ обект или звезда. Тук има много спорове какво точно значи това. Едни предполагат, че е възможно пещерните хора да са се срещали с разум извън нашата планета, други отхвърлят тази хипотеза. Каквито и да са значението и произходът на рисунките, те определено все още крият своите тайни и може би никога няма да ги разкрият.

Дяволското гърло

Пренасяме се в магичните Родопи и по-точно в Триградското ждрело, където се намира една от най-красивите, но и най-опасните пещери в България – Дяволското гърло. В нея се намира най-високият подземен водопад в България – 42 метра пад на водата. Пещерата няма подобни образувания като в останалите, но е интересна именно с водопада, който се намира в голямата зала. От тази зала нагоре по стръмни стъпала (288 на брой) се излиза от пещерата. Трябва много да се внимава, защото всичко каквото падне във водата излиза доста далеч от пещерата.

Дяволското гърло
Дяволското гърло Източник: Елена Исаева, личен архив

Легендата за Дяволското гърло разказва, че това е входът към подземното царство на Хадес. Именно в него Орфей слиза, за да върне от мъртвите своята любима Евридика. Хадес му казва, че може да я изведе, но не бива да поглежда назад към нея, защото тогава тя ще остане завинаги в царството на мъртвите. Орфей се съгласява, като мисли, че това е лесно условие за спазване. Оказва се, че това не е така. Когато двамата влюбени стигат до залата с водопада той има толкова оглушителен тътен, че Орфей не чува стъпките на Евридика и се обръща да види дали върви след него. Тогава той нарушава условието на Хадес и Евридика завинаги остава в подземното му царство.

5 от най-интересните пещери в България, които да посетите

Дяволското гърло определено е една от най-мистичните пещери у нас. Дължината на пещерата е около километър, като за туристи са позволени само около 350 метра. В пещерата температурата е почти постоянна и е около 7-8 градуса. Входът на пещерата е прокопан изкуствено на ръка – тунел около 150 метра, защото естественият вход на пещерата е много опасен.

Голямата зала с водопада е толкова висока, че казват, че в нея може да се побере дори храм-паметникът "Александър Невски".

Тези три пещери далеч не изчерпват пещерното ни богатство, но определено са сред най-посещаваните у нас. Всяка една от тях има своята красота и величие и заслужават да бъдат посетени поне веднъж.

Още от автора:

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Безмилостната съдба на един глух гений

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Кацнал на една скала: Манастирът Монсерат и историята на Черната Мадона

Дом на митичен герой или реален човек, а името му означава  „весел“ и „стръмен“

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Традиционната българска сватба: Какво не знаем за нея

Четири свежи идеи за разходка около София

Да се потопиш в рая – Портофино

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Отживелица или съкровище са тези мъдри съветници?

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 минути

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 1 час

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 1 час

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 1 час

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 1 час

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 2 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 2 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 3 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 3 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 3 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 3 часа

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

Доц. Ангел Кунчев: Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца

Доц. Ангел Кунчев: Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца

България Преди 4 часа

По думите му "страшното е за децата до едногодишна възраст, особено за бебета, които не са навършили двумесечна възраст"

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 4 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 4 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране