3

Кой е открил веригата на ДНК и какво се крие зад нея?

За живота можем да мислим като складиране и предаване на информация на следващите поколения. Както запазваме информация на своите компютри, така и човешкото тяло има място където тя се трупа. Това е двойната спирала на ДНК (дезоксирибонуклениова киселина), която „нишка“ е в основата на генетиката и живота като цяло.

ДНК е много сложно молекула, изградена от различни азотни бази и доста трудна за разгадаване. В нея се носи цялата генетична информация за човека и може да се каже, че тази спирала е „централният компютър“ на човечеството.

В ДНК на всеки индивид на планетата са заложени различни негови черти – цвят на косата, цвят на кожата, цвят на очите, черти от характера и много други специфични характеристики, които се отнасят за конкретния индивид.

ДНК двойната спирала е чудото на живота. В него се съхранява цялата информация за това какъв ще бъде един индивид, интересно, нали? В една толкова малка спирала се съдържа цялата ни същност, всичките белези, които носим – физически и психически. Една малка двойна спирала е в основата на целия ни живот.

Кой стои зад откриването на двойната спирала на ДНК?

Откриването на структурата на ДНК се приписва на Джеймс Уотсън и Франсис Крик, които заедно с Морис Уилкинс са удостоени с Нобелова награда за физиология или медицина през 1962 г. за своята работа. Въпреки това е важно да се отбележи, че изследванията на много учени, включително Розалинд Франклин и нейния колега Реймънд Гослинг, също са от решаващо значение за разбирането на структурата на ДНК.

Джеймс Уотсън и Франсис Крик са учените, на които се приписва откриването на структурата на двойната спирала на ДНК, което те публикуват в статия в научното списание Nature през 1953 г. Тяхното откритие е истинска революция областта на генетиката и води до по-голяма разбиране как се съхранява и предава генетичната информация в живите организми. Работата на Уотсън и Крик се основава на данни от рентгенови кристалографски изследвания на ДНК, проведени от Розалинд Франклин и Морис Уилкинс.

Какво точно представлява ДНК?

ДНК (съкратено от дезоксирибонуклеинова киселина) е молекула, която носи генетичните инструкции, използвани в растежа, развитието, функционирането и възпроизвеждането на всички известни живи организми и дори на много вируси. Това е дълга, двуверижна спирала, съставена от градивни елементи, наречени нуклеотиди, които съдържат захарна молекула (дезоксирибоза), фосфатна група и една от четирите азотни бази (аденин, гуанин, цитозин или тимин). Редът или последователността на тези азотни бази по дължината на ДНК молекулата кодира генетичната информация, която се използва за създаване на протеини и контрол на дейностите на клетките. ДНК се намира в ядрото на еукариотните клетки и в цитоплазмата на прокариотните клетки и се предава от родител на потомство чрез процеса на възпроизвеждане.

ДНК веригата на всеки организъм е уникална по рода си и няма втора такава.

ДНК и миналото на човечеството

ДНК е изиграла важна роля в разбирането на миналото на човечеството. Чрез анализиране на ДНК проби от древни останки, изследователите са успели да научат повече за генетичната история на човешките популации и миграционните модели на нашите предци.

Например, проучвания на ДНК, извлечена от неандерталски кости, показват, че съвременните хора са се кръстосвали с неандерталците, когато са мигрирали от Африка, допринасяйки за генетичното разнообразие на неафриканските популации днес. ДНК анализът също помогна да се проследи произхода на различни популации по света и да се хвърли светлина върху исторически събития като колонизацията на Америка.

Освен това, ДНК тестването е било използвано за идентифициране на индивиди и техните взаимоотношения помежду си при криминалистични разследвания и генеалогични изследвания. ДНК анализът е полезен при разрешаването на сложни случаи и идентифицирането на неизвестни останки, както и в подпомагането на хората да проследят семейната си история и да открият неизвестни роднини.

Тайните на ДНК

ДНК крие много тайни, някои от които все още не са напълно разкрити от учените. Ето няколко примера за това, какво се крие в ДНК двойната спирала:

Генетична информация: ДНК съдържа генетичната информация, която определя чертите и характеристиките на даден организъм. Тази информация е кодирана в последователността на нуклеотидите по дължината на ДНК молекулата.

Репликация: ДНК е в състояние да се репликира, позволявайки на клетките да се делят и да произвеждат нови клетки с идентична генетична информация. Този процес е от съществено значение за растежа, развитието и възстановяването на тъканите в многоклетъчните организми.

Генна експресия: ДНК също е отговорна за контролирането на експресията на гените, което определя кога и къде се произвеждат протеини в тялото. Този процес е строго регулиран и играе критична роля в много биологични процеси.

Мутация: Въпреки своята точност, репликацията на ДНК не винаги е перфектна и могат да възникнат грешки. Тези грешки, известни като мутации, могат да доведат до промени в генетичната информация, някои от които могат да бъдат полезни, вредни или да нямат никакъв ефект.

Еволюция: ДНК държи ключа към разбирането на еволюционната история на всички живи организми. Чрез сравняване на ДНК последователностите на различни видове, изследователите могат да реконструират еволюционните връзки между тях и да разкрият механизмите на еволюцията.

Лична идентификация: ДНК е уникална за всеки индивид и може да се използва като мощен инструмент за лична идентификация при криминалистични разследвания и тестове за бащинство.

Сложността на ДНК или както още я наричат „веригата на живота“ е толкова необятна, че в следващите десетилетията сигурно учените ще открият още тайни, които двойната спирала крие. Все пак говорим за генетичният код на живота, а какво по важно за изучаване от това? Медицината напредва с огромни темпове и за в бъдеще не се знае какво още ще бъде открито за генетиката на хората, а и не само.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 14 минути

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 1 час

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 4 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 4 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 4 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 5 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 5 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 6 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 6 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 6 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 6 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 7 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 7 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 7 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 7 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 7 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието