6

С ила, храброст, доблест, чест, гордост и скромност са толкова рядко срещани качества, а когато всички заедно бъдат открити в един единствен човек, то това звучи някак невероятно и дори невъзможно. Да, но е факт. Този човек е Дан Колов. Спортист, горд българин, скромна душа, просто добър и много стойностен човек, чиято съдба се оказва трудна, но въпреки това той никога не избира лесния път, макар да е имал много пъти подобна възможност. До последно остава верен на своята родина, на себе си и на сърцето си.

Дан Колов не е само спортист и повод за национална гордост. Той е и вдъхновение за всеки, който иска да постигне нещо в своя живот, както и образ, който е олицетворение на думата чест.

Детство и ранни години

Цялото име на Дан Колов е Дончо Колев Денев. Този велик кечист и спортист е роден в село Сенник, Севлиево на 26 декември 1892 г. Малкият Дончо е роден в бедно семейство и за съжаление когато е едва на 7 години баща му умира от туберкулоза и се налага невръстното момче да започне работа, за да помага финансово на семейството си. Той става овчар, но не печели кой знае какви пари и той и семейството му едва свързват двата края. Заминава дори за Унгария, където в столицата Будапеща работи и като градинар.

Съдбата намира начин да го открие и го среща с българския борец Никола Петров, който съветва Дан Колов да замине за САЩ, където да работи като хамалин, миньор или в железниците. Тогава в Щатите се строят големи проекти, плаща се добре, но условията са ужасни, а смъртните случаи чести. Там определено не открива щастието, но пък животът му поема в съвсем различна посока.

Малцина знаят, че първият медал на Дан Колов не е в спорта, а за работни заслуги. Носил е на рамо цели канари и се е отличавал с изключително старание и трудолюбивост. Медалът му е връчен за строенето на шлюзи на язовирната стена на река Мисисипи. Дан съвсем сам е носил на едно рамо оси и колела за вагони, нещо, което тогава, а и сега ни се вижда направо свръхчовешко и фантастично.

Спортна кариера

Спортната кариера на Дан Колов започва на едно много странно място, а именно в цирк „Виктория“. Там през 1914 г. той е доброволец от публиката да се бори срещу „звездата“ на цирка – Циклопът. Дан Колов побеждава 106-килограмовият борец и така всичко за него започва. Битката е била тежка, но той печели благодарение на запазената си техника, която по онова време са наричали „самолет“. Тогава Дан е бил забелязан и кариерата му започва стремглаво да се развива. Не е имало категория за килограми и борецът се е бил с какви ли не – две глави по-високи, по-тежки, гиганти с различни недъзи и деформации и други подобни „чудовища“.

Парите, които е изкарвал не били много и се е налагало често да се бори, дори когато е имал някакви контузии и рани. Самият Дан Колов е казвал в интервю: „Пари в Америка не се правят лесно". На борба са му плащали средно по 60-80 долара, което е било крайно недостатъчно. За онези години самият той е казвал, че е по-добре да се живее в България.

Дан Колов е бил толкова добър борец, че е забелязан дори от тогавашния бос на мафията в Ню Йорк – добре познатият Ал Капоне. Той е направил предложение на българина да стане негова лична охрана и да се бие в уредени мачове. Дан Колов обаче отказва категорично, нещо което до тогава не се било случвало – Ал Капоне да получи отказ. Мафиотът е бил меко казано ядосан, но Дан разбива всички момчета на Капоне на ринга и печели уважението на един от най-влиятелните подземни босове за всички времена. Ал Капоне уважава човекът, който пръв му казва НЕ – Дан Колов. За подобна постъпка се иска много смелост и честност, каквито българинът е притежавал и то в изобилие.

Не след дълго неговата слава се разнася из цял свят и той се бие къде ли не – Русия, Япония, Австралия, Франция и други. Навсякъде мачка, побеждава и показва, че е истински Балкански лъв с меко сърце и твърди юмруци.

Дан Колов е имал стотици предложения да се бие под чужд флаг, но той е отказвал на всички и гордо е заявявал, че е българин и никога няма да се бие за чужда страна. Наричали са го Кинг Конг, което е пасвало за роля в известния едноименен филм, но той отказва дори подобни предложение отправени му от Холивуд.

Тези откази и множеството му победи водят и до няколко опита за убийство над бореца, които завършват с неуспех.

Дарителят Дан Колов

Въпреки, че Дан Колов всява истински ужас на ринга, той е бил добър човек, който винаги, когато е имал възможност е помагал на хората. Случвало се е дори да счупи челюст на противник, а след мача да даде целия си хонорар за медицинска помощ на същия този противник. Подобно нещо се среща рядко, не само тогава, но и днес. Дан е бил добър в пълния смисъл на думата си, дълбоко в душата си той е носел състрадание и топлина към хората.

Противниците му го уважават, защото се бие чисто на терена, а извън него е истински достоен човек с голямо сърце.

Дан Колов е бил голям филантроп, макар че по онова време тази дума не е била много популярна, а сега нейното значение по-скоро е опорочено. Той дарява над 500 000 лева на българските пощи за закупуване на първия им самолет, купува първата електрическа турбина за построяването на първия ВЕЦ у нас, дарява множество средства на студенти, които желаят да се занимават със спорт и провежда още много подобни дарителски кампании, помага и на стотици болни хора.

Завръщането в България и залезът на една легенда

След повече от 30 години борба в чужбина, Дан Колов се завръща в България, защото милее за нея. Дори тогава казва прословутата си реплика, която почти всеки българин знае: „Хари, да си идем в България, като нея никъде няма!“.

За съжаление Балканският лъв, гордостта в родния кеч и борба, добрият и честен човек Дан Колов заболява от туберколоза, за която по онова време не е имало адекватно лечение. Странното е, че когато се проявяват първите симптоми той е на 45 години в перфектна физическа форма. Точно поради тази причина има версия, че той бавно и съвсем умишлено е бил тровен от френски лекари.

Земният път на „Краля на кеча“ завършва на 27 март 1940 г. и на неговото погребение има десетки хиляди души, които приживе са го обичали и са му се възхищавали, а надгробната му плоча съвсем целенасочено е поставена срещу Балкана – символиката е „Балкан срещу Балкана“.

Дан Колов е изключителна личност, която има място не само сред най-славните българи, а дори сред най-славните хора в света. Освен, че е бил небопедим в борбата, труден противник и истински боец на ринга, той е бил преди всичко човечен, състрадателен, добър, скромен, горд българин. Качества, които вече трудно се откриват по отделно, камо ли в един човек всички заедно.

Дан Колов е пример и вдъхновение за това как хората и животът често опитват да те смачкат, но ако имаш силна воля, вяра в себе си и се гордееш със своя произход, може да постигнеш всичко.

Поклон пред паметта му, таланта му и личността му! Дано в България са останали повече такива хора!

Още от автора:

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Безмилостната съдба на един глух гений

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Кацнал на една скала: Манастирът Монсерат и историята на Черната Мадона

Дом на митичен герой или реален човек, а името му означава  „весел“ и „стръмен“

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Традиционната българска сватба: Какво не знаем за нея

Четири свежи идеи за разходка около София

Да се потопиш в рая – Портофино

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Отживелица или съкровище са тези мъдри съветници?

