1

И станбул или Цариград – мост между два свята, свързващ Европа и Азия. Той е най-посещаваният град в Турция. Играе ролята на порта между Изтока и Запада. Той е цветен, колоритен, шумен, модерен, старинен и изобщо всичко, което ви дойде на ум – това е Истанбул.

Красотата на града се допълва от Босфора, който свързва Черно и Мраморно море. За Истанбул се знае много, но колко още тайни и скрити места има този град от приказките?

Разходка из града, в който се прегръщат двата свята

История, митология и легенди

Археолозите твърдят, разбира се на базата на намерени артефакти, че тези земи са били населявани още през 7000 – 5000 година пр.н.е. Открити са множество глинени съдове и други останки, които свидетелстват за това.

Най-древното име на Истанбул е Византион. Думата има гръцки корен. Много историци твърдят, че Византион е колония на Мегара, чиито жители са се преселили тук от Средна Гърция.

Според древната митология основоположникът на Истанбул е Визанс, от където идва и името Византион. Предполага се, че той е син на тракийско полубожество. Друга легенда пък разказва, че Визанс е син на самия бог на морето Посейдон и на Кероесса.

Името Константинополис градът получава на много по-късен етап, когато през 330 г. римският император Константин I го прави столица. След приемането на християнството Константинополис става много важно религиозно средище. Именно император Константин е този, който украсява града с наистина внушителни сгради в архитектурно отношение. Всеки следващ император прибавя по нещо от себе си в този толкова интересен и космополитен град.

През 1453 г., османците завладяват града, който по това време все още е известен под името Константинополис или само Полис.

По време на османския период обаче е известен като Стимбол, Естанбул и Истамбол, като на малко по-късен етап се превръща в Истанбул.

Някои забележителности в Истанбул

 • Обелискът на Теодосий – най-старият обелиск в Истанбул се намира на Хиподрума. Той е бил издигнат през 1500 пр.н.е. пред храма в Хиерополис, Египет, в чест на фараон Тутмос Трети. Обелискът е изпратен още по времето на император Константин, но точната година не е съвсем ясна. Но какво всъщност пише на този интересен паметник? Тутмос Трети е искал да обезсмърти името си и е заповядал неговите завоевания да бъдат написани върху обелиска под формата на поетични надписи. Той е поставен върху част от колона, на чиито страни се виждат надписи на гръцки и латински език.
 • Извитата (змийска колона) – тя също се намира на Хиподрума, в непосредствена близост до обелиска. Историята на колоната е доста интересна – малките гръцки княжества се обединили срещу персите и спечелили две битки при Саламис (480 г. пр.н.е ) и при Платея (479 г.пр.н.е.). След това те претопили военните доспехи и с тях издигнали паметник, символ на победата им, който поставили пред светилището на Аполон в Делхи. Една легенда разказва, че този паметник предпазва Истанбул от змии, усойници и скорпиони.
 • „Света София“ – това може би е най-значителният архитектурен и исторически паметник не само за Истанбул, ами дори за целия християнски свят. Намира се на площад Султанахмет, точно срещу джамията Султанахмет или, както още се нарича – „Синята джамия“. Тя е впечатляваща както отвън, така и отвътре. Цели 916 г. е била християнски храм, а 481 г. е изпълнявала ролята на джамия. След това от 1935 г. е превърната в музей, до съвсем скоро, когато бе взето решение, че отново ще бъде джамия, което е наистина жалко, защото освен, че много повече време е била християнски храм, в момента подобна сграда е най-добре да е музей, който да разказва за цялата ѝ история през годините.

Изграждането на Света София започва още по времето на император Константин Първи и е завършена по времето на император Константин Втори. Базиликата има дълга история, тежка история, която хората помнят и до днес. Минала през какво ли не - пожари, пълно унищожение, превръщане в джамия, Света София е устояла на времето и премеждията и се е запазила до днес.

"Света София" в Истанбул

Освен със своята архитектура тя е известна и с красивите си мозайки. Всички повърхности, арки и сводове са украсени с много интересни мозайки.

Исторически данни сочат, че Света София е най-старата сграда в Истанбул след неговото завладяване.

Голяма част от християнските символи и рисунки са били заличени, когато е била превърната в джамия. Част от тях са разкрити, докато тя е действащ музей.

 • Водохранилището (Дворецът Йеребатан) – това е още една сграда, която е построена по времето на император Константин Първи. Планът на водохранилището е бил начертан от немски подводничари по време на Първата световна война. В него има общо 336 колони.
 • Джамията „Султанахмет“ (Синята джамия) – това е един истински архитектурен шедьовър сред джамиите. Тя се нарича още Синята джамия заради синия цвят на плочките. Тази джамия заема много важно място в османската история. Тя е построена по желание на султан Ахмет Първи, като се твърди, че това става след един негов сън. Султанът държал джамията да се построи с много голяма прецизност и внимание към най-малкия детайл. Тя има осем врати, три от които се отварят към площада. В наши дни се виждат седем от тези врати, тъй като осмата в западното крило е зазидана.

Една легенда разказва, че султанът искал четири златни минарета, но той построил шест обикновени. Объркването дошло от това, че думите за числото шест и за злато били едни и същи.

 • Дворецът – музей „Топкапъ“ – този истински архитектурен шедьовър е построен от султан Меьмет в периода 1460 – 1478 г. като седалище на Османската империя и едновременно с това като жилище на Османската династия. В двореца освен стаи има харем, хазна, библиотека, оръжейна и конак. Библиотеката е много красива и е построена от Султан Ахмет Трети през 1719 г. тя се състои само от един етаж. Рафтовете, на които се намират книгите, са изключително красиви и са инкрустирани със седеф, слонова кост и изящна дърворезба. Дворецът е наистина много впечатляващ, както като постройка, така и от към обзавеждане и украси.
 • Покритата чаршия (Капалъ Чаршъ) – най-голямата търговска улица в Истанбул е пълна с всякаква стока. Мястото е толкова цветно и колоритно, че дори да не си купите нищо, пак си заслужава да се види. Историята на улицата датира още от древни времена. Улицата се състои от три главни части и множество улици. Не забравяйте да внимавате от къде минавате, защото като нищо може да загубите тук.
"Капалъ чарши" - магнит за туристите и техните пари
 • Дворецът „Долмабахче“ – още едно много изящно архитектурно бижу. Той е наистина много впечатляващ. Има 285 стаи, 46 зали, 6 бани и 68 тоалетни. В една от залите има огромен полилей, който тежи цели 5.5 тона. Султанските покои са едни от най-красивите стаи в двореца. Те се състоят от две големи помещения, които се наричат Синята и Розовата зала според цвета на декорацията в стил рококо и барок. Дворецът е пълен и с кристални камини, кристални парапети, кристални огледала, кристални свещници и още много други красиви предмети.
 • Разходка с корабче по Босфора – това също е една мини екскурзия, която не бива да се пропуска. Погледът върху Истанбул от водата е съвсем различен, но също толкова романтичен.

Интересни факти за Истанбул

 • Истанбул е петият по големина град в света и един от най-дългите – цели 250 километра
 • Истанбул през вековете е имал над 40 имена, от които 18 са по време на османската империя. Някои от тях са: Византион, Августа Антония, Секунда Рома, Нова Рома, Константинопол, Цариград и други
 • Името Истанбул градът официално носи от 28 март 1930 г.
 • Агата Кристи пише романа си „Убийство в Ориент Експрес” в хотел Pera Palace в Истанбул
 • Четирите бронзови коне, които красят базиликата Сан Марко във Венеция, са се намирали на входа на хиподрума в Истанбул и са откраднати от кръстоносците след завладяването Константинопол през 1204 г.
 • Капалъ чарши е най-големия покрит базар в света с над 4000 магазина, 21 входа и 50 улици
 • Света София (построена през 537 г.) е най-високата църква в света до завършването на катедралата Свети Павел в Лондон през 1314 г. Това е и една от трите най-големи християнски катедрали в света, съществувала като такава цели девет века
 • Истанбул е единственият град в света, който се простира на два континента – Европа и Азия
 • Известните холандски лалета всъщност са Истанбулски. Те биват занесени в Холандия и по стечение на обстоятелствата стават най-популярния им национален символ
 • В Истанбул се провежда ежегоден празник на лалето. Тогава целият град е украсен с уникални лалета в различни цветове
 • Истанбул е построен на седем хълма благодарение на римския император Константин Велики. Точно като популярните седем хълма в Рим.
 • По време на Сюлейман Великолепни в града има над 1400 обществени тоалетни, докато в Западна Европа те не били познати даже и в дворците на кралете
 • Дворецът Долмабахче или Долмабахче Сарай е бил дом на последния османски султан и на първия президент на Турция

