6

С ила, храброст, доблест, чест, гордост и скромност са толкова рядко срещани качества, а когато всички заедно бъдат открити в един единствен човек, то това звучи някак невероятно и дори невъзможно. Да, но е факт. Този човек е Дан Колов. Спортист, горд българин, скромна душа, просто добър и много стойностен човек, чиято съдба се оказва трудна, но въпреки това той никога не избира лесния път, макар да е имал много пъти подобна възможност. До последно остава верен на своята родина, на себе си и на сърцето си.

Дан Колов не е само спортист и повод за национална гордост. Той е и вдъхновение за всеки, който иска да постигне нещо в своя живот, както и образ, който е олицетворение на думата чест.

Детство и ранни години

Цялото име на Дан Колов е Дончо Колев Денев. Този велик кечист и спортист е роден в село Сенник, Севлиево на 26 декември 1892 г. Малкият Дончо е роден в бедно семейство и за съжаление когато е едва на 7 години баща му умира от туберкулоза и се налага невръстното момче да започне работа, за да помага финансово на семейството си. Той става овчар, но не печели кой знае какви пари и той и семейството му едва свързват двата края. Заминава дори за Унгария, където в столицата Будапеща работи и като градинар.

Съдбата намира начин да го открие и го среща с българския борец Никола Петров, който съветва Дан Колов да замине за САЩ, където да работи като хамалин, миньор или в железниците. Тогава в Щатите се строят големи проекти, плаща се добре, но условията са ужасни, а смъртните случаи чести. Там определено не открива щастието, но пък животът му поема в съвсем различна посока.

Малцина знаят, че първият медал на Дан Колов не е в спорта, а за работни заслуги. Носил е на рамо цели канари и се е отличавал с изключително старание и трудолюбивост. Медалът му е връчен за строенето на шлюзи на язовирната стена на река Мисисипи. Дан съвсем сам е носил на едно рамо оси и колела за вагони, нещо, което тогава, а и сега ни се вижда направо свръхчовешко и фантастично.

Спортна кариера

Спортната кариера на Дан Колов започва на едно много странно място, а именно в цирк „Виктория“. Там през 1914 г. той е доброволец от публиката да се бори срещу „звездата“ на цирка – Циклопът. Дан Колов побеждава 106-килограмовият борец и така всичко за него започва. Битката е била тежка, но той печели благодарение на запазената си техника, която по онова време са наричали „самолет“. Тогава Дан е бил забелязан и кариерата му започва стремглаво да се развива. Не е имало категория за килограми и борецът се е бил с какви ли не – две глави по-високи, по-тежки, гиганти с различни недъзи и деформации и други подобни „чудовища“.

Парите, които е изкарвал не били много и се е налагало често да се бори, дори когато е имал някакви контузии и рани. Самият Дан Колов е казвал в интервю: „Пари в Америка не се правят лесно". На борба са му плащали средно по 60-80 долара, което е било крайно недостатъчно. За онези години самият той е казвал, че е по-добре да се живее в България.

Дан Колов е бил толкова добър борец, че е забелязан дори от тогавашния бос на мафията в Ню Йорк – добре познатият Ал Капоне. Той е направил предложение на българина да стане негова лична охрана и да се бие в уредени мачове. Дан Колов обаче отказва категорично, нещо което до тогава не се било случвало – Ал Капоне да получи отказ. Мафиотът е бил меко казано ядосан, но Дан разбива всички момчета на Капоне на ринга и печели уважението на един от най-влиятелните подземни босове за всички времена. Ал Капоне уважава човекът, който пръв му казва НЕ – Дан Колов. За подобна постъпка се иска много смелост и честност, каквито българинът е притежавал и то в изобилие.

Не след дълго неговата слава се разнася из цял свят и той се бие къде ли не – Русия, Япония, Австралия, Франция и други. Навсякъде мачка, побеждава и показва, че е истински Балкански лъв с меко сърце и твърди юмруци.

Дан Колов е имал стотици предложения да се бие под чужд флаг, но той е отказвал на всички и гордо е заявявал, че е българин и никога няма да се бие за чужда страна. Наричали са го Кинг Конг, което е пасвало за роля в известния едноименен филм, но той отказва дори подобни предложение отправени му от Холивуд.

Тези откази и множеството му победи водят и до няколко опита за убийство над бореца, които завършват с неуспех.

Дарителят Дан Колов

Въпреки, че Дан Колов всява истински ужас на ринга, той е бил добър човек, който винаги, когато е имал възможност е помагал на хората. Случвало се е дори да счупи челюст на противник, а след мача да даде целия си хонорар за медицинска помощ на същия този противник. Подобно нещо се среща рядко, не само тогава, но и днес. Дан е бил добър в пълния смисъл на думата си, дълбоко в душата си той е носел състрадание и топлина към хората.

Противниците му го уважават, защото се бие чисто на терена, а извън него е истински достоен човек с голямо сърце.

Дан Колов е бил голям филантроп, макар че по онова време тази дума не е била много популярна, а сега нейното значение по-скоро е опорочено. Той дарява над 500 000 лева на българските пощи за закупуване на първия им самолет, купува първата електрическа турбина за построяването на първия ВЕЦ у нас, дарява множество средства на студенти, които желаят да се занимават със спорт и провежда още много подобни дарителски кампании, помага и на стотици болни хора.

Завръщането в България и залезът на една легенда

След повече от 30 години борба в чужбина, Дан Колов се завръща в България, защото милее за нея. Дори тогава казва прословутата си реплика, която почти всеки българин знае: „Хари, да си идем в България, като нея никъде няма!“.

За съжаление Балканският лъв, гордостта в родния кеч и борба, добрият и честен човек Дан Колов заболява от туберколоза, за която по онова време не е имало адекватно лечение. Странното е, че когато се проявяват първите симптоми той е на 45 години в перфектна физическа форма. Точно поради тази причина има версия, че той бавно и съвсем умишлено е бил тровен от френски лекари.

Земният път на „Краля на кеча“ завършва на 27 март 1940 г. и на неговото погребение има десетки хиляди души, които приживе са го обичали и са му се възхищавали, а надгробната му плоча съвсем целенасочено е поставена срещу Балкана – символиката е „Балкан срещу Балкана“.

Дан Колов е изключителна личност, която има място не само сред най-славните българи, а дори сред най-славните хора в света. Освен, че е бил небопедим в борбата, труден противник и истински боец на ринга, той е бил преди всичко човечен, състрадателен, добър, скромен, горд българин. Качества, които вече трудно се откриват по отделно, камо ли в един човек всички заедно.

Дан Колов е пример и вдъхновение за това как хората и животът често опитват да те смачкат, но ако имаш силна воля, вяра в себе си и се гордееш със своя произход, може да постигнеш всичко.

Поклон пред паметта му, таланта му и личността му! Дано в България са останали повече такива хора!

Още от автора:

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Безмилостната съдба на един глух гений

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Кацнал на една скала: Манастирът Монсерат и историята на Черната Мадона

Дом на митичен герой или реален човек, а името му означава  „весел“ и „стръмен“

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Традиционната българска сватба: Какво не знаем за нея

Четири свежи идеи за разходка около София

Да се потопиш в рая – Портофино

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Отживелица или съкровище са тези мъдри съветници?

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 минути

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 10 минути

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 24 минути

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 54 минути

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 1 час

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 1 час

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 1 час

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 2 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 2 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 2 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 3 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 3 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 3 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни