Три от най–значимите български съкровища
Източник: Елена Исаева, личен архив
0

З наехте ли, че нашата страна се нарежда на трето място в Европа по археологически находки? Това е наистина прекрасен факт, който е подкрепен с хилядите артефакти и съкровища намерени по нашите земи, за голяма част, от които трябва да благодарим на траките.

В България са намерени доста съкровища, които имат европейско и дори световно значение. Три от тях са Панагюрското златно съкровище, Варненското златно съкровище и Боровското сребърно съкровище.

Панагюрско златно съкровище

Това е едно от най–известните и познати на българите съкровища, намерени на нашата територия. Неговата изящност и уникалност са повече от впечатляващи не само у нас, но и по целия свят. Смята се, че то е принадлежало на древен владетел от племето одриси и се е използвало за различни религиозни церемонии.

Невероятните тайни на Панагюрското златно съкровище

Панагюрското златно съкровище има две копия – едното е в музея в Панагюрище. И до днес си остава тайна и можем само да предполагаме, къде точно се съхранява оригиналът, тъй като той често пътува по света за различни изложби и експозиции.

Съществуват не малко митове и легенди свързани с Панагюрското златно съкровище. Една от тях гласи, че през 1970 г. съкровището се е намирало на територията на САЩ и е било дадено на един от наследниците на Рокфелер срещу обещание за някакви солидни инвестиции. Има и множество предположения и спекулации дали оригиналът не е в някоя частна колекция по света.

Тримата братя и златното съкровище

Панагюрското златно съкровище е открито на 8 декември 1949 г. от братя Дейкови – Михаил, Петко и Павел, съвсем случайно при изкопаване на глина в близост до река Мерул. Съвестта им или нещо друго не им позволява да запазят предметите за себе си и те предават ценните артефакти на държавата. След доста проучвания и датировки съкровището е датирано от края на IV началото на III век пр. Хр. и се смята, че е свързано с ритуалите на древните траки.

Колко предмета има в Панагюрското златно съкровище?

Златните предмети са девет на брой с общо тегло от 6. 165 кг. Това са фиалата, амфората, два ритона с глава на елен, ритон с козел, три канички с богини и ритон с глава на овен.

Източник: Елена Исаева, личен архив
  • Фиалата – този великолепен златен предмет има изпъкнал център, който се нарича омфалос и бил изработен отделно. По цялата повърхност на фиалата се виждат релефни места, които представляват главите на етиопци, които се е смятало, че обитават южния край на Земята.
  • Амфората – безспорно това е най–забележителният предмет в цялото съкровище. Дори е символ на българската тракийска култура, освен това е „лице“ на българските бонбони „Амфора“, които помним още от детството си. Амфората тежи 1.7 кг. Дръжките ѝ представляват кентаври готови за стрелба с лък. На изпъкналата част на амфората могат да се видят 7 мъжки фигури.
  • Ритон с глава на елен и сцени от подвизи на Херакъл и Тезей – долната част на този ритон изобразява елен лопатар. На предмета за изобразени сцени от подвизите на Херакъл и Тезей.
  • Ритон с глава на елен и сцени с Парис – на него е изобразена сцената „Съдът на Парис“. Тази сцена е изключително важна в гръцката митология. На нея, Парис облечен в пастирски одежди трябва да реши коя богиня е по-красива измежду Хера, Атина и Афродита. Всяка от тях му предлага дар в замяна на това да избере нея. И както всички знаят, той избира Афродита, защото тя му предлага дара на любовта – красивата Елена, която пък става „ябълката на раздора“ между велики владетели и е повод за Троянската война, поне според Омир.
  • Трите канички с глави на богини – изобразените богини на тези канички са Хера, Атина и Афродита. Каничките са допълнително украсени с грифони и сфинкс.
  • Ритон с козел – на него е изобразена сцена, която включва Хера, Аполон, Артемида и Нике. Този ритон има формата на рог, който в основата си завършва с глава и тяло на козел.
  • Ритон с глава на млад овен – на него е представена сцена с богът на виното – Дионис.

Световна слава

През 2015 г., Панагюрското златно съкровище е било изложено във френската столица Париж, не къде да е, а в самия Лувър, като част от изложбата „Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България“. Освен това то обикаля света и участва в различни изложби и експозиции в доста музеи и галерии по света.

Източник: Елена Исаева, личен архив

Варненското златно съкровище

За Варненското златно съкровище се твърди, че е най–старото такова в света. И то като Панагюрското е открито съвсем случайно през 1972 г. в промишлената зона около Варна, при изкопни дейности за прокарване на кабелна мрежа.

Това уникално златно съкровище се счита за най–старото, защото е датирано на около 4500 г. пр. Хр., което според някои учени го прави по–старо от египетските пирамиди и Стоунхендж. Възрастта обаче не е единственото, с което златното съкровище впечатлява. То е уникално и само по себе си като изработка, защото е доказателство, че хората, които са го направили, са били запознати със златното сечение Фи и числото Пи, нещо което е наистина удивително за толкова назад в миналото.

Съкровището има над 3000 златни предмета и тежи малко над 6 кг. То е открито на огромна площ от 3000 кв. м. и в 294 гроба. Това пространство се нарича Варненски халколитен некропол. Количеството на предметите в съкровището многократно надхвърля всяко друго намерено по света от тази епоха. Освен това почти всички предмети са от 23.5 каратово злато, което си е почти чисто злато. То се добива и консервира много трудно. Съвсем малък брой предмети имат примеси от сребро и мед, но това е съвсем нормално, тъй като в природата тези метали често асоциират заедно.

Историци и археолози твърдят, че съкровището е принадлежало на някой наистина могъщ, богат и просветен владетел, защото за такава прецизна изработка се изискват доста познания и умения. Това съкровище е истински феномен не само за Европа, но и за целия свят.

Истинско изящество от древните майстори: Златното съкровище от Вълчитрън

Боровско сребърно съкровище

Смята се, че и то е открито случайно, както и повечето такива ценности у нас. Това става през 1974 г. в землището на град Русе, близо до село (днес вече град) Борово. На мястото където е открито, има гетски могилен некропол. Има предположения, че ценните предмети са били заровени там заради силно земетресение, което е разрушило столицата на гетите – Хелис. Съкровището е датирано около IV-V век пр. Хр.

Боровското сребърно съкровище се състои от пет много красиви и изящно изработени съда – купа, каничка ритон и други три ритона с различни изображения – тела на бик, кон и сфинкс. Веднага след намирането му е било поставено в Историческия музей на Русе, но не се задържа дълго там. След това е преместено в Националния исторически музей в София.

Ритоните са високи малко над 20 см. Смята се, че предметите от Боровското съкровище са използвани за ритуални цели. На два от ритоните са открити надписи на гръцки език с името на Котис от Беос, което се предполага, че е одриския цар Котис.

Интересна е и самата купа. На дъното ѝ е намерена запоена златна пластина, на която е изкована сцена с лъв, който напада кошута. Сребърната купа има позлатен ръб. Дръжките имат изключително интересните мистични същества, наречени сатири.

Петият и може би най-красив предмет от сребърното съкровище е каната ритон. При нея се вижда, че е вложен най–сериозен труд, особено що се касае до детайлността. Каната е около 12 см и тежи около 130 грама. На нея е изобразена сватбата на бог Дионис с Ариадна.

Всички тези съкровища, а и много други открити по нашите земи са доказателство за културата на траките и други народи, обитавали нашите земи, за тяхното богатство, благосъстояние и майсторство в изработката на предмети от различни благородни метали. Освен това голяма част от тези предмети ни показва уменията им и в други области, като математика, изкуство, леярство и други. Траките са били наистина уникален народ, който е оставил толкова много загадки по нашите земи, че може би няма да ни стигнат 100 живота, за да ги разгадаем.

Още от автора:

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Кацнал на една скала: Манастирът Монсерат и историята на Черната Мадона

Дом на митичен герой или реален човек, а името му означава  „весел“ и „стръмен“

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Традиционната българска сватба: Какво не знаем за нея

Четири свежи идеи за разходка около София

Да се потопиш в рая – Портофино

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Отживелица или съкровище са тези мъдри съветници?

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Виолета Стайкова вече е част от племето на Изгубените

Виолета Стайкова вече е част от племето на Изгубените

Любопитно Преди 1 час

Към нея изненадващо се присъедини и брокерът Цветомир Гешов от Амазонките

Кола блъсна дете на 5 години в София

Кола блъсна дете на 5 години в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал след челен сблъсък между два автомобила

Снимката е илюстративна

ПП "РАЗВИТИЕ НА СЕПТЕМВРИ И РЕГИОНА"

Избори 2023 Преди 6 часа

ПП "РАЗВИТИЕ НА СЕПТЕМВРИ И РЕГИОНА"

ПП "ПАРИТЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ"

ПП "ПАРИТЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ"

Избори 2023 Преди 6 часа

ПП "ПАРИТЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ"

ПП „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“ (СДС)

ПП „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“ (СДС)

Избори 2023 Преди 6 часа

ПП „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ“ (СДС)

Дерогацията за руски петрол остава още година

Дерогацията за руски петрол остава още година

България Преди 6 часа

Другият важен момент в този законопроект е назначаването на особен търговски управител

КП "АЛТЕРНАТИВА НА ГРАЖДАНИТЕ"

КП "АЛТЕРНАТИВА НА ГРАЖДАНИТЕ"

Избори 2023 Преди 6 часа

КП "АЛТЕРНАТИВА НА ГРАЖДАНИТЕ"

ПП „БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“ (БЗНС)

ПП „БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“ (БЗНС)

Избори 2023 Преди 6 часа

ПП „БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ“ (БЗНС)

ПП "БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ"

ПП "БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ"

Избори 2023 Преди 6 часа

ПП "БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ"

ПП "БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ"

ПП "БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ"

Избори 2023 Преди 7 часа

ПП "БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ"

ПП "ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ"

ПП "ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ"

Избори 2023 Преди 7 часа

ПП "ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ"

ПП "ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ГРАЖДАНИТЕ"

ПП "ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ГРАЖДАНИТЕ"

Избори 2023 Преди 7 часа

ПП "ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ГРАЖДАНИТЕ"

КП "Граждани за Общината"

КП „ГРАЖДАНИ ЗА ОБЩИНАТА“

Избори 2023 Преди 7 часа

КП „ГРАЖДАНИ ЗА ОБЩИНАТА“

България освободи Сергей Желев като консул в Украйна

България освободи Сергей Желев като консул в Украйна

България Преди 7 часа

В тази връзка бе закрито и ръководеното от него консулство в град Запорожие

Заловиха 20 мигранти след гонка и блъсната патрулка

Заловиха 20 мигранти след гонка и блъсната патрулка

България Преди 7 часа

Екшънът е станал на пътя София - Варна

Как да запазим природата от технологичния напредък на човечеството?

Как да запазим природата от технологичния напредък на човечеството?

Технологии Преди 7 часа

Какво отделят в околната среда тоновете излезли от употреба електроуреди, изхвърлени неправилно?