Още от автора:

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Беларус осъди германец на смърт

Беларус осъди германец на смърт

Свят Преди 3 минути

30-годишният Рико Кригер е осъден в таен процес

Извънредна среща в Министерския съвет, след като BG Alert не сработи

Извънредна среща в Министерския съвет, след като BG Alert не сработи

България Преди 42 минути

Мобилните оператори са категорични, че не е имало прекъсване на мрежата в нито един момент

Победител в международното филмово събитие "Make the Scene” е проектът “Dert” от Сърбия

Победител в международното филмово събитие "Make the Scene” е проектът “Dert” от Сърбия

Любопитно Преди 2 часа

„Make the Scene!“ е част от партньорския проект между United Media и филмовия фестивал в Пула

Двуетажен автобус в София се удари в бетонен гараж

Двуетажен автобус в София се удари в бетонен гараж

България Преди 3 часа

Инцидентът се е случил в столичния квартал "Малашевци"

Главчев: Не сме спирали да работим от началото на стихията!

Главчев: Не сме спирали да работим от началото на стихията!

България Преди 3 часа

Главчев: Не смятам, че този съвет е закъснял

И Испания изпраща самолети в помощ на гасенето на пожарите у нас

И Испания изпраща самолети в помощ на гасенето на пожарите у нас

България Преди 4 часа

Това разкри вътрешният министър Калин Стоянов

Две бири и порция морски дарове - дължите ни 270 евро!

Две бири и порция морски дарове - дължите ни 270 евро!

Свят Преди 4 часа

Вижте в коя част на Гърция се прочуха със скандални цени

Дълги опашки от пътници се образуват пред гишетата за регистрация на международното летище „Ниной Акино“ на 19 юли 2024 г. в Манила, Филипините, на фона на глобално прекъсване на информационните технологии, причинено от прекъсване на работата на Microsoft и ИТ проблем на CrowdStrike

CrowdStrike "дълбоко съжалява" за глобалния срив

Свят Преди 4 часа

Главният изпълнителен директор на CrowdStrike уточни, че не е възможно това да е кибератака

<p>Журналистът, взел интервю от Путин, се завърна</p>

Извънземни и противоречиви твърдения: Тъкър Карлсън с нова публична изява

Свят Преди 5 часа

Той участва в Националния конгрес на републиканците

До 10 дни чакаме последните 19 вагона от "Дойче бан"

До 10 дни чакаме последните 19 вагона от "Дойче бан"

България Преди 5 часа

Това съобщи управителят на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД инж. Венцислав Славков

Русия осъди американски журналист на 16 години затвор

Русия осъди американски журналист на 16 години затвор

Свят Преди 5 часа

„Уолстрийт джърнъл“ и Белият дом твърдят, че обвиненията са фалшиви

Глобалният компютърен срив удари и Турция

Глобалният компютърен срив удари и Турция

Свят Преди 5 часа

Повечето от отменените полети на водещия турски превозвач бяха вътрешни и до и от Европа

Ростовската атомна електроцентрала

Русия отрича ядрена авария на фона на слухове за радиоактивно изтичане

Свят Преди 5 часа

"Радиационният облак се придвижва дълбоко в Руската федерация", заяви в Telegram Андрий Коваленко, ръководител на украинския Център за борба с дезинформацията

Изгониха гимнастичка от националния тим на Япония заради.. запалена цигара

Изгониха гимнастичка от националния тим на Япония заради.. запалена цигара

Свят Преди 5 часа

Една от големите японски надежди за медал на предстоящата Олимпиада няма да се бори за отличие

<p>&quot;Украйна може да приключи горещата фаза на войната до края на годината&quot;</p>

Зеленски: Украйна може да приключи горещата фаза на войната до края на годината

Свят Преди 5 часа

Той подчерта, че този план трябва да бъде координиран с партньорите на Украйна