2

К нигите са едно безценно богатство. Те са извор на мъдрост, събрана между две корици. Всяка прочетена книга е като един нов свят, който читателят не само открива, но и за кратък момент от няколко страници, живее в него. А какво по хубаво от детските книги? Онези, които четяхме с трепетно очакване какво ще се случи на следващата страница, онези, заради които не си лягахме по цяла нощ, онези, които и днес са ни любими и можем да препрочитаме отново и отново.

Източник: iStock/Getty Images

Подбрала съм няколко детски и юношески книги, които са едни от любимите ми, а и се оказва, че всяка една от тях е напълно подходяща и за възрастните, зависи от коя гледна точка ще бъдат прочетени и разбрани.

Всеки има право да избере за себе си кои книги смята за класики, за любими и кои имат място в класацията. Прекрасните детски книги са много и няма как да бъдат споменати всички, но все пак смятам, че тези, които са в моя личен „Топ“ списък са и в списъците на много други хора или поне част от тях.

Войната на таралежите, Братя Мормареви

„Войната на таралежите“ е една вечна детска класика. Тя описва група деца и тяхното ежедневие и игри. Това произведение на Мормареви е любимо на много поколения българи. Книгата е толкова забавна, истинска и емоционална, че няма как да не те грабне. Бих казала, че това е една от малкото книги, които се натъжих, когато прочетох, защото оставих верни и забавни приятели между страниците. Според мен такава книга се пише и лесно, и трудно. Лесната част идва от това, че героите и случките в сюжета са такива, които някога се срещаха постоянно. Всеки квартал или махала си имаха компания от деца, които създаваха забавен смут сред останалите жители. Трудната част идва от това, че трябва така да ги опишеш, че да останат истински, да не заприличат на толкова измислени герои, че в един момент читателя да си каже, че не вижда нищо завладяващо в книгата. Братя Мормареви обаче нямат такъв проблем, така поне си мисля аз. Всяка дума е подбрана с внимание и мисъл, и разбира се с много любов. За мен книгата е като хроника на едно забавно и безгрижно детство, каквото днешните деца за съжаление не познават.

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Васко да Гама от село Рупча, Братя Мормареви

„Васко да Гама от село Рупча“ ми е не по-малко любима книга. Всяко дете е обиколило света с героя на Мормареви от едноименната книга. Книгата е наистина завладяваща, не само с това, че той успява, макар и неразрешено, да обиколи някои места, но и с това, че където и да се намира, каквото и да прави, той е запазил своите приятелства.

От книгата се вижда как Васко е по-различен от своите връстници. Той има мечти, които са извън пределите на детския мозък. Може би това, че баща му постоянно пътува го кара и него да иска същото – все пак много малки момчета искат да бъдат като бащите си. Мормареви създават образа на Васко като едно порастнало дете. В него сякаш има двама души – типичното дете, което прави бели и от време на време лъже, и юношата, който мечтае да види света и знае, че животът е много повече от училище и игри с децата в парка.

Ян Бибиян и Ян Бибиян на Луната, Елин Пелин

Ето още две невероятни детски класики, които са любими и на възрастните. Приключенията на героя на Елин Пелин, както и новаторството в българската литература чрез фантастичните разкази и истории за Ян Бибиян, внасят една различна нотка в детското въображение, след като децата прочетат книгите. Освен това Елин Пелин с такова майсторство е създал образа на Ян Бибиян, че го е направил толкова пълнокръвен, дори почти реален.

Ето кои са любимите книги на нюйоркчани

Хари Потър, Дж. К. Роулинг

Няма как подобна класация да мине без едни от най – продаваните и обичани детски книги. Поредицата за Хари Потър е направо истински бум за времето си. Поредицата не е просто една история за изоставено момче, което открива своя път в живота, тя е и за приятелството, но онова приятелство, което може да устои на всякакви премеждия, в което можеш да си себе си и най-важното, в което приятелство си отркил своето истинско семейство. Главните герои в книгата ни показват, че именно тяхната толкова силна приятелска връзка им помага, както в хубавите моменти, така и в трудните. Защото нека си признаем, никой човек не може и не бива да живее сам, всеки има нужда от приятелска ръка, подадена в точния момент.

Сигурна съм, че много хора, като мен самата, като деца са очаквали с трепетно вълнение всяка следваща книга и да си призная изпитах леко разочарование, когато те свършиха. Препрочитала съм ги няколко пъти, но нищо не може да се сравни с първия досег до вълшебния свят на Хари Потър и неговите приятели.

Пипи Дългото Чорапче, Астрид Линдгрен

Приключенията на Пипи за вечни, забавни и истински смели. Всяко дето веднага ще обикне малката героиня, още щом се докосне до нейната „Вила Вилекула“. Може би книгата е толкова харесвана заради непринудеността и невинноста на детската душа на Пипи или защото постоянно прави малки сладки бели, които много се харесват на децата.

Пипи и нейните приятели са харизматични, забавни и много чаровни. Малки детски души, които просто искат да се забавляват.

Мечо Пух, А. Милн

Малкото лакомо мече и неговите другари са винаги добре дошли в дома на всеки читател. Освен, че са много интересни, забавни и мили, те са и поучителни. От тях всяко дете може да научи за любовта и за приятелството му в онази невинна, детска форма, в която все още няма поквара и изгода. Мечо Пух е сред вечните детски класики и това не е случайно. Историите за мечето са завладяващи и се четат с една приятна лекота, от която умът на читателя не се натоварва по никакъв начин.

Най-добрите книги на нобелови лауреати

Принцът и просякът, Марк Твен

Тази книга е колкото забавна, толкова и тъжна. Нейната история разказва за две момчета, еднакви по възраст и външен вид, живеещи в един град, в една епоха, но толкова различни един от друг. Както се казва и в заглавието – единият е принц, а другият просяк. Два напълно различни свята, буквално залапени един за друг. Две вселени, които се намират на крачка разстояние, но и на светлинни години една от друга.

Книгата е интересна и поучителна, както за малки, така и за големи и ни показва яркия контраст на два различни свята, които буквално съжителстват един до друг. Две деца, чиито съдби са толкова различни, а се оказва, че копнежите на душите им си приличат. Тази книга е прекрасна и едва ли някога би ми омръзнало да я чета.

Малкият принц, Екзюпери

Историята на малкия принц често е повод за дебати, дали книгата може да се нарече детска или е по – скоро за възрастни, които не са загубили съвсем детето в себе си. Без значение от тези спорове, няма как да се отрече, че книгата е прекрасна. Тя носи толкова много мъдрости за живота, погледнати през детските очи и може би човек трябва да е прочете няколко пъти в своя живот – като дете, юноша и осъзнат възрастен. Лично аз съм я чела стотици пъти и всеки път гледам на историята по различен начин, може би зависи от времето и състоянието, в което човек я чете, но тя определено е сред най – хубавите книги.

Български народни приказки

Българските народни приказки са много и различни, но определено са литература, която всеки българин, който обича да чете, трябва да има в своята библиотека. Всяка приказка има своята поука и освен, че е образователна за децата, тя припомня и на възрастните, кои са истински важните неща в живота.

Български стихотворения за деца

Стихотворенията за деца, както и приказките, са толкова много, че трудно човек може да ги прочете всички, но все пак голяма част от тях са известни и събрани в книги, които малките деца харесват заради кратките римувани истории, а големите – припомнят си колко е красив един снежен ден, една лятна ваканция и изобщо колко е прекрасна простотата на нещата, без сложността, която възрастните умеем да вкараме навсякъде.

В последните две точки, 9 и 10, няма посочени конкретни книги, защото те са много, но определено са книги, които носят наслада и поука, както за малките, така и за големите.

Още от автора:

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Безмилостната съдба на един глух гений

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Кацнал на една скала: Манастирът Монсерат и историята на Черната Мадона

Дом на митичен герой или реален човек, а името му означава  „весел“ и „стръмен“

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Традиционната българска сватба: Какво не знаем за нея

Четири свежи идеи за разходка около София

Да се потопиш в рая – Портофино

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Отживелица или съкровище са тези мъдри съветници?

 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 12 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 37 минути

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 1 час

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 4 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 4 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт