4

К огато през Бронзовата епоха първите жители на района решават да изградят селището Помпей по склоновете на вулкана Везувий (където почвата е толкова плодородна, че почти всичко расте), едва ли са предполагали, че това е един спящ огнен гигант, който всеки момент може да се събуди и бързо и яростно да унищожи всичко по пътя си.

Дълги години точно тези вулкански склонове са едни от най-важните за земеделието на Италия, защото вулканичната скала е богата на различни компоненти, които се смесват с почвата и така правят една наистина плодородна и благодатна земя, що се касае до земеделието.

Разхождайки се из руините на Помпей, човек си дава сметка колко може да е опустошителна силата на природата и как всичко може да се промени за ден, дори само за миг.

Изригването на Везувий през 79 г. сл. Хр. е може би най-унищожителното и запомнящо се изригване на вулкан, защото то погребва един град, една цяла цивилизация, погребва самите хора под тонове пепел сякаш не ги е имало, сякаш в един момент си пазаруват в някое дюкянче, а в следващия - застиват завинаги в огнената прегръдка на лавата.

Източник: iStock/Getty Images

Една от жертвите на това изригване е римският учен Плиний Стари, който е написал „Естествена история“ в 37 тома и е имал особен интерес към природните науки като геология, минералогия и други. При самото изригване Плиний Стари е бил командващ на флота при Мизена и се е втурнал да помага, но за съжаление лавата и пепелта поглъщат и него.

История на града преди изригването на Везувий

Много митове и легенди се разказват за това как точно е основан град Помпей. Някои исторически данни твърдят, че на това място е имало селище още през 1 хилядолетие пр. Хр. Според други предания, градът Помпей е основан от Херакъл, но всъщност основателите на Помпей са оските. Това е староиталийски народ, който е населявал главно регион Кампания, където се намира и град Помпей.

Един от най-важните етапи в развитието на Помпей е неговият т.нар. „Римски период“, когато той е важен център в Римската империя. Помпей е бил място за срещи на римската аристокрация най-вече по времето на император Август.

В амфитеатъра на Помпей са се провеждали множество битки на гладиатори. Той е събирал около 20 000 души. През 59 г. обаче Нерон забранява да се провеждат гладиаторски битки в Помпей за период от 10 години заради едно наистина кърваво събитие.

Източник: iStock/Getty Images

Помпей е бил едно кипящо от живот градче, важен икономически център на Римската империя и много красив в архитектурно отношение.

Земетресението – предвестник на голямата трагедия

Няколко години преди изригването на Везувий, през 62 г., силно земетресение разтърсва Везувий и засяга значително Помпей. Щетите са много големи и градът не може да се възстанови напълно в някогашния си блясък. Самото земетресение е ранен предвестник на изригването, но кой би предположил, че нещата ще се развият толкова бързо и неочаквано и ще имат такъв трагичен край.

24 август 79 г. – денят на Апокалипсиса

Ден като всеки друг, но не и за жителите на Помпей. Сутринта всичко изглежда нормално в града, всеки е тръгнал да върши ежедневните си задачи, без да подозира, че там на върха, лава, бълбукаща години наред под земната кора, се надига заплашително.

Везувий изригва абсолютно внезапно и неочаквано. Всичко става толкова бързо, че няма време за кой знае каква реакция от страна на местното население. Въпреки че експлозията е много мощна и внезапна, различни източници твърдят, че повечето местни някак не осъзнават реалната опасност и сериозност на ситуацията. Следва и втора експлозия с изхвърляне на прах и гореща лава. Това изригване на Везувий е толкова мощно, че учените твърдят, че такова може да се случи средно на хиляда години.

Източник: iStock/Getty Images

Освен че Везувий изхвърля прах, лава и пепел, започват да „валят“ и парчета пемза, които падат с огромна скорост на земята и са направо смъртоносни. Повечето жители умират от газовете, летящата пемза и дори от страх. Голяма част от оцелелите след 15 часовото „представление“ на Везувий пък умират от горещата лава и високите температури. Помпей прилича на истински земен ад. Някога процъфтяващ град в Римската империя, сега застинал завинаги под тоновете вулканска пепел.

Заедно с Помпей са погребани и други градове в близост – Херкулан, Сртабии, Оплонт, Левкопетра, Таврания и други. Но някак в историята се помни най-вече името на Помпей – градът, чиито жители са погребани под тоновете пепел, застинали в бягащи и молещи се пози. Подобна трагедия от такива мащаби се случва рядко и да се надяваме, че бъдещето на Везувий или друг активен вулкан по света, не крие подобни неприятни изненади.

Разкопки

Повече от 1500 години град Помпей и неговите жители стоят погребани под тоновете пепел и скали от Везувий и никой не знае, че те са там.

Източник: iStock/Getty Images

През годините след изригването на вулкана, мястото е населявано периодично и за малко. Различни иманяри са намирали ценни артефакти и за съжаление те са се изгубили завинаги. Въпреки това все още никой не си дава сметка какво лежи под тази скална маса.

Въпреки трагедията, която се е случила през 79 г., под тоновете пепел „Мъртвият град“, както по-късно го наричат, е бил запазен изключително добре.

Градът е открит съвсем случайно през XVI век от Доменико Фонтана при прокопаването на подземен канал за отклоняване на река Сарно, той открива множество ценни предмети и колкото повече напредва изкопната дейност, толкова повече започва Помпей да разкрива своите тайни – погребани сгради, артефакти и най-ужасяващото – хиляди застинали тела в прегръдката на вулканската пепел.

През годините разкопките са спирани и подновявани и чак през 1763 г. е открит надпис, който казва, че именно това е древният римски град Помпей.

Археологическите разкопки показват, че Помпей е бил гъсто населен дори извън своите градски стени. В района, който днес е известен с името Ботаро дори са разкопани множество колонади с магазини, чието съдържание подсказва, че там е имало снабдители и аптекари. Тези факти, а и много други, подкрепят идеята, че Помпей е бил много по-голям от предполагаемия град в стените. Едни твърдят, че това са били предградия на Помпей, а други, че дори са малки отделни селища, чиито имена не са известни. Въпреки това най-разпространената версия си остава тази, че те са част от град Помпей.

Археологическите разкопки показват нещо много важно за Помпей – повечето му жители са били богати, аристократи и явно са заемали важни позиции в Римската империя. За това се съди по къщите, които са открити. Например една такава е къщата на Умбриций Скаурус. Някога е принадлежала на командира на помпейските бранители срещу обсадата на Сула. Тя е била богато украсена, имала е цели три приемни зали или атриуми и прекрасна колонада от едната страна. Къщата е разполагала дори с частна баня, нещо, което по онова време е било характерно само за наистина видни римски жители.

Има множество подобни къщи в Помпей, което навежда историците на мисълта, че градът наистина е бил с предимно богато население.

Трагедията, случила се в подножието на Везувий е поредното доказателство как нито един човек, било той благородник или роб, не е по-голям от природата и нейната мощ.

Още от автора:

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 14 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 16 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 17 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 18 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа