0

З авлaдяването на Ацтекската империя е може би едно от най-значимите покорявания от европейците върху населението на Америка. То е толкова голямо, интересно и важно, че и след повече от 500 години вълнува историци, археолози и любители на историята.

Но как точно се стига до това завладяване и коя е жената, която стои в основата на всичко това, най-вече колко точно е голяма нейната роля в това, и до каква степен е имала влияние над самия Ернан Кортес?

Коя е Малинче?

Малинче, Ла Малинче или Малинали, коя е тя и защо е толкова важна за световната история и за падането на великата империя на Ацтеките? През вековете нейното име някак остава и се запомня като олицетворение на предателството и то едно от най-лошите предателства – срещу собствената родина и народ. Но дали това е съвсем вярно или тя е имала и други мотиви зад това „предателство“?

Предполага се, че Малинче е родена около 1500 г. За съжаление обаче и нейната съдба се оказва никак не лека, като на много други жени, които са оставили своя отпечатък в историята. Тя е родена в етническата група Науа, която се намира на полуостров Юкатан в Северна Америка. Малинче израства в район между древната Майска империя и новосъздадената тогава, агресивна Ацтекска империя със столица Теночтитлан, което се явява местоположението на сегашното Мексико Сити.

Още на 8-годишна възраст малката Малинали е поробена. Не става ясно точно по какъв начин става това, но има две известни хипотези. Едната от тях е, че детето е отвлечено по време на обсада или е било продадено от собствените си родители. Тогава робството е често срещано явление в Централна Америка, затова не е изненадващо, че семейството ѝ е способно да я размени за някои нужни потребности от бита. Някои казват, че именно това е една от причините за нейното предателство – отмъщение. Други смятат, че и тя като всички поробени от Кортес и испанците, просто не е имала избор и е изпълнявала заповеди, за да може да оцелее. Къде обаче се крие истината никой не може да каже с пълна точност. Дори съществува хипотеза, че тя искрено е обичала Кортес.

До този момент в своя живот, Малинали, говори науатъл, езикът на ацтеките, но тъй като е била заобиколена от непознатия за нея Юкатек Мая, като резултат момичето много бързо се научава как да използва чуждата до тогава за нея реч. Тя е била много будно дете, съобразително и бързо учещо се. През последвалите години е напълно възможно да е живяла на различни места. Съдбата ѝ коренно ще се промени с появата на първите испански изследователи през 1518 година. Новодошлите европейци доста бързо се настаняват на полуостров Юкатан и осъществяват контакт с местното население на Централна Америка. Тази среща ще се окаже доста съдбоносна и важна – началото на продължителна европейска намеса върху региона. 

Как попада Малинче при Кортес?

Ролята ѝ в завладяването на ацтекската империя и помощта, която оказва на Кортес и неговите хора е наистина безценна. Тя се явява като преводач между испанците и местните, тъй като е знаела няколко езика.

Ла Малинче или още „дамата на Кортес“ се появява в неговата свита като част от 20 роби подарък от местните за новодошлите. Бързо се разбира, че Малинче е доста по различна от всички, че говори два местни езика и се учи бързо и за това Кортес я прави част от своята свита, за да може по-лесно да се разбира и да преговаря с местното население.

С Малинали, както още е известна, като свой интерпретатор и посредник сред местните, Кортес успява да спечели доверието им, заради каузата си да завладее ацтекската империя. По това Малинали става известна и като Малинцин, науталско преобразуване на името ѝ, което предава едно известно величие на нейната особа, почти граничеща с кралското. Също така е наричана Ла Малинче от самите испанци. Ла-то преди името ѝ означава “Лейди” и ѝ придава повече уважение и грациозност сред конкистадорите.

Много изследователи и историци са на мнение, че Кортес е нямало да успее да завладее империята на ацтеките без помощта на своята Малинче. Дали това е така, няма как да сме напълно сигурни. Но за сметка на това е почти сигурно, че тя освен преводач и посредник е била и доста голям помощник на Кортес. Дори се предполага, че тя е успяла да предупреди експедицията на Кортес за някаква предстояща засада от местното население, което в последствие също се оказва ключово за хода на събитията.

Имало ли е любов между Малинче и Кортес?

Има и още една хипотеза, в която може би ще изберат да вярват по-скоро романтиците, но не е изключена. Твърди се, че Малинче е родила син на Кортес – Мартин, който е станал любимец на баща си. Дали е помогнала на Кортес от любов, от жажда за мъст, от борба за самосъхранение или нещо друго, факт е, че тя има огромен принос в това Ернан Кортес да завладее напълно великата империя на ацтеките.

По данни на различни учени се предполага, че Малинче е била много красива жена и Кортес също е бил лудо влюбен в нея. Звучи като роман или филм – в основата на това велико завоевание да лежи една любовна история между пленена местна жена и нейният завоевател. Това разбира се не е изключено.

