0

Р ила планина е не само най-високата в България, но и една от най-красивите.

В нея има толкова много места, които може да посетите, а необятната ѝ природа е просто зашеметяваща и определено ще завладее сърцето ви на мига.

Величествената красота на Рила планина
  • Рилски манастир

Безспорно това е едно от местата в Рила, за които всеки българин е чувал или посещавал, дори повече от веднъж и определено има защо. Това е най-големият манастир на територията на България. Той се намира на 1147 надморска височина, по течението на река Рилска, близо до село Пастра. Манастирът има огромно национално историческо значение и не случайни е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Възникване и история на манастира

Предполага се, че Рилският манастир е основан през 30-те години на X век, по времето на Първата българска държава. За негов създател се приема Свети Иван Рилски, който е роден в село Скрино през 876 г. Манастирът възниква по река Рилска, а след своята смърт през 976 г, Иван Рилски е канонизиран като светец.

По време на Второто българско царство Рилският манастир е бил основно духовно средище и център за страната. За неговото благополучие се грижи цар Иван Асен II, който винаги е проявявал голяма щедрост що се касае до Рилската обител.

През първата половина на XIV век, манастирът влиза във владенията на един местен феодал на име Хрельо, по времето на който се строи еднокорабна църква и пететажна кула, кръстена на него (Хрельовата кула). По същото време Рилският манастир доста се разраства благодарение на цар Иван Александър. Именно той на 21 септември 1378 г. издава т.нар. Рилска грамота, която е подпечатана със златен печат и гласи, че към териториите на манастира се даряват още 20 села.

Източник: iStock/Getty Images

По време на турското робство, за съжаление, Рилският манастир е бил обект на много опустошения и грабежи от страна на турците. През XV век братята монаси Теофан и Давид се заемат с нелеката задача да го възстановят. Именно те връщат мощите на Свети Иван Рилски от Търново в Рилския манастир.

Различни източници сочат, че за известен период от време в Рилския манастир отсяда Паисий Хилендарски, който по това време е пишел и събирал материали за своята книга „История славянобългарска“.

В Рилския манастир е имало и килийно училище, чиито най-известен възпитаник е бил Неофит Рилски.

Манастирски комплекс

Самият манастирски комплекс заема площ от 8800 кв. м. Той има формата на правилен петоъгълник с 24 метрови каменни стени. В манастира има 300 килии и цели 5 етажа, от които 4 са над земята, а 1 под нея. За най-стара сграда тук се счита Хрельовата кула. В манастира има около 250 ръкописни книги, 9000 старопечатни издания и една много важна българска реликва, т. нар. „Кръст на Рафаил“ (1802 г.). Той е резултат от 12-годишен усилен труд, като интересното при него е, че е изработен от цяло парче липово дърво. На него има 36 фигури и се смята за абсолютно произведение на изкуството.

Рилският манастир е обявен за национален музей от 1961 г., и е част от списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО от 1983 г.

  • Връх Мусала

Още едно уникално място в Рила планина, което задължително трябва да посетите, в случая изкачите. Със своите 2925 метра надморска височина Мусала е най-високият връх в Рила, България и на Балканския полуостров. Гледките, които се откриват от върха, са просто невероятни.

Източник: Елена Исаева

А това, че при ясно време се вижда Бяло море, е легендарно. Планините в Южна България и Северна Гърция пречат на пряката видимост, а и сферичната форма на Земята прави абсолютно невъзможно наблюдаването на толкова отдалечени обекти.

Най-често използваният маршрут за върха е с лифта от Боровец до х. Ястребец и от там пеша. Въпреки че е най-високият връх в България, преходът до него не е толкова труден, често дори на върха могат да се видят семейства с по-малки деца.

Все пак не подценявайте първенеца на България.

Мусала е с цели 8 метра по-висок от връх Митикас в планината Олимп (за голямо съжаление на гърците wink).

Името на върха е останало още от времето на османското робство и в буквален превод означава „пътят към Бога“. На самия връх има малка постройка – чайна, където може да си купите топъл чай и да си вземете печат, защото Мусала е един от 100-те национални туристически обекта на България.

  • Седемте рилски езера

Още едно приказно място в Рила планина, което не е за изпускане. Тези красиви 7 езера безспорно са едно от най-впечатляващите места не само в България, ами и на целия Балкански полуостров. Това са група от езера с ледников произход, които са най-посещаваната група езера в България, както от местни туристи, така и от чужденци.

Източник: Елена Исаева

Седемте рилски езера се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени стъпаловидно между 2095 и 2535 метра н.в. Те заемат вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета.

Първите три езера – Сълзата, Окото и Бъбрека – се оттичат всяко поотделно в Близнака, от който водата преминава последователно през Трилистника, Рибното и Долното езеро.

Както може би се досещате, името на всяко езеро е свързано с някаква особеност в него. Например Бъбрека има точно такава форма – на човешки бъбрек. Сълзата носи това име, поради уникалната прозрачност на своите води. Окото пък има приблизително овалната форма на едно око.

Легендата за езерата

И тук, както на много други места в България, не липсва интересна легенда, която се предава през поколенията. Тя гласи, че някога, преди хиляди години, когато на Земята още е нямало хора, в Рила живеели великани – мъж и жена, които се обичали безумно много. Те били безкрайно щастливи, живеели сред приказна природа и сякаш нищо не застрашавало тяхното щастие.

Но както винаги, злите сили завидели на тяхната любов и решили да унищожат малкия рай, в който влюбените живеели. Те докарали страшни бури и бедствия, срещу, които мъжкият великан се борел със сетни сили, но накрая паднал мъртъв, а всичко наоколо било разбито и унищожено. При гледката на мъртвия си любим жената великан започнала да плаче толкова неутешимо, че запълнила всички седем долини и дупки със своите сълзи по убития си любим. Казват, че близо до Бъбрека има две скали, които приличат на двамата влюбени, които за вечни времена ще бдят над своя малък земен рай.

Още от автора:

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>Борисов:&nbsp;Главчев и Радев носят цялата&nbsp;отговорност</p>

Борисов: Главчев и Радев носят отговорност, ако изберат друг за външен министър

България Преди 17 минути

Това заяви лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 1 час

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 1 час

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 3 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 4 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 4 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 4 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 4 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°