4

К огато през Бронзовата епоха първите жители на района решават да изградят селището Помпей по склоновете на вулкана Везувий (където почвата е толкова плодородна, че почти всичко расте), едва ли са предполагали, че това е един спящ огнен гигант, който всеки момент може да се събуди и бързо и яростно да унищожи всичко по пътя си.

Дълги години точно тези вулкански склонове са едни от най-важните за земеделието на Италия, защото вулканичната скала е богата на различни компоненти, които се смесват с почвата и така правят една наистина плодородна и благодатна земя, що се касае до земеделието.

Разхождайки се из руините на Помпей, човек си дава сметка колко може да е опустошителна силата на природата и как всичко може да се промени за ден, дори само за миг.

Изригването на Везувий през 79 г. сл. Хр. е може би най-унищожителното и запомнящо се изригване на вулкан, защото то погребва един град, една цяла цивилизация, погребва самите хора под тонове пепел сякаш не ги е имало, сякаш в един момент си пазаруват в някое дюкянче, а в следващия - застиват завинаги в огнената прегръдка на лавата.

Източник: iStock/Getty Images

Една от жертвите на това изригване е римският учен Плиний Стари, който е написал „Естествена история“ в 37 тома и е имал особен интерес към природните науки като геология, минералогия и други. При самото изригване Плиний Стари е бил командващ на флота при Мизена и се е втурнал да помага, но за съжаление лавата и пепелта поглъщат и него.

История на града преди изригването на Везувий

Много митове и легенди се разказват за това как точно е основан град Помпей. Някои исторически данни твърдят, че на това място е имало селище още през 1 хилядолетие пр. Хр. Според други предания, градът Помпей е основан от Херакъл, но всъщност основателите на Помпей са оските. Това е староиталийски народ, който е населявал главно регион Кампания, където се намира и град Помпей.

Един от най-важните етапи в развитието на Помпей е неговият т.нар. „Римски период“, когато той е важен център в Римската империя. Помпей е бил място за срещи на римската аристокрация най-вече по времето на император Август.

В амфитеатъра на Помпей са се провеждали множество битки на гладиатори. Той е събирал около 20 000 души. През 59 г. обаче Нерон забранява да се провеждат гладиаторски битки в Помпей за период от 10 години заради едно наистина кърваво събитие.

Източник: iStock/Getty Images

Помпей е бил едно кипящо от живот градче, важен икономически център на Римската империя и много красив в архитектурно отношение.

Земетресението – предвестник на голямата трагедия

Няколко години преди изригването на Везувий, през 62 г., силно земетресение разтърсва Везувий и засяга значително Помпей. Щетите са много големи и градът не може да се възстанови напълно в някогашния си блясък. Самото земетресение е ранен предвестник на изригването, но кой би предположил, че нещата ще се развият толкова бързо и неочаквано и ще имат такъв трагичен край.

24 август 79 г. – денят на Апокалипсиса

Ден като всеки друг, но не и за жителите на Помпей. Сутринта всичко изглежда нормално в града, всеки е тръгнал да върши ежедневните си задачи, без да подозира, че там на върха, лава, бълбукаща години наред под земната кора, се надига заплашително.

Везувий изригва абсолютно внезапно и неочаквано. Всичко става толкова бързо, че няма време за кой знае каква реакция от страна на местното население. Въпреки че експлозията е много мощна и внезапна, различни източници твърдят, че повечето местни някак не осъзнават реалната опасност и сериозност на ситуацията. Следва и втора експлозия с изхвърляне на прах и гореща лава. Това изригване на Везувий е толкова мощно, че учените твърдят, че такова може да се случи средно на хиляда години.

Източник: iStock/Getty Images

Освен че Везувий изхвърля прах, лава и пепел, започват да „валят“ и парчета пемза, които падат с огромна скорост на земята и са направо смъртоносни. Повечето жители умират от газовете, летящата пемза и дори от страх. Голяма част от оцелелите след 15 часовото „представление“ на Везувий пък умират от горещата лава и високите температури. Помпей прилича на истински земен ад. Някога процъфтяващ град в Римската империя, сега застинал завинаги под тоновете вулканска пепел.

Заедно с Помпей са погребани и други градове в близост – Херкулан, Сртабии, Оплонт, Левкопетра, Таврания и други. Но някак в историята се помни най-вече името на Помпей – градът, чиито жители са погребани под тоновете пепел, застинали в бягащи и молещи се пози. Подобна трагедия от такива мащаби се случва рядко и да се надяваме, че бъдещето на Везувий или друг активен вулкан по света, не крие подобни неприятни изненади.

Разкопки

Повече от 1500 години град Помпей и неговите жители стоят погребани под тоновете пепел и скали от Везувий и никой не знае, че те са там.

Източник: iStock/Getty Images

През годините след изригването на вулкана, мястото е населявано периодично и за малко. Различни иманяри са намирали ценни артефакти и за съжаление те са се изгубили завинаги. Въпреки това все още никой не си дава сметка какво лежи под тази скална маса.

Въпреки трагедията, която се е случила през 79 г., под тоновете пепел „Мъртвият град“, както по-късно го наричат, е бил запазен изключително добре.

Градът е открит съвсем случайно през XVI век от Доменико Фонтана при прокопаването на подземен канал за отклоняване на река Сарно, той открива множество ценни предмети и колкото повече напредва изкопната дейност, толкова повече започва Помпей да разкрива своите тайни – погребани сгради, артефакти и най-ужасяващото – хиляди застинали тела в прегръдката на вулканската пепел.

През годините разкопките са спирани и подновявани и чак през 1763 г. е открит надпис, който казва, че именно това е древният римски град Помпей.

Археологическите разкопки показват, че Помпей е бил гъсто населен дори извън своите градски стени. В района, който днес е известен с името Ботаро дори са разкопани множество колонади с магазини, чието съдържание подсказва, че там е имало снабдители и аптекари. Тези факти, а и много други, подкрепят идеята, че Помпей е бил много по-голям от предполагаемия град в стените. Едни твърдят, че това са били предградия на Помпей, а други, че дори са малки отделни селища, чиито имена не са известни. Въпреки това най-разпространената версия си остава тази, че те са част от град Помпей.

Археологическите разкопки показват нещо много важно за Помпей – повечето му жители са били богати, аристократи и явно са заемали важни позиции в Римската империя. За това се съди по къщите, които са открити. Например една такава е къщата на Умбриций Скаурус. Някога е принадлежала на командира на помпейските бранители срещу обсадата на Сула. Тя е била богато украсена, имала е цели три приемни зали или атриуми и прекрасна колонада от едната страна. Къщата е разполагала дори с частна баня, нещо, което по онова време е било характерно само за наистина видни римски жители.

Има множество подобни къщи в Помпей, което навежда историците на мисълта, че градът наистина е бил с предимно богато население.

Трагедията, случила се в подножието на Везувий е поредното доказателство как нито един човек, било той благородник или роб, не е по-голям от природата и нейната мощ.

Още от автора:

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 34 минути

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 53 минути

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 1 час

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 9 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 10 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 10 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 12 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 12 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 13 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 13 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 13 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 13 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 14 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 14 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 14 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“