7

Б ългарските имена, които трябва да знаем и помним са голям брой. Много са хората, които са оставили след себе си такъв ярък отпечатък, че ехото от техните дела кънти и днес и ще продължава да кънти и занапред, ако правилно и внимателно съхраним историята си за бъдещите поколения.

Такова име е и това на Георги Раковски, което е много повече от столичен булевард и гимназия в центъра на София. Георги Раковски е велик българин, за който всички са чували, но малко знаят нещо за него. Той е бил учител, преводач, писател, редактор и най-вече революционер, който много активно е участвал в борбата за свобода на българите

Кой е Раковски?

Георги Стойков (Сава) Раковски е роден с името Съби Стойков Попович. Той е виден български публицист, писател, историк, етнограф и създател на революционното движение за освобождение на България.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ямурлук (@yamurlukbg)

Семейството

Родното му място е град Котел. Там, през месец април 1821 г. в сравнително заможно семейство се ражда един бъдещ велик българин. Рождената му дата е 2 април (14 април по нов стил). Раковски е кръстен на своя дядо, Съби Попович, който е известен търговец на кожи и поддържа оживени връзки с голям брой румънски градове. Чорбаджи Стойко Попович е уважаван българин и водач на местните еснафи. Той е родом от сливенското село Раково, откъдето идва и приемното фамилното име Рàковски. Майката на Раковски, Руска, е сестра на Георги Мамарчев, един от организаторите на Велчовата завера през 1835 г. в Търново. Точно това кара Раковски да смени името си на Георги, в чест на своя славен вуйчо.

Образование

Георги Раковски е бил изключително начетен човек, освен килийното училище, в което е бил, той е учил и в Цариград, в престижно за онова време учебно заведение. Там Раковски изучава философия, красноречие, краснопис, богословие, математика, латински език, гръцки език, физика, химия, френски, персийски, арабски, санскрит и други предмети. Под влияние най-вече на Неофит Бозвели, но също така на Иларион Макариополски и Сава Доброплодни, Раковски се включваи и в борбата за църковна независимост.

Революционна дейност

Георги Раковски е имал много развито национално чувство и където е успявал се е включвал в различни борби и национални движения за свобода. Често е бил арестуван, дори веднъж осъден на смърт, но е бил спасяван от видни еснафи и други негови поддръжници. Съдбата си знае работата, все пак той е човекът, който ще даде началото на революционните комитети у нас.

Раковски е лежал и три години в затвор в Цариград, от 1845 до 1848 г. Когато излиза на свобода, той отново продължава своята много актива революционна дейност. През периода 1851 г. – 1854 г, той пише няколко текста, които са запазени до днес в ръкопис: „Три съня“, „Неповинен българин“ и „Дневник на четата“. След избухването на Кримската война (1853 г.). Раковски заедно с малка група българи, създава в Свищов „Тайното общество“, което има няколко цели и задачи, но основните са да събира пари за Освобождението и сведения за османските войски. Въпросното „Тайно общество“ приема като свое знаме това на бъдещата българска република, трибагреника – бяло, зелено и червено. 

За да може да съберат повече сведения за османците, Раковски и неговите другари отиват като преводачи в турската армия. Намеренията им са разкрити бързо и той отново е арестуван. При отвеждането му в Цариград успява да избяга.

Последни години

В края на 1866 г. Раковски образува „Върховно народно българско гражданско началство“ в лицето на Тайния централен български комитет (ТЦБК). През 1866 г. той отново посещава Руската империя, като прекарва известно време в Кишинев, Каприянския манастир и Одеса и преминава през българските колонии в Южна Бесарабия. Неговата основа цел е била да събере пари за организиране на въоръжени чети, както и да подготви бесарабските българи за участие в тях. За съжаление, Раковски не постига голям успех с намирането на средства, защото по това време е имало много голям натиск на руската полиция върху българската общност в Одеса.

На 1 януари 1867 г. новата организация издава „Привременен закон за народните горски чети за 1867-о лято“, в който са били описани ясни и точни принципи за изграждането на четите и правата и задълженията на самите четници в тях и извън тях. Раковски силно е вярвал, че със създаването на добре организирани чети ще може да се постигнат желаните резултати за така мечтаната и бленувана свобода за българския народ.

През пролетта на 1867 г. са били прехвърлени четите на Панайот Хитов и на Филип Тотю. На 9 октомври същата година Раковски умира в Букурещ от туберкулоза.

Георги Раковски е бил наистина един много деен човек. Заминавал се е толкова много неща, революционна дейност, преподаване, писане (най-известният му труд е поемата „Горски пътник“), писал е статии, редактирал е вестници и списания и какво ли още не. Неговото значение за нашата история е неоспоримо и не бива да не знаем кой е бил той.

Георги Раковски е бил първият идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България, както и е негов ръководител през първите десет години. Със своята страст и нестихващи идеи и мечти, той не само поставя началото на организираното националнореволюционно движение, но и го поставя на съвсем различно ниво – по-организирано и по-дисциплинирано. Богатят опит, който Раковски е трупал с годините и теоретична му дейност са използвани от следващото поколение български революционери като например, Васил Левски и водачите на Априлското въстание от 1876 г. 

Раковски оставя наистина много ярки следи в много пластове от живота на българския народ, със своята писателска, журналистическа и публицистична дейност. Целият му живот е бил посветен на делото за освобождение на България от османско владичество.

Знаейки кой е Левски и вече и Раковски, може да стигнем до извода, че те са две части от едно цяло. Те са двете основни парчета от една идея за свобода, която се е зародила в много хора тогава, но малцина като тях са се осмелили да мечтаят гласно и да действат. И добре, че са били те, иначе кой знае каква щеше да е съдбата на България днес. Но каква е и сега? Дали Раковски и Левски са мечтали за такава България и какво биха казали сега за нас – дали сме свободни или сме роби? Ето нещо, върху, което трябва всички много хубаво да се замислим.

Още от автора:

Вицепрезидентът, който е любим автор на поколения българи

"Кърмени от вълчица, те били смятани за непобедими"

Елин Пелин - "художникът", възпяващ българското село, църквата и морала

"Истинският" Шекспир и скритите послания зад неговото творчество

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

 

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Путин отново разгневи Украйна и Запада</p>

Путин отново разгневи Украйна и Запада, какво цели с ядрените оръжия в Беларус

Свят Преди 1 минута

Руският държавен глава оприличи плановете си с разполагането на американски оръжия в Европа

Талият е използван и като отрова за мишки

Невидимата смърт: Мъж е обвинен в убийството на студентка, отровена с талий

Свят Преди 29 минути

Само 1 грам от талия може да убие възрастен

Родният футболен елит се събра на спортен семинар

Родният футболен елит се събра на спортен семинар

Любопитно Преди 1 час

Сред присъстващите бяха директори на школи, футболни агенти, мениджъри, изпълнителни, спортни и маркетинг директори

Северна Корея с нови ракетни провокации

Северна Корея с нови ракетни провокации

Свят Преди 1 час

Ракетите са прелетели на височина 50 км и са имали обсег от около 370 км

Изтича крайният срок за заявления за гласуване в подвижна избирателна кутия

Изтича крайният срок за заявления за гласуване в подвижна избирателна кутия

България Преди 1 час

В такава урна могат да гласуват хора с трайни увреждания, които не могат да упражнят правото си на вот в изборното помещение

Акция на полицията срещу купения вот в Шуменско

Акция на полицията срещу купения вот в Шуменско

България Преди 2 часа

Тя е насочена още срещу битовата престъпност, контрабандата на акцизни стоки, опазване на обществения ред

<p>Украйна: <strong>Този град</strong> се<strong>&nbsp;</strong>превръща в място от <strong>постапокалиптичен филм</strong></p>

Украинската армия призова общинските работници да напуснат Авдеевка в Донецка област

Свят Преди 3 часа

Малкият град беше силно засегнат от руските атаки

Диабетната ретинопатия увеличава 5 пъти риска от тежък COVID-19

Напитката, влияеща на телесните мазнини и диабета

Любопитно Преди 4 часа

Връзка между сърдечните заболявания и кофеина все още не е открита

Шизофренията: 5 важни въпроса, свързани с болестта

Шизофренията: 5 важни въпроса, свързани с болестта

Любопитно Преди 4 часа

Ето и кои са най-често срещаните въпроси, свързани с шизофренията

COVID-19: 40 нови случая за последното денонощие

COVID-19: 40 нови случая за последното денонощие

Теми в развитие Преди 4 часа

Направени са общо 574 PCR и антигенни теста

Apple

Apple изглежда е готова с виртуалните си очила

Технологии Преди 4 часа

Те са били представени пред ръководството на компанията преди дни

Екоактивисти "обезглавиха" официалното коледно дърво в Берлин

Провал на референдума за превръщането на Берлин в климатично неутрален град до 2030 г.

Свят Преди 11 часа

Гражданска инициатива, наречена "Климатично презареждане", инициира плебисцита, след като събра около 260 000 подписа миналата година.

Бенямин Нетаняху

Нетаняху уволни министъра на отбраната Галант

Свят Преди 12 часа

Галант е първата жертва, но други високопоставени служители също изразиха резерви

ф

Кондуктор почина след влакова катастрофа в Румъния през уикенда

Свят Преди 12 часа

Сблъсъкът е станал в събота вечерта при маневра при която локомотивът е ударил първия вагон, който е отскочил на разстояние от 80 метра