1

К нигите са сигурен източник да се сдобиете със знания и мъдрост. Те са ценни съветници и истински приятели в дъждовни дни с чаша ароматно кафе или чай.

Всяка прочетена книга ни дава толкова много - обогатява речника ни, стимулира въображението ни и разширява общата ни култура. Те са истинско богатство и чрез тях можем да живеем не един а хиляди животи.

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Кои са обаче три от първите и най–ценни книги в българската литература и какво знаем за тях? „История славянобългарска“, „Рибен буквар“ и „Под игото“ са една малка част от книгите, които всеки българин трябва да има в личната си библиотека и да е прочел поне веднъж в живота си, а защо не и няколко пъти.

  • „История славянобългарска“

Книгата „История славянобългарска“ е написана от Паисий Хилендарски през 1762 г. в Зографския манастир на полуостров Атон в Гърция. Tя се смята за първото възрожденско произведение в българската литература. Именно нейното написване се приема за начало на Възраждането по нашите земи.

Източник: Елена Исаева, личен архив

Само три години по–късно, през 1765 г., първият препис на „История славянобългарска“ е направен от Софроний Врачански.

Макар че книгата не е много голяма и според историци Паисий е допуснал някои фактологични грешки, тя е от огромно значение за България и за историята ни. Това е една от най–важните ни книжни ценности, особено от завладяването на България от османците до написването на самата книга.

Източник: Елена Исаева, личен архив

„История славянобългарска“ се състои от два предговора, няколко глави, в които са описани исторически събития, глава, посветена на славянските учители, глава за българските светци и послесловие.

Зографската чернова

Значимостта на книгата за нас, българите, е неоспорима. Най–интересното обаче около нея е свързано с известната „Зографска чернова“. Написаната от Паисий Хилендарски чернова на книгата е запазена и до днес и се съхранява точно там, където е написана - библиотеката на Зографския манастир в Света Гора, Атон.

Черновата била предмет на кражба и то не от кой да е, а от българските разузнавателни служби. През 1984 г. те подменят оригиналната чернова с копие и я изнасят в България, тъй като смятали, че гърците и гръцката монашеска общност имат лоши намерения спрямо текста на книгата. Няколко години след това подменената от Държавна сигурност чернова е открита в България. През 1998 г. по инициатива на тогавашния ни президент Петър Стоянов черновата е върната отново в Зографския манастир.

Източник: Елена Исаева, личен архив

Смята се, че черновата е много ценна, защото представлява един от малкото запазени автентични автографи в българската книжовна история. Създаването на тази чернова започва около 1760 г., когато Паисий става проигумен на Хилендарския манастир. Идеята за тази книга идва на монаха още около 1745 г., когато отива да се замонаши в Света гора. Той започва да пише книгата в Хилендарския манастир, но през 1762 г. се прехвърля в Зографския, където игумен е бил брат му Лаврентий. Именно там той завършва „История славянобългарска“.

В сегашния си вид черновата има 61 хартиени листа, със средни размери 21.5 х 14.5 см. Между 23 и 24 лист се вижда, че липсват няколко страници, както и между 57 и 58. За съжаление, краят също не е съхранен. Хартията, върху която е написан текстът, е тънка, но груба. Цялата книга е изписана с черно мастило.

  • „Рибен буквар“

Рибният буквар или „Буквар с различни поучения“, както е цялото му име, е първият новобългарски учебник, написан и съставен от Петър Берон през 1824 г. Този учебник прилича на една малка енциклопедия, която съдържа, така да се каже, от всичко по малко – граматика, математика, ботаника, биология и дори пословици и поговорки. Названието му „Рибен буквар“ идва от известната рисунка на кит в края на книгата и с това название той става изключително популярен.

Източник: Елена Исаева, личен архив

Рибният буквар е издаден в град Брашов в Румъния. Той се състои от предисловие, осем раздела, обръщение към читателя и приложение от 12 рисунки на животни. Всеки раздел има различно име и съдържание.

Рисунките са отпечатани в 3 разгъващи се приложения. Някои изследователи твърдят, че името „Рибен буквар“ идва от кита, други, че на задната корица имало делфин. Но, както е отбелязано в някои подробни изследвания и анализи на книгата, вероятно името „рибен“ се добавя към буквара на Петър Берон на много по–късен етап, някъде между второто и седмото издание.

Един от най–интересните раздели е номер 3, който се казва „Добри съвети“. Там има различни съвети и сентенции за живота, какво трябва и какво не трябва да прави един човек. От всяка една от тях може да се извлече поука и те са съвсем актуални и в наши дни.

Източник: Елена Исаева, личен архив

Може да се каже, че с написването на „Рибния буквар“ Петър Берон започва един съвсем нов етап в българската книжовна писменост. В неговата книга и конкретно в тази трета глава, книжовните особености служат за допълване на основния език, за по-доброто му разбиране и за придаването му на един по-висок езиков стил.

  • „Под игото“

Творчеството на писателя Иван Вазов безспорно е уникално. То е отражение на две наистина изключително важни епохи за българската история – Възраждането и периодът след Освобождението. Неговите майсторски творби носят в себе си онзи така добре познат дух на българина, който неистово жадува своята свобода, който се бори за нея на всяка цена.

Източник: Елена Исаева

Всички произведения на Иван Вазов, било то стихотворения, разкази или романи, разказват за бита и културата на българите по време на тези два толкова значими периода от нашата славна, но на и доста тежка съдба и история.

В някои от тях читателите се запознават с голямата трагедия на робството и последващата борба със зъби и нокти за така бленуваното освобождение, в други се набляга по-скоро на самия манталитет на българина през тези два периода, като Вазов подробно и много майсторски описва всеки един персонаж, вдъхвайки му живот.

„Под игото“ е първият български роман, който е написан от Иван Вазов и е цялостно публикуван през 1894 г. преди това на три части излиза поетапно. Това е най–превежданата българска книга и то на почти всички езици в света. След проведена анкета и гласуване българите го обявиха за най–популярната българска книга на всички времена.

Източник: Елена Исаева

Иван Вазов пише „Под игото“, когато е в Одеса и пребивава там като емигрант. Това се случва през 1889-1890 г. Писателят завършва романа в България и го публикува.

Много учени в областта на литературата казват, че „Под игото“ за българите е като „Дон Кихот“ за испанците.

Известно време Иван Вазов се е колебаел как точно да кръсти романа. Първото име, което избрал, било „Кървава заря“. След това обаче написал около десет други заглавия и помолил свои приятели да посочат това, което най–много им харесва. Масово посочили името „Под игото“. И така се ражда заглавието на най–популярната и четена българска книга. Подзаглавието на книгата е „Роман из живота на българите в предвечерието на Освобождението“.

Източник: Елена Исаева

Прави впечатление, че всички герои в романа на Иван Вазов търпят едно значително духовно и нравствено израстване, в което се оказва, че най-важно от всичко е именно тяхната свобода. Това толкова желано изконно човешко право, което им е било отнето насилствено преди няколко века. Въпреки че те не знаят какво е да живеят свободни, вътрешно чувстват, че това е което искат, от което се нуждаят и най-вече е това, което заслужават.

Романът „Под игото“ на Иван Вазов е една вечна, безсмъртна творба, която може да служи за справочник на всички нас за това, какъв е бил животът на българите в последните години на турското робство. Това е едно произведение, което крие в себе си толкова много болка, мъка, но и искрица надежда. И кипи от неспирен копнеж, сила и смелост, както и следването на една толкова бленувана мечта, а именно свободата на българския народ.

Още от автора:

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Дом на митичен герой или реален човек, а името му означава  „весел“ и „стръмен“

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

Древната перла, разкриваща Кюстендил "като на длан"

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 25 минути

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 34 минути

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 1 час

Пострадалата е в болница с множество травми

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 2 часа

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 2 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 2 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 2 часа

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 3 часа

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 3 часа

В София максималната температура ще бъде около 20°

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 3 часа

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 11 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева