6

С ила, храброст, доблест, чест, гордост и скромност са толкова рядко срещани качества, а когато всички заедно бъдат открити в един единствен човек, то това звучи някак невероятно и дори невъзможно. Да, но е факт. Този човек е Дан Колов. Спортист, горд българин, скромна душа, просто добър и много стойностен човек, чиято съдба се оказва трудна, но въпреки това той никога не избира лесния път, макар да е имал много пъти подобна възможност. До последно остава верен на своята родина, на себе си и на сърцето си.

Дан Колов не е само спортист и повод за национална гордост. Той е и вдъхновение за всеки, който иска да постигне нещо в своя живот, както и образ, който е олицетворение на думата чест.

Детство и ранни години

Цялото име на Дан Колов е Дончо Колев Денев. Този велик кечист и спортист е роден в село Сенник, Севлиево на 26 декември 1892 г. Малкият Дончо е роден в бедно семейство и за съжаление когато е едва на 7 години баща му умира от туберкулоза и се налага невръстното момче да започне работа, за да помага финансово на семейството си. Той става овчар, но не печели кой знае какви пари и той и семейството му едва свързват двата края. Заминава дори за Унгария, където в столицата Будапеща работи и като градинар.

Съдбата намира начин да го открие и го среща с българския борец Никола Петров, който съветва Дан Колов да замине за САЩ, където да работи като хамалин, миньор или в железниците. Тогава в Щатите се строят големи проекти, плаща се добре, но условията са ужасни, а смъртните случаи чести. Там определено не открива щастието, но пък животът му поема в съвсем различна посока.

Малцина знаят, че първият медал на Дан Колов не е в спорта, а за работни заслуги. Носил е на рамо цели канари и се е отличавал с изключително старание и трудолюбивост. Медалът му е връчен за строенето на шлюзи на язовирната стена на река Мисисипи. Дан съвсем сам е носил на едно рамо оси и колела за вагони, нещо, което тогава, а и сега ни се вижда направо свръхчовешко и фантастично.

Спортна кариера

Спортната кариера на Дан Колов започва на едно много странно място, а именно в цирк „Виктория“. Там през 1914 г. той е доброволец от публиката да се бори срещу „звездата“ на цирка – Циклопът. Дан Колов побеждава 106-килограмовият борец и така всичко за него започва. Битката е била тежка, но той печели благодарение на запазената си техника, която по онова време са наричали „самолет“. Тогава Дан е бил забелязан и кариерата му започва стремглаво да се развива. Не е имало категория за килограми и борецът се е бил с какви ли не – две глави по-високи, по-тежки, гиганти с различни недъзи и деформации и други подобни „чудовища“.

Парите, които е изкарвал не били много и се е налагало често да се бори, дори когато е имал някакви контузии и рани. Самият Дан Колов е казвал в интервю: „Пари в Америка не се правят лесно". На борба са му плащали средно по 60-80 долара, което е било крайно недостатъчно. За онези години самият той е казвал, че е по-добре да се живее в България.

Дан Колов е бил толкова добър борец, че е забелязан дори от тогавашния бос на мафията в Ню Йорк – добре познатият Ал Капоне. Той е направил предложение на българина да стане негова лична охрана и да се бие в уредени мачове. Дан Колов обаче отказва категорично, нещо което до тогава не се било случвало – Ал Капоне да получи отказ. Мафиотът е бил меко казано ядосан, но Дан разбива всички момчета на Капоне на ринга и печели уважението на един от най-влиятелните подземни босове за всички времена. Ал Капоне уважава човекът, който пръв му казва НЕ – Дан Колов. За подобна постъпка се иска много смелост и честност, каквито българинът е притежавал и то в изобилие.

Не след дълго неговата слава се разнася из цял свят и той се бие къде ли не – Русия, Япония, Австралия, Франция и други. Навсякъде мачка, побеждава и показва, че е истински Балкански лъв с меко сърце и твърди юмруци.

Дан Колов е имал стотици предложения да се бие под чужд флаг, но той е отказвал на всички и гордо е заявявал, че е българин и никога няма да се бие за чужда страна. Наричали са го Кинг Конг, което е пасвало за роля в известния едноименен филм, но той отказва дори подобни предложение отправени му от Холивуд.

Тези откази и множеството му победи водят и до няколко опита за убийство над бореца, които завършват с неуспех.

Дарителят Дан Колов

Въпреки, че Дан Колов всява истински ужас на ринга, той е бил добър човек, който винаги, когато е имал възможност е помагал на хората. Случвало се е дори да счупи челюст на противник, а след мача да даде целия си хонорар за медицинска помощ на същия този противник. Подобно нещо се среща рядко, не само тогава, но и днес. Дан е бил добър в пълния смисъл на думата си, дълбоко в душата си той е носел състрадание и топлина към хората.

Противниците му го уважават, защото се бие чисто на терена, а извън него е истински достоен човек с голямо сърце.

Дан Колов е бил голям филантроп, макар че по онова време тази дума не е била много популярна, а сега нейното значение по-скоро е опорочено. Той дарява над 500 000 лева на българските пощи за закупуване на първия им самолет, купува първата електрическа турбина за построяването на първия ВЕЦ у нас, дарява множество средства на студенти, които желаят да се занимават със спорт и провежда още много подобни дарителски кампании, помага и на стотици болни хора.

Завръщането в България и залезът на една легенда

След повече от 30 години борба в чужбина, Дан Колов се завръща в България, защото милее за нея. Дори тогава казва прословутата си реплика, която почти всеки българин знае: „Хари, да си идем в България, като нея никъде няма!“.

За съжаление Балканският лъв, гордостта в родния кеч и борба, добрият и честен човек Дан Колов заболява от туберколоза, за която по онова време не е имало адекватно лечение. Странното е, че когато се проявяват първите симптоми той е на 45 години в перфектна физическа форма. Точно поради тази причина има версия, че той бавно и съвсем умишлено е бил тровен от френски лекари.

Земният път на „Краля на кеча“ завършва на 27 март 1940 г. и на неговото погребение има десетки хиляди души, които приживе са го обичали и са му се възхищавали, а надгробната му плоча съвсем целенасочено е поставена срещу Балкана – символиката е „Балкан срещу Балкана“.

Дан Колов е изключителна личност, която има място не само сред най-славните българи, а дори сред най-славните хора в света. Освен, че е бил небопедим в борбата, труден противник и истински боец на ринга, той е бил преди всичко човечен, състрадателен, добър, скромен, горд българин. Качества, които вече трудно се откриват по отделно, камо ли в един човек всички заедно.

Дан Колов е пример и вдъхновение за това как хората и животът често опитват да те смачкат, но ако имаш силна воля, вяра в себе си и се гордееш със своя произход, може да постигнеш всичко.

Поклон пред паметта му, таланта му и личността му! Дано в България са останали повече такива хора!

Още от автора:

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Безмилостната съдба на един глух гений

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Кацнал на една скала: Манастирът Монсерат и историята на Черната Мадона

Дом на митичен герой или реален човек, а името му означава  „весел“ и „стръмен“

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Традиционната българска сватба: Какво не знаем за нея

Четири свежи идеи за разходка около София

Да се потопиш в рая – Портофино

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Отживелица или съкровище са тези мъдри съветници?

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Мъж влиза в библиотеката и пита: - Къде е книгата "Мъжът - повелител на жените"? Библиотекарката: - Фантастиката е на третия етаж.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

След отнесени коли и мостове: Частично бедствено положение в Божурище

След отнесени коли и мостове: Частично бедствено положение в Божурище

България Преди 34 минути

Наводнени бяха и автобуси от градския транспорт

<p>Скандал, изключиха &bdquo;Алтернатива за Германия&ldquo;</p>

Скандал, крайната десница изключи „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 1 час

Причината е изказване, че не всички членове на СС са били престъпници

Протест срещу "беззаконието по пътищата" блокира центъра на София

Протест срещу "беззаконието по пътищата" блокира центъра на София

България Преди 4 часа

В шествието се включват сдружения на родители, чиито деца са загинали в катастрофи

Протест срещу организацията на движение в центъра на София

Протест срещу организацията на движение в центъра на София

България Преди 4 часа

По искане на ГЕРБ днес бе свикано извънредно заседание на Столичния общински съвет по казуса

Русия: Късо съединение прекъсна захранването на Запорожката АЕЦ

Русия: Късо съединение прекъсна захранването на Запорожката АЕЦ

Свят Преди 4 часа

Няма заплаха за безопасността, а централата черпи ток от резервна мрежа

Нападателят на Фицо заяви, че не искал да убие премиера на Словакия

Нападателят на Фицо заяви, че не искал да убие премиера на Словакия

Свят Преди 5 часа

Искал да се извини на премиера на Словакия, по когото стреля

<p>Обявиха шокиращ план за трансплантация на глава</p>

Обявиха шокиращ план за първата трансплантация на глава

Свят Преди 6 часа

Зад амбициозния проект стои базирания в САЩ стартъп BrainBridge

Пет отличия спечели телекомунникационна компания на PR Приз 2024

Пет отличия спечели телекомунникационна компания на PR Приз 2024

Технологии Преди 6 часа

Комуникационните кампании на А1 са отличени с 5 награди

Pura 70 Ultra – голямото завръщане на Huawei

Pura 70 Ultra – голямото завръщане на Huawei

Технологии Преди 6 часа

Смартфонът разполага с всичко необходимо да спечели потребителите

Путин подписа указ, позволяващ конфискация на имущество на САЩ

Путин подписа указ, позволяващ конфискация на имущество на САЩ

Свят Преди 6 часа

"Правителството трябва да измени законите в срок от четири месеца, за да приложи президентския указ"

.

ЕК с предупредително писмо до България и още 5 страни за енергийната ефективност на сградите

България Преди 7 часа

Държавите разполагат с 2 месеца за отговор и решение на повдигнатия въпрос

24 май, защо е важно да четем?

24 май, защо е важно да четем?

България Преди 7 часа

А какво за вас са буквите, какви послания отправяте и какво е въздействието им според вас?

На 24 май - забрани за паркиране и преминаване в София

На 24 май - забрани за паркиране и преминаване в София

България Преди 7 часа

Променят движението в столицата заради тържественото шествие по повод Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Министърът на транспорта в служебния кабинет Георги Гвоздейков

Първите 19 модернизирани вагона от „Дойче Бан“ пристигнаха в България

България Преди 7 часа

Очаква се те да бъдат пуснати в експлоатация до средата на юни

<p>Над половината българи не се тревожат финансово</p>

"Евробарометър": Над половината българи не се тревожат финансово за семейството си

България Преди 7 часа

В ЕС средно 72 на сто не се безпокоят за семейните финанси

Петър Чобанов, подуправител на БНБ

11-та конференция EACHA се проведе в България: Проучване и тенденции за международните плащания

Пари Преди 8 часа

Експерти от БНБ и БОРИКА се присъединиха към 160 делегати за обсъждане на бъдещите тенденции в платежните системи