1

Б ългарите безспорно сме велик народ в много отношения – история, открития, съхранение на българския дух (въпреки робствата), и всеки, който се срамува от произхода си, нека се замисли, че негови сънародници са Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Георги Раковски и куп други личности, които са ни дали толкова много – свобода, литература, култура и какво ли още не. Всички те са достойни за уважение и ние, като техни потомци, а на някои и съвременници, сме длъжни да знаем кои са и какво са направили за България.

Една подобна личност, която е оставила след себе си прекрасни шедьоври, е Владимир Димитров – Майстора. Той е един от големите майстори на българската живопис, оставил след себе си прекрасни картини, които и днес вълнуват душите и сърцата на ценителите на изкуството.

140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора (1882 – 1960) Непоказвани творби

Майсторът твори през първата половина на XX век, като фокусът на неговото творчество пада върху портрети и картини от бита на българите, дори е рисувал и скицирал множество сцени от бойното поле, на войници в окопите. Неговите образи за живи и сякаш те пренасят точно там, пресъздавайки съвсем реално случващото се в дадена картина.

Детство и ранни години

Владимир Димитров – Майстора е роден през 1882 г., малко след Освобождението в кюстендилското село Фролош, в семейството на Камка Стоилова и Димитър Поппетров. Когато е малко момче, само на 7 години, баща му е прострелян и остава инвалид. Това събитие белязва детството на Владимир и той от малък се бори с несгодите в живота. Годината, в която баща му остава инвалид, умира дядо му, който е бил другата духовна и финансова опора на семейството. Тази поредица от злощастни събития принуждава семейството да напусне родното си място и да се премести в Кюстендил, където въпреки че и двамата родители работят, те едва свързват двата края и детството на Владимир и сестра му Йорданка се оказва доста трудно. Семейството е било толкова бедно и живеещо в нищета, че се налага Майстора да напусне училище след втори клас.

Владимир Димитров – Майстора е принуден от обстоятелствата да започне работа. Той е бил продавач на вестници, бояджия, дърводелски работник, хотелски прислужник и какво ли още не, само и само да е в помощ на семейството си.

Първа изложба за Майстора

През 1899 г. животът на Владимир поема по друг път, който се оказва доста благоприятен за него и културното му израстване. Той става писар в съда в град Кюстендил и остава на тази длъжност в продължение на четири години. Тази позиция, макар и маловажна за много хора, се оказва, че е „златният билет“ за Владимир. На нея той среща образовани личности, които му помагат да научи нови неща и да развива таланта си и така се стига до първата изложба на Майстора, която се е състояла на 11 май 1903 г. в спортния салон на Педагогическото училище.

Творчеството на младия, тепърва прохождащ художник в света на живописта се забелязва веднага и му е възложена задача да нарисува портрет на Гоце Делчев за панахидата след смъртта му.

Благодарение на тази малка изложба и на този първи поръчан портрет, художникът е забелязан от видни творци като Иван Мърквичка, Петко Клисуров и Антон Митов, които стават негови наставници и учители. С тяхна помощ той развива таланта и уменията си до ниво, за което не е и мечтал, че може да бъде постигнато.

През 1908 г. бащата на Майстора умира, като нанася тежък удар на сина си с писмо, в което накратко му казва как не се вълнува от неговите успехи, щом той - родният му баща, умира в нищета. Това носи огромна болка и мъка на младия творец.

Да влезеш в картината

Все пак Майстора някак се съвзема след тази трагедия и през 1910 г. завършва Рисувателното училище. Талантът му е бил толкова голям и блестящ, че му предлагат различни специализации в чужбина, които той отказва. Вместо това става учител по краснопис в Свищов.

Участие в Балканската война

През 1912 г., въпреки че е освободен от военна служба, Майстора се включва в Балканската война като военен художник. Точно в този период той рисува и скицира всичките си творби, свързани с войната. В тях той дълбоко и реално отразява бита на войниците, техните мъки и несгоди на бойното поле, тяхната истинска участ. Тези картини будят у наблюдателя почит и тъга към българската войска, събуждат една меланхолия и състрадание към болката и нищетата на българските войници. Художникът е бил толкова изкусен в пресъздаването на човешката емоция, че завинаги е запечатал начина на живот на смелите войници на бойното поле.

Истинска трагедия в живота на твореца

През 1921 г. се случва най–голямата трагедия в живота на Владимир Димитров–Майстора. Умира неговата майка, която е била най–близкият му приятел, довереник и почитател на неговото творчество. Този жесток удар от съдбата се отразява на душевността на художника и той никога не успява да преживее кончината на своята любяща и мила майка.

Възход, падение и пак възход

В следващите няколко години Владимир Димитров–Майстора прави няколко успешни самостоятелни изложби, като неговото творчество се приема прекрасно от всички. Той постоянно усъвършенства своя талант и това си личи във всяка негова картина или скица.

Откраднати и намерени: Ценни експонати на Владимир Димитров - Майстора

През 1928 г. настава тежка икономическа криза, която засяга всички културни сфери и това принуждава твореца да се премести окончателно в село Шишковци. За известен период трудно свързва двата края, но след това се оказва, че това е бил най–плодотворният период на художника, съдейки по неговите картини. Негово ателие стават обширните кюстендилски полета, а обект на неговата муза се превръща българската жена, облечена в народна носия. То изобразява изключително прецизно образа на българката в различни пози, носии и цветове. А наскоро една от неговите картини - „Момата с ябълките“, беше пресътворена в пъзел от 1000 части и се оказа един от най-предпочитаните подаръци за любителите на пъзели.

Залезът на един велик творец

През последните години от своя живот Владимир Димитров – Майстора създава едни от най–големите си шедьоври, които са и едни от най–красивите и известни картини в родното изобразително изкуство.

Той е награден със званието „Народен художник“, става почетен гражданин на София и дори година преди смъртта си е удостоен с ордена „Георги Димитров.

Владимир Димитров – Майстора умира през 1960 г. в София от рак на панкреаса. През 1972 г. тленните му останки са преместени и положени в село Шишковци – изворът на неговото великолепно творчество.

В наши дни в град Кюстендил има художествена галерия, която носи неговото име.

Художникът е ярък пример за това как може да живееш в бедност, нищета и несгоди и въпреки това, ако си упорит и талантлив, може да постигнеш нещо наистина велико в своя живот и да оставиш толкова ярка следа след себе си, която никога да не избледнее.

Още от автора:

Най-мощните вулканични изригвания в историята

Предвестник на смъртта или ново начало: Един природен феномен, много поверия

Повод за гордост: 8 удивителни български рекорда и постижения

Как се е образувала най–опасната планинска верига на Земята

Три от най-ценните български книги: Какво не знаем за тях

За да са по–близо до Бог: Скалните манастири на Метеора

Обзалагаме се, че не знаете тези 100 факта за България

Кацнал на една скала: Манастирът Монсерат и историята на Черната Мадона

Дом на митичен герой или реален човек, а името му означава  „весел“ и „стръмен“

Красота и спомен за величие: Крепостта Хисарлъка край Кюстендил

Между легендите и истината: Домът на Дракула край Брашов

“И ние сме дали нещо на света“: Четирима позабравени, но велики българи (ЧАСТ 4)

Последният дом на Севт III - „Голямата косматка“ край Казанлък

Мистичният Татул – светилището на боговете в Родопите

Красота, романтика и великолепие: Царското величие Евксиноград

Магията на Румъния: Приказните замъци Пелеш и Пелишор 

Съветите на една майка и „книжен плъх“: Как да отгледаме читател

“И ние сме дали нещо на света“: Позабравените велики българи (ЧАСТ 3)

Абагар – какво пише в първата българска книга

Мистерия на хиляди години: Тайните на Розетския камък

Седем от най-странните и красиви книжарници по света

Ефес – историята на един древен град, изпълнен с мистерия

Тайните на остров Мурано и венецианското стъкло

Какво пише в „Кодекс Гигас“– Библията на дявола

Мистериозната неразбулена тайна на Леонардо да Винчи

Невероятната история на Фаберже и неговите шедьоври

Остров Бурано - една приказна феерия от цветове (СНИМКИ)

„Мъртвият град“, погребан под тонове пепел (СНИМКИ)

Романтика и красота: Градът на Ромео и Жулиета

Четири позабравени, но велики български постижения

„Ахилион“ - дворецът на една императрица с добра душа, но с тъжна съдба

В света на Ван Гог: Как е живял художникът и защо е отрязал ухото си?

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Антична Сердика: Къде са останките ѝ в днешна София?

Трагичният любовен триъгълник "Яворов, Лора и Мина"

Българските доломити: Вратцата - входната врата към града на Ботев

Най-негостоприемното място на Земята: Там температурите достигат до минус 89,2°C

Чисто и подредено: Там ще ви глобят, ако изхвърляте боклука си не в позволеното време

Градът, в който се прегръщат два свята: Тайните на Истанбул

Българската крепост, която носи слава и болка, гордост и тъга

Тайните на Ватикана

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Там, където Калоян срази Балдуин IX: Крепостта Букелон край Маточина

Три приказни места в Рила, които всеки трябва да посети

Гербовете на България и София: Какво се крие в техните символи

„Христос в космическа ракета“: Мистериозната църква в село Добърско

Удивителни творения на природата: Ритлите, Каменната сватба и Каменните гъби

Тайните на Белоградчишките скали

Мистериите на Странджа планина – гробницата на египетската богиня Бастет

Чудесата на България: Ивановски скални църкви

Тайните на многоликия Перперикон

Славна история и величие: Какво не знаем за първата българска столица – Плиска

Нестинарството по нашите земи – древен обичай или магия?

Като средновековен замък, гордо кацнал на скала: Гложенски манастир „Свети Георги“

Мистериите на траките: Казанлъшката гробница

Владетел или бог - кой е Мадарският конник?

Мистериите на траките: Гробницата край село Свещари

Тихото гнездо на една кралица в България

Мистериите на Аладжа манастир

Вила Армира - мистерия и изящество от римско време

Титанозавър, дейнотериум... Най-интересните находки по нашите земи

Еленската базилика – останки от някогашно величие

Асеновата крепост - самотният страж на Родопите

Лувърът – дворец, музей и още нещо

Любопитната история на най-старото висше училище у нас

Превратната съдба на най-старата постройка в София

Първа помощ у дома – полезни съвети и практики

Как да тренираме мозъка си, за да избегнем Алцхаймер и деменция

Там, където земята свършва и започва морето (СНИМКИ)

Масонското очарование на Португалия

Столицата на императриците - от пустош до величие

От малка селска църква до средновековен шедьовър

Традиционната българска сватба: Какво не знаем за нея

Четири свежи идеи за разходка около София

Да се потопиш в рая – Портофино

По-щастливи ли са двама души след заветното „ДА“?

10 книги, които всеки българин трябва да прочете

Отживелица или съкровище са тези мъдри съветници?

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сарафов: Хакерските атаки у нас идват главно от Русия

Сарафов: Хакерските атаки у нас идват главно от Русия

България Преди 5 часа

Експерти от кралската прокурорска служба на Великобритания ще обучават българските магистрати как да се борят с престъпленията във виртуалното пространство

САЩ не смятат да обявят Русия за "терористична държава"

САЩ не смятат да обявят Русия за "терористична държава"

Свят Преди 6 часа

Подобно решение би могло да се окаже дори контрапродуктивно, заяви американската посланичка в НАТО Джулиан Смит

<p>Сашко от Перник е изписан от болницата</p>

Изписаха от болницата Сашко от Перник

България Преди 7 часа

Момчето беше настанено в "Пирогов" след 9-дневно издирване и намирането му от спасители в планината

Прекратиха поръчката за закупуване на медицински хеликоптери

Прекратиха поръчката за закупуване на медицински хеликоптери

България Преди 7 часа

Това става ясно от публикувано решение в Регистъра на обществените поръчки

Издирват двама мъже, изчезнали в езерото "Мандра" в Бургас

Издирват двама мъже, изчезнали в езерото "Мандра" в Бургас

България Преди 8 часа

Районът е претърсен обстойно, но до момента не са открити никакви следи, нито от рибарите, нито от лодката им

Край на примирието: Талибаните в Пакистан призовават към нападения

Край на примирието: Талибаните в Пакистан призовават към нападения

Свят Преди 9 часа

Като причина те посочват, че военните операции срещу муджахидините в различни райони не спират

<p>Оставиха в ареста адвокатката, обвинена в измама</p>

Оставиха в ареста адвокатката, обвинена в измама за хиляди евро

България Преди 10 часа

Решението на съда може да се обжалва

<p>Гешев: Това е&nbsp;национална трагедия</p>

Гешев: Закриването на спецпрокуратурата е национална трагедия

България Преди 10 часа

Това ни върна 12 години назад, смята главният прокурор

<p>Янев: Българите очакват&nbsp;да предоставим хляб, а не зрелище</p>

Янев след консултациите: Българите очакват от нас да предоставим хляб, а не зрелище

България Преди 10 часа

Той заяви, че за „Български възход“ разговорите и усилията за съставяне на кабинет са основополагащи

Оставиха в ареста обвинените за трафик на мигранти украинци

Оставиха в ареста обвинените за трафик на мигранти украинци

България Преди 10 часа

Марян Ризак и Руслан Вовчук бяха заловени на 25 ноември в старозагорското село Ракитница

БАБХ тръгва на проверки преди Никулден

БАБХ тръгва на проверки преди Никулден

България Преди 10 часа

Как да разпознаем прясната риба в магазина

Снимката е илюстративна

Премахнати езици, заменени със златни: Невероятна находка в Египет

Свят Преди 10 часа

Мумиите със златни езици са в лошо състояние

Петгодишно момче оцеля след нападение на питон в Австралия

Петгодишно момче оцеля след нападение на питон в Австралия

Свят Преди 10 часа

76-годишният дядо на детето дошъл на помощ, скачайки във водата, за да извади момчето

<p>2 лева за билет&nbsp;от шофьора в столичния градски транспорт</p>

ЦГМ напомня: Билетът, продаван от шофьора в София, ще струва 2 лева

България Преди 10 часа

Препоръчва се пътуването с годишна абонаментна карта

Български столетник разкрива тайната на дълголетието си

Български столетник разкрива тайната на дълголетието си

България Преди 10 часа

Силната вяра и любовта към хората допринасят за дълголетието на 101-годишния Ибрям Салиев от търговищкото село Макариополско