0

К нигите са прозорци към други светове. Те са верни приятели в трудни моменти, добра копания на следобедното кафе или чай и винаги са добре дошли в дома на читателя. 

Въпреки че през последните години стана по-лесно и модерно да се поръчва всичко онлайн, все още има хора, които предпочитат да отидат до книжарницата, за да си купят книжка. Това не е просто поредното пазаруване. Всеки „книжен плъх“ знае, че това си е цяло пътешествие из книжните рафтове, където лежат приказни истории, които нетърпеливо чакат да бъдат прочетени. Самият акт на отварянето на книга е свещен за всеки страстен читател, а това няма как да се пресъздаде онлайн.

В тази статия ще ви представя едни от най-интересните, странни и красиви книжарници по света,

които далеч не се изчерпват с този списък, но са едно добро начало за всеки, който иска да разбере на какви чудни места по света се продават книги.

1. Зингер, Санкт Петербург

– започвам с тази, защото е едно от любимите ми места в града. Книжарницата се намира в красива сграда на цели три етажа, като на последния освен че има кафене, в което може да се насладите на чай, кафе и сладкиш, има и читалня, от която може да си вземете книга, да седнете в заведението и да стоите с часове, четейки. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КНИЖАРНИЦАТА ТУК

Зингер – любимата книжарница на жителите на Санкт Петербург

Историята на книжарницата е наистина доста интересна. Тя е известна още под името „Дом на книгата“ и някога е била офисна сграда на известната компания за шевни машини „Зингер“ или, както още се среща, „Сингер“, от където идва и името на книжарницата. По времето на социализма се превръща в дом на книгите. Това е най-голямата книжарница в цял Санкт Петербург. Интересното тук, е че основателят на най-известната компания на шевни машини е Исак Сингер, който е син на немски емигранти и е роден в Ню Йорк. Малко хора знаят, че той всъщност не е изобретател на самата шевна машина, а е дал идеята за по-олекотен вариант, който да може лесно да се мести от едно място на друго.

2. Logos Hope, Валета

– това е най-голямата плаваща книжарница в света. Книжният кораб се намира на пристан във Валета, столицата на Малта, но често пътува и сменя своето местоположение. На него има интернационален екипаж, който знае всякакви езици. В книжарницата се пазарува в юнити, което си е някаква странна валута на кораба, като може да се приравни към всички други валути. Например 100 юнита са 50 евро цента. Освен, че книгите са много евтини, на корабната книжарница се предлага голямо разнообразие от детска литература – различни книги с приказки, енциклопедии и други образователни книги за малчуганите. Няма много романи, по-скоро за възрастни има книги в сферата на самоусъвършенстването и различни книги за това, как да подобрите начина си на живот и подобни такива. 

3. Либрерия Аква Алта, Венеция

– като става дума за плаващи книжарници, няма как да не спомена и една такава във Венеция. Веднъж в годината нестандартната книжарница се наводнява, когато идва т.нар. „висока“ вода във Венеция, но въпреки това книгите не се мокрят. Как ли? Ами плават в канута, лодки, вани и дори в една автентична гондола. Да, правилно прочетохте. На входа на книжарницата дори има малка масичка с пейка, където може да седнете и да разгледате новите си книги. Тук може да намерите както стари, така и нови книги. Стълбите са направени от енциклопедии, а столовете от стари книги, които са пострадали от наводнения. Освен че се продават, книгите служат и за украса на това чудно място. Интериорът на книжарницата се допълва от гребла, манекени с венециански маски, шапки и какво ли още не. Тук дори живеят няколко котки, които определено придават още по-интересен вид на мястото. 

Странната книжарница е основана преди повече от десетилетие от пътешественика и полиглот, Луиджи Фриц. С течение на времето мястото се превръща в една от най-интересните забележителности на Венеция. 

4. Бертран, Лисабон

– най-старата книжарница в света. Този красив дом на книгите отваря врати през 1732 г. Тази книжарница непрекъснато е била отворена от нейното създаване, като е преживяла гражданска война, земетресение, финансова криза и какво ли още не. През 2011 г. тя е включена в рекордите на Гинес, като точно на входа има табелка, която показва този факт. 

Книжарницата е разделена на седем малки зали, като всяка от тях е посветена на различен португалски писател. Тук може да намерите богата колекция от книги на английски, както и да се види преразказаната и илюстрирана история за произхода на видовете от българката Сабина Радева.

През последните няколко години, новите собственици разширяват бизнеса и днес името Бертранд се носи от най-голямата верига от книжарници в Португалия – общо 52.

5. Пауъл, Портланд

– няма как да не споменем и най-голямата книжарница в света. Тя се намира в град Портланд в САЩ. В нея работят 200 души и се продават около един милион книги. Интересното тук, освен разбира се, че е най-голямата книжарница в света, е, че всяка седмица се купуват над 35 000 стари книги и когато се изложи една книга, до нея се продават и копия втора употреба на по-ниска цена. 

Книжарницата се посещава от около 10 000 души на ден и всеки ден тук се продават около 3000-4000 книги, като бройката им скача по празниците, особено на Коледа.

6. Ел Атенео, Буенос Айрес

– една от най-красивите книжарници в света се намира в Буенос Айрес, Аржентина. Сградата, в която се помещава книжарницата, е била построена като театър през 1912 г.

От 2008 година насам стогодишният театър на града бе превърнат в книжарница, което сякаш се оказа най-красивото и разумно превъплъщаване на сградата, която също е била и кино за кратък период от време. На сцената има кокетно малко кафене. Над един милион души посещават книжарницата на година и се продават над 700 000 книги. Сградата е наистина много впечатляваща и е истинско удоволствие да си купиш книга точно от тази книжарница. 

7. Либри Сото Каса, Милано

– щом говорим за най-голямата, то няма как да не споменем и най-малката книжарница в света. Сигурно си мислите, че е някаква стаичка два на два, да ама не. Най-малката книжарница в света всъщност е един сандък с книги.
Лука Сантини дълги години е собственик на книжарница в Милано, но заради развитието на "Амазон" и онлайн пазаруването, той фалира и измисля друг начин да прероди своята книжарница, макар и в доста умален вид. Книжарницата днес представлява сандък, пълен с книги, който е закрепен върху един велосипед. Макар и малка, в книжарничката има всичко необходимо и дори самият собственик доставя с велосипеда книги по домовете.

Вижте едни от най-невероятните книжарници в света

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 22 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 59 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 7 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София