Три от най–значимите български съкровища
Източник: Елена Исаева, личен архив
0

З наехте ли, че нашата страна се нарежда на трето място в Европа по археологически находки? Това е наистина прекрасен факт, който е подкрепен с хилядите артефакти и съкровища намерени по нашите земи, за голяма част, от които трябва да благодарим на траките.

В България са намерени доста съкровища, които имат европейско и дори световно значение. Три от тях са Панагюрското златно съкровище, Варненското златно съкровище и Боровското сребърно съкровище.

Панагюрско златно съкровище

Това е едно от най–известните и познати на българите съкровища, намерени на нашата територия. Неговата изящност и уникалност са повече от впечатляващи не само у нас, но и по целия свят. Смята се, че то е принадлежало на древен владетел от племето одриси и се е използвало за различни религиозни церемонии.

Невероятните тайни на Панагюрското златно съкровище

Панагюрското златно съкровище има две копия – едното е в музея в Панагюрище. И до днес си остава тайна и можем само да предполагаме, къде точно се съхранява оригиналът, тъй като той често пътува по света за различни изложби и експозиции.

Съществуват не малко митове и легенди свързани с Панагюрското златно съкровище. Една от тях гласи, че през 1970 г. съкровището се е намирало на територията на САЩ и е било дадено на един от наследниците на Рокфелер срещу обещание за някакви солидни инвестиции. Има и множество предположения и спекулации дали оригиналът не е в някоя частна колекция по света.

Тримата братя и златното съкровище

Панагюрското златно съкровище е открито на 8 декември 1949 г. от братя Дейкови – Михаил, Петко и Павел, съвсем случайно при изкопаване на глина в близост до река Мерул. Съвестта им или нещо друго не им позволява да запазят предметите за себе си и те предават ценните артефакти на държавата. След доста проучвания и датировки съкровището е датирано от края на IV началото на III век пр. Хр. и се смята, че е свързано с ритуалите на древните траки.

Колко предмета има в Панагюрското златно съкровище?

Златните предмети са девет на брой с общо тегло от 6. 165 кг. Това са фиалата, амфората, два ритона с глава на елен, ритон с козел, три канички с богини и ритон с глава на овен.

Източник: Елена Исаева, личен архив
  • Фиалата – този великолепен златен предмет има изпъкнал център, който се нарича омфалос и бил изработен отделно. По цялата повърхност на фиалата се виждат релефни места, които представляват главите на етиопци, които се е смятало, че обитават южния край на Земята.
  • Амфората – безспорно това е най–забележителният предмет в цялото съкровище. Дори е символ на българската тракийска култура, освен това е „лице“ на българските бонбони „Амфора“, които помним още от детството си. Амфората тежи 1.7 кг. Дръжките ѝ представляват кентаври готови за стрелба с лък. На изпъкналата част на амфората могат да се видят 7 мъжки фигури.
  • Ритон с глава на елен и сцени от подвизи на Херакъл и Тезей – долната част на този ритон изобразява елен лопатар. На предмета за изобразени сцени от подвизите на Херакъл и Тезей.
  • Ритон с глава на елен и сцени с Парис – на него е изобразена сцената „Съдът на Парис“. Тази сцена е изключително важна в гръцката митология. На нея, Парис облечен в пастирски одежди трябва да реши коя богиня е по-красива измежду Хера, Атина и Афродита. Всяка от тях му предлага дар в замяна на това да избере нея. И както всички знаят, той избира Афродита, защото тя му предлага дара на любовта – красивата Елена, която пък става „ябълката на раздора“ между велики владетели и е повод за Троянската война, поне според Омир.
  • Трите канички с глави на богини – изобразените богини на тези канички са Хера, Атина и Афродита. Каничките са допълнително украсени с грифони и сфинкс.
  • Ритон с козел – на него е изобразена сцена, която включва Хера, Аполон, Артемида и Нике. Този ритон има формата на рог, който в основата си завършва с глава и тяло на козел.
  • Ритон с глава на млад овен – на него е представена сцена с богът на виното – Дионис.

Световна слава

През 2015 г., Панагюрското златно съкровище е било изложено във френската столица Париж, не къде да е, а в самия Лувър, като част от изложбата „Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България“. Освен това то обикаля света и участва в различни изложби и експозиции в доста музеи и галерии по света.

Източник: Елена Исаева, личен архив

Варненското златно съкровище

За Варненското златно съкровище се твърди, че е най–старото такова в света. И то като Панагюрското е открито съвсем случайно през 1972 г. в промишлената зона около Варна, при изкопни дейности за прокарване на кабелна мрежа.

Това уникално златно съкровище се счита за най–старото, защото е датирано на около 4500 г. пр. Хр., което според някои учени го прави по–старо от египетските пирамиди и Стоунхендж. Възрастта обаче не е единственото, с което златното съкровище впечатлява. То е уникално и само по себе си като изработка, защото е доказателство, че хората, които са го направили, са били запознати със златното сечение Фи и числото Пи, нещо което е наистина удивително за толкова назад в миналото.

Съкровището има над 3000 златни предмета и тежи малко над 6 кг. То е открито на огромна площ от 3000 кв. м. и в 294 гроба. Това пространство се нарича Варненски халколитен некропол. Количеството на предметите в съкровището многократно надхвърля всяко друго намерено по света от тази епоха. Освен това почти всички предмети са от 23.5 каратово злато, което си е почти чисто злато. То се добива и консервира много трудно. Съвсем малък брой предмети имат примеси от сребро и мед, но това е съвсем нормално, тъй като в природата тези метали често асоциират заедно.

Историци и археолози твърдят, че съкровището е принадлежало на някой наистина могъщ, богат и просветен владетел, защото за такава прецизна изработка се изискват доста познания и умения. Това съкровище е истински феномен не само за Европа, но и за целия свят.

Истинско изящество от древните майстори: Златното съкровище от Вълчитрън

Боровско сребърно съкровище

Смята се, че и то е открито случайно, както и повечето такива ценности у нас. Това става през 1974 г. в землището на град Русе, близо до село (днес вече град) Борово. На мястото където е открито, има гетски могилен некропол. Има предположения, че ценните предмети са били заровени там заради силно земетресение, което е разрушило столицата на гетите – Хелис. Съкровището е датирано около IV-V век пр. Хр.

Боровското сребърно съкровище се състои от пет много красиви и изящно изработени съда – купа, каничка ритон и други три ритона с различни изображения – тела на бик, кон и сфинкс. Веднага след намирането му е било поставено в Историческия музей на Русе, но не се задържа дълго там. След това е преместено в Националния исторически музей в София.

Ритоните са високи малко над 20 см. Смята се, че предметите от Боровското съкровище са използвани за ритуални цели. На два от ритоните са открити надписи на гръцки език с името на Котис от Беос, което се предполага, че е одриския цар Котис.

Интересна е и самата купа. На дъното ѝ е намерена запоена златна пластина, на която е изкована сцена с лъв, който напада кошута. Сребърната купа има позлатен ръб. Дръжките имат изключително интересните мистични същества, наречени сатири.

Петият и може би най-красив предмет от сребърното съкровище е каната ритон. При нея се вижда, че е вложен най–сериозен труд, особено що се касае до детайлността. Каната е около 12 см и тежи около 130 грама. На нея е изобразена сватбата на бог Дионис с Ариадна.

Всички тези съкровища, а и много други открити по нашите земи са доказателство за културата на траките и други народи, обитавали нашите земи, за тяхното богатство, благосъстояние и майсторство в изработката на предмети от различни благородни метали. Освен това голяма част от тези предмети ни показва уменията им и в други области, като математика, изкуство, леярство и други. Траките са били наистина уникален народ, който е оставил толкова много загадки по нашите земи, че може би няма да ни стигнат 100 живота, за да ги разгадаем.

Още от автора:

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Кацнал на една скала: Манастирът Монсерат и историята на Черната Мадона

Дом на митичен герой или реален човек, а името му означава  „весел“ и „стръмен“

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Традиционната българска сватба: Какво не знаем за нея

Четири свежи идеи за разходка около София

Да се потопиш в рая – Портофино

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Отживелица или съкровище са тези мъдри съветници?

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 4 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 7 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 8 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 9 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 10 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 11 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 11 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 11 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 11 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 11 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 11 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 12 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 12 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите