7

В ъпреки малката си площ България е една страна с много богата история и култура. На нейната територия има множество интересни забележителности - както природни, така и архитектурни, и всяка от тях определено си заслужава да се види.

Едно от най–красивите и интересни места е дворецът Евксиноград, който се намира на българското Черноморие, близо до Варна, само на 8 километра от морската ни столица. Това е първата и най–стара извънградска резиденция на българските владетели от последното българско царство.

Този красив дворец е бил строен, за да бъде лятна резиденция на княз Александър Първи Батенберг през 1881 – 1885 г. Първоначално дворецът се е казвал Сандрово от умалителното име на княза на италиански език – Сандро. Впоследствие през 1893 г. княгиня Мария Луиза Бурбон – Пармска го преименува на Евксиноград, което от гръцки значи „гостоприемният град“, и идва от името, с което гърците наричат Черно море – „Понтос Евксинос“ или още „Гостоприемното море“.

История и важни факти

Александър Първи Батенберг е първият княз след освобождението на България от турско робство. Някога князът не е имал нито дворец, нито резиденция. Затова се взема решение да се изгради лятна резиденция до морето. Първо започва строежът на двореца, а след това постепенно и на парковете около него. Въпреки че името е сменено на „Евксиноград“, много от приближените на княза го наричат „Сандрово“.

С двореца „Евксиноград“ е свързано едно от най–важните събития в нашата велика и дълга история. Точно тук, на това място, князът подписва указа за Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това става на 6 септември 1885 г.

Когато след години князът абдикира от престола, държавата решава да откупи двореца и прилежащите му имоти, за да остане българска собственост. Следващият владетел, който използва резиденцията, е Фердинанд Идвайки в България, той наема двореца, разширява го и го облагородява почти до сегашния му вид.

Сградата на двореца е една от най–изящните от този период на нашата история. Първоначалният проект за главната сграда на „Евксиноград” е бил изготвен от австрийския архитект Виктор Румпелмайер. Неговото виждане е било, че резиденцията трябва да е във френски шато-стил. Сградата е завършена през 1893 г., когато и с указ подписан от Фердинанд, неговата съпруга Мария-Луиза преименува двореца от „Сандрово“ на „Евксиноград“.

Българската царица, за която почти не чуваме

 

Дворецът е бил любимо място и на втората съпруга на цар Фердинанд – царица Елеонора. Тя е прекарвала по–голямата част от времето си тук и именно на това място тя умира на 12 септември 1917 г.

В периода 1946–1991 г. дворецът става национален и там са почивали членове на БКП, Политбюро, Министерски съвет и други правителствени служители, които са заемали по – високи постове в държавата.

В наши дни дворецът „Евксиноград“ е резиденция на държавата и правителството. Той е достъпен за посещения на групи от минимум 10 души, с предварително записване и максимална продължителност до 1 час и 30 минути.

В двореца всяка година се провежда оперният фестивал „Опероса“.

На първия етаж на сградата на двореца има голям и просторен хол, който е свързан с няколко приемни зали, музикален салон, трапезария, кабинет и работни помещения. На втория етаж се намират царските спални и стаите за гости.

Под главната тераса на двореца ще видите вграден един много интересен монумент. Това е централния фронтон от покрива на френския замък „Сент Клу“. На него може да се види френският кралски герб. Той е бил пренесен във вагон на „Ориент-експрес“ камък по камък през 1891 г. Замъкът „Сент Клу“ е бил разрушен през 1870 г. по време на Френско-Пруската война. Ще се запитате защо са положени толкова усилия за да се пренесе в Евксиноград? Ами той е бил от огромно значение за семейството на Фердинанд I, след като точно там на 20 Април 1843 г. е била сватбата на родителите му (Аугуст фон Сакс-Кобург-Гота и Клементина Бурбон-Орлеанска). По този начин той запазва част от семейните спомени.

Дворцовият парк

Едно от най–красивите и романтични места в двореца е неговият парк. Неговият строеж и облагородяване започва през 1888 г. по идея на френския дендролог Ноймайер от прочутата и престижна „Горска академия“ в Тарант, Германия.

Първият етап на парка отнема доста време от 1890 г до 1914 г., след това върху него работят и други прочути архитекти и дендролози - Жан Ман Мориезе и чехите Антон Краус и Йозеф Крежан. Голям принос има и българинът Димитър Георгиев.

В парка има над 50 000 дръвчета от 310 различни видове, които са внесени от много места – Цариград, Италия, Франция, Унгария и други. През първия етап са били засадени вековните видове иглолистни, хвойнови и широколистни дървета и храсти. Най - нтензивни са били засажданията в периода 1900 – 1910 г. В парка на двореца „Евксиноград“ има и доста редки видове, които могат да се видят и днес.

От 1921 г. дворцовият парк се причислява към Царските ботанически градини. През същата година, парк „Евксиноград“ е обявен и за ботаническа градина, а през 1992 г. е деклариран като паметник на градинското парково изкуство. Източно от оранжериите може да видите красивата „английска градина“, която е парков кът с голямо разнообразие от дървесни и храстови видове.

Ако тръгнете от двореца към морето, ще видите градината с езерото, известна с името „Водни огледала“ поради интересното оптическо въздействие, което имат плаващите водни лилии. Като завършек на цялата тази красота има статуя на Нептун с няколко ангелчета. В най-източния край на парка, на самия бряг, сред скалите се намира каменният царски трон.

В двореца има и винарска изба с много пивки вина от различни сортове грозде. Един от управителите на избата е бил Христо Георгиев, който е и автор на първия учебник по винарство в България.

На територията на дворцовия парк има и три оранжерии – френска, холандска и оранжерия с висока и ниска растителност.

Най-старото известно дърво във Варненския регион е „Хималайският Кедър“. Възрастта му е 130–135 г., а диаметърът на обиколката му е около 2 м. Срещу него се намира „Калифорнийският кедър“.

Телефонна централа

На територията на „Евксиноград“ има още една много интересна сграда, за която се смята, че строежът ѝ почва по същото време с двореца. Това е т.нар. „Телефонна палата“ или още „Телефонна централа“. Предполага се, че и тук проектът за сградата е бил на архитект Румпелмайер.

Първоначално сградата е била построена като помощна постройка за кухня и казарми, но в последствие казармени помещения са изградени в друга част на дворцовия комплекс.

Дворецът „Евксиноград“ макар и не толкова голям, колкото други европейски дворци, е много красив, интересен и прекрасен за една романтична морска екскурзия. Той носи своето величие за едни отминали времена, в които в България е имало царе, принцеси и принцове.

Дворецът е част от нашата история и като такъв определено смятам, че има място в листата ни с мечтани пътешествия в България.

Още от автора:

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Всеки предвидлив мъж, на път за морето, прави две-три обиколки на Околовръстното, за да може жената до него да се сети какво е забравила да…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Пожарът в Гърция отново се разгоря, достигна границата на България

Пожарът в Гърция отново се разгоря, достигна границата на България

Свят Преди 32 минути

Гръцките власти са спрели да гасят по въздух

Жертви и ранени след руски удари в Украйна

Жертви и ранени след руски удари в Украйна

Свят Преди 1 час

Нападения има и срещу пристанищния град на река Дунав Измаил

<p>Руски частен готвач е арестуван, готвел саботаж на Олимпиадата</p>

Руски частен готвач е арестуван в Париж, готвел саботаж на Олимпиадата

Свят Преди 2 часа

Разузнавателните служби са го следили в продължение на месеци, преминал е и през България

<p>Лъже ли Тръмп за ръста си?</p>

Колко високи са членовете на семейството на Тръмп

Свят Преди 3 часа

Всички членове на семейство Тръмп имат поразителен ръст

Стоянов за сигнала на Пеевски: Нямам информация

Стоянов за сигнала на Пеевски: Нямам информация

България Преди 3 часа

Стоянов: Нямам конкретика, предишните дни не е получаван

Главчев отговори на Радев за посланика ни в Украйна

Главчев отговори на Радев за посланика ни в Украйна

България Преди 3 часа

Главчев: За временно управляващ такива процедури не се изискват

Снимката е илюстративна

Държавите, в които празненствата никога не спират

Любопитно Преди 3 часа

Коя е държавата с 35 официални празника

<p>Светът подобри рекорда за най-горещ ден само за 24 часа</p>

Земята се "наслади" на най-горещия ден в историята си в понеделник

Свят Преди 4 часа

Учените очакват шокиращите климатични рекорди да продължат

Откриха античен саркофаг на плажа във Варна (СНИМКИ)

Откриха античен саркофаг на плажа във Варна (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Културната ценност е от периода на Римската империя

Депортиране и масово задържане: Ще се пребори ли Тръмп с имиграцията в САЩ

Депортиране и масово задържане: Ще се пребори ли Тръмп с имиграцията в САЩ

Свят Преди 4 часа

Републиканците настояват, че не става въпрос за блокиране на имиграцията, а за предотвратяване на незаконното пребиваване в САЩ

.

Великобритания: Путин има нужда от 5 г., за да попълни руската армия, загубите достигат 550 хил.

Свят Преди 5 часа

Повече по темата може да прочетете в следващите редове

Русия: Детската болница в Киев е поразена с украински ракети

Русия: Детската болница в Киев е поразена с украински ракети

Свят Преди 5 часа

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова повтори позицията на Москва

Как Сикрет Сървис се провали с охраната на Тръмп

Как Сикрет Сървис се провали с охраната на Тръмп

Свят Преди 5 часа

Двама служители на службите за сигурност са напуснали позициите си малко преди стрелбата по Тръмп

ЕК: Препоръчахме на България промени в Конституцията, защото наблюдавахме трайни проблеми

ЕК: Препоръчахме на България промени в Конституцията, защото наблюдавахме трайни проблеми

Свят Преди 5 часа

В Брюксел представят годишния доклад за върховенството на закона в ЕС

Пожар спря движението на влакове между Стара Загора и Горна Оряховица

Пожар спря движението на влакове между Стара Загора и Горна Оряховица

България Преди 5 часа

Огънят пламнал в района на жп гара Дъбово

Снимката е илюстративна

Руски икономист почина след падане от позорец

Свят Преди 5 часа

Вижте и останалите мистериозни смъртни случаи