4

К нигите са безценни източници на мъдрост, знания и различни интересни факти. Всяка прочетена книга е още едно стъпало, което изкачвате по пътя на успеха, независимо в коя сфера искате той да ви се случи.

Книгите са добри приятели в тежки дни, забавление през уикенда, чакана с нетърпение изненада за Коледа или малко качествено семейно време, в което си четем един на друг.

Абагар – какво пише в първата българска книга

Книгите са богатство, те развиват въображението и логичната ни мисъл много повече, от колкото гледането на филми. Книгите ни карат не само да мислим, но и да чувстваме. Понякога между страниците на едно книжно тяло откриваме част от себе си, лекуваме някоя душевна рана или просто се изгубваме във свят, в който ги няма ежедневните ни проблеми и трудности.

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Как обаче да накараме малкото дете да чете или по скоро как да отгледаме читател, който да обича книгите и четенето, и това да се запази дори през юношеството? Това е вечният въпрос, който много родители си задават. В тази статия ще ви разкажа за някои неща от личен опит като майка и като страстен читател, и направо да си го кажем – „книжен плъх“.

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Излишно е да казвам, че първото и най–важно нещо, което всеки родител трябва да направи, е да даде личен пример на своето дете. Когато то ви гледа, без значение дали е на 5 месеца, 5 или 15 години, опитвайте се винаги да сте с книга в ръка, а не с телефон или таблет. Все пак първите хора, от които децата ни взаимстват някакви навици, това сме ние, техните родители.

Кога трябва да започнем да четем на своите деца?

На този въпрос в различните източници може да срещнете различни мнения, лично аз започнах да чета на дъщеря ми още докато бях бременна. Това упражнение беше по–скоро за мен самата, за да свикна, че трябва всеки ден да отделям време, в което да ѝ чета.

Най-странните находки, открити в книги втора ръка

Колкото по–рано започнете толкова по–добре. Въпреки че бебетата до 1 годинка все още не разбират много неща, повярвайте ми също толкова и разбират. Когато им четете още като бебета те свикват с гласа ви, той ги успокоява и им действа много добре.

Освен това има пригодени книжки за най–малките още от новородени, които имат определени форми и цветове, и показвайки ги на бебето, то развива периферното си зрение и се научава да се концентрира по–добре, а впоследствие ще има афинитет и към други книги.

Отделяйте всеки ден поне по 10–15 минути, в които да четете на вашето бебе. Може да са детски книжки или книги, които вие четете. Важно е да ви вижда с книга и да чува гласа ви. По този начин ще развие навика, че има време от деня, в което се чете.

Впоследствие, когато вашите деца започнат да растат, макар и да са се научили да четат сами, не спирайте и вие да им четете, защото това е време, в което те имат цялото ви внимание, от което са много доволни и щастливи, освен това по този начин ще поддържате любовта им към книгите и четенето.

Едно от най–важните неща, които трябва да направите, ако искате вашето дете да чете за удоволствие, а не само по задължение, е да определите няколко правила, които да наложите както на детето, така и на себе си, за да е по-ефективен процесът.

Оказва се, че децата които четат за удоволствие, се справят много по–добре в училище по много предмети, особено чужди езици, български език и литература.

Ето и няколко съвета, които определено имат ефект:

 • Докато детето ви е още бебе, когато го храните изключвайте телевизора и го хранете на тихо и спокойно място. По този начин детето няма да се разсейва и ще се концентрира само в храненето. Именно тази концентрация след време ще му помогне да чете, без да се разсейва;
 • Когато четете на бебето или на малкото дете, преправяйте си различно гласа за всеки герой в дадената приказка. По този начин вниманието на детето се ангажира за по–дълго и то вижда, че четенето на книги може да е забавно;
 • Четете някои приказки по няколко пъти;
 • Макар и да ви се струва странно, четете на детето и поезия, не е нужно да е Шекспир, просто стихчета за деца. Поезията стимулира мозъка и след време децата, които четат думи в рими, по–лесно запаметяват всякакъв тип информация, според това, което им е нужно;
 • Не слагайте телевизор в стаята на детето. Всяко електронно устройство е за предпочитане пред книга, затова ако искате да посеете любов към четенето у вашето дете, то изобщо не слагайте телевизор в спалнята му и го научете, че телевизия се гледа само в хола например;
 • Сложете малка библиотека с няколко книги в стаята му и постепенно добавяйте нови книжки;
 • Сложете книги във всяка стая, за да може детето да види, че това е дом, в който не само, че се чете, но и книгите са на почит;
 • Винаги носете по някоя книга за вас и за детето, не се знае кога ще имате възможност да му почетете, макар и само за 5 минути;
 • Ако вашето дете има любим герой от филм или сериал, по който има книга или поредица от книги, непременно му пуснете филмчето и споделете с него, че то е по книга. Децата са по–склонни да четат книги, в които главни действащи лица са техни любими герои, например Мики Маус, Хари Потър, Пепа Прасето и други в зависимост от възрастта на вашето дете;
 • Използвайте метода на „четене с редуване“ – когато детето се научи да чете, му предложете вие да четете една глава от книгата после – то. Така по–лесно и приятно ще възприеме книгата;
 • Ограничете максимално електронните устройства и наложете правило, че например на тях се играе през почивните дни или след написване на домашните, но в никакъв случай всеки ден;
 • Разказвайте на вашето дете кои книги са ви били любими като дете и по този начин може да запалите интереса му към някоя от тях;
 • Когато детето е малко по–голямо, например на 3 години, заведете го на някое книжно събитие от типа на „Панаир на книгата“ или „Алея на книгата“ и го оставете само да избере своите книжки. Нека това ви стане традиция и го водете всяка година;
 • Когато детето ви е още бебе и му показвате книжки, в които има само картинки, сами измисляйте истории и му ги разказвайте;
 • За най–малките бебета винаги е добре да имате под ръка музикални книжки, книжки с римувани песнички и меки книжки, които още от бебета да могат да хващат и изучават;
 • Когато детето порасне достатъчно, не поръчвайте книгите му онлайн, ами го водете в книжарница или библиотека и заедно ги избирайте.

Електронна или хартиена книга?

Винаги е по–добре да давате на детето си хартиени книги, но и електронните имат своето предимство. Уверете се, че детето е развило трайна любов към книгите и четенето, преди да му купите електронна книга и все пак нека е поне на 16 години, за да не се откаже от рано от книгите на хартиен носител.

Малко статистика по темата

Проучване от 2013 г. в Англия показва, че използването на таблети при деца от 0 до 2 г е скочило на 18% спрямо предходната година – 7 %. Това е наистина притеснително, все пак това е бебе и използването на таблет не ми се вижда много уместно. Ако се ползва подобен тип устройство на тази възраст, трябва да е под контрола на родителите, за да се следи какво точно се гледа на този таблет. Децата между 3 и 4 г., които ползват таблет за 2012 г. са били 16%, като този процент скача двойно за следващата година. През 2022 г. процентите са се увеличили още няколко пъти, което е наистина тъжен факт.

Друго проучване в Англия от последните две години сочи, че деца, които прекарват повече от два часа на ден пред някакъв екран (телевизор, таблет, телефон) имат по–лоша памет и проблеми с вниманието и концентрацията.

За децата, в чието семейство се чете поне по три пъти на седмица имат двойно по–голям шанс да са сред първите в своя клас или курс.

Американците правят едно много интересно проучване сред 70 000 души в 27 държави, което показва, че дете, което живее в дом, в който има книги и се чете за удоволствие, учи средно с три години повече от другите деца (висше или полувисше образование, или допълнителни курсове и квалификации).

И накрая, много проучвания и анкети показват, че деца, на които родителите са чели редовно до 10-годишна възраст след това в училище или университет имат много по–добри резултати на различни видове тестове и изпити.

Разбира се, всички тези проучвания са направени на база извадка от населението и са вариращи, но фактите са, че четенето на книги носи само и единствено ползи за четящия.

Не забравяйте, че всяко дете е различно и се развива по свой собствен начин и модел, за това не притискайте детето, ами се водете по него относно четенето на книги, а и всичко друго като цяло.

Още от автора:

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще бъде ли преизбрана Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Ще бъде ли преизбрана Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Свят Преди 28 минути

За успешен избор тя се нуждае от поне 361 гласа

Арестуваха мъж, отправял заплахи срещу Байдън

Арестуваха мъж, отправял заплахи срещу Байдън

Свят Преди 39 минути

39-годишният Джейсън Патрик Алдей е направил заплашителни изявления по адрес на Байдън, докато е бил настанен в психиатрично заведение

Русия спря доставките на петрол до Унгария

Русия спря доставките на петрол до Унгария

Свят Преди 8 часа

Украйна наложи по-строги санкции на руския петролен гигант "Лукойл"

<p>Германия готви посрещане на Русия със смазваща сила</p>

Германия и НАТО готвят посрещане на Русия със смазваща сила

Свят Преди 9 часа

Основната задача на Германия е да гарантира планираното разгръщане

Пристигнаха 20 пожарни екипа с техника от Турция

Пристигнаха 20 пожарни екипа с техника от Турция

България Преди 9 часа

Вътрешният министър Калин Стоянов ще ги посрещне в Странджа

Русия отрича отстъпление, но блокира десетки градове в Белгородска област

Русия отрича отстъпление, но блокира десетки градове в Белгородска област

Свят Преди 10 часа

Според Киев Москва е претърпяла тежки загуби

Новият европарламент прие резолюция за Украйна

Новият европарламент прие резолюция за Украйна

Свят Преди 10 часа

ЕС ще продължи да подкрепя Киев толкова дълго, колкото е необходимо до победата

Екстремната жега: Десетки селища останаха без вода

Екстремната жега: Десетки селища останаха без вода

България Преди 11 часа

В някои градове и села няма вода от 10 дни

Пожар спря влаковете от Михайлово към Стара Загора

Пожар спря влаковете от Михайлово към Стара Загора

България Преди 12 часа

Той бушува в старозагорското село Арнаутито

United Media и Nova TV (Хърватия) бяха домакини на полуфиналния кръг за международните награди EMMY®

United Media и Nova TV (Хърватия) бяха домакини на полуфиналния кръг за международните награди EMMY®

Любопитно Преди 12 часа

Водещата медийна компания в Югоизточна Европа United Media и Nova TV (Хърватия) бяха домакини на полуфиналния кръг на журирането за международните награди EMMY®

БСП няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ

БСП няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ

България Преди 13 часа

Иванов посочи, че удължаването на работата на парламента с два месеца е противоконституционно

Ключовите моменти от речта на Чарлз III при откриването на парламента

Ключовите моменти от речта на Чарлз III при откриването на парламента

Свят Преди 13 часа

Кралят обясни законодателния дневен ред на правителството на Киър Стармър

Съдът на ЕС отсъди срещу ЕК за ваксините за COVID-19

Съдът на ЕС отсъди срещу ЕК за ваксините за COVID-19

Свят Преди 13 часа

Делото бе заведено от група евродепутати

Русия губи „най-добрите в света“ танкове на Путин с десетки

Русия губи „най-добрите в света“ танкове на Путин с десетки

Свят Преди 13 часа

Досега Украйна доказано е унищожила или пленила 100 от "най-добрите" руски танкове

"Възраждане" след срещата: Дойдоха само "Демократична България"

"Възраждане" след срещата: Дойдоха само "Демократична България"

България Преди 14 часа

"Нямаме представа защо от Промяната не присъстваха"