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
- Жена, събирай багажа, проиграх те на покер... Давам те на Пешо... Що ревеш cera, ма? - Не ща, бе Кирее, не ща... нито спалнята…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Стоянов: Няма как да дадем боеприпаси на Украйна

Стоянов: Няма как да дадем боеприпаси на Украйна

България Преди 13 минути

Стоянов: Към момента няма риск от използване на ядрено оръжие

Споразумение за помиряване между Саудитска Арабия и Иран

Външните министри на Саудитска Арабия и на Иран планират споразумение за помиряване

Свят Преди 46 минути

Външните министри на Саудитска Арабия и на Иран планират среща по време на мюсюлманския свещен месец рамазан

Катастрофа на пътя Пловдив-Стара Загора, седем души са пострадали

Катастрофа на пътя Пловдив-Стара Загора, седем души са пострадали

България Преди 1 час

Автомобил е навлязъл в лентата за насрещно движение и се сблъскал с друга кола

Част от екипа на "Откраднат живот" отхвърли твърденията на Диана Димитрова

Част от екипа на "Откраднат живот" отхвърли твърденията на Диана Димитрова

България Преди 2 часа

Никой от присъстващите на терен в този и следващите дни, не е станал свидетел на побой, а само и единствено на словесен конфликт, посочват те

Фармацевтичният съюз: Пациенти могат да останат без лекарства след 1 април

Фармацевтичният съюз: Пациенти могат да останат без лекарства след 1 април

България Преди 2 часа

От съсловната организация настояват да се въведат всички възможности за технологичен контрол върху разходването на бюджета на НЗОК при отпускане на лекарствени продукти

„Спартан“ транспортира медицински екип за донорска ситуация

„Спартан“ транспортира медицински екип за донорска ситуация

България Преди 3 часа

Самолетът е излетял в 17.49 ч. и е кацнал на летище Горна Оряховица в 18.21 ч. в неделя

Алексей Навални

Съдебен спор между "Амнести интернешънъл" и бивша служителка заради Навални

Свят Преди 3 часа

Според Айша Джънг Навални не е "вкаран в затвора заради убежденията си"

Пожар пламна на столичния бул. "Витоша" (СНИМКИ)

Пожар пламна на столичния бул. "Витоша" (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

На мястотo са повече от 10 пожарникари

Филмът "Шазам" събира звезден актьорски състав

Работи ли още вълшебната думичка: „Шазам! Яростта на боговете“

Преди 3 часа

Новият филм по DC Comics има ефикасни емоционални семейни моменти, макар и по-малко от предшественика си, коментира редакторът ни за кино Георги Петров

Стрелба срещу телевизия в Тирана, загинал е охранител

Стрелба срещу телевизия в Тирана, загинал е охранител

България Преди 3 часа

Полицията е намерила в близост опожарен автомобил, за който се предполага, че е на извършителите

"Пожелавам ви да умрете": Десетки сигнали за бомби в училища в София, Варна и Бургас

"Пожелавам ви да умрете": Десетки сигнали за бомби в училища в София, Варна и Бургас

България Преди 3 часа

Към учебните заведения са изпратени екипи на ДОТИ, които да проверят сградите

Москва планира да поиска компенсации за щетите върху "Северен поток"

Москва планира да поиска компенсации за щетите върху "Северен поток"

Свят Преди 4 часа

Това каза ръководителят на отдела по икономическо сътрудничество в руското външно министерство Дмитрий Биричевски

Украинските фермери са принудени да събират руските мини с голи ръце, за да засеят реколтата си

Да събираш мини с голи ръце: Украински фермер рискува живота си, за да изчисти нивата си

Свят Преди 4 часа

„Отиваш, намираш го, вземаш пръчка, почукваш го, за да определиш размера, и след това го изкопаваш“, казва Александър Хаврилюк

Тодоров: Сумите за купения вот са по-високи за тези избори

Тодоров: Сумите за купения вот са по-високи за тези избори

България Преди 4 часа

Имаме данни и за корпоративен вот и за предоставяне на социални услуги от някои администрации, каза главният секретар на МВР

GPT-4 конкурира човека в някои дейности

GPT-4 конкурира човека в някои дейности

Технологии Преди 4 часа

Алгоритъмът показва голям потенциал, казва Microsoft