Презряна или разбрана е Малинче от своя народ?

Макар да са минали повече от 500 години от това велико историческо събитие, мексиканците все още таят смесени чувства към образа на Малинче. Някои я презират заради това предателство и смятат, че ако не е била тя, ходът на тяхната история е щял да бъде съвсем друг, други я съжаляват, защото още от дете е била робиня и според тях е правила всичко това с цел да запази живота си, а трети вярват, че го е направила от любов, макар и да се е разкъсвала отвътре, че предава собствения си народ. Като, че ли има зрънце истина във всяка от тези версии. Разбира се, има известен брой доказателства в полза на всяка една от тях, но историците не са се обединили все още около никоя. Възможно е всички тези неща да са били верни, а може и Малинче просто да е била съвсем друг тип човек от своето племе, да е жадувала за власт, богатство, положение или нещо друго.

След тоталния погром на една от най-великите империи за всички времена, тази на ацтеките, Малинали продължава да живее с Ернан Кортес за още известно време. През 1522 г. , както споменах, се ражда техният син Мартин, заради което е наричана “майката на метисите”, потомците на смесени бракове на европейци и американски индианци. За жалост тяхното съжителство няма как да продължи дълго, защото Кортес е женен. Когато неговата съпруга пристига в Мексико през 1524 г. а на Ла Малинче ѝ е наредено да напусне дома му.

Малинче – свободната испанка

След това се знае, че се омъжва за Хуан Харамильо, който е испански благородник и му ражда дъщеря. От съжителството си с Хуан, се знае, че Малинче е официално призната като свободна испанска благородница и децата ѝ също ще станат част от мексиканската и испанската аристокрация, но за съжаление съдбата ѝ е отредила друго и тя няма да доживее да го види. През 1529 г. като повечето си индиански връстници и сънародници, тя също става жертва на едрата шарка и умира.

Нейната история безспорно е много интересна, завладяваща, романтична, дори с малко повече въображение може да се оприличи на трилър с леко загатване на любовна нотка. Няма никакво съмнение, че Малинче е много важна част от европейската, мексиканската и световната история, тъй като тя съвсем пряко и много умело успява да помогне на Кортес в завладяването на империята на ацтеките. Може би заради подобни истории е толкова известна и точна фразата: „Зад всеки успял мъж стои по една жена“.

Дали Кортес нямаше и сам да се справи с това завоевания, ако никога не беше срещнал Малинче, няма как да знаем, но тогава със сигурност историята щеше да е по-различна, тъй като всеки момент, всяка намеса и всеки човек е важен за последвалите събития и определено без нейната трайна намеса нищо нямаше да е такова, каквото го познаваме днес, що се отнася до Кортес, експедицията му и завладяването на империята на ацтеките. Освен това, няма ли жена, няма интрига, няма интерес и историята нямаше да е така пикантна и вълнуваща.

Малинче определено заслужава своето почетно място сред великите жени, които са променили хода на световната история. А както добре знаем те не са никак малко и много често се оказва, че не само играят ключова роля в дадено историческо събитие, но понякога дори главна такава. Малинче или Ла Малинче, тази толкова важна „лейди“ в завоеванието на Кортес определено има една от главните роли в тези събития от преди повече от 500 години и трябва да и се отдаде нужното внимание. Защото не е никак лесно да си жена в един мъжки свят, особено тогава, преди 500 години, когато не само, че светът, властта и всичко значимо принадлежи на мъжете, но и повечето жени били взимани за робини. За това Малинче е толкова важна и интересна личност, защото трудно по онова време е можело да се види жена на подобна важна позиция и то с такава важна отговорност – преговори и превод между испанците и местните с цел завладяване на тяхната империя.

Лично за мен Малинче е била смела, горда жена, която може би е искала повече от своя живот, искала е повече от това да бъде робиня. Може би и тя като много други подтиснати жени е мечтала за любов, за власт, за известност, че дори за отмъщение. Тя дори може да се каже, че е събирателен образ за много жени в нейното положение и с нейните желания. Просто в случая на Малинче, съдбата ѝ е дала шанс да бъде по-различна от това, което е било отредено за нея, да се измъкне от робството и от живот, който не зачита особено жените, освен като майки и домакини.

Тя определено може да служи за пример и днес на много други жени, които се намират в нейното или подобно състояние, на така да се каже „съвременно поробване“.

Още от автора:

Да опознаем планетата си: 30 изумителни факта за Земята

Странен, но гениален: Най-интересните и странни изобретения на Тесла

"Място, където могат да се чуят гласовете на боговете": Обвитите в мистерия градове на маите

Елин Пелин - "художникът", възпяващ българското село, църквата и морала

"Истинският" Шекспир и скритите послания зад неговото творчество

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 22 минути

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 30 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 1 час

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 3 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 4 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 12 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 16 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа