7

Б ългарските имена, които трябва да знаем и помним са голям брой. Много са хората, които са оставили след себе си такъв ярък отпечатък, че ехото от техните дела кънти и днес и ще продължава да кънти и занапред, ако правилно и внимателно съхраним историята си за бъдещите поколения.

Такова име е и това на Георги Раковски, което е много повече от столичен булевард и гимназия в центъра на София. Георги Раковски е велик българин, за който всички са чували, но малко знаят нещо за него. Той е бил учител, преводач, писател, редактор и най-вече революционер, който много активно е участвал в борбата за свобода на българите

Кой е Раковски?

Георги Стойков (Сава) Раковски е роден с името Съби Стойков Попович. Той е виден български публицист, писател, историк, етнограф и създател на революционното движение за освобождение на България.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ямурлук (@yamurlukbg)

Семейството

Родното му място е град Котел. Там, през месец април 1821 г. в сравнително заможно семейство се ражда един бъдещ велик българин. Рождената му дата е 2 април (14 април по нов стил). Раковски е кръстен на своя дядо, Съби Попович, който е известен търговец на кожи и поддържа оживени връзки с голям брой румънски градове. Чорбаджи Стойко Попович е уважаван българин и водач на местните еснафи. Той е родом от сливенското село Раково, откъдето идва и приемното фамилното име Рàковски. Майката на Раковски, Руска, е сестра на Георги Мамарчев, един от организаторите на Велчовата завера през 1835 г. в Търново. Точно това кара Раковски да смени името си на Георги, в чест на своя славен вуйчо.

Образование

Георги Раковски е бил изключително начетен човек, освен килийното училище, в което е бил, той е учил и в Цариград, в престижно за онова време учебно заведение. Там Раковски изучава философия, красноречие, краснопис, богословие, математика, латински език, гръцки език, физика, химия, френски, персийски, арабски, санскрит и други предмети. Под влияние най-вече на Неофит Бозвели, но също така на Иларион Макариополски и Сава Доброплодни, Раковски се включваи и в борбата за църковна независимост.

Революционна дейност

Георги Раковски е имал много развито национално чувство и където е успявал се е включвал в различни борби и национални движения за свобода. Често е бил арестуван, дори веднъж осъден на смърт, но е бил спасяван от видни еснафи и други негови поддръжници. Съдбата си знае работата, все пак той е човекът, който ще даде началото на революционните комитети у нас.

Раковски е лежал и три години в затвор в Цариград, от 1845 до 1848 г. Когато излиза на свобода, той отново продължава своята много актива революционна дейност. През периода 1851 г. – 1854 г, той пише няколко текста, които са запазени до днес в ръкопис: „Три съня“, „Неповинен българин“ и „Дневник на четата“. След избухването на Кримската война (1853 г.). Раковски заедно с малка група българи, създава в Свищов „Тайното общество“, което има няколко цели и задачи, но основните са да събира пари за Освобождението и сведения за османските войски. Въпросното „Тайно общество“ приема като свое знаме това на бъдещата българска република, трибагреника – бяло, зелено и червено. 

За да може да съберат повече сведения за османците, Раковски и неговите другари отиват като преводачи в турската армия. Намеренията им са разкрити бързо и той отново е арестуван. При отвеждането му в Цариград успява да избяга.

Последни години

В края на 1866 г. Раковски образува „Върховно народно българско гражданско началство“ в лицето на Тайния централен български комитет (ТЦБК). През 1866 г. той отново посещава Руската империя, като прекарва известно време в Кишинев, Каприянския манастир и Одеса и преминава през българските колонии в Южна Бесарабия. Неговата основа цел е била да събере пари за организиране на въоръжени чети, както и да подготви бесарабските българи за участие в тях. За съжаление, Раковски не постига голям успех с намирането на средства, защото по това време е имало много голям натиск на руската полиция върху българската общност в Одеса.

На 1 януари 1867 г. новата организация издава „Привременен закон за народните горски чети за 1867-о лято“, в който са били описани ясни и точни принципи за изграждането на четите и правата и задълженията на самите четници в тях и извън тях. Раковски силно е вярвал, че със създаването на добре организирани чети ще може да се постигнат желаните резултати за така мечтаната и бленувана свобода за българския народ.

През пролетта на 1867 г. са били прехвърлени четите на Панайот Хитов и на Филип Тотю. На 9 октомври същата година Раковски умира в Букурещ от туберкулоза.

Георги Раковски е бил наистина един много деен човек. Заминавал се е толкова много неща, революционна дейност, преподаване, писане (най-известният му труд е поемата „Горски пътник“), писал е статии, редактирал е вестници и списания и какво ли още не. Неговото значение за нашата история е неоспоримо и не бива да не знаем кой е бил той.

Георги Раковски е бил първият идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България, както и е негов ръководител през първите десет години. Със своята страст и нестихващи идеи и мечти, той не само поставя началото на организираното националнореволюционно движение, но и го поставя на съвсем различно ниво – по-организирано и по-дисциплинирано. Богатят опит, който Раковски е трупал с годините и теоретична му дейност са използвани от следващото поколение български революционери като например, Васил Левски и водачите на Априлското въстание от 1876 г. 

Раковски оставя наистина много ярки следи в много пластове от живота на българския народ, със своята писателска, журналистическа и публицистична дейност. Целият му живот е бил посветен на делото за освобождение на България от османско владичество.

Знаейки кой е Левски и вече и Раковски, може да стигнем до извода, че те са две части от едно цяло. Те са двете основни парчета от една идея за свобода, която се е зародила в много хора тогава, но малцина като тях са се осмелили да мечтаят гласно и да действат. И добре, че са били те, иначе кой знае каква щеше да е съдбата на България днес. Но каква е и сега? Дали Раковски и Левски са мечтали за такава България и какво биха казали сега за нас – дали сме свободни или сме роби? Ето нещо, върху, което трябва всички много хубаво да се замислим.

Още от автора:

Вицепрезидентът, който е любим автор на поколения българи

"Кърмени от вълчица, те били смятани за непобедими"

Елин Пелин - "художникът", възпяващ българското село, църквата и морала

"Истинският" Шекспир и скритите послания зад неговото творчество

Цивилизацията на олмеките – кои са били те и какво се е случило с тях?

Потайни и много красиви: 3 от най-посещаваните пещери у нас

“Чувствам се силен, защото съм българин“: Балканският лъв Дан Колов

Магия като никоя друга: Българските народни танци

Съвпаденията между различните религии: Странност или не?

Пирамидите в Босна и Херцеговина: Какви тайни крият и какъв е техният произход?

Всяка дума е написана със страст: Великият майстор на перото Иван Вазов

Древна, красива, неостаряваща: Знаете ли тези 50 факта за София?

10 детски книги, на които се радват и възрастните

Спираща дъха красота: 5 не толкова известни, но впечатляващи водопада у нас

Всеки българин трябва да знае поне половината от тези факти

Три от най–значимите български съкровища

И днес вълнува душите ни: Влюбеният в българката Владимир Димитров – Майстора

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

 

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 3 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 13 минути

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 41 минути

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 56 минути

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 2 часа

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 2 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 2 часа

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 2 часа

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 2 часа

Разпространението на болестта все още е на клъстери