1

И станбул или Цариград – мост между два свята, свързващ Европа и Азия. Той е най-посещаваният град в Турция. Играе ролята на порта между Изтока и Запада. Той е цветен, колоритен, шумен, модерен, старинен и изобщо всичко, което ви дойде на ум – това е Истанбул.

Красотата на града се допълва от Босфора, който свързва Черно и Мраморно море. За Истанбул се знае много, но колко още тайни и скрити места има този град от приказките?

Разходка из града, в който се прегръщат двата свята

История, митология и легенди

Археолозите твърдят, разбира се на базата на намерени артефакти, че тези земи са били населявани още през 7000 – 5000 година пр.н.е. Открити са множество глинени съдове и други останки, които свидетелстват за това.

Най-древното име на Истанбул е Византион. Думата има гръцки корен. Много историци твърдят, че Византион е колония на Мегара, чиито жители са се преселили тук от Средна Гърция.

Според древната митология основоположникът на Истанбул е Визанс, от където идва и името Византион. Предполага се, че той е син на тракийско полубожество. Друга легенда пък разказва, че Визанс е син на самия бог на морето Посейдон и на Кероесса.

Името Константинополис градът получава на много по-късен етап, когато през 330 г. римският император Константин I го прави столица. След приемането на християнството Константинополис става много важно религиозно средище. Именно император Константин е този, който украсява града с наистина внушителни сгради в архитектурно отношение. Всеки следващ император прибавя по нещо от себе си в този толкова интересен и космополитен град.

През 1453 г., османците завладяват града, който по това време все още е известен под името Константинополис или само Полис.

По време на османския период обаче е известен като Стимбол, Естанбул и Истамбол, като на малко по-късен етап се превръща в Истанбул.

Някои забележителности в Истанбул

 • Обелискът на Теодосий – най-старият обелиск в Истанбул се намира на Хиподрума. Той е бил издигнат през 1500 пр.н.е. пред храма в Хиерополис, Египет, в чест на фараон Тутмос Трети. Обелискът е изпратен още по времето на император Константин, но точната година не е съвсем ясна. Но какво всъщност пише на този интересен паметник? Тутмос Трети е искал да обезсмърти името си и е заповядал неговите завоевания да бъдат написани върху обелиска под формата на поетични надписи. Той е поставен върху част от колона, на чиито страни се виждат надписи на гръцки и латински език.
 • Извитата (змийска колона) – тя също се намира на Хиподрума, в непосредствена близост до обелиска. Историята на колоната е доста интересна – малките гръцки княжества се обединили срещу персите и спечелили две битки при Саламис (480 г. пр.н.е ) и при Платея (479 г.пр.н.е.). След това те претопили военните доспехи и с тях издигнали паметник, символ на победата им, който поставили пред светилището на Аполон в Делхи. Една легенда разказва, че този паметник предпазва Истанбул от змии, усойници и скорпиони.
 • „Света София“ – това може би е най-значителният архитектурен и исторически паметник не само за Истанбул, ами дори за целия християнски свят. Намира се на площад Султанахмет, точно срещу джамията Султанахмет или, както още се нарича – „Синята джамия“. Тя е впечатляваща както отвън, така и отвътре. Цели 916 г. е била християнски храм, а 481 г. е изпълнявала ролята на джамия. След това от 1935 г. е превърната в музей, до съвсем скоро, когато бе взето решение, че отново ще бъде джамия, което е наистина жалко, защото освен, че много повече време е била християнски храм, в момента подобна сграда е най-добре да е музей, който да разказва за цялата ѝ история през годините.

Изграждането на Света София започва още по времето на император Константин Първи и е завършена по времето на император Константин Втори. Базиликата има дълга история, тежка история, която хората помнят и до днес. Минала през какво ли не - пожари, пълно унищожение, превръщане в джамия, Света София е устояла на времето и премеждията и се е запазила до днес.

"Света София" в Истанбул

Освен със своята архитектура тя е известна и с красивите си мозайки. Всички повърхности, арки и сводове са украсени с много интересни мозайки.

Исторически данни сочат, че Света София е най-старата сграда в Истанбул след неговото завладяване.

Голяма част от християнските символи и рисунки са били заличени, когато е била превърната в джамия. Част от тях са разкрити, докато тя е действащ музей.

 • Водохранилището (Дворецът Йеребатан) – това е още една сграда, която е построена по времето на император Константин Първи. Планът на водохранилището е бил начертан от немски подводничари по време на Първата световна война. В него има общо 336 колони.
 • Джамията „Султанахмет“ (Синята джамия) – това е един истински архитектурен шедьовър сред джамиите. Тя се нарича още Синята джамия заради синия цвят на плочките. Тази джамия заема много важно място в османската история. Тя е построена по желание на султан Ахмет Първи, като се твърди, че това става след един негов сън. Султанът държал джамията да се построи с много голяма прецизност и внимание към най-малкия детайл. Тя има осем врати, три от които се отварят към площада. В наши дни се виждат седем от тези врати, тъй като осмата в западното крило е зазидана.

Една легенда разказва, че султанът искал четири златни минарета, но той построил шест обикновени. Объркването дошло от това, че думите за числото шест и за злато били едни и същи.

 • Дворецът – музей „Топкапъ“ – този истински архитектурен шедьовър е построен от султан Меьмет в периода 1460 – 1478 г. като седалище на Османската империя и едновременно с това като жилище на Османската династия. В двореца освен стаи има харем, хазна, библиотека, оръжейна и конак. Библиотеката е много красива и е построена от Султан Ахмет Трети през 1719 г. тя се състои само от един етаж. Рафтовете, на които се намират книгите, са изключително красиви и са инкрустирани със седеф, слонова кост и изящна дърворезба. Дворецът е наистина много впечатляващ, както като постройка, така и от към обзавеждане и украси.
 • Покритата чаршия (Капалъ Чаршъ) – най-голямата търговска улица в Истанбул е пълна с всякаква стока. Мястото е толкова цветно и колоритно, че дори да не си купите нищо, пак си заслужава да се види. Историята на улицата датира още от древни времена. Улицата се състои от три главни части и множество улици. Не забравяйте да внимавате от къде минавате, защото като нищо може да загубите тук.
"Капалъ чарши" - магнит за туристите и техните пари
 • Дворецът „Долмабахче“ – още едно много изящно архитектурно бижу. Той е наистина много впечатляващ. Има 285 стаи, 46 зали, 6 бани и 68 тоалетни. В една от залите има огромен полилей, който тежи цели 5.5 тона. Султанските покои са едни от най-красивите стаи в двореца. Те се състоят от две големи помещения, които се наричат Синята и Розовата зала според цвета на декорацията в стил рококо и барок. Дворецът е пълен и с кристални камини, кристални парапети, кристални огледала, кристални свещници и още много други красиви предмети.
 • Разходка с корабче по Босфора – това също е една мини екскурзия, която не бива да се пропуска. Погледът върху Истанбул от водата е съвсем различен, но също толкова романтичен.

Интересни факти за Истанбул

 • Истанбул е петият по големина град в света и един от най-дългите – цели 250 километра
 • Истанбул през вековете е имал над 40 имена, от които 18 са по време на османската империя. Някои от тях са: Византион, Августа Антония, Секунда Рома, Нова Рома, Константинопол, Цариград и други
 • Името Истанбул градът официално носи от 28 март 1930 г.
 • Агата Кристи пише романа си „Убийство в Ориент Експрес” в хотел Pera Palace в Истанбул
 • Четирите бронзови коне, които красят базиликата Сан Марко във Венеция, са се намирали на входа на хиподрума в Истанбул и са откраднати от кръстоносците след завладяването Константинопол през 1204 г.
 • Капалъ чарши е най-големия покрит базар в света с над 4000 магазина, 21 входа и 50 улици
 • Света София (построена през 537 г.) е най-високата църква в света до завършването на катедралата Свети Павел в Лондон през 1314 г. Това е и една от трите най-големи християнски катедрали в света, съществувала като такава цели девет века
 • Истанбул е единственият град в света, който се простира на два континента – Европа и Азия
 • Известните холандски лалета всъщност са Истанбулски. Те биват занесени в Холандия и по стечение на обстоятелствата стават най-популярния им национален символ
 • В Истанбул се провежда ежегоден празник на лалето. Тогава целият град е украсен с уникални лалета в различни цветове
 • Истанбул е построен на седем хълма благодарение на римския император Константин Велики. Точно като популярните седем хълма в Рим.
 • По време на Сюлейман Великолепни в града има над 1400 обществени тоалетни, докато в Западна Европа те не били познати даже и в дворците на кралете
 • Дворецът Долмабахче или Долмабахче Сарай е бил дом на последния османски султан и на първия президент на Турция

Още от автора:

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Двама психолози се разхождали на брега на морето. По някое време се чул вик: - Помощ! Давя се! Някой да ме извади от водата! Първият…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пазарът на смартфони е загубил над 500 бранда

Пазарът на смартфони е загубил над 500 бранда

Технологии Преди 41 минути

Хората вече купуват предимно популярните марки

Шофьор блъсна жена на пешеходна пътека в София

Шофьор блъсна жена на пешеходна пътека в София

България Преди 7 часа

Пострадалата е с фрактури

Температурен рекорд падна в Хасково

Температурен рекорд падна в Хасково

България Преди 12 часа

Прогнозите са, че утре може да има нов рекорд

Това е същият вертолет, който кръжеше над плаж

Това е същият вертолет, който кръжеше над плаж

България Преди 12 часа

Авиационен инспектор: При погрешни действия на пилота е възможно при кацане вертолет да се разбие

Проби ли украинската армия руската отбрана

Проби ли украинската армия руската отбрана

Свят Преди 14 часа

Морето обаче все още е на около 100 километра от украинските позиции

ЕК: Украинските продукти отговарят на изискванията за качество

ЕК: Украинските продукти отговарят на изискванията за качество

Свят Преди 15 часа

Полша участва в преговорите за новите украински мерки

Украйна удари щаба на руския Черноморски флот

Украйна удари щаба на руския Черноморски флот

Свят Преди 15 часа

Отломките след ракетната атака срещу щаба на Черноморския флот са разпръснати на стотици метри

Хеликоптер се разби край Гърмен

Хеликоптер се разби край Гърмен

България Преди 16 часа

Няма връзка с пилота и не е ясно къде точно е паднала машината

<p>Откриха нива с канабис в Софийско, задържан е 25-годишен мъж</p>

При спецакция: Откриха нива с канабис в Софийско, задържан е 25-годишен мъж

България Преди 17 часа

По случая е образувано досъдебно производство

<p>Нов вариант на COVID-19 е засечен в Гърция</p>

"Пирола": Нов вариант на COVID-19 е засечен в Гърция

Теми в развитие Преди 17 часа

Здравното министерство констатира рязко покачване на хоспитализираните пациенти

Втори товарен кораб със зърно е отплавал от Черноморск

Втори товарен кораб със зърно е отплавал от Черноморск

Свят Преди 17 часа

Това потвърди украинският заместник министър-председател по въпросите на възстановяването на Украйна Олександър Кубраков

Нова руска атака в Херсон, има жертва и ранен

Нова руска атака в Херсон, има жертва и ранен

Свят Преди 17 часа

Русия съобщи пък, че е свалила близо до Крим ракета и два дрона на Украйна

<p>Митрофанова: Москва няма да предприема огледални мерки</p>

Митрофанова: Руското МВнР ще извика българския посланик, но Москва няма да предприема огледални мерки

България Преди 18 часа

Това каза руският посланик в София във връзка с изгонването на представители на РПЦ от България

Тежка катастрофа между два автобуса и ТИР в Румъния, над 60 души са ранени

Тежка катастрофа между два автобуса и ТИР в Румъния, над 60 души са ранени

Свят Преди 18 часа

Инцидентът е станал в окръг Телеорман

Ново проучване: Пациентите имат по-добри резултати, когато са лекувани от жени

Ново проучване: Пациентите имат по-добри резултати, когато са лекувани от жени

Технологии Преди 18 часа

За да осигурят най-добрата грижа за пациентите, организациите трябва да подкрепят жените лекари и да научат как успяват постигат тези добри резултати

Габриел представи визията, приоритетите и очакванията на България за Срещата на върха за бъдещето през 2024 г.

Габриел представи визията, приоритетите и очакванията на България за Срещата на върха за бъдещето през 2024 г.

България Преди 18 часа

Вицепремиерът е част от българската делегация в Ню Йорк, където се провежда 78-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН