5

Л юбовта е най-прекрасното и в същото време най-страшното нещо на този свят. Любовта е безумна стихия, която може да те хвърли от пълно щастие до пълно отчаяние за части от секундата. Тя е онази живителна сила, която в същото време може да изпие и последната капка живот от всеки.

Любовта е сладка отрова, която обаче всеки търси, всеки жадува и всеки иска да има в живота си. Когато е споделена, тя може да е много красива, но само между двама души, появи ли се трети човек любовта става грозна, страшна и люта.

Дали е такава любовта на Пейо Яворов?

Може ли един мъж да обича две жени едновременно и не е ли това оскърбление към всяка една от тях? Сякаш едната никога не му е напълно достатъчна и има нужда и от другата. Това не е любов, това сякаш е зависимост. А освен зависимост е и обида както към едната, така и към другата. Но когато едната не е дори между живите, какво може да направи другата? Тя винаги ще стои като мрачен призрак между тях.

Каква всъщност е историята на Яворов, Лора и Мина? Може ли да се определи като любовен триъгълник и изобщо може ли да се говори за любов, когато не можеш да се отдадеш изцяло само на един човек?

Яворов

Безспорно Яворов е един от най-талантливите български поети може би за всички времена. Всеки, който се е докоснал до неговото творчество, остава очарован, но и някак меланхоличен. Неговите стихотворения са пълни с любов, но от онази тъжната любов, наранената любов, неосъществената любов. Онази любов, която кара сърцето ти да страда безумно, но и да обича до болка.

Лора

Лора, съпругата на Яворов, е нежна и красива жена, която обаче има доста трагична съдба, каквито са и взаимоотношенията ѝ с поета. Въпреки че е обожаван заради творчеството си, често остава недолюбван и дори леко мразен, защото много хора го обвиняват за смъртта на Лора. Тя се самоубива след скандал с Яворов в негово присъствие. Той е толкова наранен от нейната нелепа и внезапна смърт, че също прави опит за самоубийство, но неуспешен, след който остава сляп.

Лора сякаш никога не преживява мисълта, че Яворов може би още обича предишната си любима – Мина Тодорова. Тя умира след дълго боледуване от туберкулоза и той никога не успява да преживее нейната смърт. Стихотворението „Две хубави очи“ е посветено именно на нея, а не на Лора. Има творби написани и за Лора, но как една жена може да приеме, че в сърцето на нейния любим има друга, макар и вече отишла си от този свят?

Мина

Животът на Яворов е изпълнен с трагедии, като най-големите са именно смъртта на двете му любими – Мина и Лора.

Връзката му с Мина е, както бихме се изразили в наши дни, малко невъзможна. Тя е доста по-малка от него и тяхната любов протича чрез една много дълга писмена кореспонденция, от която се вижда, че те наистина са се обичали много, макар и в началото тя да не е била влюбена в поета.

Роднини на Мина обаче настояват тази връзка да бъде прекратена и те престават да си пишат. След нейната смърт Яворов сякаш не е същият – част от него също умира.

Обича Лора, но не забравя Мина

Срещайки Лора Каравелова, той силно я заобичва, но никога не забравя своята Мина, по която често тъгува. Лора го обича с цялата си душа и страда от факта, че той е раздвоен между нея и призрака на предишната му любов. А как може една жена да се бори със спомена за друга? Почти невъзможно.

Отношенията между Лора и Яворов са низ от сложно преплетени съдби, които са една от многото причини Лора да сложи край на живота си. Нейните близки обвиняват Яворов за смъртта ѝ, а на моменти дори самият той се самобичува.

Първите свидетели твърдят, че поетът е убил жена си

Като цяло проблемът Лора-Яворов се оказва доста сензационен за онова време и общество, което е имало съвсем различни порядки и манталитет. Първите свидетели на трагедията твърдят, че поетът е убил жена си. Тази мълва бързо тръгва из града като заразна чума и оставя грешни впечатления в обществото. Общество, което трябва да се отбележи, че както и днес, така и тогава е живяло и копняло за „добрия“ скандал.

Доктор Дрянков, близък до семейството на Лора, е първият, който разгласява тази невярна информация. Той никак не одобрявал брака между Лора и Яворов. След това този скандал бил „раздухан“ от пресата и се превърнал в най-обсъжданата тема през 1913 г.

Първоначално изобщо не е имало съмнение за това дали е убийство или самоубийство. Почти всички били на страната на Лора и смятали, че Яворов я е погубил.

Каква е причината Лора да посегне на живота си?

Каква обаче е причината Лора Каравелова да посегне на живота си и дали всъщност е една или куп малки неща, които са се натрупали до пръсване?

Твърди се, че Лора така и не могла да преживее любовта на Яворов към Мина, макар и вече покойница. Тя смятала, че най-хубавите си творби той е написал именно за нея, а за Лора сякаш е останала съвсем малка част от неговата поетична душа.

Невъзможната любов на Яворов и Мина

Любовта на Яворов към Мина била като онази, за която всички мечтаят – приказна или поне на хартия. Те се виждат само няколко пъти, но поддържат сериозна кореспонденция, като в началото Мина не го обича и се държи съвсем приятелски, дори леко хладно. В началото на техния роман в свои писма тя дори подписва писмата и картичките до Яворов със „Сърдечен поздрав!“ - израз, от който струи хладнина и душевна отдалеченост.

В едно от писмата си Яворов пише на Мина: „...аз щях да те притисна до сърцето си и щях да ти повторя хиляди и милион пъти, че ти си моя и ще бъдеш само моя – на тоя и на оня свят!“. Това са много силни думи, които само един отдаден и много влюбен мъж може да изрече. В началото обаче Мина малко се съмнява в неговата любов, защото той все пак е поет и винаги се изразява така красиво и задълбочено.

В един момент обаче в нейните писма към Яворов започва да се забелязва чиста, искрена по детински любов, която обаче остава невъзможна.

Семейството на Мина не одобрява връзката ѝ с поета и я кара да му върне всички писма и да спре всякаква комуникация с него. Това не само че не прекратява любовта ѝ към Яворов, ами напротив – усилва я стократно.

Може би Яворов не може да преодолее смъртта на Мина, защото нежното цвете е увехнало още в разцвета на тяхната любов, тогава, когато най-много боли.

Поетът си е давал сметка, че това силно ще нарани Лора, в която също е влюбен, но не така, както ѝ се иска на нея. Това е и основната причина за техните скандали и спорове, както и основен повод тя да сложи край на своя живот, защото осъзнава, че никога няма да получи от Яворов любовта, за която жадува, защото сърцето му вече е пълно и то с един призрак на безвъзвратно изгубена любов, а с това преборване няма.

За съжаление винаги най-трагичните истории раждат най-великите творби в литературата и това е видно в творчеството на Яворов. Някои го съжаляват, други не одобряват поведението му спрямо двете жени, но безспорен е фактът, че той е един наистина велик поет и писател, който е оставил траен отпечатък в българската литература.

Още от автора:

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Пет забележителности, които да не пропускате в Портофино

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 26 минути

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 30 минути

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 49 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 12 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 13 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева