5

К акво точно значи да си геолог? Дали е само професия или призвание? Нещо средно между Лудия професор и Индиана Джоунс.

Геолог е доста общо понятие като цяло. В науката геология има хиляди направления, с които може да се занимавате – палеонтология, вулканология, полезни изкопаеми и стотици други. Но все пак всички са под обединяващото название – геолог.

Денят на един геолог: Не си представяйте Индиана Джоунс

Най-общо казано геологията включва всички науки за земята. В нея се изучават континенти, вулкани, скали, въглища, нефт, газ и дори динозаврите.

Но какво е привлекателното в тази странна, но много интересна професия?

Един геолог има много нива на работа. Често работи на открито, на интересни и малко известни места – там събира проби от скали, минерали, почви, вкаменелости на животни и други. Това е свързано с много пътувания, което е наистина привлекателно. Какво по-хубаво от това работата ти да е свързана с пътешествия и то такива, които не се предлагат в туристическите брошури.

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Геологът е изследовател, той е откривател, мечтател и мислител. Трябва наистина богато въображение и пространствено мислене, за да бъдеш част от това общество. Да, геолозите са общество. Може да ви се случи да отидете командировка в напълно ново за вас място, но колегите, с които ще работите там, ще ви приемат сякаш се познавате от поне 20 години.

Интересни находки по нашите земи

Палеонтологията е може би едно от най-интересните направления в цялата геология. Палеонтолозите се занимават с изучаването на праисторически животни, които в далечно и близко минало са населявали нашата планета.

Разбира се, най-интересните животинки си остават динозаврите. Веднага ще се запитате имали останки от тези гиганти по нашите земи?

До 2009 година не беше известно да са откривани такива. Някога на лекции ни казваха, че това няма как да се случи, тъй като в периода, в който са живели динозаврите, нашата територия е била дъно на басейн.

През годините са откривани следи и няколко кости, които са били предмет на дълги спорове в научните среди.

  • Титанозавър в района на Трън

Да, но с днешна дата вече можем да се похвалим с останки на тези уникални праисторически животни и в България. В района на град Трън са открити няколко находки, за които учените твърдят, че може да се окажат изключително важни за европейската палеонтология.

За една от тях се смята, че е на титанозавър и е датирана на 82-85 милиона години (както знаем се предполага, че динозаврите са изчезнали преди 65 милиона години). Тази находка е наистина изключително вълнуваща, защото това означава, че в далечното минало, по нашите земи са бродили тези величествени животни. Тръпнем в очакване за още подобни и дори още по-грандиозни открития.

  • Какво е дейнотериум?

Друга изключителна находка за България е известният дейнотериум, чиито скелет седи изложен в Музея по палеонтология на Софийския университет. Ще се запитате веднага, какво е дейнотериум? Това са гигантски бозайници, за които се предполага, че са праисторическите предшественици на съвременните слонове.

Българският екземпляр, гордостта на всички родни палеонтолози, е с дължина около 7 метра и височина 4,2 метра. Скелетът е намерен през 1965 г. край село Езерово, близо до Пловдив. Негово по-малко копие се намира в Музея по палеонтология в Асеновград.

Как преминава денят на един геолог?

Да си геолог е доста отговорно, особено когато работата ти е свързана и с преподаване. Много е важен начинът по който ще се представи научният материал на студентите, така че, хем да им е интересно, хем да разберат, че това е сериозна дисциплина, която изисква много четене, концентрация и пълно себеотдаване.

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

През целия ден преподавателят-геолог има лекции и упражнения със студентите, в зависимост от това в каква дисциплина точно преподава. Често тези занятия са свързани с гледането на обекти под микроскоп, разпознаването на различните минерали в скалите, по техните физични свойства или например с изработването на геоложки карти на даден терен.

Понякога, ако някой геолог е късметлия и, разбира се, сериозен в работата си, може да открие нещо напълно ново за света, което е изключително удовлетворяващо.

Далеч не е като по филмите

Разбира се, далеч не е като по филмите – откриваш нещо и хоп печелиш я Нобелова награда, я нещо друго. В реалността се налага да направиш десетки анализи, с които да подкрепиш своето откритие. Това става бавно и трудно, особено ако се изисква по-специфична апаратура, която не се предлага в България. Тогава се налага тези изследвания да се правят извън нашата страна. Започва се търсене на стипендии, по които да се отиде в някой световен университет или лаборатория, а ако това не е възможно, или сам се финансираш, или просто пращаш пробите на някой чуждестранен колега с молба за помощ.

Звучи сложно и трудно, но повярвайте ми, накрая всичко това определено си заслужава, когато този научен труд бъде публикуван и оценен от геоложката общност.

За да си геолог трябва приключенски дух, жажда за адреналин и все пак – отговорност към себе си, другите и околната среда. Освен това е важно да сте в добро психическо и физическо здраве. Често се случва да се работи на малко по-сурови условия – много високи или много ниски температури, вятър, дъжд и други.

Работните дни на геолозите определено са много интересни и наситени с различни емоции. Когато геологът е избрал и да преподава, той често трябва да води своите студенти на практики – това са теренни упражнения сред природата, на точно определени места, за да може студентите да придобият практически опит, а не само да изучават тази сложна наука на теория.

В края на този наситен с различни емоции ден, дали от преподаване, нови открития или например изследователска работа в лаборатория, всеки геолог чувства умора, но онази сладка умора, която е примесена с радост и дори гордост, че именно той е открил нещо ново и уникално, или е запалил искрата на вдъхновение в поне един студент.

Накрая на работния ден си давате сметка как въпреки големите усилия, трудности и перипетии, да си геолог е истинска радост, гордост и дори бих казала призвание.

Вижте още:

Столицата на императриците - от пустош до величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Празник днес имат всички с хубавите имена...

Празник днес имат всички с хубавите имена...

Любопитно Преди 7 минути

Ето кой има имен ден на 18 април

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща с военнослужещи в украинската Черниговска област, 5 април 2024 г.

Украйна е атакувала руско летище на анексирания Кримски полуостров

Свят Преди 13 минути

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 49 минути

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

<p>Огромното бяло &bdquo;сърце&ldquo; на Плутон има изненадващо жесток произход</p>

Проучване: Огромното бяло "сърце" на Плутон има изненадващ произход

Любопитно Преди 54 минути

Повече информация за Плутон може да прочетете в следващите редове

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Свят Преди 58 минути

Двете страни са изпратили отворено писмо до лидерите на ЕС

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 1 час

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Разкриха последните документирани думи на Кралица Елизабет

Разкриха последните документирани думи на Кралица Елизабет

Свят Преди 1 час

Какви са последните думи на кралицата четете в следващите редове

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 8 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 9 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 9 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 9 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 10 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 11 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 11 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 11 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”