1

Б ългарите безспорно сме велик народ в много отношения – история, открития, съхранение на българския дух (въпреки робствата), и всеки, който се срамува от произхода си, нека се замисли, че негови сънародници са Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Георги Раковски и куп други личности, които са ни дали толкова много – свобода, литература, култура и какво ли още не. Всички те са достойни за уважение и ние, като техни потомци, а на някои и съвременници, сме длъжни да знаем кои са и какво са направили за България.

Една подобна личност, която е оставила след себе си прекрасни шедьоври, е Владимир Димитров – Майстора. Той е един от големите майстори на българската живопис, оставил след себе си прекрасни картини, които и днес вълнуват душите и сърцата на ценителите на изкуството.

140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора (1882 – 1960) Непоказвани творби

Майсторът твори през първата половина на XX век, като фокусът на неговото творчество пада върху портрети и картини от бита на българите, дори е рисувал и скицирал множество сцени от бойното поле, на войници в окопите. Неговите образи за живи и сякаш те пренасят точно там, пресъздавайки съвсем реално случващото се в дадена картина.

Детство и ранни години

Владимир Димитров – Майстора е роден през 1882 г., малко след Освобождението в кюстендилското село Фролош, в семейството на Камка Стоилова и Димитър Поппетров. Когато е малко момче, само на 7 години, баща му е прострелян и остава инвалид. Това събитие белязва детството на Владимир и той от малък се бори с несгодите в живота. Годината, в която баща му остава инвалид, умира дядо му, който е бил другата духовна и финансова опора на семейството. Тази поредица от злощастни събития принуждава семейството да напусне родното си място и да се премести в Кюстендил, където въпреки че и двамата родители работят, те едва свързват двата края и детството на Владимир и сестра му Йорданка се оказва доста трудно. Семейството е било толкова бедно и живеещо в нищета, че се налага Майстора да напусне училище след втори клас.

Владимир Димитров – Майстора е принуден от обстоятелствата да започне работа. Той е бил продавач на вестници, бояджия, дърводелски работник, хотелски прислужник и какво ли още не, само и само да е в помощ на семейството си.

Първа изложба за Майстора

През 1899 г. животът на Владимир поема по друг път, който се оказва доста благоприятен за него и културното му израстване. Той става писар в съда в град Кюстендил и остава на тази длъжност в продължение на четири години. Тази позиция, макар и маловажна за много хора, се оказва, че е „златният билет“ за Владимир. На нея той среща образовани личности, които му помагат да научи нови неща и да развива таланта си и така се стига до първата изложба на Майстора, която се е състояла на 11 май 1903 г. в спортния салон на Педагогическото училище.

Творчеството на младия, тепърва прохождащ художник в света на живописта се забелязва веднага и му е възложена задача да нарисува портрет на Гоце Делчев за панахидата след смъртта му.

Благодарение на тази малка изложба и на този първи поръчан портрет, художникът е забелязан от видни творци като Иван Мърквичка, Петко Клисуров и Антон Митов, които стават негови наставници и учители. С тяхна помощ той развива таланта и уменията си до ниво, за което не е и мечтал, че може да бъде постигнато.

През 1908 г. бащата на Майстора умира, като нанася тежък удар на сина си с писмо, в което накратко му казва как не се вълнува от неговите успехи, щом той - родният му баща, умира в нищета. Това носи огромна болка и мъка на младия творец.

Да влезеш в картината

Все пак Майстора някак се съвзема след тази трагедия и през 1910 г. завършва Рисувателното училище. Талантът му е бил толкова голям и блестящ, че му предлагат различни специализации в чужбина, които той отказва. Вместо това става учител по краснопис в Свищов.

Участие в Балканската война

През 1912 г., въпреки че е освободен от военна служба, Майстора се включва в Балканската война като военен художник. Точно в този период той рисува и скицира всичките си творби, свързани с войната. В тях той дълбоко и реално отразява бита на войниците, техните мъки и несгоди на бойното поле, тяхната истинска участ. Тези картини будят у наблюдателя почит и тъга към българската войска, събуждат една меланхолия и състрадание към болката и нищетата на българските войници. Художникът е бил толкова изкусен в пресъздаването на човешката емоция, че завинаги е запечатал начина на живот на смелите войници на бойното поле.

Истинска трагедия в живота на твореца

През 1921 г. се случва най–голямата трагедия в живота на Владимир Димитров–Майстора. Умира неговата майка, която е била най–близкият му приятел, довереник и почитател на неговото творчество. Този жесток удар от съдбата се отразява на душевността на художника и той никога не успява да преживее кончината на своята любяща и мила майка.

Възход, падение и пак възход

В следващите няколко години Владимир Димитров–Майстора прави няколко успешни самостоятелни изложби, като неговото творчество се приема прекрасно от всички. Той постоянно усъвършенства своя талант и това си личи във всяка негова картина или скица.

Откраднати и намерени: Ценни експонати на Владимир Димитров - Майстора

През 1928 г. настава тежка икономическа криза, която засяга всички културни сфери и това принуждава твореца да се премести окончателно в село Шишковци. За известен период трудно свързва двата края, но след това се оказва, че това е бил най–плодотворният период на художника, съдейки по неговите картини. Негово ателие стават обширните кюстендилски полета, а обект на неговата муза се превръща българската жена, облечена в народна носия. То изобразява изключително прецизно образа на българката в различни пози, носии и цветове. А наскоро една от неговите картини - „Момата с ябълките“, беше пресътворена в пъзел от 1000 части и се оказа един от най-предпочитаните подаръци за любителите на пъзели.

Залезът на един велик творец

През последните години от своя живот Владимир Димитров – Майстора създава едни от най–големите си шедьоври, които са и едни от най–красивите и известни картини в родното изобразително изкуство.

Той е награден със званието „Народен художник“, става почетен гражданин на София и дори година преди смъртта си е удостоен с ордена „Георги Димитров.

Владимир Димитров – Майстора умира през 1960 г. в София от рак на панкреаса. През 1972 г. тленните му останки са преместени и положени в село Шишковци – изворът на неговото великолепно творчество.

В наши дни в град Кюстендил има художествена галерия, която носи неговото име.

Художникът е ярък пример за това как може да живееш в бедност, нищета и несгоди и въпреки това, ако си упорит и талантлив, може да постигнеш нещо наистина велико в своя живот и да оставиш толкова ярка следа след себе си, която никога да не избледнее.

Още от автора:

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Кацнал на една скала: Манастирът Монсерат и историята на Черната Мадона

Дом на митичен герой или реален човек, а името му означава  „весел“ и „стръмен“

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Традиционната българска сватба: Какво не знаем за нея

Четири свежи идеи за разходка около София

Да се потопиш в рая – Портофино

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Отживелица или съкровище са тези мъдри съветници?

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 21 минути

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 41 минути

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 8 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 9 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 10 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 10 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 10 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 11 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 12 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 12 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 13 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 13 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 13 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 14 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 14 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 14 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров